Langdradig en Veelzijdig

We worden maar verwend met de vele exposities op dit moment. Zo kan je tot en met 30 december 2007 naar de bijzondere kanttentoonstelling Langdradig en Veelzijdig in Meppel. Elf kantvrouwen laten achtennegentig grotere en kleinere objecten in hedendaagse kant zien. Op de foto hierboven zie je Voetsporen van Frederike Drop. ‘Deze Voetsporen zijn gemaakt naar aanleiding van het Textielfestival in Breda. De LOKK nodigde een aantal kantwerkers uit, met als inspiratiebrongegeven de kerk zelf, en de kleuren blauw en goud. De in honderden jaren afgesleten vloertegels van de kerk, waar alle verenigingen zich presenteerden met een tentoonstelling, inspireerden mij tot het maken van vijf tegels‘, vertelt Frederike.
Hieronder op de foto zie je het mooie en fragiele werk Drops van Marlieke van Bommel.

Vandaag is de laatste dag van de Kantmarkt die georganiseerd wordt door de LOKK. Deze wordt van 10.00 – 16.30 uur gehouden in De Twee Marken te Maarn.

Nel Butter heeft deze schalen op ‘pennen’ gezet die in de sokkeltjes staan. Sokkel en schaal is dus één geheel.

16 gedachten over “Langdradig en Veelzijdig

 1. Prachtig!!
  Het boeit mij zeer dat eeuwenoude handwerktechnieken dan toegepast worden op hedendaagse wijze en visie. Hierdoor kan het ambacht/techniek blijven voortbestaan en zorgen dat ook jonge mensen er door geraakt worden.

 2. Wat jullie hier zien lijkt zo eenvoudig, maar technisch gezien zijn het hoogstandjes op deze tentoonstelling in Meppel.
  Al bijna 25 jaar volg ik het werk van Ria de Ruiter ook deelnemer aan deze tentoonstelling.
  Begonnen met de 4 jarige kantopleiding van de NKO in Amsterdam, voor het aanleren van de bestaande technieken.
  Eindeloos proefjes maken met nieuwe materialen.
  Haar kleurgebruik is ook schitterend.
  Dit is een vernieuwing van de techniek kantklossen, toegepast in moderne kunst.
  Elma

 3. Ik heb grote bewondering voor dit mooie fragiele werk.
  Maar nu even een vraag aan de borduursters onder de lezers van dit blog: wat is in vredesnaam een “French Knot”? Ik moet dit toepassen in een werk waar ik nu mee bezig ben. Héél graag uitleg.

 4. Al ga ik voor de traditionele motieven, toch vind ik het prachtig hoe er zulke originele ontwerpen bedacht worden met deze technieken.
  Dat vind ik razend knap !!!! MOOI !!!
  En ik vind de structuren van materialen altijd heerlijk om te zien.

 5. @marian’ne dat is snel gereageerd! Het is nu duidelijk en ik kan weer verder, bedankt! :-). @ Berthi, je ziet dat je blog ook voor hulpvragen heel fijn van dienst is, gelukkig!

 6. @Tijm, ik heb op het textielfestival in Breda met heel veel bewondering gekeken naar de hedendaagse kantontwerpen.
  @Elma, deze expositie verdiend het om aandacht te krijgen. Helaas zal het mij niet lukken om naar Meppel te gaan, maar wellicht zijn er lezers die nog een vrij plekje in hun agenda hebben.
  @Marnel, heerlijk dat je zo snel antwoord hebt gekregen. Dank je Marian’ne m!

 7. De structuur van de draden is alleen al prachtig. Met bewondering kijk ik ernaar Ik weet vanuit ons franse dorp dat daar een groep vrouwen bezig is met dentelle (kant) de Luxeuil, ook erg mooi, maar al heel oud!

 8. Wat prachtig. Misschien ga ik hier wel heen. Fijn dat je ons zoveel van dit soort leuke evenmenten laat zien.

 9. Wat prachtig. Misschien ga ik hier wel heen. Fijn dat je ons zoveel van dit soort leuke evenmenten laat zien.

 10. Prachtig om te zien, oude techniek in een verrassende uitvoering.

 11. ik werd een paar dagen geleden al door Frederike hier op geattendeerd (leuk als je een textielkalender hebt en mensen daarop reageren !) Lijkt mij een hele mooie tentoonstelling ! Ik ga wel een dagje Drenthe volgende week, maar die dag is al volgepland ………..

 12. Om zo te kunnen klossen uit de vrije hand,of zouden ze eerst een patroon maken?Ik kan klossen volgens patroon, met hulp van Elma.Ik vind dit heel knap en creatief.Zocht tevergeefs naar meer creaties,want ik vind het schitterend om te zien.Als ik meer wil zien zal ik naar Meppel moeten gaan.

 13. @Truus Nienhuis, dat wordt dan een reisje naar Meppel waar 98 objecten te bewonderen zijn. De moeite waard dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *