Het Jaar van de Rat


Vandaag is het Chinees Nieuwjaar en begint Het Jaar van de Rat. Bij ons heeft de rat geen beste naam, maar in China ligt dat anders. Sinds oude tijden wordt de rat gezien als beschermer en als brenger van materiële welvaart. Om het begin van een nieuw jaar te vieren, waarin geluk en voorspoed de hoofdrol spelen, staan er festiviteiten op het programma. Kwade geesten worden verdreven en het goede komt weer terug. Vuurwerk wordt afgestoken ter verwelkoming van het nieuwe jaar. De Chinese leeuwen- en drakendans speelt ook een belangrijke rol. De draak staat bekend als symbool voor hoge afkomst en macht, de leeuw staat symbool voor geluk en voorspoed. Het Chinese Nieuwjaar is ook de tijd dat de Chinezen naar huis keren om samen met de familie nieuwjaar te vieren. Dit jaar zullen vele Chinezen door de slechte weersomstandigheden in China niet op tijd bij hun familie zijn. Heel triest, zeker als je weet dat vele Chinezen hun familie slechts één keer per jaar zien.

Vandaag zal ik in Schiedam zijn voor de preview van de tentoonstelling China in Town.

11 gedachten over “Het Jaar van de Rat

 1. Ik weet niet of je het zo schrijft, maar je spreekt het ongeveer zó uit:
  Kong Hi Fa Tsjoi!
  Dat betekent: Gelukkig Nieuwjaar in het Chinees.
  Afgelopen maandagavond, 4 februari, vierden Peet en ik het Lentefeest! Ik schreef er afgelopen dinsdag toevallig nog een stukje over.
  En….. ik ben in de Chinese horoscoop een… rat!

 2. Een paar dagen geleden zag ik op tv hoe mensen in China, die al dagen vast zaten op een station, in afwachting van treinen die niet reden door het slechte weer, wanhopig vochten om in een trein te raken die eindelijk kwam. Er vielen gewonden en er werd zelfs iemand dood getrapt.
  Heel triest, maar ik kan me voorstellen dat je wanhopig wordt als je al dagen in die barre kou op een station hebt gezeten en zó graag naar huis wil.

 3. Dat er maar veel Chinezen toch hun familie gezond bereiken vandaag !!
  En jij zal een fijne dag hebben, en dat de trein jou wel op tijd thuis brengt :-)).

 4. Wij hebben elkaar net gemist, Berthi, maar ik heb nu wel jouw prachtige chinese schoentjes in het ‘echt’ gezien! En de chinese kostuums en hoeden, schitterend allemaal! Jammer dat ik niet wist dat jij er ook zou zijn, anders hadden wij kunnen afspreken, om de hoek bij Jacky, is mijn atelier!!

 5. @dijn/audrey, ik kom de log bij je lezen. Erg leuk om te horen dat jullie het lentefeest hebben gevierd.
  Dit wordt een bijzonder jaar voor je!
  @MaRia, het is heel triest voor vele mensen die niet op tijd bij hun familie kunnen zijn. Wij geen winter meer, en zij juist wel! Klimaatverandering!?
  @mm, de NS heeft zich vandaag helemaal aan het schema gehouden. Ik heb absoluut niets te klagen!
  Morgen komt er een log over de preview!
  @Betty, dat vind ik nu jammer. Had ik maar geweten dat je atelier om de hoek van Jackie is. Ik had graag een bezoekje gebracht aan je atelier en ik had je zelfs kunnen treffen bij Jackie! Erg jammer!!
  Even een correctie. De kostuums en de mutsjes zijn van Ien Rappoldt en de lotusschoentjes en het naaigerei zijn van mij.

 6. Berthi, wat bijzonder dat je deze dag gedenkt met dit log en wat een triest verhaal van al die mensen die niet gezamelijk het feest kunnen vieren door zulke omstandigheden. Wat hebben wij het hier dan goed.
  Ik hoop dat je een heel fijne dag hebt gehad en hopelijk lezen we er nog meer over.
  Wat ratten betreft…mijn kleindochter heeft twee keer een ratje gehad en ik vond ze erg leuk. Vorige week heb ik de DVD “Ratatouille” gezien en dan denk je er helemaal anders over, zeker als je bij de DVD de extra’s bekijkt, dan kom je heel wat positiefs over ratten aan de weet.

 7. @Corrie, wat leuk dat jij hier de DVD Ratatouille noemt. Een aantal weken geleden heb ik deze film ook bekeken en ik vond hem enig.
  En wat zijn ratten slimme beestjes.
  Toen de kinderen klein waren gingen wij regelmatig met ze naar de kinderboerderij en daar waren altijd kinderen met een rat in de weer. Die liep over de tafels en over de schouders van de kinderen. De mensen van de kinderboerderij adviseerden om voor kinderen een rat als huisdier te nemen. Helaas zag ik dat niet zitten!:-)

 8. Corrie lief vind je niet, die heb ik een tijd geleden ook gezien.
  Dan vind je ze niet meer eng. Vandaag met dochter naar Alles is liefde, die bracht ze mee was voor mij boodschappen wezen doen.
  Ja chinees nieuwjaar, het jaar van de rat. En dan te bedenken dat sommigen nog niet bij elkaar hebben kunnen zijn, Door de ellende daar. triest daar sparen mensen jaren voor om bij hun familie te zijn.
  Sommigen kunnen maar eens in de vijf jaar. niet eens ieder jaar. Omdat ze daar niet eens geld voor hebben, en zover weg is.
  Wat hebben wij het hier toch goed in Nederland.

 9. @jose, wij hebben het heel goed en daar moet iedereen regelmatig bij stil staan.
  De DVD Alles is liefde ligt hier klaar om bekeken te worden. Misschien het komend weekend??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *