Wanten breien?

Het januari- februarinummer 2008 van Piecework is een nummer dat bol staat van gebreide wanten. Je krijgt zin om er direct aan te beginnen. Toch bedenk ik me, want zijn ze eenmaal klaar, dan kan ik ze in de kast opbergen. Tot nu toe heb ik deze winter slechts twee keer deze machinaal gebreide handschoenen gedragen. Waar blijft die winter?

Foto: Poetry mitten, Amerika, circa 1780.

21 gedachten over “Wanten breien?

 1. OO jammer dat het blad hier niet te koop is (?)
  Leuke want zeg.
  Ik ben gek op handschoenen zoals misschien bekend is.
  Ik draag ze heel veel, nogal gevoelige handen, en al vroeg in de herfst. Soms zelfs in huis, met de polswarmertjes aan kan ik prima breien hoor ;-)).

 2. @marian’ne m, volgend jaar heb ik voldoende aan jouw gebreide polswarmers. Nu draag ik ze niet, want ze moeten eerst naar de expositie.

 3. Je hoeft helemaal niet zo ver te gaan, ook in Nederland kun je een prachtig patroon kopen van gebreide wanten. Een aantal stoere heren heeft in 2005 een Societeit opgericht voor het behoud van de Grolse wanten en je kunt daar een patronenboekje bestellen. (www.grolsewanten.nl)
  Elma

 4. Leuke wanten ! Ik heb mijn nieuw gehaakte das helaas nog niet één keer omgehad. Het is ( nog) niet nodig.

 5. help zie ik nu een ingebreid /opgemaasd gedicht?? pfft sommigen zijn echte kunstenaars!!Al een beetje bijgekomen Berthi? Fijn dat je opgehaald werd ,anders was het geen doen….wat een rijkdom heb je nu in huis hè? Dat alleen al is het organiseren waard en de brede glimlach natuurlijk die door blogland gaat.Heb je alles lekker uitgestald op tafel om nog eens goed te bekijken???Nogmaals bedankt,genoten van het gezelschap enne het eten was ook heerlijk. Zoals je weet konden we s’avonds ook weer aanschuiven en dat was ook geslaagd…..mmmmmm

 6. leuke wantjes, ben benieuwd naar het verhaal erop ko wel een paar woordjes lezsen , heb hier toch heel vaak wanten aan vooral met het dragen van tassen

 7. Wauw, wat een leuke wanten. Ik heb pas mijn wanten afgemaakt, dus ik ben helemaal in de wantenstemming! Heb ze ook nog maar 2x gdragen, maar je weet maar nooit, misschien krijgen wij nog wel 20 gr vorst… Leuk tijdschrift, heb even op hun site gekeken en het patroon van die prachtige kniekousen gedownload.

 8. Echt jammer Berthi dat we tot nu toe nog geen echte winter hebben gehad, zulke prachtige wanten zou je toch trots voor je uitgestoken dragen en maar zwaaien naar iedereen die je tegenkomt. Maar om die te maken is nog geen kleinigheid volgens mij met de ingebreide tekst.
  Het is een mooie site, ik heb er al eens een aantal gratis patronen borduur- en haakpatronen weggehaald en die prachtige Noorse sokken als gratis breipatroon is voor breisters toch een heel mooi patroon om te downloaden zoals Betty heeft gedaan. Wanten heb je al gemaakt Betty, nu dus de sokken?

 9. @wil, dank je voor de tip. Ik maak de link voor de lezers even aanklikbaar:
  http://www.landleven.nl/breipatroon
  Naar beneden scrollen en dan kun je het patroon in pdf bestand openen en uitprinten.
  Heel goed dat het patroon van de grolse wanten wordt doorgegeven. Dit mag absoluut niet verloren gaan.

 10. Deze wanten verdienen de naam kunststukjes, hoe krijg je het voor elkaar. Ik vind een ‘duim’ breien in zo’n want al zo moeilijk, laat staan nog een mooi patroon erbij en dat het allemaal dan ook nog doorloopt. Prachtig!

 11. Ik heb het patroon bij de sociëteit besteld en kreeg een mooi boekje met wetenswaardigheden thuis gestuurd. Ik kreeg zelfs een kerstkaart met de heren van de sociëteit erop. Super!

 12. Ik heb toch al vaak mijn handschoenen aan gehad, afgelopen maanden.
  De wat dunnere, maar ook de dikke gevoerde.
  En mijn sjawl; ik zou niet zonder kunnen.

 13. Oh wat een mooie wanten!
  Je zou er bijna voor naar een koud land verhuizen ;o).
  Jammer dat breien niet mijn passie is.

 14. @Bertie, morgen komt deel II over deze wanten met meer informatie.
  @Basje, morgen meer…
  @Betty, schitterend zijn de kniekousen!
  @Corrie, voor deze wanten zou ik ook echt moeten gaan zitten en mijn aandacht er heel goed bijhouden!
  @Mienke, kunststukjes; dat is de juiste benaming!
  @Noor, ik heb het boekje ook al eerder gekocht. Het ziet er mooi en goed uit.
  @Yokkobears, misschien voor jou een idee om deze prachtige wanten te breien!? Als je nog niet zo ervaren bent kun je eenvoudig beginnen met een gedicht in een shawl te breien.
  @Saskia, wat niet is kan nog komen!:-)
  @Hilly, het is een ingebreid gedicht. Knap hé?
  Het is inderdaad maar goed dat ik met de auto terug kon want met de trein was lastig geweest. Het is ongelooflijk hoeveel prachtige hartenontwerpen er nu in huis liggen. En ook zo divers!! Ik heb nog geen tijd gehad om alles goed te bekijken. De quilts heb ik er als eerste uitgehaald en die hangen over de bank. Ik ga ze morgen op een paar grote rollen doen. Ik heb verschillende rollen in huis liggen die ik voor de mangeldoeken gebruik.
  Omdat iedereen zo heeft genoten vergeet je direct de hoeveelheid werk en tijd die nodig is voor het project. Overal lees ik zo’n geweldige berichten over de Harten-meeting… heel hartverwarmend! Ik heb zelf enorm genoten. Het liep gesmeerd, zoals wij dat hier noemen! Nu op naar de expositie, maar eerst beginnen aan mijn eigen hartenlap!:-)

 15. Mooi die gedichten handschoenen, maar zoals jij al opperde…ze komen in de kast terecht. Of het ooit nog eens winter wordt….hoop nog van wel, maar misschien is dat een utopie!! Wat zal het bij jou thuis hartelijk zijn met al die mooie harten werkstukken!!

 16. Hallo,
  ik zoek gebreide wollen wanten zg. “Bakkers”wanten,zijn dus zonder vingers met grote kraag en lange want.
  Waar vindt ik die ?
  Met groet,

 17. Voor mijn schoonmoeder ben ik op zoek naar zoveel mogelijk verschillende Grolse breipatronen. Zij breit nu al haarbandjes, babysokjes en wanten, maar ze wil veel meer breien, zoals sloffen, truien, sjaals etc. Maar we kunnen geen patronen vinden! Wie kan ons hieraan helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *