Schatten van Moeder India


Schatten van Moeder India, dans van goden en mensen van Het Internationaal Danstheater zag ik afgelopen vrijdagavond in het theater. Zoals altijd was het een voorstelling om volop van te genieten. Muziek, dans en kostuums: alles klopte! Om vooraf al in de stemming te komen voor deze kleurrijke voorstelling lag er voor de bezoeker een klein pakje met geurige wierook uit India klaar.

Moeder India, moeder over ruim een miljard onderdanen, die honderden verschillende talen spreken, met minstens zoveel te onderscheiden culturen. Maar al die onderdanen geloven dat de god Shiva in het ritme van zijn dans het ontstaan, het bestaan en het vergaan van de kosmos schept. Dans is er altijd in India, dans is leven.

Het Internationaal Danstheater heeft een eigen kostuumafdeling waar Patricia Henry het hoofd van is. Onlangs vierde zij haar 25-jarig jubileum. Voordat het publiek de kleurrijke kostuums op het toneel ziet, is er een heel proces aan voorafgegaan. Patricia vertelt hoe dat precies in zijn werk gaat: ‘Al twee jaar van tevoren weten we globaal wat het thema van een programma zal zijn. Daarom ben ik bewust en onbewust bezig met het verzamelen van informatie. Ik haal boeken uit de bibliotheek en ook komt er vaak toevallig iets op mijn pad. Bijvoorbeeld een film op tv of als ik een tijdschrift opensla. Al die informatie sla ik op, ook al doe ik er dan nog niets mee en weet ik nog niet of het bruikbaar is. Pas na de première van het ene programma ga ik echt aan de slag met de volgende productie. Ongeveer een week voor de première zijn namelijk alle kostuums helemaal af en kan ik dat programma afsluiten en beginnen met de nieuwe voorstelling. Meestal is het Maurits (Maurits van Geel is artistiek leider van Het Internationaal Danstheater) die me een prikkel geeft. Hij is natuurlijk al langer in zijn hoofd bezig met de nieuwe voorstelling. Als hij één woord zegt, is dat al genoeg. Dan is die prikkel er, maar dan ben ik nog niet “verliefd”, zoals ik dat noem. De nieuwe voorstelling gaat voor mij pas echt leven als de choreografen hun werk hebben gedaan, als de choreografie er is, met de muziek erbij. Met informatie van Maurits en de choreografen en mijn eigen ideeën ga ik aan de slag: ik ga de kleur en de sfeer van de choreografieën bepalen, stoffen uitzoeken, patronen tekenen. Dat kan natuurlijk pas als de choreografie en de muziek er is. Je kunt immers geen baby aankleden die nog niet geboren is.’
Als het ontwerp klaar is en de stof gekozen, maakt de kostuumafdeling één proefexemplaar. Een danser(es) van het gezelschap komt het kostuum dan passen en danst de choreografie door in kostuum, zodat gekeken kan worden hoe de stof valt en of de dansers vrij kunnen bewegen. Als er geen knelpunten zijn, worden zoveel exemplaren gemaakt als nodig is. Behalve dat de kostuums er mooi uit moeten zien en goed moeten passen in het artistieke concept van de voorstelling, moet er natuurlijk wel in gedanst kunnen worden. Door jarenlange ervaring weet Patricia altijd goed in te schatten of kostuums misschien problemen op zullen leveren.

Het interview met Patricia Henry staat te lezen in Begunstigers Berichten nr 41, november 2007.

Ben je in de gelegenheid om naar Schatten van Moeder India, dans van goden en mensen te gaan, dan moet je dit beslist doen. In onderstaand filmpje krijg je alvast een indruk van de voorstelling. Vergeet niet om het geluid van je pc aan te zetten.13 gedachten over “Schatten van Moeder India

 1. Echt een avondje naar jouw ‘hart’je, mooi !!!!
  Razend knap costuums te maken voor zo’n voorstelling.
  En ja, verliefd hoort erbij, dan zit het goed !!;-)).

 2. dat was even wakker wordenm Schitterend en een leuk verhaal erbij

 3. Echt schitterend! En het klopt zo wat zij verteld over het ontwerpen van kostuums! De kleuren zijn prachtig en wat een diversiteit. Ik ga eens kijken of zij hier in de buurt ook optreden, het lijkt mij een prachtige voorstelling.

 4. Mooi kleurrijk! Gisteren zag ik op tv een gospelkoor uit Afrika , ook al zo’n kleurrijk gebeuren , genieten is dat al is het zonder geluid!
  Marlies

 5. Berthi wat een prachtige voorstelling zal dat geweest zijn. Je hebt natuurlijk intens genoten van alle kostuums, de kleuren, de muziek. Wat een uitgebreid proces gaat er aan zoiets vooraf. Dat te weten voegt nog meer toe aan de bewondering voor de makers van zoiets moois.

 6. Berthi een heerlijk log voor de maandag…
  Wat zul je genoten hebben.

 7. Ahhhh, meteen terug naar mijn jeugd in Azie… Dank je wel voor een prachtig log!
  Ik krijg altijd meteen ook weer geuren in mijn neus…

 8. Wat een schitterende kleuren en een gratie, dat zit in die mensen ingebouwd. Berthi@ wat een mooie voorstelling.
  Elma

 9. Vandaag was ik de hele dag op pad, vandaar dat jullie zo laat pas iets van mij horen!
  @marian’ne m, echt een heerlijk avondje uit. Schitterende kostuums, mooie muziek en dans!
  En… wij hebben allemaal liefde voor het handwerken/textiel. Wij stralen dat uit!!
  @betty, ik vond dit ook zo’n leuk interview voor jou omdat jij al jaren bezig bent met theaterkostuums.
  @marlies, jij houdt heel veel van kleuren. Kijk maar naar jouw kleurrijke droomdekentjes.
  @Corrie, dit is een leuk interview dat bij mijn lezers past.
  @Mien B, het fleurt de maandag op!:-)
  @dijn/audrey, dit is echt een voorstelling voor jou!!
  @Elma, door de kleuren word je vanzelf vrolijk!

 10. Prachtige uitvoering met veel kleuren en samen spel en zeer veel elegante beweeglijkheid .
  Genieten zo even één minuutje hier , ik kom later op de dag terug voor nog een keer en neem dan weer plaats helemaal vooraan , je weet wel ik zit zo graag in mijn eigen stoel . Wat een privilege !
  Dank Berthi voor dit gratis entree kaartje !

 11. Hallo Berthi
  Gisteravond ben ik hier in Lochem naar de voorstelling van het Internationaal Danstheater geweest. Elk jaar en al zo’n 8 – 10 jaar lang ga ik met een aantal vriendinnen naar de voorstelling van hen.
  Ik heb gisteren ook weer geweldig genoten en er veel energie van gekregen. Ik zat op rij 2 dus kon heel goed zien hoe de kleding er uit zag. Voor de voorstelling is er een “inleiding”. Deze wordt gegeven door de artistiekleider Van Geel en vertelde gisteren hoe voor deze voorstelling het researchwerk gegaan is en hoe ze de mooie man uit India zijn tegengekomen die als een rode draad door de voorstelling heen wandelt. Ik kijk weer uit naar de volgende voorstelling.
  Groetjes
  Janny

 12. Morgen is het mijn beurt! Dit wordt onze derde of vierde voorstelling van het Int. danstheater. ’t Is iedere keer genieten! Leuk dat je van te voren hier al een soort van trailer kan zien! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *