Komm, hilf mir mal die Rolle dreh’n

Altena is een plaats in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, gelegen in het district Märkischer Kreis en in de streek Sauerland. De stad telt ongeveer 20.000 inwoners. Je vindt er vele smalle bochtige straatjes en op 260 m hoogte ligt de burcht van Altena. In 1912 werd de eerste permanente jeugdherberg ter wereld geopend in deze burcht. Altena staat bekend als de draadstad vanwege de ijzerindustrie. Het zal je dan ook niet verbazen dat hier het Deutsches Drahtmuseum staat. In dit museum is er tot 1 juni 2008 een expositie te zien van mangeldoeken en bijbehorende zaken uit de collectie van Gisela Meyer. Gisela heeft een enorm grote verzameling mangeldoeken en zij heeft al meerdere exposities verzorgd in Duitsland met dit thema. In Finsterwalde mocht ik voor de eerste keer haar mangeldoeken bewonderen en afgelopen donderdag (22-11) waren manlief en ik bij de opening van haar nieuwe tentoonstelling Komm, hilf mir mal die Rolle dreh’n. Dit is de tekst van een liedje dat prachtig gezongen werd door de groep Gut Gemischt. Gisela gaf nog een korte toelichting op de expositie en uiteraard sprak de directeur van het museum een woordje. Ik kan niet anders zeggen dan dat alles tot in de puntjes verzorgd was.

Heb je plannen om een korte vakantie te houden in het Sauerland, denk dan ook aan het Deutsches Drahtmuseum. Altena is een schitterende plaats en nog eens niet zo ver van Nederland. Wij zijn zelfs even op en neer gereden voor de opening van de expositie. Wil je weten hoe mooi Altena is, bekijk dan deze foto’s.

Op de bovenste foto zie je een detail van een mangeldoek. Een dame is met haar mangelrol en mangelplank bezig om het linnengoed glad en glanzend te krijgen. Dit is de voorloper van de bak- ofwel trekmangel. Bij de mangelrol en mangelplank werd geen mangeldoek gebruikt, wel bij de bakmangel.
Op de foto hieronder zie je een planningbord dat afkomstig is uit de wasserij van Walter Mey, Döbeln/Sachsen. Dit bord is gebruikt van 1937 tot 1968. Je ziet dat Walter May drie mangels had staan. De planning liep per uur. Dit bord behoort tot de collectie van Gisela Meyer.

17 gedachten over “Komm, hilf mir mal die Rolle dreh’n

 1. Wat zitten er toch prachtige motieven in de mangeldoeken een compleet verhaal.
  Altena is een prachtige plaats. In het ver verleden eens bezocht met een personeelsreis van de Heidemij
  Elma

 2. Wat een schitterende afbeelding op deze mangeldoek. Weer een tentoonstellingstip om te onthouden Berthi.

 3. Schade ich kann gar nicht nach Sauerland abfahren….Sint ist im Land…..sehr beschåftigt hier…
  Maar ziet er wel mooi uit, groetjes

 4. Berthi dit is voor jou heel erg genieten geweest, dat kan niet anders. Wat een prachtige collectie zal dat zijn als ze al meerdere exposities in Duitsland Hoe mooi zal de rest dan zijn!heeft gehouden en zelfs een planningbord heeft, wat vind ik dat een mooi ding zeg!

 5. feest voor Berthi met al die mooie doeken en machines, uitleg en wat nog meer, Je moet genoten hebben en wij delen weer in de pret,

 6. @Elma, ik zeg altijd dat je heel goed naar een mangeldoek moet kijken, net zoals je heel goed naar een schilderij moet kijken. Elke mangeldoek vertelt een verhaal. Het is voor ons een bron van informatie. Begin twintigste eeuw zijn er nauwelijks foto’s gemaakt van het wasproces, daarom zijn deze mangeldoeken des te belangrijker. En juist als je het verhaal achter een textielstuk kent, gaat het leven!

 7. Hoi Berthi, ik moet alles nog bijlezen. Was druk met mijn afscheid. (zie mijn blog) Kom snel terug hoor!

 8. Marijna ik wens je een hele goede tijd nu je met werken bent gestopt, geniet ervan. Heb het afscheid op je site bekeken, erg gezellig.
  Dat je miniaturem spaart, heeft dat soms te maken met een poppenhuis.
  Elma

 9. sorry beetje melig vanochtend ,ik heb 2 duitse schoonzussen ,dus ik oefen regelmatig ,maar bak er niks van…

 10. @Hilly, je bakt er veel meer van dan ik!!:-)
  Nu maak je me wel nieuwsgierig waar je schoonzussen wonen in Duitsland!
  @Marijna, ik kom het afscheid van je werk op je blog lezen. Je had het al verteld in Rotterdam, maar nu is dan echt zover!!

 11. Berthi, wat een leuk verhaal om te lezen, wij wonen nl. (wel in Nederland hoor) aan de Altena’s Dijk. Ik weet niet of er “draadjes” lopen van onze Altena naar de duitse versie, misschien kom ik daar nog wel een keer achter.

 12. mooi logje! Nooit in Altena geweest, maar dat kan nog komen en dan herinner ik me vast dit log. Ernst kwam er vandaan ( althans zijn verre verwanten ?) Wat stond er op dat planning bord? wie er aan de mangel stond of welk stuk er gemangeld zou worden?

 13. @conny, grappig dat jullie aan de Altena’s Dijk wonen. Wie weet wat voor link het met Duitsland heeft! Ik hoor het graag als je meer weet.

 14. @marcella, wie is Ernst? Ernst van Altena werd in Amsterdam geboren.
  Op het bord staan de uren vermeld: 6-7 uur, 7-8 uur, 8-9 uur etc. De mangel werd in Duitsland per uur verhuurd. Het bord zit vol met spijkertjes en aan die spijkertjes kon je een briefje hangen als je b.v. van 8-9 uur de mangel had gehuurd. Iemand anders moest dan naar een ander tijdstip gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *