Toverboekje

Op de valreep sluit ik 2007 af met een creatief werkje: een mini en een maxi toverboekje. Ik werd gegrepen door het magische boekje ofwel toverboekje van Corrie en nadat Mien B ook nog eens een foto stuurde van al haar toverboekjes die zij voor de kleinkinderen had gemaakt, wilde ik direct aan de slag. Met de goede uitleg van Mien B begon ik. De stofkeuze was snel gemaakt. Mangeldoekstof moest het worden. Op zolder ligt een rol mangeldoekstof waar in de zijranden het weer zit. Het middenstuk is goed bruikbaar voor allerlei werkjes zoals bijvoorbeeld een toverboekje. Veel mangeldoeken zijn gemerkt, dat wil zeggen dat er geborduurde initialen van de eigenaresse opstaan. Mijn toverboekje wilde ik ook merken. Als eerste maakte ik het grote toverboekje en daarna het kleine.
Voor het borduurwerk gebruikte ik Madeira zijde 511.

Peri Kim vertelt de achtergrond van dit toverboekje:
‘In de Tweede Wereldoorlog werd de zilveren gulden vervangen door een papieren. Deze papieren gulden noemde men een ZILVERBON (om het nog enige waarde te geven). Alle handelaars hadden een Zilverbonsmapje, waar ze de biljetten in bewaarden. De gulden werd los in het mapje gedaan. Door het mapje aan de andere kant open te maken, verdween de gulden achter de bandjes. De originele maten van het Zilverbonsmapje zijn: 14 x 8,5 cm.’

39 gedachten over “Toverboekje

 1. Dit is nostalgie! Vroeger, lang geleden, hadden wij die op school en legden er van alles tussen. Ben helaas vergeten wat, maar leuk was het wel! En nu komt dit weer boven water. Kinderen vinden het prachtig!!!

 2. O ja, die boekjes. Wat zijn ze leuk hé!
  Ik heb ze wel eens gekocht en ook wel zelf gemaakt. Het blijft fasinerend.

 3. Berthi wat prachtig jouw boekjes! Wat vind ik het leuk dat je zo gegrepen bent door het “toverboekje” en wat een schat op zolder, zo’n rol mangeldoek, heerlijk als je alles hebt liggen zodat je dan ook meteen aan de slag kunt gaan. Prachtig gemaakt en die initialen vind ik gewéldig. Berthi ook al aan de cartonnage, dat is nog eens leuk! :- )

 4. Berthi, wat heb je dit mooi gemaakt, prachtige letter ook!!!! Een magisch boekje staat in “verrassend papier” van Roswitha Witten. ISBN 9038413807. In de bieb onder SISO nr. 683. En het staat op pag. 43-44. Dit voor wie kriebels krijgt het ook te willen maken.

 5. Ohw met zo’n boekje troggelde je toch geld af? Papiergeld erin, wedden dat je het lint van 2 streepjes naar kruis kan doen zonder geld aan te raken? Dat was het toch? 😉
  Oh en wat de Siso betreft, het kan ook bij 624.3 staan, want:
  683 = Papier en papierverwerking.
  624 = Handenarbeid knutselen
  624.3 = Papier en karton
  Fijne jaarwisseling!
  Marion

 6. Berthi, wat een mooie werkstukken ter afsluiting van dit blogjaar.
  Ik wens jou en alle lezers van dit weblog een goed nieuw jaar met als het even kan veel betoverend mooi handwerk.

 7. Prachtig geworden, ga het beslist ook nog eens een keertje proberen.
  Fijne jaarwisseling en groeten Elza.

 8. Berthi wat een mooi werkstuk, altijd makkelijk nog wat lapjes op zolder.
  Ook in mijn bezit is een toverboekje.
  Het is een boekje, beplakt met erg mooi blauw papier, een beige lintje geweven in een visgraatmotief. Op de voorkant staat met sierlijke zwarte letters ZILVERBONS. Deze mapjes worden vaag gebruikt als je geld wilt schenken.
  Deze mapjes worden gemaakt door Peri Kim.
  Hij heeft in Rasquert een Vrijetijdsboekbinderij “De Roemte”
  Peri maakt schitterend werk en heb je eens een oud boek wat je graag wil laten restaureren, dan ben je bij hem op het juiste adres.
  Elma

 9. fijne oudejaarsavond allemaal
  Berthi ja mapjes zijn schitterend, Ik ben weg van je mono gram. Heb je die op la je linnengoed zo mooi gemaakt.
  Gezond en succesvol 2008

 10. Prachtig, met die rode letters! Ben ook benieuwd hoe je het maakt, maar zal eerst eens in de bieb kijken, misschien vind ik het boekje van Rositha.
  Voor iedereen en speciaal voor jou, Berthi, een goed begin van 2008! Eet niet teveel oliebollen en drink lekker champagne (of zoiets!) op het nieuwe jaar! Tot snel!

 11. Wat mooi geworden !!!
  Die Berthi, tussen al de eindejaars drukte zo maar ‘even’ in elkaar gezet !!!
  Je was wel echt betoverd door het mapje ;-)))

 12. Berthi je kunt nu toverend het nieuwe jaar in gaan !
  Wat is het een leuk mapje geworden en die letters komen mij zo bekend voor .
  Gebruikte je eerder deze lettervorm ?
  Ik wens je toe , dat je met al je geliefden , vanavond klokke twaalf vredig over de drempel mag gaan naar het jaar wat nog schoon voor ons ligt .
  Ik hoop dat je de leegte van 2008 mooi en gezond mag invullen met veel creatviteit !
  Van al het moois en diversiteit die je ons dagelijks aanbiedt , wil ik je heel hartelijk bedanken .
  Het is steeds weer volop genieten en altijd veel te leren .

 13. Aan alle bekenden een hartelijke groet en een plunjezak vol goede wensen om mee te nemen naar 2008 en verdeel het goed over het hele jaar om er van te genieten .
  Blijf vol bewondering voor alle moois dat we onderweg voortdurend tegen komen !

 14. Berthi, wat is dat toverboekje leuk geworden, en zo persoonlijk met je foto’tje en je initialen, Prachtige letters heb je voor je initialen gebruikt.
  Ik wens je, samen met hen die je lief zijn een fijne jaarwisseling en vooral veel goeds voor het nieuwe jaar. Laat je voornemens uitkomen en ga met je merklappenplan aan de slag! daar kijk ik nu al benieuwd naar uit. Veel succes tot volgend jaar,

 15. Goedemiddag Berthi,
  Ik las met veel plezier de reactie van Elma.
  Ik heb een vrijetijdsboekbinderij en maak veel van die tovermapjes.
  De achtergrond is deze:
  In de Tweede Wereldoorlog werd de zilveren gulden vervangen door een papieren.
  Deze papieren gulden noemde men een ZILVERBON (om het nog enige waarde te geven).
  Alle handelaars hadden een Zilverbonsmapje, waar ze de biljetten in bewaarden.
  De gulden werd los in het mapje gedaan.
  Door het mapje aan de andere kant open te maken, verdween de gulden achter de bandjes.
  De originele maten van het Zilverbonsmapje zijn: 14×8,5 cm.
  vr.gr.
  Peri Kim
  http://www.deroemte.nl

 16. Leuk zo’n geheimzinnig boekje!
  Berthi ik wens jou en allen die je lief en dierbaar zijn alle goeds voor het komende jaar , veel fijne handwerkuren en veel kijkplezier op de logs van anderen!
  Marlies

 17. Wat is het mooi geworden!!! Mooi gemaakt!!!
  Fijne jaarwisseling en al het goeds voor 2008!!!

 18. Berthi,
  Wat een mooi toverboekje, mooi door de stof, zijde en band Prachtig !!
  Wat is mangelstof? Is dit nog te krijgen?
  Berthi bedankt voor alle intersante, leerzaame,leuke, fijne en gezellige weblogs/projecten. Elke dag weer. Ook dank aan alle dames die hier op reageren, altijd positief en ook altijd klaar staan met tips en raad, een gezellige babel of met een goed onderbouwde mening. Dit maakte het altijd één geheel wat ik met véél plezier lees. Reacties geef ik zelf weinig omdat het door de dames goed wordt verwoord.
  Bij mijn goede voornemens voor het volgend jaar hoort meer mailen. Voor iedereen een fijne jaar wisseling en een voorspoedig creatief jaar.
  Groetjes,
  Marlies

 19. @eva, leuk om te lezen dat jij het toverboekje al kende. Voor mij was de eerste kennismaking op de blog van Corrie en ik werd er direct door gegrepen.
  @Marcella, rood is de meest toegepaste kleur
  voor het merken. Ik vond het wel toepasselijk!
  @dijn/audrey, nu je het zegt!! Grappig!!
  @Corrie, jaren geleden ben ik een poos druk in de weer geweest met cartonnage, vooral dozen gemaakt en beplakt met stof. Misschien staan ze nog ergens verstopt op zolder!?
  @Marion, klopt!! Het blijft fascineren! Zeer knap gevonden van de persoon die dit op deze manier in elkaar heeft gezet.
  @Elma, dank je voor de extra toevoeging over Peri Kim.
  @Basje, het monogram heb ik er vorige week op geborduurd. Het is de eerste keer dat ik op deze manier een monogram heb geborduurd.
  @marian’ne m, als ik aan iets begin wil ik het ook afmaken!!:-) Soms tussen alle drukte door!!
  @Gerrie, het is de eerste keer dat ik deze lettervorm gebruikte. Mooi strak! Het komt uit een oud monogrammenboek.
  @Peri, leuk dat je een reactie plaatst. Ik kende het verhaal achter dit boekje niet. Ik zal de uitleg van je toevoegen aan de log, met een link naar je site.
  De afmeting van mijn kleinste mapje is: 13,5 x 8,5 cm.
  Ik ga straks je site bezoeken.
  @meizoen, leuk dat jij ook zo gegrepen bent door het toverboekje. Dank je voor de link. Iedereen kan aan de slag.
  @Marlies Curfs, op een rol zit oud stof dat gebruikt werd om mangeldoeken van te maken. Het is volgens mij niet meer op de rol te koop. Je kan natuurlijk ook linnen gebruiken van een oude en kapotte mangeldoek of thee- handdoek.
  Fijn om te horen dat er veel leuke en interessante logs voor jou voorbijkomen.
  DAN WENS IK IEDEREEN EEN FIJNE AVOND EN VOOR HET NIEUWE JAAR VEEL GELUK, GEZONDHEID, LIEFDE, CREATIVITEIT EN DAT ER ENKELE MOOIE DROMEN UIT MOGEN KOMEN.

 20. Mooi die initialen zo, prachtig blijft die kleurencombinatie toch altijd he?
  Fijne jaarwisseling en een mooie expositie in 2008.

 21. Berthi,ook jij een gezellige avond en alle goede dingen voor het nieuwe jaar!
  Hoop jullie allemaal te ontmoeten op 19 januari tijdens de hartenmeeting!

 22. Dit stukje stuur ik even naar mijn moeder van 80 (per mail jaja!). ze zal het vast nog wel weten over die zilverbon, denk ik…

 23. mijn vraag is waar kan ik zo’n toverboekje kopen? in het verleden heb ik geprobeerd het te maken maar het werd niets
  Wil er graag een paar kopen want ik koop de laatste tijd geen verjaardagskadootjes meer maar geef altijd geld
  wacht op antwoord voor een adres
  E.Offenberg
  Tel-075-6841711

 24. haaay echt fet leuk!!!
  moeten meer mensen maken!!!
  groete noa

 25. Heeeel leuk! Ik ken ze nog van vroeger en ben er al heel lang naar op zoek. Waar kan je zo’n boekje kopen? Zijn er ook patronen van, zodat ik ze zelf kan maken en er een persoonlijk tintje aan kan geven.
  Ben benieuwd naar uw antwoord.
  vriendelijke groet
  Nel Hofman

 26. Nel wil je ze niet zelf maken. Bij boekbinderij de Roemte kun je ze bestellen, onder de naam “Zilverbons”

 27. Dank jullie wel voor alle antwoorden. Ik ga het eerst zelf proberen. Lijkt me leuk.
  Groetjes
  Nel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *