Vol verwachting klopt ons hart

Advies van de ANWB: Neem vandaag een vrije dag van je werk om ‘pakjesavondfiles’ te voorkomen. In 2006 stond er de middag van 5 december ruim 500 kilometer file. Veel mensen hoopten de spits voor te zijn en vertrokken daarom twee uur eerder van hun werk. Het enige resultaat was dat de spits vroeger begon dan gebruikelijk.

Deze vrije dag kan je benutten om de laatste cadeautjes te kopen en om de laatste hand te leggen aan de surprises. Waarom maken we eigenlijk sinterklaassurprises? Frits Booy, historicus van de Stichting Nationaal Sint Nicolaas Comité, kan ons dat vertellen. Het maken van surprises is al in gebruik vanaf de negentiende eeuw bij oudere kinderen en volwassenen. Een verklaring hiervoor is de volgende. Toen ook anderen dan de kleine gelovigen serieus aan het sinterklaasfeest gingen deelnemen, groeide de behoefte om iets meer van dit feest te maken dan alleen het geven van cadeautjes en iets lekkers. Er was al de traditie van de gevulde schoen, klomp of mand en ook bestond al het gebruik om een muntstuk te verstoppen in een appel (dit was eigenlijk al een soort surprise), maar nu kwam er iets meer ludieks en creatiefs bij kijken. Daarmee werd de sinterklaasvreugde flink verhoogd. De sinterklaasverrassing in de vorm van een appel met daarin een muntstuk dateert uit de zeventiende eeuw. Een bewijs daarvoor is het schilderij van Jan Steen. Dit schilderij is gemaakt rond 1667; het heet Het Sint Nicolaasfeest. Heb je oog voor detail dan zie je rechts op het schilderij een appel waar een muntstuk uitsteekt. Kijk op deze site naar het schilderij van Jan Steen en luister naar de uitleg van Sinterklaas.

Voor mij geen surprises dit jaar. Afgelopen zondag hebben wij het sinterklaasspel gespeeld en ik moet zeggen dat we het met z’n allen zo geslaagd vonden dat we er nu al aan denken om het volgend jaar weer te doen.

Ik wens iedereen een super gezellige sinterklaasavond met leuke cadeautjes en grappige surprises!

23 gedachten over “Vol verwachting klopt ons hart

 1. fijn dat je sint zondag zo een succes was. Bij ons is het koffie met letter en speculaas ,veel plezier allemaal

 2. Ook ik wens iedereen een hele gezellige pakjesavond.
  Mijn man is één van die velen die straks vanuit Amsterdam in de file staat.

 3. Wat leuk, die uitleg bij het schilderij van Jan Steen. Bedankt!
  Groet, Carolien

 4. Wat leuk Berthi dat jullie pakjesavond zo geslaagd was met het spel erbij. Max vond het prachtig toen hij ineens die nieuwe Sintzak zag staan en vond daarin ook nog een cadeautje, een houten treintje van IKEA. Toen ik het een tijdje geleden zag wist ik dat hij het leuk zou vinden vanwege de verhoging van de brug. Hij doet sinds gisteren niet anders dan ermee rijden. Een kleine zaklantaarn maakte zijn blijdschap compleet. Sinterklaas vieren met kleine kinderen is zo prachtig en ook door de gezelligheid en lol met volwassenen, blijft het een heerlijk feest. Vanavond voor ons ook een grote pot thee met banketletter en dan is ons Sinterklaasfeest weer compleet. Wat heb je weer een bijzondere uitleg en achtergrond voor ons gevonden Berthi.

 5. Leuk dat je ons even het schilderij Sinterklaasfeest van Jan Steen laat zien .
  In de jaren 50 was er een grote Jan Steen tentoonstelling in het Mauritshuis , daar ben ik toen heen geweest .
  Zoiets is altijd een aanrader , want je krijgt dan kunststukken te zien die in bruikleen gegeven worden voor de expositie , die je anders niet zo gauw in het echt mag aanschouwen .
  Veel later is er weer een Jan Steen exposite geweest , jammer dat ik toen niet geweest ben .
  Het is toch heel anders dan bladeren in een kunstboek die er natuurlijk ook genoeg zijn van onze grote meesters .
  Met alle verhalen de laatste dagen over het Sinterklaasfeest had ik nog zitten denken over Jan Steen , dat zegt ons weer hoe oud de sinterklaasviering al is en zo oer Hollands .

 6. Ja Gerrie, het Sinterklaasfeest is zo Hollands en ieder jaar kijken we er weer met spanning naar uit. Ik kan me niet voorstellen dat deze traditie ooit verloren zal gaan.

 7. Sint slaat ons over , al jaren , maar ik heb zondagmiddag nog even naar hem en zijn pietermanknechtjes gezwaaid die op bezoek gingen bij de overburen!
  Ik heb mijn suprise al binnen de eerste hardanger les en een compliment van de juf , mooi toch!
  Iedereen die sint gaat vieren vanavond veel plezier!
  Marlies

 8. Als je op het schilderij van Jan Steen klikt kun je inzoomen en zie je de details nog beter!! Erg leuk gedaan!!

 9. @annelies, manlief moet vandaag naar Amsterdam en gaf de voorkeur aan de trein in plaats van de auto. Hij had geen zin om in de file te staan!:-) En nu maar hopen dat de treinen op tijd vertrekken!:-)
  @marlies, gefeliciteerd!! Jij hebt volgend jaar met kerst een schitterende hardangerloper/tafelkleed op tafel liggen!!!

 10. Berthi wat leuk dat schilderij van Jan Steen,met dat gezellige verhaal.
  Hoe heb je dit weer gevonden, en dat hart op de foto. Ik wens iedereen een gezellige avond toe. Heel veel plezier!!!!!!!!!!

 11. @jose, puur toeval dat ik de link vond. Ik was op zoek naar een goede afbeelding van het schilderij van Jan Steen.
  Soms moet ik heel lang zoeken naar iets dat ik graag wil hebben en soms komt het zomaar onverwachts op mijn pad. Dat houdt de spanning er in!!!
  De afbeelding is een ansichtkaart die ik jaren geleden kocht. Ik heb erg veel mappen met knipsels, kaarten, afbeeldingen etc. Het is leuk om af en toe iets uit een map te halen en dan verbaas ik me hoeveel leuke knipsels en afbeeldingen ik in de loop van de jaren al vergaard heb. En tegenwoordig krijg ik ook erg leuke en interessante knipsels toegestuurd, zoals vandaag het knipsel van Maaike over Hanna Zimmerman. Dit knipsel gaat in het boek. Ja, in boeken van mij vind je ook van alles. Leuk om dat later weer tegen te komen.

 12. Berthi, wat een leuke site!!!! Je kent die schilderijen wel, maar verhaal erbij is nog leuker! Vanochtend even bij Fleur koffie met chocolade letter gedronken en over haar toekomst als illustrator gefilosofeerd. Zondag vieren wij Sint, dus ik heb nog even de tijd om…..

 13. Dat wist ik nog niet, grappig !!
  Marlies, ben zo benieuwd naar je Hardanger.
  Goed joh !!
  Fijne avond allemaal !!
  Hier niemand in de file, zijn allemaal al thuis.
  Stond gisteren in de file achter allerlei kassa’s :-)).

 14. Helaas kon ik het verhaal niet horen van Jan Steen. Mijn computer had geen geluid meer, de boxen of de geluidskaart zijn stuk.
  Ook dacht ik aan het moment dat ik onze 2 dochters vertelde dat sinterklaas niet bestond en papa en mama de cadeautjes kochten en er ook suprises werden gemaakt.
  Dat hebben ze goed onthouden. Op pakjesavond kwam de grote verrassing, mijn theelepeltjes kwamen uit een pakje voor mama. ( was ik al weken kwijt )Papa kreeg verrotte mandarijntjes die al weken ingepakt zaten. Dat waren de suprises.
  Elma

 15. @Betty, houd je ons op de hoogte van het creatieve werk van je dochter Fleur?
  @marian’ne m, ik probeer altijd de beste kassa uit te kiezen waarvan ik denk dat ik daar het snelste aan de beurt ben… en ja, je vermoedt het natuurlijk al? Ik neem altijd de verkeerde kassa!!:-))) Maar ik blijf dan wel geduldig wachten, hoor!!:-)))

 16. Onze kinderen van 6 en 4 hebben vandaag al iets van de Sint op school gekregen en al iets op mijn werk en een keer in hun schoen. Ze hebben alleen nog niet door dst we vanavond pakjesavond hebben. Ze mogen morgen later op school komen en 1 kado meenemen om te laten zien. Nu was de vraag meteen of ze vanavond hun schoen mochten zetten, anders moesten ze morgen weer hetzelfde kado als twee weken geleden meenemen naar school. Dus die zullen vanavond oprecht verbaasd zijn.

 17. @Jenny, ik heb gehoord dat Sinterklaas om 18.00 uur voor de deur staat met de cadeautjes!! Veel plezier!!
  Hebben de kinderen geen vrij morgen? Onze kinderen hadden altijd de dag na 5 december vrij zodat ze met hun nieuwe speelgoed konden spelen.

 18. Prachtig verhaal, wij hebben een gezellige Sinterklaasavond gehad met leuke pakjes en gedichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *