Schaatsen

Een paar graden vorst en de schaatskoorts stijgt in een recordtijd. De schaatsen worden uit het vet gehaald, en het weerbericht wordt angstvallig in de gaten gehouden. We willen zo snel mogelijk de schaatsen onderbinden om voet op natuurijs te zetten want het is tegenwoordig eerder een uitzondering dan een gewoonte dat we op natuurijs kunnen rekenen. Het is vandaag de dag zelfs een strijd wie de eer mag opstrijken om als eerste de wedstrijd op natuurijs op zijn naam te mogen schrijven. Ook nu weer. Het ging tussen Haaksbergen en Nijelamer. De laatste had de primeur, maar het echte werk vond afgelopen woensdag in Haaksbergen plaats waar de eerste grote marathonwedstrijd werd gereden.

De winters zijn in een korte tijd veel veranderd. In mijn herinnering had ik in mijn jeugd altijd met strenge winters te maken. De ijsbloemen stonden op de ramen en het was steenkoud! Maar goed, de komende winter, die officieel morgen om 07.08 uur begint, biedt nog volop mogelijkheden en wie weet komt er eindelijk weer eens een echte Elfstedentocht!

Foto: Marker echtpaar met kinderen op de bevroren Zuiderzee. De Markerdracht dateert uit de eerste helft 19e eeuw.

13 gedachten over “Schaatsen

 1. Leuke prent! Maar toen hadden we nog niet overal verwarming! Wij hadden alleen kachels in de mooie kamer en de woonkeuken en als je bij het raam zat had je het koud want dubbel glas bestond nog niet. En mij heugen de beslagen ramen, en inderdaad de ijsbloemen, vooral op de slaapkamer. En het water in de waskom was dan steenkoud, brrrr.

 2. Ooooh ijsbloemen , heeeel koude tijden waren dat . In de slaapkamer was het boven zo koud en de bloemen op de ruiten .
  Wel mooi om te zien en ik zie er alweer een borduuridee in .
  En als je het koud had dicht om de kachel zitten . En dan vond ik de avondschemer zo prachtig . Nog geen lampen aan en dan zo lekker wegdromen bij de warme kachel .
  Berthi je prachtige Marken-prent brengt ons weer naar lang vervlogen tijden .
  De prent is prachtig , de mensen in hun bollende rokken en broeken , uit hoeveel lagen ?

 3. Maar ook s’morgens vroeg om vijf uur met mijn moeder over de ijsschotsen van het van Harinxsmakanaal glibberen om de deelnemers van de elfstedentocht te zien vertrekken! 1956 en in 1963 Ik was als kind bij de aankomst van de vijf in 1956 toen nog in Leeuwarden en mijn man was bij de aankomst van Reinier Paping. Wat een dag was dat!

 4. Ook bij ons alleen kachels in de woonkeuken, de kamer en de biljartkamer/kantoor èn op de slaapkamer van mijn ouders. Maar die ging alleen aan, als er een baby in de wieg lag.
  Met een kruik naar bed, en schaatsen leren op een brede bevroren sloot in ons dorp. Veel vallen. En die halfbevroren oranje linten proberen goed aan te trekken en vast te knopen! Sinterklaas, die me witte kunstschaatsen bracht, toen ik 13 was, wat een droom was dat! Apetrots was ik en juist toèn was er geen ijs natuurlijk.

 5. Ik hoop al jaren stiekem op een Elfstedentocht, miste de laatste nl. Het saamhorigheidsgevoel wat dan ontstaat “it giet oan” vind ik echt geweldig en indrukwekkend.

 6. IJsbloemen, ja, maar het huis was ook minder goed overal verwarmd in die tijd. Ik herinner me, ik ben in februari jarig, dat mijn vader nog eens alle kinderen op sleetjes naar huis heeft gebracht. Dat is midden zestiger jaren.
  Een Elfstedentocht ? Als je naar de voorspelde zonne-activiteit kijkt zou het best wel eens kunnen.

 7. Wat en prachtige prent Berthi, de kleuren ijn zo mooi! Ja die winters van voorheen…ik heb er alleen maar leuke herinneringen aan terwijl ik vast ook wel een gehuild moet hebben van de kou. Wat konden we toen veel hebben. Zelfs toen wij trouwden in 1968 en in een zomerhuisje woonden met éénsteens muren, stond in de winter ’s morgens het ijs op de dekens van de bevroren ademcondens en de muren waren ook aan de binnenkant bevroren. Toch hebben we heerlijke jaren doorgebracht in dat piepkleine huisje en ook ik verlang weer naar sneeuw en natuurijs. Als ik naar buiten kijk zijn de bomen wit berijpt en hoe móói is dat.

 8. mooi plaatje en nostalgisch verhaal, Ja bevroren ramen en ijs in de waterkan . nu heerlijk verwend met de kraan waar het warm uitkomt en de ramen dubbeldik, Ik ben er blij mee

 9. Als kind was het bij ons in huis ook altijd vreselijk koud, wer hadden alleen een kachel in de woonkamer. Als ik wakker werd stonden de bloemen op de ramen. In mijn herinnering was dat de hele winter door en ieder jaar weer. En stond het ijs op het betonemaile in de badkamer en keuken. Je kan het je haast niet meer voorstellen met de huizen, isolatie en cv’s van tegenwoordig. Vind het wel prettig zo dat het overal in huis lekker warm is.
  Ik hoop wel dat het vriezen nog even aanhoud. Kunnen we lekker schaatsen op natuurlijs in de kerstvakantie.
  Schaatsen kunnen er in ieder geval, op het stadplein is een kunstijsbaan geplaatst voor de komende week.

 10. Mooie winterse prent Berthi !!
  En buiten ziet er het schitterend uit :de bomen en struiken bedekt met een laag rijp.In onze Berkenstraat zijn alle berkenbomen PLAATJES .

 11. @Marianne P, het wordt tijd dat we zo’n dag weer krijgen. Diegenen die niet bij de finish van de Elfstedentocht kunnen zijn, zitten dan allemaal voor de buis. Wat zal het stil zijn op de Nederlandse wegen!
  @Ineke, vroeger kregen veel kinderen schaatsen van Sinterklaas. Volgens mij krijgt dat tegenwoordig bijna geen enkel kind meer. De dagen dat er natuurijs is, is op één hand te tellen.
  @odette, bij ons in huis stond in de keuken en de woonkamer een kachel en daar hield het dan mee op. Koud, koud dat het was op de slaapkamers en altijd ijsbloemen op de ramen.
  Overal zie je tegenwoordig een ijsbaan in het centrum van een stad tijdens de kerstvakantie. Zo ook hier. Klein nadeel,een drukte van jewelste. Je moet oppassen om niet over elkaars schaatsen te struikelen!:-)
  @Mien B, ik zat vanmorgen al vroeg op de fiets om naar de kapper te gaan en wat zag het er overal schitterend uit.
  De afbeelding die jullie zien is een oude ansichtkaart die uit mijn Marker map komt!

 12. Mooie prent, uit B&B geloof ik? En laat ik toevallig nou net mijn Markerlapje onderhanden hebben 😉

 13. @marcella, ik heb het boek van Valentijn Bing en Braet von Ueberfeldt (B&B) erbij gepakt en deze afbeelding staat er inderdaad in.
  Veel borduurplezier met je Markerlapje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *