Hella Haasse 90 jaar


Een bijzondere vrouw wil ik in het zonnetje zetten: Hella Haasse. Zij viert vandaag haar 90ste verjaardag en daarmee wil ik haar van harte feliciteren. Ik denk dat ik (bijna) niemand hoef te vertellen, hoeveel mooie boeken zij heeft geschreven. Wat ik wel wil vertellen is het volgende: Hella Haasse krijgt het eerste digitale schrijversmuseum ter wereld. Er zijn 250 foto’s van Hella Haasse te zien, 150 handschriften, vijftig filmpjes en interviews, maar ook persoonlijke documenten, familiefoto’s, brieven en dagboekaantekeningen. Bezoekers kunnen fragmenten van Haasses boeken online lezen en bij haar historische werk kun je doorklikken naar het bronmateriaal. Hella Haasse heeft alles meegegeven aan de ontwerpster Sara Koster, behalve de liefdesbrieven aan haar echtgenoot Jan van Lelyveld. Volgens Sara Koster zijn de jeugdfoto’s, het handschrift van Oeroeg, en een super-8 filmpje dat haar ouders en broer voor Hella’s 21ste verjaardag hebben gemaakt, het mooiste dat een digitaal museum kan bieden. Om al dit moois te kunnen bekijken moet je nog een paar dagen geduld hebben. Het virtueel museum wordt op 5 februari om 16.00 uur geopend.

Bron: NRC Handelsblad
Foto: Hella Haasse (rechts met een borduurwerkje) met vader, moeder en broer in Batavia, 1938.

30 gedachten over “Hella Haasse 90 jaar

 1. Wat kennen we haar al lang .
  Haar persoonlijkheid , haar stem , en de vele boeken .
  En nu mag ze haar 90e verjaardag vieren .
  Vroeger al veel naar haar geluisterd via de radio en dan koop je Oeroeg en later komen er nog meer boeken van haar op de boekenplank te staan .
  Nog een boek over schoolplaten van Nederlands Indie , staat op mijn verlanglijstje .
  Prachtig waren de platen , ik mag me verheugd herinneren dat we op de lagere school zo kennis maakten met Indie .

 2. Als eerbetoon aan Hella Haasse werd er gisteravond , een 4 uur durende voordracht gehouden , door 7 acteurs , uit haar boek BERICHTEN VAN HET BLAUWE HUIS .
  Componist Wolfert Brederode speelde passende improvisatie op de piano .
  Locatie – Nieuwe Kerk – Spui – den Haag

 3. De Scharlaken stad van Hella Haasse. Dit boek heb ik verschillende keren gelezen. Wat moet zij hiervoor veel historisch onderzoek hebben gedaan.
  Elma

 4. goede morgen. dat zal een leukedigi worden. ben zeker benieuwd ernaar, alaaf, fij weekend

 5. Een mooie vrouw vind ik Hella Haasse. Eigenlijk heb ik niet zoveel van haar gelezen.Als ik aan haar denk zie ik meteen dat vriendelijke bescheiden gezicht voor me en die bijzondere stem. Ooit heeft ze volgens mij ook de koningin geinterviewd.
  Fijne zaterdag!
  En Berthi ga je ook nog carnavallen?

 6. Nog niet helemaal wakker: ik zie natuurlijk haar stem niet, maar hoor haar stem. Sorry!

 7. Berthi, wat fijn om deze vrouw hier een plaats te geven, die komt haar toe. Ruim veertig jaar geleden las ik Oeroeg, verplichte literatuur op de MMS en wat een indruk maakte ze op me toen ik enkele jaren geleden een interview zag met haar op de TV. Dat zou ik graag nog eens willen zien, maar nu een geweldig vooruitzicht op het viruteel museum.
  Ik heb het al meteen bij mijn favorieten gezet.
  Ik wil Mevrouw Hella Haasse van harte gelukwensen met haar verjaardag!

 8. hè heerlijk dat je een log aan haar gewijdt hebt, want ik voelde me bijna verplicht er 1 te schrijven over de grande dame van de literatuur…Net wat Mienke zegt zo’n beschieden vrouw en ondertussen heeft ze zoveel wijsheid en kennis in pacht.Een prachtige combinatie. Echt vele boeken met plezier gelezen ,omdat je er altijd meer bij kunt halen…bv verdiepen in de mythologie ,de tuinen van Bomarzo,ook zo prachtig . Het moderne boekenweekgeschenk Transito, en natuurlijk de klassieker Oeroeg!! Ingewijden voor Griekenlandliefhebbers… Heren van de thee , geen politieke geschiedenis ,maar de beschrijving van mensen hoe zij het ervaren hebbenof of mevr bentinck ,ook zo mooi over een 18e eeuwse gravin ,die weigert zich in een keurslijf te laten stoppen….en en sleuteloog ,over een indische schatkist…..oh Gerrie dit zijn boeken voor jou!1 En “bij de les”met schoolplaten is nu niet zo duur meer..ik zal ns zoeken ,oh ik verheug me echt op het museum ,je kunt al een kijkje nemen ,het wordt vast mooi volgende week.
  en niet te vergeten haar bijdrage aan het dictee en haar medewerking aan de 100 beste boeken van uitgeverij Atheneum “perpetua poll”

 9. Gerrie 12,50 kost “bij de les”,dus ipv een gebakje trakteer en vier het met zo’n mooi boek…haahahaha

 10. @Mienke, nee, wij zijn helemaal geen carnavalsvierders. Toen de kinderen nog klein waren gingen we altijd naar het kindercarnaval en daarna niet meer. Als het weer een beetje meezit (helaas vandaag niet, gaan we foto’s van de hartenontwerpen maken voor HzG. Manlief heeft maandag en dinsdag verplicht vrij.
  Ha Hilly, je bent nog thuis!!
  Hella Haasse is zo’n bijzondere en bescheiden vrouw. Gisteravond heb ik twee interviews, die via haar website te vinden zijn, opnieuw bekeken. Zo kundig, zo bescheiden en inderdaad, Hella Haasse heeft een heel prettige stem om naar te luisteren.
  Draaf maar lekker door, Hilly!! Daar genieten wij van!! Hoeveel boeken van Hella Haasse heb je in de koffer gestopt?

 11. @Hilly, hoe vind je de foto? Zou ze later nog veel geborduurd hebben? Of was het handwerkje alleen voor de foto in de hand genomen?

 12. Het is hier weer genieten, Maar ik moet schoonmaken. Maar tussen door even wat lezen even pauzen. Fijn weekend voor iedereen, ook die wel Carnaval gaan vieren. Geniet allemaal….

 13. Oeps! krijg ik nu straf? Ik heb nog nooit iets gelezen van Hella Haasse! Ik ken haar naam uit de puzzels , omschrijving : nederlandse schrijfster komt haasse vaak voor , maar ook Marion Bloem ,Yvonne Keuls en zo zijn er nog wel meer natuurlijk.
  Marlies

 14. Ik moest stiekem lachen om de reactie van Corrie. En wel hierom: Mijn reactie is: ruim veertig jaar geleden moest ik Oeroeg lezen voor de boekenlijst op de MMS en ik vond het zoooooo stomvervelend dat ik nooit meer iets van mevrouw Haasse gelezen heb! Ik vond haar heel goed als voorzitter van de jury van het nationaal dictee en natuurlijk feliciteer ik haar met haar verjaardag al zal dat haar geen jota interesseren!

 15. Ook ik MOEST Oeroeg lezen, moeizaam ??? Weet het niet zo goed meer.
  Ken haar van TV, ja dat is het !!
  Ik LACH(niet stiekem) om Mieke S :-)))))))))))))
  Mieke S ik denk dat als ze het wist héél leuk zou vinden, iemand met een ‘eigen’ mening !!!

 16. Op tv geschiedenis….. Niet overal te zien natuurlijk lieten ze vandaag ook een intervieuw met haar zien. Leuk om dan nu hier wat te lezen over haar…….

 17. Hier ook een echte fan van Hella Haasse, er staan aardig wat boeken in mijn kast van haar, maar ‘het woud der verwachting’ is misschien wel mijn favoriet. Ik lees heel graag historische romans en deze gaat over Frankrijk: Charles van Orleans, je kan je nauwelijks voorstellen dat het boek in 1949 door haar geschreven is. ‘De heren van de thee’ is ook prachtige, ja, ik hou erg van haar werk!

 18. ja zeker mooie sfeervolle foto berthi!
  haha, nee marlies krijgt geen straf ,je hebt jezelf al gestraft door je haar mooie boeken te ontzeggen hahahaah
  jammer dat het schoollezen het voor een hoop mensen verpest heeft….wij hadden op de hugo de groot in rotterdam juist hele betrokken leerkrachten ,dus met heel veel plezier en gemak de lijsten gelezen. mijn speciaalstudie was over herman heijermans,socialist in hart en nieren…
  fra,duits en vooral nederlandse en engelse lessen zorgeden voor genot op literatuurgebied (in mijn toch al gekozen pretpakket: wiskunde en economie erbij blghhh)of was dat nou juist verplicht ….

 19. sleuteloog of transit is mooi om mee te beginnen……als je van historie gruwt……

 20. Hilly dank je , ik zag ook de prijs van het boek en 2e hands is 15 Euro !
  Ik hoop dat Hella inmiddels een fijne dag heeft gehad .
  En voor iedeen welterusten strakjes !

 21. heel terecht dat je hella haasse alle aandacht geeft, berthi. zij heeft zo’n prachtige boeken geschreven. en heel haar lange schrijverscarriere verbleef ze in haar eigen ‘niche’ buiten de literaire modes. terecht kreeg ze in 2004 de Staatsprijs der Nederlandse Letteren uit handen van koningin Beatrix – die een trouwe fan bleek te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *