Traag


Vanavond wordt de tentoonstelling Traag spectaculair geopend met twee performances: Een modeshow waarin vrouwen en honden de gebreide ontwerpen dragen van Ebelina Brethouwer en een geluidsperformance gelardeerd met geborduurde filmbeelden door Daniëlle Lemaire. Tilleke Schwarz is één van de deelnemers aan deze expositie.

Veel hedendaagse kunstenaars gebruiken handwerken als medium. Uit voorkeur voor de tactiliteit van het materiaal en misschien als reactie op de snelheid van het bestaan en de onvrede over de afstandelijkheid en het onpersoonlijke van de nieuwe media. Ze maken net als hedendaagse schilders en tekenaars gebruik van een persoonlijke beeldtaal, autobiografische elementen en hebben ook oog voor de omgeving en maatschappelijke ontwikkelingen. Inherent aan de handwerktechnieken is een grote mate van arbeidsintensiviteit, herhaling, eindeloos geduld en aandacht; veel kunstenaars noemen het ook een meditatieve bezigheid. De eindeloze herhaling van dezelfde handeling heeft iets obsessiefs en dat is vaak in het werk terug te zien.

De tentoonstelling Traag is tot en met 13 januari 2008 in Arti et Amicitiae, Rokin 112 te Amsterdam.

11 gedachten over “Traag

 1. Zo te lezen is dit iets te modern voor me, maar Amsterdam is dichtbij en als ik er in die periode kom, ga ik even langs.

 2. Een interessante tentoonstelling lijkt me dit, zeker een bezoek waard! Een van de exposanten, Tom Heerschop, is een goede bekende van mij. Hij groeide op in Venlo en fungeerde af en toe als babysitter bij onze kinderen. Van een afstand heb ik zijn ontwikkeling tot kunstenaar gevolgd en nu zie ik bij deze tentoonstelling zijn naam. Ik ga zeker kijken, fijn dat je deze tentoonstelling aandacht geeft.

 3. Spectaculaire opening met honden !!???
  Zouden er nu vooral de vrouwen met textiel en textiel technieken werken !!?
  Ja ik denk ook dat handwerken mediatief(rustgevend) werkt.
  Ik zelf heb zelfs het vermoeden dat mijn suikerspiegel er van daalt !!?

 4. Ja Marianne, het zijn nog steeds in meerderheid vrouwen in de textiel. Tegenwoordig ontdekken steeds meer mannen de rijke mogelijkheden van textiel. Ze borduren in hun schilderijen of voeren hun beelden uit in vilt in plaats van keramiek of brons.
  Met vriendelijke groet,
  Tilleke

 5. @Tilleke Schwarz, weet jij of er foto’s van de opening op de website komen te staan? Dat zou wel erg leuk zijn!
  @Marnel, ontzettend leuk dat jij een goede oude bekende van je tegenkomt op deze expositie! Voor jou een extra reden om naar Amsterdam te gaan.

 6. Ha Tilleke, leuk dat je reageert,
  veel succes én plezier met de tentoonstelling !!
  Mooi om jouw bijzondere werken daar te bekijken !!

 7. Oh dat is fijn om weer eens een expositie dicht in de buurt te hebben. Het werk van Tilleke heb ik al vaker kunnen bewonderen via de web-loglinks en ik heb heel veel zin om weer eens naar A’dam te gaan. Heb het opgeschreven en ga zeker proberen een gaatje te vinden in deze vreselijk drukke tijd.
  Wat betreft het meditatieve en rustgevende van de herhaalde beweging van handwerken kan ik zeggen dat ik vorig jaar vóór een operatie geen rustgevend tabletje nodig had in tegenstelling tot de andere drie patiënten (mannen) die op dezelfde zaal op een ingreep wachtten. Ik had een borduurwerkje meegenomen :- ))

 8. ik zag in het textiel plus nummer 201 een heel artikel over deze tentoonstelling lijkt me echt de moeite waard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *