Pronklakens II

Op speciaal verzoek van Hilly en Marian’ne M zijn hier de foto’s van de gehaakte randen die bij deze pronklakens horen.

Deze gehaakte rand hoort bij het pronklaken HK van 1882. De gehaakte rand gaat circa 55 cm door aan de zijkanten en dan houdt het op.

Dit gehaakte tussenzetsel komt bij het pronklaken van 1882 voor, en wel 17 cm boven het geborduurde monogram HK.

Deze gehaakte rand hoort bij het pronklaken van Therese Fahlbusch. Hier is dikker garen gebruikt dan bij het vorige pronklaken. Hier gaat de gehaakte rand aan de zijkanten door tot een lengte van 1 m.

21 gedachten over “Pronklakens II

 1. Dank , dank , dank , voor het zicht van de prachtige kanten .
  Inderdaad je kunt zo gaan haken , zo duidelijk .
  De eerste kant komt mij erg bekend voor .
  Weer veel moois van vroeger , het blijft prachtig !!!!

 2. JAAA, MOOI !!!!!
  Idd zo na te haken (sprak zij stoer), de laatste rand zou ik toch even moeten puzzelen hoor…
  Dwars gehaakt met de boog daar weer op !!?Je kan lekker in de foto kruipen !!!!;-)).
  Van de eerste rand heb ik, een vrijwel soortgelijke, meters gehaakt in de jaren 70.
  Nu achteraf blijkt dus dat dat oude patronen zijn, wat het extra leuk maakt.
  Bedankt !! (ook voor gewéldige post !!;-))))

 3. Geweldig ,dankjewel Berthi, mooi haakwerk ,vooral dat schulprandje.
  Zo’n tussenzetsel ook ,zo eenvoudig ,maar zo’n groots effect, mmmmmm ,ik ben er gek op,het maakt alles mooier zo’n randje….hoe kun je er niet van houden???Maar ik hou ook van strak en design,maar dit blijft t toch hoor…

 4. Prachtige randen en zo duidelijk! Vorige zomer was mijn moeder ziek (ze is weer opgeknapt) en toen ik bij haar bed kwam zag ik haar laken met een mooi zelfgehaakt tussenzetsel. Je moet er toch netjes bijliggen als de dokter moet komen! Het patroon van de gehaakte rand was: geloof(kruis),hoop(anker) en liefde(hart) Ik heb vroeger het motief al eens nagehaakt en in de doos met voorbeeldjes gestopt. Hierbij een foto. [IMG]http://i14.tinypic.com/8b5r8xu.jpg[/IMG]

 5. Wat een mooie randjes. Zo krijg je meteen weer zin om een randje te haken. Oh hield ik maar van alleen strakke randjes…….Ik vind het allemaal zo mooi. Voor ieder project een eigen randje. Een strak randje en voor sommige dingen vind ik en erg poezelig randje erg mooi. Voor een handdoekje uit grootmoedertijd kan het mij niet poezelig genoeg zijn……. Mooi, Berthi!!!

 6. Oohleuk! Makkelijk na te haken van deze duidelijke foto’s. Een paar jaar geleden haakte ik een rand voor een dekbedovertrek dat ik bij de Hema had gekocht, lits-jumeaux maat, best een heel eind haken, maar het stond zo leuk!

 7. @marian’ne m, goede patronen komen altijd terug. Ze gaan nooit verloren. En maar goed ook!
  @Hilly, het gehaakte tussenzetsel vind ik ook zo mooi door zijn eenvoud. Zo zie je maar weer dat iets eenvoudigs een groot effect kan geven!
  @Marianne P, ha leuk, een voorbeeldendoos. Net zoals vroeger toen de merklap in de naaidoos werd bewaard als voorbeeld.
  @Wilma, er is zoveel moois dat we allemaal willen maken, maar we zullen toch een keuze moeten maken!?
  @Corrie, … en het gaf natuurlijk een enorme voldoening!

 8. Jaaaaaa, leuk! Gehaakte randen en net als wat iedereen vóór mij geschreven heeft: heel duidelijke foto’s. En de zin bekruipt me om het gewoon weer es te DOEN: haken. Zeker 30 jaar geleden joh!
  Ik herinnner me dat ik voor ons supersmal en klein wevershuisje in Tilburg (begin jaren 80, was het eerste huisje van Peet) voor de ruitraampjes gehaakte gordijntjes had gemaakt. In ecru. Met punten. Ik woonde in 1979-1980 nog thuis in Parijs, bij mijn ouders, en was toen verloofd met Peet en ik zie me nog zitten in de huiskamer bij mijn ouders, ’s avonds na het werk: op een groot kussen op de grond, in een bruine trainingsbroek want dat zat zo lekker, met mijn rug tegen de verwarming. En maar haken.

 9. @dijn/audrey, ik zie het zo voor me! Begin jaren tachtig zag je op heel veel plaatsen gehaakte gordijntjes. Zo ook bij ons eerste huis in Eindhoven. Mijn moeder had voor alle ramen gordijntjes gehaakt.

 10. Goedemiddag Berthi,I
  Ik ben aan ’t zoeken om in en rond Staphorst een leuke dag door te brengen met mijn handwerk cursisten, en zo kom ik om uw site terecht. Over handwerk gesproken!! Kun u misschien een leuke suggestie doen? Ik zelf bezoek in febr. Staphorst ter orientatie. Het bus uitje is in april. Met vriendelijke groet Sary Maas

 11. Wat een leuke randjes 🙂
  en trek mijn linnenkasten eens open en ja, daar hangen ze.
  Ik wist wel dat ik al “op leeftijd” was, maar uit 1882 :-).

 12. Leuk die randjes, van de zomer ben ik ook begonnen (ik was het helemaal vergeten! het ligt boven in de frankrijk mand)In het boek over haken dat pas is uitgegeven, stonden van die leuke en op een markt had ik 6 bollen witte dunne haakkatoen gekocht, dus ben ik aan de slag gegaan, ik heb ongeveer 1,50 gehaakt, ik weet niet meer waarvoor ik het wilde gebruiken?

 13. Dag mevrouw Sari Maas, wat leuk dat U Staphorst gaat bezoeken. Ik was er vorig jaar en heb zó genoten. Een aanrader is de Museumboerderij, Gemeenteweg 67. Tel. 0522-46.25.26; ik heb er een heeeeeeel leuke ontmoeting met Mevrouw Grietje gehad. Ik weet haar achternaam niet. In het museum wordt de Staphorster cultuur tentoongesteld en toegankelijk gemaakt. Er is ook handwerk te bewonderen en prachtig textiel. Er worden veel evenementen georganiseerd, en ik denk dat een telefoontje U verder zal helpen. Zij weten ook denk ik, de beste adressen voor handwerk. Ik heb er ook een foldertje vandaan van K.F. Vloedgraven, Gemeenteweg 101, een adres voor speciale folklorestof, wollen en katoenen garens enz.
  Wat toevallig toch, ik was mijn secretaire aan het uitmesten en kom juist deze 2 folders vanmiddag weer tegen…
  Hoe dan ook, heel veel plezier toegewenst. Mocht U mevrouw Grietje ontmoeten, wilt U dan mijn hartelijke groeten overbrengen? Ik heb een keertje haar zilveren hoofddeksel met oorhangers mogen passen!

 14. Hallo allemaal,
  wij zijn net verhuisd naar een stolpboerderij in Noord-Holland en ik ben op zoek naar van die witte katoenen gehaakte gordijntjes (valletjes). Het zijn 5 grote ramen van 2 a 3 meter breed. Is er iemand die nog zoiets heeft liggen of het leuk vindt om ze voor ons te haken (tegen vergoeding natuurlijk). Ik kan zelf wel een beetje haken maar dit vind ik wel een heel groot project…
  Philine

 15. Hoi! Ik was op zoek naar ideetjes voor randen te haken en toen kwam ik uit bij jou! Wat een mooie randen. Vooral de laatste met die schulprand. Ik ben een beginnend haakster en ben op zoek naar patroontjes van zulke randen. Ik moet echt een uitgeschreven patroontje hebben, geen teltekening. Daar snap ik nog niets van. Wie, o wie kan mij helpen?!
  Groetjes van een beginnende stuntelige haakster!!!

 16. Ineke, de onderste rand wil ik wel op patroon zetten je ziet het dan wel bij het pronkjournaal. De vorige haakpatronen waren met een teltekening en nu zal ik van dit patroon een beschrijving geven, dan kan iedereen het gebruiken.
  elma

 17. Hoi. Wat prachtig die randen!!!! Wil ze ook graag gaan maken. Voordat ik met de foto ga puzzelen: is er misschien een patroon van de onderste rand??
  Groetjes,
  Yvonne

 18. @Yvonne, helaas, ik heb geen patroon. Ik wens je veel succes met het puzzelen. Het moet te doen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *