Expositie over Mail-Art

Zondag opent Piet Franzen een Mail-Art expositie in Leiden. In de Volkskrant lees ik dat Piet Franzen, naast zijn gewone werk, al veertig jaar met mail-art bezig is. Zijn archief is dan ook gigantisch, want je mag je ontvangen mail-art niet verkopen of weggooien. In kartonnen postdozen laat Piet Franzen een selectie van zijn ontvangen mail-art zien op de tentoonstelling. Het moet een informatieve expositie worden, want mail-art is in Nederland maar weinig bekend, volgens Piet Franzen. Dan is hij wellicht niet op de hoogte van de vele mail-art die verstuurd wordt door de borduursters en zal er op de tentoonstelling ook zeker geen prachtige geborduurde mail-art te zien zijn; zoals de mail-art van Paulie of die van Monica.

Ray Johnson wordt gezien als de geestelijke vader van de mail-art met zijn New York Correspondence School in de jaren zestig van de vorige eeuw.

14 gedachten over “Expositie over Mail-Art

 1. Ik vraag mij dan af wanneer mail, mailart wordt? Als het verstuurd, of ontvangen wordt? Voor mij een beetje ondoorzichtig. Ik bewaar een heleboel ontvangen enveloppen die te beeldschoon zijn om weg te gooien. Het is wel vreemd eigenlijk, dat we in dit digitale tijdperk mail als art gaan waarderen.

 2. Goed opgemerkt van Martine, juist in dit digitale tijperk zien we de schoonheid van de handgeschreven en -gemaakte post.
  Ik heb ook een paar prachtige enveloppen die ik nooit weg zal doen, maar niet alles hoef ik te bewaren gelukkig.
  De geborduurde mail had zeker een plaatsje verdient bij deze expositie en als ik bij mijn kinderen kom kijk ik altijd met plezier naar de enveloppe die ik voor hen heb geborduurd, hij blijft heel bijzonder. Maar ook alle heel oude brieven en enveloppen waarvan ik er nog een paar heb zijn prachtig, zelfs zonder versieringen. De kleur van het papier is steeds mooier geworden en de zegels als ze er nog opzitten helemaal.

 3. Niet alleen de buitenkant van een enveloppe zijn vaak beeldschoon. Alle ontvangen enveloppen bewaar ik voor de binnenkant.
  De mooiste kleuren en motiefjes. Worden door de liefhebbers van wenskaarten gebruikt om strookjes van te snijden en dan te verwerken in de mooiste kaarten.
  Elma

 4. Ik heb ook via jouw log pas kennisgemaakt met die leuke geborduurde enveloppen..heel mooi en bijzonder vond ik dat…Is wat bij Corrie vandaag te zien is dan eigenlijk ook mailart…daar is ook gebruik gemaakt van stempels en fotokopieĆ«n….??

 5. Heb ook pas kennis gemaakt met dit fenomeen sind ik de eerste prachtige geborduurde enveloppe kreeg van Paulie.
  Achteraf bedenk ik mij dat wij altijd al met mail-art bezig zijn.
  Hoe vaak versieren wij(meestal meisjes) niet een enveloppe wanneer we corresponderen met vriendinnen !!??
  Een vriendin van mij schildert met waterverf op papier en vouwt daar de meest persoonlijke enveloppen van.

 6. Volgens mij is Mail-Art, Mail-Art wanneer het onverpakt verstuurd en afgestempeld aangekomen is bij de nieuwe eigenaar.
  ENNNN dat is EEEEEEEEEEENG !!!!,
  weet ik uit ervaring ;-)).

 7. @Martine, mail-art is in de jaren zestig van de vorige eeuw onstaan toen het digitale tijdperk nog niet aan de orde was.
  @Hilly, volgens mij valt dat onder ‘scrappen’!?
  http://www.scraptime.nl/scrappen.html
  Op deze site staan voorbeelden. Het is een rage die uit Amerika, hoe kan het ook anders, is komen overwaaien.
  @Annita, ook ik zou deze tentoonstelling graag willen zien. Helaas is het voor mij niet naast de deur en de tentoonstelling is maar kort.
  @Marian’ne m, het volgende vertelt Piet Franzen in het interview dat te lezen is in de Volkskrant:
  ‘Mail-art is heel vrij, iedereen kan insturen. Het heeft zijn oorsprong in de Fluxusbeweging http://nl.wikipedia.org/wiki/Fluxus en is dus toch ook een beetje anti-kunst. Ik heb zelf net een opdracht uitgeschreven met het thema My world. Inmiddels zijn er vierhonderd A5 doosjes de deur uit, ik moet er nog driehonderd vouwen en vresturen. Iedereen kan dan op dat thema door associĆ«ren, het mogen collages zijn, teksten, tekeningen of foto’s, als het maar in het doosje past, dat is de enige eis.’
  Hier zie je het doosje:
  http://www.sidacstudio.nl/sidacart.html
  Via deze link kan je mail-art van Ray Johnson bekijken:
  http://www.actlab.utexas.edu/emma/Gallery/galleryjohnsonpix.html
  Ruud Janssen is ook zeer actief op het gebied van mail-art. http://nl.wikipedia.org/wiki/Ruud_Janssen_(kunstenaar)
  Op zijn weblog kun je allerlei voorbeelden bekijken:
  http://iuoma.blogspot.com/
  En op zijn blog staan weer diverse links naar andere sites die veel mail-art laten zien.
  Veel kijk- en leesplezier met al deze links!

 8. Hoi berthi, nog een heel fijn 2008 toegewenst.Wat is dat mooi die mail-art zonde om te versturen, ik zou bang zijn of het wel op de goede plaats aankomt.

 9. berhti geborduurde mai-art vind ik mooi, en is leuk om te maken maar arbeids intensief. Ik heb er een paar gemaakt, en verstuurd,dit ging goed en de ontvangers waren er erg blij mee.

 10. @marlies curfs, ik kan me niet voorstellen dat er iemand niet blij zou zijn met mooie mail-art. En jouw mail-art is te zien in de harten-fotogalerie.

 11. Leuk dit te lezen. Gisteren op de terugweg vanuit Frankrijk, hoorde ik hierover een reportage op Business News Radio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *