Mijn hartenlap… IHet is voorjaar 2007 en ik geef de koperen gordijnhaken de jaarlijkse poetsbeurt. Terwijl ik bezig ben om de gordijnhaken hun glans terug te geven, zie ik dat de oude versleten poetsdoek een luier is. Ik leg meteen de link naar het hartenproject. Ik ga op een oude gedragen luier, die nog in redelijke staat is, borduren. In eerste instantie wil ik herinneringen van zowel Matthijs, Eline en Thijmen borduren, maar ook al is de luier groot, dit blijkt niet haalbaar. Matthijs en Eline hebben beiden een geboortemerklap en Thijmen niet. Het is snel beslist… een hartenlap voor/over Thijmen. Ik gebruik geen bestaande patronen, en ik borduur met drie daadjes DMC borduurgaren, behalve de kruissteekmotieven, daarvoor gebruik ik twee draadjes. Normaal borduur ik op fijn linnen met één draadje. Een luier is vrij dik en los geweven. Om het borduurwerk enigszins goed te kunnen zien besluit ik dan ook om met meerdere draadjes DMC borduurgaren aan de slag te gaan. Daarbij moet ik dan ook nog zeggen dat de luier niet meer in een perfecte staat is. Ik had natuurlijk een nieuwe luier kunnen kopen, maar dat heeft niet de charme van deze luier die door Thijmen gedragen is. De luier is van het merk Teddy. De hartenlap is nog niet af, maar ik wil je toch even laten zien waar ik de afgelopen weken druk mee bezig ben. Dit is ook de reden dat ik nu nauwelijks tijd heb om andere blogs te lezen. Dat komt weer. Nu eerst zorgen dat mijn hartenlap naar de expositie in Eindhoven kan gaan.

Op het schaakbord zie je een diagram dat vorig jaar in Dagblad De Limburger heeft gestaan. Het is een schaakpartij die Thijmen in augustus 2007 speelde tijdens het toernooi in Hengelo. Thijmen speelde tegen zijn schaakvriend Koen Schlangen. Koen speelt met zwart en Thijmen met wit. Zoals je ziet zijn er al enige stukken van het bord.Hier zie je Thijmen. Hij maakte deze tekening op 7 juli 1999 tijdens de proefochtend in groep 3. Aan de kleding zie je dat het zomer is en Thijmen gebruikte nog geen gel voor zijn haren. Het eerste woordje dat hij leerde schrijven was ik.Rechts van het schaakbord zie je de salamander die behoorlijk opgewonden raakt van de schaakstukken. Wat gaat hij doen? De salamander heeft een tatoeage laten plaatsen en koos voor een hartje in de lievelingskleur van Thijmen: oranje. Tot nu toe is dit het enige hartje dat voorkomt op de hartenlap. Maar… de harten liggen klaar, waaronder een hart dat Thijmen eens voor Moederdag maakte. De salamander komt van de zomerjas die Thijmen vorig jaar droeg. Ja, zelfs op jongenskleding komt (machinaal) borduurwerk voor.

Bij de salamander staat een knip- en plakwerkje dat Thijmen in groep 3 maakte voor het carnaval. Direct onder het schaakbord hebben de vissen, getekend op 30 juni 1997, de ratingpunten opgegeten. Als vandaag de nieuwe rating uitkomt, dan is die morgen bij wijze van spreken al verouderd. Elke drie maanden komt de nieuwe rating uit.


Een tekening die in groep 5 of 6 is gemaakt. Thijmen had in die tijd blijkbaar een kuifje! De spelers zitten klaar om te beginnen met de partij, de schaakstukken staan opgesteld. Thijmen tekende de stukken van de achterste rij. Rechts op de stoel zit Thijmen, ofwel Brains. Hij kreeg deze naam van Audrey. Zij heeft deze naam afgeleid van haar beer The Brain (Branchy). Op de achterkant van de tekening schreef Thijmen het volgende: ‘Ik ben Thijmen. Mijn hobby’s zijn schaken, voetballen, computeren en buiten spelen. Ik wil profvoetballer worden bij real madrid of AS Roma. Ik denk dat volgent jaar het leuk zal worden.’


Twee dames (waarvan één wellicht een man moet voorstellen die voor de symmetrie een rok aan heeft) houden het schaakbord vast en boven het schaakbord komt de levensboom tevoorschijn. Op de hand houden zij een vogel vast, vermoedelijk een valk. Het aantal vlakken op het schaakbord klopt niet. Men stoorde zich niet aan de voorgeschreven vorm. Bix Schipper van Lottum schrijft onder andere het volgende over schaken: ‘… Als denkspel nam het dikwijls vele uren in beslag en tijdens het spel liet men een valk aan de zit van de pols wennen. Vandaar dat men bij het eenvoudige kruissteekmotief met schaakbord wat de vogel betreft aan een valk zou kunnen denken. Volgens Raimond van Marle wil de valk alleen de status van de drager aangeven, namelijk de bevoorrechte klasse… Maar in een boek over de moraal van het schaken werd het leven zelf met het schaakspel vergeleken. Van de koning en de koningin tot aan de pion (het gewone volk) toe, had ieder zijn eigen plaats en gang op dit levensbord.’ Onlangs vertelde Kasparov in de uitzending van Wintergasten dat het leven op schaken lijkt. Hij schreef er zelfs een boek over: Waarom het leven op schaken lijkt.
Dit kruissteekmotief komt van een 18e eeuwse Marker merklap uit mijn eigen verzameling.

Nu heb je een indruk gekregen van mijn hartenlap, alhoewel er nog maar weinig aan harten te ontdekken valt. Wees niet ongerust, de harten komen eraan!

36 gedachten over “Mijn hartenlap… I

 1. Berthi dat wordt heel bijzonder !!!
  Je had al laten weten dat je aan het LUIEREN was en ik was al zo benieuwd hoe je dat zou doen .
  Leuk hoe je verteld op welke wijze dit plan is geboren en nu echt groeiende is .
  Nu zie je dat deze luier als basis nooit te oud is . Als ik goed kijk noemden ze deze luiers niet van gerstekorrel ?
  Het wordt een luier vol verhalen !

 2. dit is/wordt een heel mooi project, met of zondr harten, maakt niet uit. Je hebt straks een mooie herinneringslap !!

 3. Erg mooi idee, deze hartenlap voor je zoon en zeer creatief hoe je de gebeurtenissen in zijn leven hebt “verteld”.

 4. Fantatisch Berthi@ Ook in deze lap gaat het leventje van Thijmen aan ons voorbij. Vroeger kon je meer borduren, dank zij de techniek ( de computer zitten wij menig uurtje aan ons toetsenbord ) wat uit deze tijd ook niet weg te denken is. Maar als je ook alle links wilt lezen vreet het uren.
  Een cursist die geen computer heeft leest alle logjes op haar nieuwe mobieltje. Geen reacties want dan is het beltegoed te snel op.
  Elma

 5. Berthi goed dat je Thijmen in de luiers hebt gehad, op een Pamper was het niet gelukt.
  Elma

 6. Heel moedig van je Berthi, om je hartenlap op deze manier uit te werken! Ik begrijp wel waar je inspiratie vandaan komt, ik wil dit ook, ooit eens proberen, zo vrij borduren lijkt mij fantastisch (te gek voor Thijmen dat hij het onderwerp is!)

 7. Berthi, wat een bijzondere lap is het al. Het bevat al zoveel details. Vindt Thijmen het wel leuk als je er nog harten in aanbrengt ? ( het wordt tenslotte een beetje zijn lap) Ik vraag dit, omdat mijn jongens niet zo “harterig” zijn.
  Dit is net zo mooi of mooier dan een geboortemerklapje.

 8. Wat wordt dit mooi en bijzonder!! Ik heb heel benieuwd naar hoe het er straks verder nog uit zal gaan zien!

 9. Met herkenning en ontroering heb ik je verhaal over de hartenlap gelezen. Heel lief, Thijmen moet wel heel blij zijn met zo”n mama.
  Lieve groetjes Paulie.

 10. Berthi, ik heb met open mond zitten lezen, heerlijk wat je bedenkt en hoe je het verwerkt in deze hartenlap!

 11. Dit is in heel veel opzichten een herinnering aan de geboorte en de ontwikkeling van een mens…
  De afmeting geeft heel veel mogelijkheden. Mooi ook alle verschillende technieken, de inbreng van Thijmen (kindertekeningen), de symboliek en diverse verwijzingen. Een document, zou je haast zeggen!

 12. Wat een geweldig idee en leuk uitgevoerd ook. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat. Ik heb ook nog een stapel Teddy luiers. Ik gebruik ze in mijn werkplaats voor van alles waar je even een doekje voor nodig hebt. Ze gaan regelmatig in de was, en nog steeds zijn ze goed en heel.

 13. @Gerrie, gerstekorrel oogjesluier?
  @Elma, ongelooflijk wat een mobieltje aan mogelijkheden biedt tegenwoordig.
  @Betty, vrij borduren vind ik echt iets voor jou om te doen.
  Ik wil een eenvoudig borduurwerk maken dat een verhaal vertelt. En deze keer wil ik het niet allemaal netjes naast of boven elkaar hebben staan. Het eindresultaat moet verrassend zijn. En uiteindelijk draait het met name om het verhaal van deze hartenlap.
  @Annelies, Thijmen zegt niet zoveel over de harten. Ik heb een hart klaar liggen dat hij eens voor moederdag maakte, dat vond hij niet zo mooi getekend. Maar ik wel omdat het heel speels is. Verder ga ik vier harten knippen uit een T-shirt dat Thijmen heel graag heeft gedragen. Die vier harten gaan samen een klavertje vier vormen.
  Thijmen was in het begin niet zo enthousiast over het ‘ouderwetse’ schaakmotief van de Marker merklap. Hij houdt niet zo van die ouderwetse motieven. Ik heb uitgelegd waarom het erop staat. Verhalen zijn o zo belangrijk.
  Om eerlijk te zeggen vind ik dit persoonlijker dan een geboortemerklap.
  @Neeltje, symboliek en verhalen blijven bij mij erg belangrijk.

 14. Berthi, een mooie verrassende persoonlijke invulling van je Hartenproject !!Ik ben ook heel benieuwd naar het eindresultaat.

 15. dag berthi, even een tijdje niet gekeken, zag dat je de 1000weblog hebt gemaakt. nou dat is wel een felicitatie waard. ik kijk altijd met veel plezier op de weblog en ben verbaasd wat je allemaal tegen komt. je blijft een bron van inspiratie voor me!
  op naar de volgende 1000 :-]
  groetjes van laura lang uit amsterdam

 16. Berthi,
  ik vind deze hartelap fantastisch, sorry dat ik de laatste tijd zo weinig de blogs gelezen heb.
  Ook het harteproject staat bij mij op een laag pitje.
  Door omstandigheden kom ik op dit moment tot niets.
  Maar dat komt wel weer, als het weer wat rustiger is.
  Groetjes en nog proficiat met 1000.. log Ella

 17. Geweldig project!
  Ontroerend ook.
  Als ik kinderen had, dan zou ik je idee overnemen.
  Ga je het inlijsten als het klaar is?

 18. Erg leuk joh, heel origineel.
  Mooie tafereeltjes mét een story.
  Ja, en ik val natuurlijk wel voor het Marker motief :-))
  De luiers van mijn kinderen zijn schoon opgegaan aan van alles en nog wat, prima dingen !!
  Ben benieuwd naar de rest, maar dat zit wel goed, zo te horen !!

 19. @Ella, doe maar rustig aan! Het lezen en handwerken komt zeker weer!
  @tara56, 1000 logs al… de tijd vliegt. We zullen zien of ik er 2000 logs van kan maken en of ik aldoor inspirerend kan blijven.
  @mm, luiers zijn functioneel! Zelfs voor een borduurwerk, alhoewel fijn linnen prettiger is om mee te werken.

 20. Berthi, wat vind ik dit geweldig leuk gedaan! Ik vind gebroduurde kindertekeningennaltijd zó grappig en dit is weer zoiets unieks aan het worden. Niemand za ooit dezefde hartenlap maken. Prachtig zoals jij alle symbolen hebt verwerkt en dat op een luier! Dit is volgens mij een oogjesluier en die met de ingeweven vierkantjes noemden wij hydrofielluiers, maar ik kan me vergissen. Dat je ook nog kruissteekjes op oogjesluiers kunt borduren had ik nooit gedacht.
  Het kuifje van Thijmen vind ik een heel erg leuk detail en een man met een rok is ook wel heel humoristisch.
  Wat was dat een geweldige uitzending van Joris Luyendijk met Kasparov, ik zat op het puntje van mijn stoel en heb die avond steeds gedacht: “Berthi zal toch wel met haar gezin aan het kijken zijn?!”
  Wat een bijzondereman die Kasparov en wat een móed! Ik heb grote bewondering voor hem en Luyendijk vind ik een geweldig goede interviewer, die mag van mij veel meer programma’s maken.
  Berthi, je zou je suf lachn als je me zag zitten typen, ik lig met mijn neus bijna óp het toetsenbord, ik kreeg vanmiddag iets in mijn oog en moest mijn lenzen later echt uitdoen, zo’n pijn deed het. Daarna ging het beter, maar nu zit ik zo krom als een hoepel nog dit enen logje te lezen. Borduren doe ik rechtop zittend, maar dan is het net ofik een linnen zakdoek voor mijn gezicht houd. Morgen hopelijk beter want dit is geen doen (@-^)

 21. @Corrie, enkele hydrofiel luiers heb ik ook nog in de kast liggen. Die zijn veel dunner dan de oogjesluiers.
  Kruissteekjes borduren op een luier is even wennen, maar wel te doen. Het is geen aftelbare stof waardoor het meer tijd kost dan kruissteekjes borduren op aftelbaar linnen.
  Dat jij die uitzending ook hebt gezien!! Geweldig was die!! Kasparov is een bijzondere man met een formidabel geheugen. En heel veel moed!!
  Wat lief van je om zo’n lang verhaal te tikken met een zeer pijnlijk oog. Ik hoop voor je dat het morgen over is.

 22. B-ness, dit is UNIEK. Brains zo liefdevol verbeeld in kunst! Het is nu al zo’n prachtige lap, ik ben heel benieuwd hoe hij verder onder je handen groeit.
  Brains: jij moet later het land regeren. Schaken is vooruitzien. Visionair ben je!
  Voor de statistiek: Mijn Beer The Brain (Einstein) is van Hermann, nr 21 van een oplage van 500 stuks. Het was een speciale uitvoering, gemaakt in 2005 en hij vond mij in Aken. Hij woont op het bureau van Peet. Peet heeft veel aan hem, bij moeilijke zaken kijkt-ie en knikt, en dan weet Peet wat-ie moet doen.

 23. Berthi , super wat mooi om dat hele verhaal op een luier te maken.
  Heel goed idee van je en hij wordt heel erg leuk.

 24. @dijn/audrey, heel fijn dat jij vertelt over je beer The Brain en zoals ik lees is hij onmisbaar voor Peet… toch niet alleen voor Peet?:-)
  @Elza, dank je! Vandaag heb ik niets geborduurd! Ik was op pad!

 25. Wat mooi Berthi,
  deze zo zeer speciale hartenlap.
  Ik zag je staan bij je gordijnen met die oude poetsluier.
  Die je al 1000x gebruikte
  en dan pats ….
  opeens komt er een super idee in je hoofd.
  En dan moet ( wil 🙂 ) je nog poetsen, maar je wilt eigenlijk ook zo graag dit idee uitwerken.
  Heel leuk, heel waardevol.

 26. Wat een leuk idee om op een (oogjes)luier een hartenlap te maken. Maar ja, als je gordijnringen loopt schoon te maken, dan moet je daar natuurlijk aan denken!!! Haha..
  Maar dit wordt een orginele lap zeg. En dan die hartjes er nog op. Erg leuk!!!!

 27. @YokkoBears en Marijna, op de meest vreemde momenten en plaatsen kan ik plotsklaps een idee krijgen! Juist op een moment dat je het niet verwacht!

 28. Nu moet ik denken aan de veiligheidspelden,die zo moeilijk door de luier ging.De truc was om hem dan even door je eigen haar te halen,dan ging het een stuk gemakkelijker.Berthi ik hoop voor jou dat de borduurnaald niet steeds door jouw haar hoefde,want het zou ook wel eens krassen op je hoofd kunnen geven,.
  Maar de luier is in een prachtig verhaal veranderd.
  Veel succes in Eindhoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *