Wollfrau

Josefien vertelt vandaag over de Wollfrau: ‘Al jaren geleden werd ik gecharmeerd door de kleine houten figuurtjes, die uit het Ertsgebergte in Duitsland komen en dan met name die van de firma Wendt und Kühn. De firma, die haar oorprong vindt in 1915, werd gestart door twee vrouwen: Margarete Wendt en Margarete Kühn. In hun omgeving was het maken van houten figuurtjes al langer traditie, maar zij gaven het een totaal ander aanzien. Vanaf het begin was er grote interesse voor hun product van liefhebbers, kenners en verzamelaars. Door de jaren heen is het werk van de twee vrouwen uitgegroeid tot een familiebedrijf, dat sinds 2002 wordt geleid door Tobias Wendt, de derde generatie. Hun collectie bestaat op dit moment uit ruim 300 figuurtjes en speeldozen, waarvan de engeltjes en de bloemenkinderen de bekendste zijn.

Speurend over het internet trof ik enige jaren geleden een (te koop aangeboden) houten vrouwenfiguurtje aan, dat gebruikt werd als wolhouder en dat zeker uit deze firma afkomstig kon zijn. Gezien de raakvlakken met mijn interesse in handwerken leek het me wel wat voor mij, maar omdat ik zeker weet dat ik het dan niet bij één figuurtje zou laten, beheerste ik mezelf. Dat was maar goed ook want de prijs liep behoorlijk op. Maar sinds die tijd heb ik diverse van zulke vrouwtjes gezien en ze zijn allemaal even leuk.
De bol garen wordt onder de rok gestopt en ergens in haar rok (vaak bij het tasje) zit een gaatje waar de draad doorheen kan. Het is mij duidelijk geworden dat het bij de verzamelaars heel geliefde figuurtjes zijn want de prijzen liegen er niet om: enkele tientallen euro’s worden er voor een Wollfrau, ook wel Knauldocke of Knauelfrau genoemd, zeker betaald.
Een antiek wolvrouwtje van Wendt & Kühn bracht onlangs op een internetveiling het fabelachtige bedrag op van 437 euro.Gelukkig ben ik al tevreden met de plaatjes, waarvan ik er hierbij graag een paar met anderen deel. Onderstaand wolvrouwtje kwam vorige maand op de veiling uit op het bedrag van 299 euro.’

24 gedachten over “Wollfrau

 1. Josefien, ik vind ze enig!! Ik had er nog nooit van gehoord of ergens iets over gelezen, dus ook nooit zo’n mooi wolvrouwtje gezien. Voor de fanatieke breisters is dit een geweldig iets om te hebben.

 2. Het lijkt me geweldig leuk om zo,n lief antiek wolvrouwtje als gezelschap te hebben , al heb ik niet veel knauel meer in gebruik .
  Je droomt helemaal weg bij deze prachtige houten figuurtjes !!!

 3. Figuurtjes gemaakt in een hele specifieke stijl. Ik kan me goed voorstellen dat daar veel belangstelling voor is. Erg leuk om over te lezen.

 4. Hé wat leuk familie van mijn rookmannetje uit het ertsgebrgte,waar ik weleens een (kerst)logje over schreef.
  Deze zitten ook weer leuk in elkaar zeg ,maar wat een prijzen….

 5. Wat zijn die leuk zeg, ook nooit gezien.
  Zie je het tasje aan hun arm, daar heb ik wel van gehoord.
  Mooie gehaakte wol tasjes.
  Het zal wel voor het luxe bolletje garen zijn geweest, want ze zijn erg klein !?
  Zelf pas een roze plastic bol houder gekocht, ook daar gaan maar hele kleine bolletjes in.
  En doordat je garen door het gaatje gaat moet je je werkje weer in een ander tasje doen om het veilig op te ruimen.
  Mijn bol katoen zat bijna knel en wikkelde niet goed af. Dus misschien ook nog wel speciaal gewikkelde bolletjes !?
  Maar ze zijn schitterend Josefien, en wie weet komt er nog wel eens één(goedkopere) op je pad !!:-)).

 6. Wat zijn er toch leuke dingetjes die met handwerken te maken hebben. Zou de houtsnijder steeds de bol wol van zijn vrouw hebben zien rollen en zo dit wolvrouwtje bedacht hebben ? Je laat je breiwerk steeeds op tafel liggen om steeds een stukje te kunnen breien. Het vrouwtje houdt de wacht over je wolletje.
  Nu gauw aan het werk, opruimen, opruimen enz.
  Elma

 7. de figuurtjes uit het ertsgebergte ken ik wel en vind ze ook heel leuk, deze vrouwtjes had ik nog nooit van gehoord,. en ja de prijzen zijn extreem, en als er 2 bieders zijn ,,,,,og meer dan vluegt het omhoog

 8. Ik kwam toevallig nog even langs het toetsenbord. Bedacht dat zulke wolvrouwtjes erg sterk zijn en niet zoals mijn Jumbo wolwinder die ik pas wilde gebruiken om de wol voor de breimachine op te winden, bij het draaien in honderd stukken uit elkaar viel. Het plastic was totaal vergaan.
  Elma

 9. Ooooh, wat vind ik dit mooi! Hier ben ik dus dol op, mooie houten figuurtjes en dan ook nog functioneel. Wat een prachtige oude kleuren. Ik had er nog nooit van gehoord, maar voor zoiets sta ik direct in vuur en vlam. Daarom vind ik het extra knap dat jij je hebt kunnen beheersen Josefien, maar gezien de prijs zou ik het, met pijn in mijn hart, toch ook voorbij hebben laten gaan. Ik ga meteen na dit berichtje op internet eens zoeken naar afbeeldingen van meer van deze figuurtjes. Leuk, leuk, leuk!

 10. Ik weet niet wat ik zie: wat schattig!!!! en nu ren ik naar zolder want ik heb zo’n soort houten popje…….Jaaaa, volgens mij is het (misschien) ook van dezelfde makers, alleen is het een spaarpotje. Er zit een gleufje aan de achterkant. Maar de vormgeving, kleur en decoratie lijken hetzelfde! Ik kocht het op een rommelmarkt, 50 cent!! (Elma, je kan even kijken bij een logje van mij over een poppenhuis, misschien zie je hem daar staan) Ik ben helemaal verbaasd, wist niets over dit soort popjes, dan dat ze erg schattig zijn!

 11. Jozefien, ik keek nog even naar de foto van jouw wolvrouwtje, en zag daar ook het tasje. Mijne heeft ook een tasje maar ik had dat niet alszo herkend want er zit geen handvat meer aan (je kan wel zien dat dat er geweest is)Ik denk dat deze ook kleiner is (ongeveer 10 cm).

 12. Schitterend die vrouwtjes! Het kleine meisje met de vogeltjes is trouwens ook een schatje!
  Ik heb een houten wollenbollenpotje van moeder geërfd, die mijn vader ooit voor haar maakte. Geen vrouwtje maar wel erg praktisch.
  Berthi, zou je het leuk vinden als ik je daarvan een foto mail?

 13. Wat leuk. Ik zag dat hij nu niet meer in de collectie zit. In Duitsland zijn ze wel erg van dit soort series poppetjes. Mijn tante spaarde vroeger de bekende poppetjes van hummel. Zelf heb ik wel eens gekeken naar gilde clowns http://www.gildeclown.com/, met natuurlijk ook hoge prijzen, collectors items, en een uitgebreid assortiment. Je kunt er een hoop geld aan kwijt.

 14. @Saskia, erg leuk als je me een foto wilt mailen.
  @Elma, de foto is net binnengekomen en je hebt inmiddels al een email terug ontvangen.
  @annita, de link werkt niet.
  Een nieuwe poging: http://gildeclown.com/dt/Impressum.cfm
  @Hilly, ik ben je log gaan zoeken en herken het rookmannetje weer.
  Hier de foto van het rookmannetje:
  http://hastaas.web-log.nl/.shared/image.html?/photos/uncategorized/p1000821_1.jpg
  en het hoort bij deze log:
  http://hastaas.web-log.nl/hastaas/2007/12/kerstsfeer.html

 15. Wat een heerlijk log weer vandaag…….Dat wordt snuffelen op het net !

 16. Wat ontzettend leuk die wolvrouwtjes. Hopelijk zijn ze hier ergens ook verkrijgbaar. Zo, ja ik maak een plaatsje vrij. Makkelijk hulpmiddeltje bij het breien van de G(K)rolse wanten.
  Elma misschien is er wel een werkbeschrijving van te downloaden!!

 17. Er zijn natuurlijk nog meer soorten wolhoudertjes geweest op de markt, waaronder ook heel erg leuke. Maar mijn favoriet zijn toch deze dametjes. En ik lees dat ik er vandaag een paar fans bij heb gemaakt. Daar was ik al bang voor, dat drijft de prijs alleen maar op…….:-)))

 18. @josefien, zorg maar dat er snel zo’n mooie woldame in je huis staat. De prijs rijst de pan uit over een niet al te lange tijd!:-)

 19. Wil@ helaas zijn de wolvrouwtjes niet meer te koop. Toch doe ik mijn best om speciaal voor Wil een wollenbollenpotje te laten maken. Zal het model sturen naar een bevriende houtbewerker. Toch lijkt een potje van RVS mij beter, omdat Wil haar hond ook mee breid.
  Elma

 20. Ik had deze houten figuurtjes nog nooit gezien of er van gehoord, maar ze zijn heel erg leuk! Kan me voorstellen dat dit collectors items zijn

 21. Josefien, wat leuk zo’n verhaal. Ik ben ook weg van die poppetjes uit het Ertsgebergte. Jammer dat ze zo duur zijn. Maar ze zijn en blijven erg leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *