Van Panhuys erfenis


Het volgende lezen we in een krantenberichtje:

‘Haagse familie schenkt erfenis Van Panhuys

Het Nationaal Rijtuigmuseum heeft van de familie Jonkheer Meester Van Kinschot uit Den Haag een bijzondere schenking ontvangen. Zo kwam 19e eeuwse kleding, divers textiel en een verzameling archiefstukken terug op de Groninger borg Nienoord. Topstukken zijn wel de bedlakens, kussenslopen en handdoeken met het geborduurde monogram van Van Panhuys. Deze waren speciaal vervaardigd voor het bezoek van koningin Emma aan de familie Van Panhuys. Deze aanwinsten krijgen een plek in de borg Nienoord, in de expositie.

Honderd jaar geleden verdronk de familie Van Panhuys van Nienoord na een gezellig avondje bij de burgemeester van Groningen. De erfenis werd daarna verdeeld over vele erfgenamen waaronder de familie Van Kinschot in Den Haag. Jonkvrouwe Van Kinschot bezocht deze zomer de borg Nienoord en zij werd enthousiast over de activiteiten van het museum. De familie besloot om hun de Van Panhuys erfenis te schenken.’

Op 6 november 1907 vond het tragische ongeluk plaats en 100 jaar later op 6 november 2007 werd deze gebeurtenis herdacht met een rijtuigtoer. Tijdens de tocht werd vlakbij de plaats, waar de familie Van Panhuys en hun knecht zijn verdronken, een monument onthuld.

Foto: Picasa Webalbums van Rob en Cock

7 gedachten over “Van Panhuys erfenis

 1. Wel lang geleden , maar hier waren wij al eens toen er een bijzondere tentoonstelling was en ook de gouden koets was te bewonderen . Ergens moet daar nog een foto van zijn , even snel geschoten , want het mocht meen ik niet .
  En de gouden koets staat meestal op eigen stal en wordt niet zo graag uitgeleend .
  En mooi dat een prachtige collectie textiel nu weer op de goede plaats terug is .

 2. Mooi dat het bewaard is gebleven en het nu te zien is.
  Triest dat het door zo’n tragische gebeurtenis geërft werd.
  De rustige tijd van toen toch zo’n akelig ongeluk.

 3. Wat een prachtige schenking van de familie van Kinschot.
  Het verhaal erachter is wel erg triest.
  Het landgoed Nienoord roep bij mij weer herinneringen op aan de tijd dat wij op zondag als papa ook thuis was met onze dochters naar Nienoord gingen.
  Behalve het rijtuigmuseum is er ook een modelspoorbaan waar de kinderen een ritje in kunnen maken. Een grote kinderboerderij en een mooie speeltuin. Ik zat in de weide bij de kinderboerderij op een bankje vast een broodje te eten ( altijd zin in wat ) de geitjes hadden dat in de gaten en kwamen met grote getallen aanlopen en klommen op de bank en op mij, nadat er een foto was gemaakt en de familie uitgelachen waren hebben ze mij bevrijd. In die tijd maakte je alleen maar dia’s dus heb ik er geen foto van. Je kunt ze omzetten naar een cd dat wil ik nog eens doen als ik met pensioen ben.
  Elma

 4. moie schenking Ik moet daar toch eens naar toe denk ik .Fijn weekend, P.S, zijn er fotos van de monogrammen ?

 5. Bijzonder om te lezen de stiefgrootvader van mijn man was Jonkheer van Panhuys-Polman Gruijs, de Noord-Groningse tak van de familie van Panhuys. Ik heb nog een deel van het (onbelangrijke) archief het wél belangrijke deel is naar het Gronings Rijksarchief gegaan. En wat roerende goederen, in Nienoord ben ik als kind vaak geweest nooit wetende dat ik er later in de verte toch een beetje mee verbonden zou zijn. Leuk om dit te lezen. groetjes Simone

 6. Ik kende Nienoord nog niet, maar het is een schitterende borg als ik naar de foto kijk. Heel bijzonder en goed dat er mooi gemerkt linnengoed terug komt op de plaats waar het hoort.
  @Elma, jij woont volgens mij in een prachtige omgeving!
  @basje, er zijn nog geen foto’s van de monogrammen. Ik zou ze ook graag zien. Misschien volgend jaar als het linnengoed in de expositie ligt.
  @Simone Hopman, ook leuk om jouw verhaal hierover te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *