Juweeltjes in textiel

Op vrijdagavond 16 november 2007 vond de opening plaats van de expositie Juweeltjes in textiel, en ik was er bij aanwezig als gastspreker. Ik maakte die avond de vrijwilligers, die de rondleidingen verzorgen, een beetje wegwijs in de mangeldoeken. Tot 2 november 2008 zullen er twee mangeldoeken uit mijn verzameling te zien zijn in het streekmuseum De Locht. Verder worden de textieljuweeltjes uit eigen depot getoond. Voor de tentoonstellingsruimte is gekozen voor de kleur rood en goud waardoor de textieljuweeltjes goed tot hun recht komen. Je hoeft je nu eens niet te haasten om naar deze tentoonstelling te gaan. Je hebt immers bijna een jaar de tijd. Maar… pas op, voor je het weet is een jaar voorbij!

Met Amalia, de verantwoordelijke persoon voor het textiel, mocht ik een kijkje nemen in het textieldepot van het museum. Ik zag een prachtige klimatologische ruimte waar het textiel in zuurvrije dozen tussen zuurvrij papier bewaard wordt. Dit is tot stand gekomen met allemaal vrijwilligers. Circa 160 vrijwilligers zijn aan het museum verbonden.

De Locht wil het verleden levend houden. Daarom vinden vaak op zondagmiddag demonstraties plaats van oude ambachten zoals brood bakken, weven, kleermaken, smeden, stroop maken etc.

Foto: Streekmuseum De Locht

8 gedachten over “Juweeltjes in textiel

 1. Wat leuk Berthi dat jij gastspreker was! Fijn dat deze expositie een heel jaar duurt. Bovendien een prachige omgeving zag ik. Iets voor een vakantie!

 2. Vanmorgen ben ik al op bezoek geweest in het museum “de Locht”.
  Wat wordt er in Nederland toch veel gedaan om een stukje historie te bewaren.
  Dat er in dat museum ook zo’n mooi textieldepot is gerealiseerd door vrijwillegers. Prachtig werk.
  Sinds ik Berthi.web-log bezoek ben ik in heel wat museums geweest. (via beeldscherm)
  Elma

 3. Mooie tentoonstelling, mooi museum !!
  En wat goed dat je over de mangeldoek mocht vertellen en daar tentoonstellen.
  Ik denk dat het mangelen steeds een beetje onbekend is.
  Heb je ook de merk/stoplappen gezien !!?
  Wat kunnen wij toch makkelijk even een lapje van dit of van dat kopen. Een wolletje een kledingstuk, dat was toen wel anders.

 4. Goeie morgen allemaal !!!!!!!
  In vogelvlucht was ik de laatste dagen af en toe hier en daar !
  Alles is wel hier , maar wel heeeel moe !
  Druk , druk , druk en veel bezoek en maar kwebbelen . . .
  En nu kom ik weer snel even in het Museum van Berthi !
  Net wat Elma zegt , dit beeldschermmuseum .
  Zo kom ik nog eens ergens en het is steeds weer genieten van alles .
  Een groot geluk dat er zo veel moois op textielgebied bewaard is gebleven .
  Iedereen weer genieten van deze nieuwe dag !

 5. Wat leuk om gastspreker te zijn. Ik heb even op je link geklikt en het lijkt me een interessante tentoonstelling.

 6. Het is een prachtig streekmuseum dat goed bezocht wordt. Ook erg leuk om met kinderen naar toe te gaan. Er zijn vaak activeiten die voor hen georganiseerd worden. Laatst waren er bij het brood bakken op zondagmiddagmiddag 200 kinderen!! Toen onze kinderen klein waren kwam je ons daar vaak tegen.
  Voor fietsliefhebbers en wandelaars is het een prachtige omgeving. Zeker in de zomer!
  Ik was zeer onder de indruk van het textieldepot, de klimatologische ruimte. Alles zeer geordend. Complimenten voor alle vrijwilligers.
  Marian’ne m, ik heb te weinig tijd gehad om de rest van de expositie goed te bekijken. Uiteraard ga ik nog eens terug. Die ik gezien heb, waren rode schoolmerklapjes. Ook een mooie souvenir de ma jeunesse zag ik hangen.

 7. Berthi, wat een eer dat je in het depot mocht rondkijken. Schattig jurkje laat je hier zien. Ja, ik ben er weer. De ergste drukte is achter de rug. Nu maar vutten hé!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *