Youp

Afgelopen maandagavond gaf ik in Den Dungen een lezing over mangeldoeken. Rond middernacht kwam ik thuis. Manlief en ik namen nog gezellig een glaasje witte wijn met enkele lekkere toastjes. De tv stond op een willekeurige zender. De herhaling van Pauw & Witteman zag ik voorbij komen en Youp van ’t Hek zat als één van de gasten aan tafel. Waarom was Youp in dit programma? Heel simpel… om reklame te maken voor zijn eenmalige glossy Youp. En ik moet zeggen, hij presenteerde zijn Youp op een geweldige ludieke manier. In juni schreef Youp van ’t Hek als grap een column over zijn glossy. Dit begon steeds serieuzer te worden en sinds afgelopen dinsdag ligt/lag Youp in de schappen. Youp van ’t Hek heeft een parodie gemaakt op Linda, Catherine, Felderhof, Matthijs, Gullit en Heleen. Hij schreef alle teksten zelf, ook de advertenties. Youp van ’t Hek is duidelijk over zijn bedoelingen met het blad: ‘Ik wil die egotripperij van bekende mensen keihard belachelijk maken. Het was helemaal niet moeilijk om in mijn eentje mijn eigen blad vol te schrijven. Ik wil geen bom leggen onder de glossy wereld, maar ik denk dat er duizenden mensen de straat op kunnen. Je hoeft echt geen hele redacties te hebben om een tijdschrift te maken.’

Zoals je weet ben ik een tijdschriftenfreak en was ik nieuwsgierig naar Youp. Gisteren ging ik op pad en ving bot bij de Readshop. Op naar de tijdschriftenzaak bij het station. Terwijl ik zocht naar de glossy hoorde ik achter me een echtpaar uit Eelde vragen: ‘Youp is hier zeker ook al uitverkocht?’ ‘Hé, ik ben op zoek naar Youp!’ Jammer, dinsdagochtend om 9.00 uur lag Youp in het rek en om 11.00 uur was Youp uitverkocht. Dan maar bij de buurtsuper een gokje wagen. Mazzel, er lagen welgeteld nog drie exemplaren. Eén ervan kwam in mijn boodschappenwagentje te liggen.

Youp… ik moet je zeggen dat ik geen fan van je ben, maar wat je gedaan hebt met deze glossy vind ik een magnifieke stunt. Complimenten! In twee dagen bijna uitverkocht, terwijl de andere glossy’s in de schappen blijven liggen. Ik geniet… ook van Youp!

28 gedachten over “Youp

 1. In de herhaling had ik Youp ook hierover gehoord .
  Ik vind zijn eenmalig glossyidee ook een echt goed idee .
  Zal toch dit nr . niet kopen er ligt nog zoveel .

 2. Ik heb Paul en Witteman ook gezien en het is toch wel knap hoe hij het heeft gedaan.
  Ik vond trouwens het gesprek met de neonatoloog ook zeer interessant en indringend.

 3. Ik had in eerste instantie niet begrepen dat het een parodie betrof. Hij deed het voorkomen dat Linda hem gevraagd had om ook een eenmalige glossy te maken. In de Vara gids werd ook al iedere week een voorproefje gegeven van de artikelen. Ik wist niet dat hij zelfs de advertenties zelf ging schrijven. Ik hoorde zojuist dat de volledige opgave is verkocht en dat er al een levendige handel in is op marktplaats, en dat Youp woord gaat houden dat er geen tweede druk komt. Je hebt me nu wel nieuwsgierig gemaakt, als we bij jullie zijn wil ik hem graag even inkijken.

 4. Kom maar eens op het idee om zo’n blad te maken, Youp dus.
  Nu wachten we op het blad BERTHI, stof genoeg om een boek te vullen.
  Voor het hartenproject heb ik nog 2 deelnemers Jantje G en Trijntje. De harten die klaar zijn zitten in een doos en wachten op een goed moment voor de foto’s.
  Elma

 5. Kom maar eens op het idee om zo’n blad te maken, Youp dus.
  Nu wachten we op het blad BERTHI, stof genoeg om een boek te vullen.
  Voor het hartenproject heb ik nog 2 deelnemers Jantje G en Trijntje. De harten die klaar zijn zitten in een doos en wachten op een goed moment voor de foto’s.
  Elma

 6. ’t Was in 1 uur uitverkocht,ik was vrij dus zat er ook naast…grappig…ben benieuwd of ie zich laat verleiden tot een 2e keer.Zal wel niet hem kennende….

 7. Ja heb het gezien !!
  Vond het wel een grappig idee.
  Alhoewel ik mij afvroeg waarom, aandacht trek stunt !!
  Als parodie op het Glossy blad vind ik wel goed. Vind die bladen verschrikkelijk, zo opgeklopt met advertenties van zaken die voor mijn budget nooit haalbaar zijn.
  De luxe problematiek van een rijke die zich verveelt.
  Ik houd niet van die bladen (ook niet de gewone voor mij betaalbare)
  en ik houd ook niet van Youp zijn humor !!;-)).
  Ja, een Glossy blad van Berthi’s hand over handwerken zou ik wel kopen, want dat zou kwaliteit zijn.
  In dit geval versta ik onder Glossy dan mooie kwaliteit papier en foto’s met duidelijke nuttige teksten.
  Mag ook gewoon een boekje zijn over 10 merklappen :-))).

 8. Mijn man vroeg ook al naar de Yoep, die wilde hij wel eens lezen.
  Maar ben de duur nog niet uit geweest,nou dan zal hij hier ook wel uit verkocht zijn. Ben benieuwd van middag.

 9. Ook ik ben geen echte fan van Youp maar door deze actie zou ik het bijna worden ! Ik heb echter toch een aantal stukjes van hem gelezen waar ik slap om lag, zoals bijvoorbeeld de beschrijving van een aantal bloteriken die op het strand aan het “badmintonnen” zijn en ook die van de Gooise-matras-dames. Helemaal geweldig vond ik de opmerking van zijn vader die, na een vraag van Youp waarom hij toch zijn hemd maar niet uittrok op het strand, antwoordde: “Jongen er komt een tijd waarop je zulke dingen niet meer doet!”. IJzdersterk en ontroerend vond ik dat.
  Ik krijg regelmatig tijdschriften van deze en gene, maar de Linda en Felderhof-bladen neem ik niet aan, ik vind ze saai, net als zovele andere Glossy bladen. Het giert van de reclames en zelfs de titels van de artikelen boeien me al niet, het gaat over een wereld waarmee ik helemaal niets heb.

 10. Ook deze actie heeft voor mij veel weg van de ultieme egotripperij. Hij zal er in ieder geval genoeg aan verdiend hebben. Geen fan van Youp dus, zo zeer dat ik de Youp net eens heb gezocht, hoewel ik ook P&W heb gezien.

 11. @Annita:Nu moet ik het toch voor hem opnemen:Hij stort het geld na aftrek van de onkosten op nr.van zijn stichting “Alle Beetjes”,die oa projecten in de 3e Wereled financiert.Hij stort hier wel meer op van verdiende schnabbels…..
  Ach en hij stelt ook vaak dingen aan de kaak ,wat ik goed vind,niet altijd de manier waarop ,maar hij is goed maatschappij kritisch….

 12. Hij is cabaretier en vandaaruit heeft hij het blad gemaakt. Het is zijn werk en uiteraard heeft hij geld mee verdiend. Dat vertelde hij ook tijdens de uitzending bij Pauw & Witteman.
  Alle glossy’s komen veel op hetzelfde neer. Veel reclame en weinig inhoud. Omdat ik altijd nieuwsgierig ben naar een nieuw blad koop ik het eerste nummer.
  Van alle glossy’s vind ik Linda het ergste. Veel, heel veel reclame en weinig inhoud. O ja, vergeet de eenmalige Heleen niet. Echt erg!!!
  Youp van ’t Hek wil de egotripperij belachelijk maken op zijn manier. Je moet het maar bedenken om dat op deze manier te doen. Maar ja, daar is hij dan ook cabaretier voor.
  Verder ben ik zeer benieuwd wat deze aktie voor invloed gaat opleveren voor de andere glossy’s.
  Ik las dat de Vara nog een voorraad achter de hand heeft en dat die vandaag of morgen bij de grote winkeltekens moet liggen. Dus, je hebt nog kans op een exemplaar.
  Bij verschillende supermarkten lagen gisteren nog enkele Youps.
  @Elma, als grap vertelde ik gisteren: ‘Ik ga ook een glossy maken.’ Niet dus! We zijn al druk aan het brainstormen hoe het nieuwe boekje moet gaan worden.
  @Marian’ne m, de kinderen kijken hier wel eens naar het programma ‘Sixteen’ (zo ongeveer is de titel) op MTV. Dat is echt vreselijk. Vinden we allemaal hier. De meisjes die zestien worden geven belachelijke feesten en ze moeten allemaal een auto voor hun verjaardag krijgen. En niet zomaar een auto! Dat zijn echt verwende ‘nesten’ om het zomaar eens te noemen. Deze meiden doen praktisch niets, nou ja, veel shoppen en ze vinden dat ze het verdiend hebben om een auto te krijgen. Een mentaliteit die er bij mij niet in kan.
  @Jose, succes met je speurtocht naar Youp!
  @Corrie, om een aantal stukjes in zijn Youp lig ik in een deuk!! Ik heb nog niet alles gelezen. Overigens staan er prachtige foto’s in en is de lay-out goed.

 13. @Hilly, dat wist ik niet. Prima initiatief van hem. Nog even en ik ga overstag en wordt een fan van hem!:-)))

 14. Berthi ik ben zes adressen af geweest nul noppes niks. Nergens meer te krijgen, het is toch verschrikkelijk dat hij dit voor elkaar krijgt. Corrie ik heb een abonnement op Linda, Omdat je toen een mooie grote tas er bij kreeg. maar de tas viel vies tegen.maar zat wel aan abonnement vast natuurlijk. Ik vind het wel leuk om te lezen. En die glossy’s krijg ik altijd van een vriendin, altijd leuk om door te kijken. Ik heb ook niks met die wereld maar wel leuk om die blaadjes door te bladeren.

 15. Wel geweldig dat hij dit in een paar weken gemaakt heeft. Dat is knap, en het geld gaat naar een goed doel. Dit is natuurlijk ook super. Daardoor is hij uitverkocht. Dit is zo goed gedaan van hem.
  Linda had dit ook met haar eerste nummer. Ook gelijk uitverkocht.

 16. @jose, je hebt er wat voor over gehad om een exemplaar van Youp te vinden. Jammer, dat het niet gelukt is.
  Het is een geweldige stunt van Youp van ’t Hek. Het zal zeker bij een eenmalige uitgave blijven. Zo slim is hij wel. Een tweede exemplaar verkoopt lang zo goed niet.
  Iedereen was zeer nieuwsgierig naar deze glossy. Perfect aangepakt en een perfecte pr-stunt.

 17. weer helemaal bijgelezen…wat een verscheidenheid aan logjes heb je de afgelopen weken geschreven.
  Ik ben ook geen fan van Youp en van de andere glossy’s ook niet, ik zou trouwens niet weten waar ik de tijd vandaan moest halen om ze te lezen…handwerken lukt maar mondjesmaat, helaas.

 18. Ook mij lijkt een ‘glossy’ van Berthi veel leuker! Maar de insteek om een parodie te maken op die neuzelbladen en vervolgens het geld aan een goed doel schenken, is dan wel weer geslaagd (hoewel ook ik geen groot fan van Y. ben…).

 19. Ja zeg, jammer dat ie al is uitverkocht. Ik ben toevallig van de week in verschilende zaken geweest en heb hem ook niet zien liggen. Prima stunt van hem. Ik had het blad graag willen hebben.
  Groetjes,

 20. Ach Berthi, dat meen je toch niet? ’t Is toch een goedkoop inkoppertje. Geef mij geld en ik maak yvonnep voor je 🙂 euh… eigenlijk best leuk om te doen. Iemand zin om sponsors voor me te zoeken 🙂

 21. @yvonnep, je hebt wel heeeeeeeeeeeeeel veeeeeeeeeeeeeeeel geld nodig!!!:-) Veel succes met het zoeken naar sponsors!!:-))))
  Misschien kunnen we een combi maken? Yvonnep en Berthi!!!?? :-)))))) Misschien trekt dat meer sponsors aan?? :-))))))

 22. Het volgende lees ik in Dagblad De Limburger:
  Er komen nieuwe Youps aan!!!
  Fijn voor de mensen die achter het net visten en sneu voor de snelle aanschaffers die dachten met hun Youp een collector’s item in handen te hebben. Het tijdschrift was een paar uur na verspreiding uitverkocht. Het tijdschrift dat volledig om Youp van ’t Hek draait begon als geintje. Youp van ’t Hek vult een wekelijkse column in het omroepblad van de Vara: ‘Omdat hij ’s zomers ook wel op vakantie wil, maakt hij dan altijd een serietje van tevoren’, legt Reijnen uit. ‘Dit jaar dacht hij, laat ik net doen of ik een glossy uit ga brengen, zoals Gullit, Rik, Linda en Matthijs ook hebben gedaan. De grap was zo leuk dat we besloten het blad echt uit te geven.’ Het overal rondgebazuinde nieuws dat het absoluut bij honderdduizend exemplaren zou blijven, lijkt de volgende grap te zijn.
  Jose, je kan volgende week alsnog Youp gaan halen!!

 23. En wat mensen er voor durven vragen op marktplaats!
  Er zijn dus echt mensen geweest die meerdere exemplaren hebben opgekocht om het weer door te verkopen.

 24. Waarschijnlijk om de verkopers een hak te zetten met hun woekerprijzen.

 25. @Tamara, en daar is niets mis mee! Ik verwacht dat de handel in de Youps van korte levensduur is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *