Kahlil Gibran

Kleding:

En de wever zei: ‘spreek tot ons over kleding.’
En hij antwoordde:

Uw kleren verhullen veel van uw schoonheid, maar toch verbergen zij het onschone niet.
En hoewel gij in uw kleren de vrijheid der afzondering zoekt, zult ge bemerken, dat zij een harnas en een kluister zijn.

Hoe zou ik wensen dat gij de zon en de wind met meer van uw huid en met minder kleding tegemoet kon treden.
Want de adem des levens is in het zonlicht en de hand des levens in de wind.

Sommigen zeggen: ‘Het is de noordenwind die de kleren die wij dragen geweven heeft.’
En ik zeg: ‘Ja, het was de noordenwind.
Maar schaamte was zijn weefgetouw en verslapping der spieren zijn daad.
En toen zijn arbeid beëindigd was, lachte hij in het woud.’

Vergeet niet dat kuisheid een schild is tegen het oog van de onreinen.
En wanneer de onreinen niet meer zullen zijn, wat zou kuisheid anders wezen dan een kluister en een bezoedeling van de geest?
En vergeet niet dat de aarde het heerlijk vindt uw blote voeten te voelen en de wind ernaar hunkert met uw haar te spelen.

Kahlil Gibran (uit: De profeet)

11 gedachten over “Kahlil Gibran

 1. Wat een prachtig boekje is dat hè, hier kun je ieder moment v/h jaar /dag uit blijven lezen…

 2. Ik heb wel gehoord/gelezen óver dit boek, maar er (nog) niet ín gelezen.
  Mooie tekst. Dank je, Berthi, weer iets om over te denken.

 3. goede morgen zomder zorgen……(zei mijn vader vroeger ) en ik moest hieraan denken bij het lezen van je blog, Mooi verhaal , ken het boek niet maar komt op de verlanglist Fijne dag allemaal

 4. ik heb het boekje en lees er af en toe een deel uit. Ik vind het prachtig geschreven.
  Voor mijn studie aan de PABO, nu ongeveer 4 jaar geleden heb ik voor beeldende vorming onderzocht wat er in de bijbel staat over kleding en het verbaasde mij te lezen dat er in de oude boeken regelmatig over weven en borduren van de gewaden beschreven staat.

 5. Bij mij staat in de kast van hem: Spiegels van de ziel…
  De moeder van de moeder van Peet heette van haar achternaam Augustus. Generatie op generatie waren dat wevers in Graetheide, Krawinkel, Beek; dus ZuidLimburg.
  Grappig dat het eerste huisje van Peet en mij een wevershuisje in Tilburg was.
  De zus van Peet’s moeder weeft nu nog. Ze heeft thuis een prachtig weefgetouw staan dat zowat de halve kamer in beslag neemt. Een beauty van een getouw, van nu dus oud hout. De kamer ruikt ook heerlijk naar wollen garens.
  Ik heb een tijdje als secretaresse in Goirle gewerkt in onze Tilburgse periode. Het bedrijf waar ik werkte kocht Vinks op. Ik weet niet meer of je het zo schreef, maar dat was een bedrijf in spinnewielen en weefgetouwen. In de werkplaats maakte men o.a. weefkammen in allerlei diktes.
  In die tijd heb ik ook weeflessen gevolgd, en later gobelinweven. Dat werd gegeven in Tilburg in een oude Damastweverij. Ik weet nog dat ze daar prachtig damasten tafelkleden weefden voor Majesteit. De mevrouw die les gaf werkte in het Textielmuseum in Tilburg, zij restaureerde ook veel. Ben haar naam vergeten. Dat was eind jaren 70, begin jaren 80. Sjee, alweer bijna 30 jaar geleden…

 6. Toen ik een paar jaar geleden in Libanon was kwam ik Gibran’s naam regelmatig tegen in winkels en als ik een museum of kerk bezichtigde. Later pas heb ik een werkje van hem gelezen. Ik houd van het poëtische erin maar ik zoek ook in poëzie richting, bevestiging en duidelijkheid van en voor mijn eigen denken en dat heb ik daarin niet kunnen vinden. De sfeer vind ik mooi en ik las/lees het dan ook alleen om die reden en zie hem niet als wijsgeer.
  Juist zo’n stukje als ik hier vandaag lees vind ik mooi vanwege de dromerige sfeer en daar kan ik dan van genieten, voor wijsheid lees ik andere dingen zoals bijvoorbeeld de “Spreuken” van Salomo en het boek “Prediker” (waarschijnlijk ook van Salomo), dat is voor mij stevige kost en het dagelijks brood bij wijze van spreken en Gibran is dan zo’n gebakje voor de zondag :- )

 7. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik bij toeval deze tekst op internet ontdekte. Ik heb geen enkel boek van Gibran!:-)

 8. @Mienke, Tagore… nieuwe naam voor mij, dus googelen! En inmiddels iets wijzer geworden. Ook over Tagore is ontzettend veel te lezen op internet. Dat ga ik eens doen als ik wat meer tijd heb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *