Dutch Wax

Dutch Wax, design & technology is een nieuw boek over de Vlisco dat onlangs is verschenen. Het boek is verkrijgbaar in het Nederlands, in het Engels en in het Frans. Oud-ontwerper Jan van der Heijden was de initiatiefnemer voor het schrijven van dit boek. Samen met Robin Koert verwerkte hij archiefinformatie tot een naslagwerk. Het boek geeft een kritische kijk op de handelsverbanden van de Vlisco in Nederland met de productiebedrijven GTP, in Engels postkoloniaal Ghana, en Uniwax, in de Franse postkolonie Ivoorkust. De persoonlijke interviews in het boek zijn afgenomen door oud-productiebaas Frank Cortenbach. Hiervoor reisde hij terug naar Ivoorkust waar hij van 1980 tot 1991 werkzaam was.

Het boek is ondere andere te koop bij boekhandel Van de Moosdijk.

Vorige week zaterdag heeft een aantal harten-dames de prachtige Vlisco-hartenquilt van Mien B kunnen bewonderen. Hier en hier kan je nog een prachtige Vlisco-quilt van Mien zien, en in deze log kun je meer over de Vlisco lezen. En dan heb ik hier nog een interessante log.

Wandelen en quilts kijken, dat kan in Ospel. Mien B en Iet van de Vrande hebben quilts opgehangen in Bezoekerscentrum Mijl op Zeven bij De Groote Peel in Ospel. In de maanden januari en februari is er de expositie: Kijk op quilts in de Peel. Exposant: cursisten van Textielatelier Iet van de Vrande.
Adres: Moostdijk 15 Ospel Tel: 0495-641497
dinsdag tot en met zondag van 10.00- 17.00 uur. Zoek je wandelroutes, kijk dan op de site van Staatsbosbeheer.

In M, het maandblad van NRC Handelsblad, van december 2007 staan verschillende 3D-foto’s afgebeeld van de fotograaf Hock Khoe. Hij reisde met zijn 3D-camera door Afrika. Een veertigtal driedimensionale foto’s is tot 29 juni 2008 te zien op de tentoonstelling Boerenbont in Afrika in het Museum Volkenkunde in Leiden.

In de Ghanese stad Takoradi vertelde een meisje aan fotograaf Hock Khoe dat haar moeder vroeger rijk was geweest, ze bezat wel zes Vlisco-jurken. Toen haar vader zijn baan verloor, moest moeder vier van de jurken te gelde maken. Khoe kreeg de moeder zo ver om te poseren. Een echte jurk droeg ze niet, ze had de Vlisco-stof snel om zich heen gedrapeerd, maar wel zo dat de witte rand met VĂ©ritable Wax Hollandais Vlisco goed zichtbaar was.6 gedachten over “Dutch Wax

 1. Goedemorgen, dat was weer genieten van alle informatie op de vroege zaterdagmorgen. Kijk ook vooral op de link hier en hier.Prachtig handwerk en wat veel patronen en kleuren heeft Mien gebruikt. Hoeveel soorten Vlisco stof heb je wel niet.
  Elma

 2. wat een info op de vroege morgen Mooie fotos en het is en blijft vrolijke stof,
  Op de manier waar inde afrikaanse landen werd gewerkt ? daaar zet ik een vraagteken, het waren goedkope krachten en dat maakte de stof misschien ook wat makkelijker bereikbaar voor de inwoners, Fijn weekend

 3. @Elma, een log die boordevol informatie staat. Ik heb zojuist een quiltexpositie toegevoegd van Mien B en Iet van de Vrande.
  Dat was ik vannacht vergeten!:-)

 4. Ja mooi, nu ook een boek !!
  Prachtige stoffen en voor ons zo typisch Afrikaans.
  Zo frappant dat het dus Hollands is en zij zich er weer rijk mee voelen.

 5. ’tJa dit boek kon ik dus niet in de boekhandel laten liggen……….

 6. Mooie stoffen zijn dat Berthi!! De kleurenzijn prachtig. Voor quilts te maken is het erg geschikt. Je kunt er lekker mee spelen. Je hebt er weer voor gezorgt dat we weer heel wat te kijken hebben in het land! Dat maakt me weer eens bewust dat er in he tland toch veel te kijken en te doen valt. Vervelen hoeft echt niet, mits je natuurlijk niet aan huis gebonden bent. Dank je voor deze infotmatie op je log.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *