Marker bruiloft op het ijs

Een rijkdom van Marken was toch wel de Marker bruiloft op het ijs. Zodra een ouderwetse winter de Gouwzee dicht had gevroren en het ijs sterk genoeg was, dan kon er een bruiloft op het ijs plaatsvinden. Een kijkspel voor de eigen mensen en voor iedereen die van de wal naar het eiland wilde komen. Tegen het uur, dat de stoet met bruiloftsgasten naderde, werd er ruimte gemaakt op het ijs. De toeschouwers moesten achteruit zodat men de tafels voor het bruiloftsmaal kon plaatsen en de ‘vloer’ moest goed geveegd worden zodat er gedanst kon worden. Muziek ontbrak niet. Soms was er één bruidegom en bruid, een andere keer waren het verscheidene paren die aan het hoofd van de bruidsstoet gingen. Van Mekeurf, de Kerkebuurt over het slingerpad naar de haven.

Marker bruiloft betekende dat de bruid in vol ornaat was: ze droeg het historische rijglijf met zeven geborduurde rozen. Het kostbaarste familiebezit. De bruidegom was in het zwart en om de hals droeg hij het ‘dassie’ met zilveren akertjes. En al die meisjes in de stoet waren op hun pinksterbest, hun mooiste en dierbaarste kleding: bauwen in de weelderigste kleuren en de witte boezels onberispelijk geplooid. Het Marker bruiloftsmaal bestond uit traditionele gerechten, zoals grauwe erwten met rozijnen, dik besuikerd en overgoten met saus, blanke soppe, het bruiloftsgebak, bestaande uit sneetjes tarwebrood in zoete melk geweekt en in de soppottiel met rijkelijk boter gebakken; wentelteefjes, zouden wij zeggen. En grote hoeveelheden brood met ham. Na het trouwceremonieel, plechtig geïmiteerd, ging men dansen. De jongens en meisjes draaiden en zwierden, soms gelijkmatig, dan fel en nukkig bewogen, zoals ooit de Zuiderzee in al haar stemmingen.

Bron: Kerstboek 1956, Katholieke Illustratie

15 gedachten over “Marker bruiloft op het ijs

  1. Zwieren en zwaaien met je bruidegom over het gladde ijs !
    Een koud begin van je trouwdag .
    Voor de wentelteefjes wil ik ook wel even naar zo,n trouwerij komen .
    Maarrrr het zijn prachtige plaatjes , allemaal uit de wonderverzameling van Berthi !
    Hoeveel jaren heb je nog zoveel moois te bieden ?

  2. Heel erg mooi!! Voor de wentelteefjes kom ik ook!!!
    Wij hebben een trouwerij gehad afgelopen vrijdag. Het had wel iets van dit weg!! In een haven met dik ijs op het water. Allemaal rijp in de bomen……. Echt een verwennerij!!

  3. O heerlijk, dit logje. Ik ben middenin Maria van Hemert met haar sneewerk en zit met mijn neus op de lommerdjes en schuintjes en zie onder mijn handen een prachtig sneewerkje verschijnen. dan heb je zo nu en dan wel een warm sneetje bruiloftsgebak “nodig”.

  4. Wat moet dat een prachtig kleurrijke, bonte stoet zijn geweest. Ik zie ze al voor me over het ijs zwieren.

  5. moie plaatjes, zou er nog wel eens zo uitgebried getrouwd worden op marken ? zou een toeristisch evenement kunnnen worden.

  6. Heb je in de Volkskrant van donderdag j.l. (20 december) de kolum van Max Pam gelezen? Het staat op pagina Forum |13. Die schrijft daarin over “De universele taal van het borduren”Het is echt de mooite waard om te lezen. Ik had verwacht dat er wel reactie op zou komen,maar nog niet ontdekt.
    Het gaat over Nicolien van Vroonhoven, tweede kamerlid die van borduren houdt enz.

  7. Ik ben een beetje laat vandaag met het bijlezen. Ik hoor bij de groep mensen die op het allerlaatste moment haar nieuwjaarskaarten moet versturen!:-) En… ik ben nog niet klaar!
    @Gerrie, het is maar goed dat ik niet in de toekomst kan kijken!:-) Ik heb geen idee voor hoe lang ik nog inspiratie heb! Ik laat me verrassen!:-))
    @Wilma, ik las het op je blog! Dat moet een zeer gezellige bruiloft geweest zijn en helemaal als je uitzicht hebt op een haven waarvan het water bevroren is.
    @Marcella, jij zit helemaal in de Marker sfeer!! Deze log komt dus als geroepen!:-)
    @Mien B, … en nu is de winter alweer voorbij!
    @Ingrid h.g., het is nog eens niet zo lang geleden en toch lijkt dit het verre verleden als je naar de afbeeldingen kijkt!
    @Annita, ik zou dit best eens graag mee willen maken!
    @Basje, ik denk dat het trouwen op het ijs bij dromen zal blijven!
    @Riet, wat goed dat je mij hier attent op maakt. Manlief had de Volkskrant bij de buren
    in de brievenbus gedaan voordat ik deze krant had gelezen. Ik ga vragen of ze de krant nog hebben zodat ik het alsnog kan lezen. Ik weet dat Nicolien van Vroonhoven van borduren houdt. Zij zou het eerste exemplaar van het boek/map Borduren in Nederland aangeboden krijgen. Helaas kon zij die dag niet komen.
    http://berthi.web-log.nl/berthi/2007/09/studiedag_bordu.html

  8. Jouw verhaaltje over Josephine roept wel herinneringen bij me op. Mijn moeder wilde mij ook naar de ” naaischool” sturen. Ok, dat heette toen anders, maar toch. En ik was koppig en wilde niet. Ik heb er nog spijt van.

  9. Berthi wat een enig log! Marken is nu voor ons een dorp vlakbij waar onze kinderen wonen en spreekt het nog meer aan omdat we de sfeer van die dorpen nu beter kennen en wekelijks “proeven”. Die sfeer bevalt ons prima. Prachtige plaatjes zijn dit van die bruiloft, wat maakten ze er een bijzonder gebeuren van met al die prachtige kleding. Wat heeft ons kleine landje toch een grootse cultuur.

  10. @Corrie, wij mogen best eens trots zijn op ons kleine landje en niet altijd zeuren want dat wordt er soms té veel gedaan! Dat is nergens voor nodig, we hebben het tenslotte erg goed. Wij kunnen genieten van vrijheid!! Ik vraag me af of in andere landen ook zo geklaagd wordt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *