Goede initiatieven

Gelukkig zien we steeds vaker goede projecten van de grond komen. Neem bijvoorbeeld deze tas die ik van Elly Smith uit Seattle kreeg voor mijn verjaardag en die van KHEMRkrafts komt. KHEMRkrafts worden gemaakt door dorpsmeisjes in Cambodja. Deze jonge vrouwen hebben hun naaivaardigheden geleerd op de Battambang Trade School. Het geld dat ze verdienen besteden ze aan hun eerste levensbehoeften als eten en wonen. Maar ook sparen ze voor hun eigen naaiatelier.

Een ander mooi initiatief is van Erica ter Hofte in Zuid-Afrika. Erica heeft een project gestart in de Tsitsikama met zwarte vrouwen die handgemaakte textielproducten maken op hun eigen werkplaats. De ontwerpen voor het textiel maakt Erica zelf. Het textiel wat gebruikt wordt is afkomstig van oude staalboeken uit Nederland en gebruikte materialen uit Zuid-Afrika. Over het algemeen zijn de vrouwen die aan het project deelnemen allemaal werkloos, zij zijn dan ook erg gelukkig om mee te werken, aangezien dit hun levensstandaard wat kan verbeteren. Op de site Klippedrift staan vele foto’s.

Dan las ik van de week in de folder van HEMA over het initiatief van Katja Schuurman, de Stichting Return to Sender. Samen met HEMA heeft Return to Sender bijzondere producten gezocht en ontwikkeld in de armste landen van de wereld. Deze producten zijn te koop bij HEMA. De winst van het product vloeit direct terug naar de regio van herkomst.

18 gedachten over “Goede initiatieven

 1. Dit vind ik prachtig en nuttig werk !
  Een heel leuke tas .
  En inderdaad op TV zag ik Katja Schuurman ook bezig met tassen van rijstzakken .
  We zouden met ons allen overal nog veel meer kunnen hergebruiken .

 2. Wat een schitterende tassen zijn het.
  Zijn ze ook in Nederland te verkrijgen. Ze zien er op de site allemaal heel mooi uit.
  Het project van Katja heb ik gezien bij “de wereld draait door” een aantal maanden geleden.

 3. Wat zijn er toch steeds weer goede ideeƩn om de arme kant van de wereld te helpen.
  Vooral het handwerk krijgt erg veel aandacht. Prachtige tassen.
  Onze zwager is zondagmorgen plotseling overleden op de leeftijd van 65 jaar. Hij stond nog midden in het leven en was nog elke dag met zijn vrouw en zoons aan het werk op hun fruitbedrijf.Nu gaan wij naar zijn begrafenis.
  Elma

 4. Mooie tas mooie initiatieven.
  Ik heb idd een programma van Katje gezien, dat doet ze goed !!
  (In het programma gisteravond van ‘Het oog’, was er een reportage over Vlisco aangaande een tentoonstelling in het laatste kwartier).

 5. @Elma, veel sterkte gewenst!
  Dank je voor deze tips, Berthi. Op de website van de Vereniging Goede Waar & Co staan ook heel wat tips voor het aanschaffen van bv. “schone” kleding en andere “eerlijke” producten: http://www.goedewaar.nl/

 6. Ik vind dit hele goede initiatieven. Goed voor de vrouwen die het maken en goed dat hun handwerk bijdraagt tot een hogere levensstandaard.

 7. @ Elma heel veel sterkte gewenst. Berthi wat een goed project. Je laat ons toch mooie dingen zien hier. Dank daar voor…

 8. @marian’ne m, leuk nieuws. Weet je iets meer over deze expositie?
  @Elma, veel sterkte gewenst!
  @Bertie, dank je voor de link!!

 9. Berthi, ik viel in het laatste stukje van het gesprek, misschien is het ergens terug te luisteren. Kan het in Leiden zijn !?
  De op Afrika dessin gebaseerde stoffen worden tentoongesteld.
  Het blijkt det deze stoffen hier niet verkocht worden.
  En dat het voor de Afrikaanse vrouwen een must is om deze stof in haar uitzet te hebben of er tenminste 1 jurk van te hebben.
  Ze waren zeer verbaasd te horen dat wij Nederlanders niet in jurken van deze stof lopen.

 10. @marian’ne m, geweldige tip!! Dank je!! In het Museum Volkenkunde in Leiden is de expositie Brabants bont in Afrika te zien tot en met 29 juni 2008: http://www.rmv.nl/
  Dat moet toch lukken om hier naar toe te gaan. Tevens een mooie gelegenheid om kennis te maken met dit museum. Hier ben ik nog niet geweest. Plus, Leiden is een mooie stad.

 11. Wat een mooie tas en dan zo’n herkomst. Geweldig dat er mensen zjn die dit soort initiatieven ontplooien.

 12. sterkte Elna, moet moeilijk zijn….
  Leuke tassen en Berthis ik zag bij de Hema een leuk hart voor je verzamling

 13. @basje, ik heb het alleen nog maar in de folder gezien! De komende dagen maar eens binnen lopen.

 14. wat een schitterende tas. ik vindt zulke projecten geweldig. In het tijdschrift “De Tuinen Van Eden” nummer 30 las ik ook over zulk project “KILA SIKU”. Een groep Congolese borduursters koos deze naam voor het werk waarvan ze voortaan elke dag voor hun kinderen kunnen zorgen. Ze bouwen aan een nieuw leven door al het moois uit de natuur te borduren. Dit project werd op gestart door een groep vrijwilligers en biedt nu werk aan 22 mensen in Afrika en Belgie. Een artikel dat me erg aan sprak en vooral het mooie kruissteek borduurwerk. Maar jammer dat de site voor inlichtingen en verkoop (vooral op tuinbeursen) die er bij stond niet werkte. Weet iemand van jullie hier iets meer van?

 15. Allen die ons sterke hebben gewenst hartelijk dank. Het was een zware dag, maar dankbaar dat wij als familie deze dag bij elkaar waren en elkaar steun konden geven.
  Elma

 16. Goh wat veel in dit log en de daarbij behorende reacties.
  Elma met haar droeve nieuws en jou en jullie familie ook van mij heel veel sterkte gewenst.
  Dan de moeite die een groot deel van de wereldbevolking heeft om aan voedsel, kleding en onderwijs te komen, een altijddurend probleem, maar het is dan zo goed en zo positief om te lezen dat er vele initiatieven zijn om die nood te lenigen. In de link van Bertie zag ik ook weer een stukje over het “Cradle to Cradle” project staan. Van de week was daarover een indrukwekkende reportage te zien. Zo goed om te horen van een initiatief dat vanuit een zeer positieve inslag kijkt naar en omgaat met het voedsel- en milieuprobleem van onze wereld.
  Daar werd ik al vrolijk van en dan zie ik hier weer zo’n mooie kleurige tas staan en dan weet ik dat we vooral moeten kijken naar alle goede dingen die gedaan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *