Oude patronen restylen

Yvonne Koop, hoofdredactrice van Handwerken zonder Grenzen, heeft een vraag:

‘Voor mezelf (lees: Sky) ben ik de laatste tijd veel met Hollandse stofjes bezig. Op de Handwerkbeurs in september zag ik ergens een zogenoemde magische kubus: gemaakt van 8 schuimrubber blokjes die door de manier van aan elkaar naaien met enkele en dubbele lapjes ineens alle kanten uit kunnen bewegen. Via Jobina de Boer kreeg ik een patroon en zo heb ik dus zo’n oud patroon in een nieuw jasje gegoten (zie foto). Mijn vraag nu, voor mezelf, maar wie weet ooit ook voor HzG, of er nog meer van dit soort patronen uit de oude doos bekend zijn die je weer zou kunnen restylen voor kindjes van deze tijd…’

53 gedachten over “Oude patronen restylen

 1. Ik weet zo even niet ‘oude’patronen van speelgoed te bedenken die voor nu kunnen. Wel patronen van kleren (zoals die leuke jurk en rok van jou Berthi).
  Ik heb vroeger ook die schuimblokken kubus gemaakt maar kan tegenwoordig de blokken niet meer krijgen. Waar kan ik ze wel kopen?

 2. Hallo
  Dit is al jaren een geliefd werkje en om kadoo te geven van Quiltsters.
  In de quiltnieuws van het gilde stond een beschrijving.
  Leuk de aandacht hiervoor.

 3. lees net bericht 1
  te koop bij de dekenkist in Bergen en Carol Cox in Utrecht op de oude gracht

 4. Wat grappig om dit tegen te komen, hier zijn ook tientallen van die kubussen gemaakt. Nooit met schuimrubber maar gevuld met tempex blokjes, die nu niet meer te koop zijn. Een aantal grote blokken zijn er nog, dat wordt wel een reuze kubus.
  Elma

 5. Ja, jaren geleden heeft dit patroon in Quiltnieuws gestaan. Er wordt nog steeds naar gevraagd en je ziet op Quiltbeurzen kant en klaar pakketten.

 6. Deze blokken waren in verschillende maten met en zonder patroon te koop op de Quiltbeurs in Rijswijk. Ook een variant met driehoeken.
  Ik heb pas het van vouwblaadjes gevouwen ’toekomst voorspeller’ ding in stof uitgevoerd gezien: je kent ze wel: kies een kleur en een aantal en dan met duimen en wijsvingers het gevouwen ding het gekozen aantal malen open en dicht vouwen en dan de uitkomst onder een flapje lezen.

 7. De variant met driehoeken ken ik niet, maar de ‘vouwblaadjes’ variant heb ik ook gezien! Weet alleen niet meer bij welke winkel dat was, jij wel? Kan ik daar ook eens vragen naar een patroon. Mijn dochter vond overigens nog een houten variant met op alle zijden plaatjes van ‘ons’ eiland Texel. Het puzzelen maakt de magische kubus nog interessanter, maar Sky is zo ook al erg blij met zijn exemplaar!

 8. Quiltnieuws nr. 50 december 1996
  Daar staan de patronen in van het blokkenspel.
  Leuke kinderstofjes met afbeeldingen zijn er erg geschikt voor.
  Elma

 9. Leuk, ken het niet !!
  Begrijp ik het goed dat ze allemaal aan elkaar vastzitten maar toch van plaats kunnen veranderen.
  Ik heb pas tiientallen jaren oude (jaren 40/50) tijdschriften door gebladerd maar de kinder speeltjes die ik tegen kwam waren meestal knuffels en wandkleden. In mijn nog oudere handwerkboekjes ook vaak knuffels of een kammentasje, inktlap.
  Leuk HOLLAND stofje !!;-)).

 10. Ik heb ook verschillende van die blokkenspellen gemaakt en weggegeven voor kraamcadeautje en zo , het is best een intensief werkje , maar heel leuk om te doen.
  Liesbeth van Quiltservice in Frederiksoord verkoopt die blokjes , maar hier in Ede koop ik ze “gewoon” op de markt , de ene zaterdag geef je de maat op en de week daarna kun je ze ophalen.
  Ander onderwerp : op 4 december krijg ik mijn eerste hardangerles , in Kesteren , is voor ons ong 30 min met de auto , ik ben er zo blij mee! Misschien kan ik dan volgend jaar kerst een mooie zelfgemaakte loper op tafel leggen!
  Marlies

 11. Het is goed voorstelbaar. Er zijn zoooo veel leuke patronen geweest in het verleden. Concreet heb ik er geen.

 12. Vraagje voor Elma: waarom van tempex ipv schuimrubber? Blijft dat beter in het gebruik?
  Marianne M: de blokken zitten inderdaad aan elkaar vastgenaaid, maar kunnen alle kanten uit draaien, horizontaal en vertikaal, zodat je er steeds een ander blok van maakt, rechthoekig of vierkant, met steeds andere plaatjes erop. Op Sky’s website http://www.sky.kijkonzebaby.nl zie je de kubus van een andere kant. En ja, die Holland-stofjes zijn nog steeds te leuk. Sky’s babykamer hangt er vol mee (gordijnen, hemeltje, lakentjes), en ook in zijn box ligt het nodige speelgoed met deze motiefjes. Modegevoelige moeder zullen we maar zeggen 😉

 13. Ik wil nog een waarschuwing geven voor het blokkenspel , leg ze niet bij de kleintjes zonder er toezicht op te houden , er zit immers schuimrubber in en als ze er met hun mondje op gaan liggen en zo in slaap vallen ….brr daar moet je toch niet aan denken!
  Marlies

 14. Wat een leuk idee, zo’n blokkenspel van stof! Een paar weken geleden kwam ik een instructiefilmpje tegen om een dergelijke kubus met foto’s van houten blokjes te maken. Je moet een bepaald systeem volgen om de afbeeldingen op te plakken, anders krijg je behoorlijk verrassende resultaten te zien. Lijkt me met textiel nog een hele klus! Echt iets waar je je hoofd bij moet houden. Overigens een leuk idee om ‘oude’ werkbeschrijvingen of patronen op te vragen en nieuw leven in te blazen. En: blijkbaar waren ze dus nog steeds ‘levend’, gezien de reacties.
  Dit is de site met de houten fotokubus: http://www.crafttvweekly.com/player.html?wid=116

 15. Yvonne, de kubusblokken heb ik inderdaad vaak bij de Dekenkist zien liggen, maar ik moest ook denken aan de stokpop of kiekeboepop, waarbij je door middel van een stok een poppenkopje uit een koker omhoog duwt en daarbij kiekeboe speelt met een kind. Ik heb me suf gezocht naar een patroon op internet, maar helaas niet gevonden. De vingerpopjes zijn bekend en ook de slaappopjes wel en natuurlijk de lijspop. Meer kon ik niet bedenken, maar als ik nog ergens op kom of iets van een patroon vind zal ik het alsnog doorgeven. In het antroposofische circuit vind je nog vaak van die mooie handgemaakte stoffen poppen en zo, dus wie weet is daar nog iets te vinden aan patronen en/of patroonboekjes.
  Succes!

 16. Nog even, voor de iets oudere kinderen dacht ik nog aan die “boekjes” die bestaan uit twee kaften met aan de binnenkant links twee horizontale linten en rechts twee gekruiste linten waartussen je een foto of plaatje kunt steken die/dat dan van helft wisselt als je het boekje opent en heropent. Dat vond ik als kind altijd heel erg leuk en daarvan heb ik een patroon. Dat kan heel goed met zo’n leuk hollands stofje gemaakt worden.

 17. Yvonne@ Schuimrubber blokken kon ik niet krijgen en zag verschillende maten in Tempex.Is meer geschikt voor de grotere kinderen, zijn niet zacht als ze er op gaan liggen. Blijven er mooi in gebruik. Er werden passende dozen bij gemaakt en staan nu nog in menig huiskamer voor de pronk en als er kinderen op visite komen mogen ze er mee spelen.
  Nu we het toch over de blokken hebben. Jaren terug kreeg ik een nieuwe catalogus van de firma waar de blokken besteld werden.
  De kubus stond er niet meer in de catalogus. Gebeld met de firma of de blokken er nog waren en hoeveel in voorraad er waren. Ik kijk even voor U in het magazijn. Ze werden geteld, er waren er nog 110. Stuur ze allemaal maar.
  Twee dagen later werden de kubussen bezorgd. De voorraad bleek iets groter te zijn,850 blokjes verpakt in 5 grote dozen. Gelukkig heeft de firma begip gehad voor de vergissing en heeft een gedeelte de volgende op laten halen.
  Zo zie je maar weer, aan een klein blokje kan een groot verhaal zitten.
  Elma

 18. @Neeltje, een geweldige link! Op het videofilmpje wordt heel duidelijk uitgelegd hoe je te werk moet gaan.
  @Corrie, het kiekeboepopje is erg leuk en heb ik ook eens gemaakt. Hier is een foto te zien:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2007/02/stopgaren.html
  Dit patroon komt van de Vrije School ofwel de Rudolf Steinerschool. Nog een leuk patroon uit dezelfde hoek is de klimkabouter:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2006/02/de_klimkabouter.html
  Het boekje waar jij over vertelt, is bij mij niet bekend. Het moet zeker een leuk boekje zijn als ik lees dat jij er dierbare herinneringen aan hebt.
  @Marlies, geweldig dat jij binnenkort je eerste hardangerles krijgt. Bij deze wens ik je al heel veel succes. En… zeker weten dat jij volgend jaar een prachtige loper op tafel hebt liggen!!

 19. Dat boekje van Corrie ken ik ook. Je kunt het ook voor papiergeld gebruiken.
  Verder: oude ideeën in een nieuw jasje: wat te denken van smockwerk. De prinsesjes maken er goede sier mee.
  Ballennet haken, er hoeven niet persé ballen in!
  En ik kan me een met randjes geborduurde tas herinneren voor gym- en of zwemspullen. De juf naaide de voering van plastic hetgeen de vraag oproept: kunnen juffen nog naaien?

 20. @mieke, de gesmockte jurkjes die de prinsesjes dragen zijn gemaakt door TAA. Het is traditie dat zij een enkele keer deze jurkjes dragen tijdens een fotosessie.
  Maar ze blijven leuk!! Laatst kreeg ik een email van iemand die vroeg hoe het smocken ook alweer ging.
  Ach ja, een gehaakte ballennet!! Leuk, leuk!Als kind heb ik lang geoefend om met vier ballen tegen de muur het zo lang mogelijk vol te houden. Binnenshuis bewees de kelderdeur zijn dienst.

 21. Na Neeltjes link gevolgd te hebben (prachtig filmpje inderdaad!), kwam ik op het spoor van magische kubussen in allerlei vormen, ook piramides, achthoeken en schotels die alle kanten op kunnen draaien. Het concept wordt blijkbaar vaak in de reclamewereld toegepast, maar het lijkt me onzettend leuk om te kijken wat je er met stof van kunt maken.
  Corrie, ook jouw ideeen spreken me zeer aan: ik had zelf al het idee van zo’n filmbladerboekje, dat lijkt wel wat op jouw idee. Ben heel benieuwd naar je patroon!
  En Berthi, de kiekeboepop en de klimkabouter zijn schattig; ik denk dat Sky gaat schaterlachen als ik zoiets voor hem maak. En daar doe ik het vanzelfsprekend allemaal voor!
  Voor meer van zulke magische ideeen houd ik me aanbevolen, maar ik ga zelf ook nog even lekker verder neuzen in de antroposofische hoek (was ik nog niet geweest, dom)!

 22. Dit is wel grappig, zag deze blokjes in hollandse stofjes vandaag in Rijswijk op de beurs! Erg leuk, er waren ook andere vormen, die uitklapbaar waren.

 23. Geen flauw idee. Wel heb ik onlangs twee breitijdschriften uit de jaren ’70 verworven en als ik van het weekend wat tijd heb zal ik eens door mijn map met oude patronen gaan (uit de jaren 70). Daar zitten veel van die Libelle en Margriet knutselsinterklaasdingen in.

 24. Berthi, wat leuk om ook van handwerken van jouw hand te zien, ik lees nu pas je antwoorden. Wat heb jij veel dingen goed bewaard, ze worden ook nu nog op waarde geschat.

 25. Een grijpbal die bestaat uit ovale lapjes met punten. Die zag je veel in de jaren 70 van allerlei gekleurde lapjes. Van Hollandse lapjes lijkt me dat ook erg leuk!
  Wat je ook veel zag in die tijd waren jojo-poppen, vaak clowntjes. Rondjes knippen en zoompje erin maken en aantrekken tot allemaal rozetten. In het midden elastiek erdoor. Grote jojo’s voor het lijk en kleinere voor armen en benen.
  Patronen moet ik nog ergens hebben.

 26. @Marianne, zo’n grijpbal heb ik ook gemaakt in verschillende bruintinten. Ik heb geen idee of ik het patroon nog heb. Ik wist niet dat het toen zo populair was.
  En ja, het clowntje… nu je het zegt. In een grijs verleden heb ik die ook gemaakt. Dat patroon heb ik beslist niet meer.
  Het was een latertje voor je!

 27. Ik heb beide patronen nog wel ergens in mijn boeken of knipsel-ideemappen.
  Ja, dat was erg in de jaren 70. Ook om ervaring op te doen met naaiwerk en omdat het zo klein en snel af was 🙂 Niet natuurlijk met de jojo-poppen.
  Wat ook erg in was in de jaren 60 waren de kikkers (niet voor peuters!) gevuld met (de goedkoopste) rijst die konden zitten. Daar hadden we toen wel wat bedenkingen over omdat we immers opgevoed zijn dat je niet met eten moet knoeien en verspillen. Ook dat de arme kindertjes in de Derde Wereld hiervan een maaltje konden eten.

 28. @ Yvonne Koops, e.a.,
  Oude patronen?
  My foot!
  Deze zijn gewoon overal te koop!
  :o(
  RESPECTEER HET ORGINEEL EN STEUN DE ONTWERPSTERS!
  Hier rust copyright op!
  Pas 70 jaar NA overlijden van de ontwerpster stopt dat… en dan nog… maybe…
  Bah, ik weet hoeveel werk het ontstaan van het geborduurde “kikkerbekje” aka “the fortuneteller” geweest is voor de ontwerpster, en haar blijheid toen het uiteindelijk werkte!
  Op haar eigen site kun/kon je dat proces volgen, de letters en de linkjes zijn erg slecht zichbaar, onderaan de pagina kun je steeds doorklikken:
  http://www.lynnenicoletti.com/growingafortuneteller.html
  …pleeg geen diefstal, want dat gebeurt de laatste tijd al veel te veel!
  Ik erger me hier bont en blauw aan.
  Zo, dat waren “my 2 cents”, ik ben weer weg >>>>>>>>>>>>
  :o|

 29. Oef, wat een heftige reactie op een voor mij heel onschuldige privévraag! Die oké, wie weet, ooit nog wel eens uitmondt in een artikeltje voor Handwerken zonder Grenzen, maar dat is in eerste instantie niet de opzet. Ik raakte enthousiast door het patroon van de magische kubus en vroeg me daarom af of er meer van dit soort oude patronen waren. Uit de reacties blijkt dat inderdaad zo te zijn en met de vondsten die ik hierdoor heb gedaan ben ik heel erg blij! Ik ga dus zeker voor Sky aan de slag om bijvoorbeeld zo’n grijpbal of een jojo-pop te maken. Of er op dit soort patronen (nog) copyright rust, weet ik eerlijk gezegd niet. Volgens mij zijn er zoveel patronen van en zoveel variaties, dat dit haast niet meer is te achterhalen, mocht ik er iets mee willen doen voor Handwerken zonder Grenzen. Met de fortuneteller is het vanzelfsprekend een ander verhaal. Deze is heel specifiek tot één ontwerpster te herleiden en mocht ik hier in het blad aandacht aan willen besteden dan zal ik dat vanzelfsprekend met naam en toenaam doen. Hopelijk ben je hiermee weer wat gerustgesteld Juul, want ik ben het met je eens dat patronen STELEN absoluut niet door de beugel kan.

 30. @ Yvonne Koops, ea.,
  Ja het was wat heftig van me *Ü* sorry, soms “klinkt” het typenderwijs ook anders dan wanneer ik het face to face zou uitleggen.
  Dat “pissige” van mij kwam doordat ik mede reageerde op de reacties eronder, en ook vooral omdat er momenteel op héél véél web-logs en BB-boards gekopiëerd wordt en dat zat nog in m’n systeem, daar kwam ik net vandaan…, vandaar die stoom uit m’n oren, was niet persoonlijk bedoeld! *Ü*
  Jij vraagt idd allereerst voor privé, maar omdat dat die opmerking van HzG er ook bij stond… enz… schoot ik in de verdediging.
  Lynn Nicoletti en haar werk ken ik weer via, via weblogsters in OZ die háár heel goed kennen en zo volgde ik toen ook haar kikkerbekjesontwikkeling…
  (3x de woordwaarde) :o)
  Zijn we weer “vriendinnetjes”?
  *Steekt hand uit*
  :o)

 31. @Juul, ik heb al vaak gezegd dat ik graag heb dat iedereen zijn/haar mening geeft. Vandaaruit kunnen we er verder over praten/schrijven. Ik ben het helemaal met je eens dat er heel veel patronen klakkeloos overgenomen worden of gestolen worden zoals jij het noemt. Voor een ontwerper(ster) is dat heel triest. Je zwoegt uren/dagen/weken/maanden om een patroon kloppend te krijgen en vervolgens gaat men er niet mee om zoals het hoort. Vreselijk is dat, balen is dat!!
  Ik heb het al vaker met Yvonne Koop gehad over rechten die op een patroon gelden. Voor HzG wordt er nooit zomaar snel een patroon geplaatst in het blad. Een voorbeeld: neem de gebreide meisjesvestjes uit HzG 134. Het basispatroon stond in Ariadne 1963. Ik heb bij Ariadne toestemming gevraagd om de foto te plaatsen en om het basispatroon te gebruiken. Prima, zeiden ze. Dit is de gangbare weg. Zo hoort het ook!! Ga toestemming vragen bij de bron. Later ontving Ariadne een bewijsexemplaar.
  Ik vind het heel goed dat je op mijn blog nog eens nadrukkelijk vertelt over de rechten die op een patroon rusten. Het is belangrijk dat iedereen daar van tijd tot tijd aan herinnerd wordt.

 32. Vandaag kocht ik de nieuwe Marie Claire idées en wat zag ik tot mijn grote verbazing? De jojo-clown, maar dan uitgevoerd als matroos!! Toeval of niet???
  Een restyling van een oud patroon!!??

 33. Wie iets van Jo-Jo’s wil maken. Er is van het merk CLOVER een handig hulpmiddel om op een makkelijke manier de jo-jo’s te maken.
  Het heet “Quick” Jo-jo Maker en is in verschillende maten en modellen te koop.
  Elma

 34. Als het dan toch aan de orde is dat ieder hier haar mening mag geven wil ik ook graag de mijne kwijt:
  Eerlijk gezegd schrik ik van de toon. Van een gezellig en tamelijk onschuldig onderwerpje val ik pats boem in zo’n heftige reactie. Wat mij betreft mag het een onsje minder 😉
  wat het onderwerp zelf aangaat: Ook dat vind ik nogal eens (te) zwaar en (te) eenzijdig aangezet. Natuurlijk zal er naast patronen kopen ook altijd gekopieerd worden, dat voorkom je niet en het is van alle tijden, maar veel handwerksters verzamelen patronen zonder alles te maken. Door die verzamelwoede ontstaat een extra markt die weer ten voordele is van de makers van de patronen; er wordt daardoor veel meer verkocht dan er uiteindelijk ooit gemaakt zal worden. Mijn stelling is dat als ieder alleen zou kopen wat zij daadwerkelijk zal maken en kopieëren nooit meer voorkomt dat er uiteindelijk minder gekocht wordt dan nu het geval is.
  Dan hebben we nog de authenticiteit van het patroon. Wanneer heeft iemand het intellectuele eigendom? Ook dat is een vraag die niet zo makkelijk te geven is omdat veel al eerder uitgevonden is en nu -soms slechts gehuld in een nieuw jasje- als nieuw en eigen wordt gepresenteerd.
  Dan is er nog de enorme hoeveelheid reclame die er op onze weblogs wordt gemaakt voor winkels, beurzen, patronen, boeken etc ; wij vertellen daar enthousiast over, zomaar gratis en voor niks en dat leidt er aantoonbaar toe dat anderen die boeken, tijdschriften en patronen gaan kopen. Ik denk dat we met een beetje geven en nemen over en weer een heel
  eind kunnen komen. En eerlijk gezegd is dat ook mijn ervaring met de winkels en ontwerpers die ik zelf ken.
  tot slot – en dat is persoonlijk – ik ga er zelf mee om op een manier die ik voor mijzelf vanuit mijn eigen hartje en vanuit mijn eigen normen kan verantwoorden, wat een ander doet gaat mij niet aan.

 35. @Marcella, fijn dat jij ook je mening geeft. Ik zeg altijd: geef eerlijk je mening!!
  Kopiëren van patronen, al dan niet met een kopieerapparaat, is ontzettend oud. Kijk naar Marken. Als de dames op maandag de was buiten hingen, stonden de gluurders met potlood en papier klaar om het borduurpatroon over te nemen. Mag dit?? Je verandert enkele kruissteekjes aan het patroon en het is van jou!? Het is namelijk niet meer hetzelfde zoals je het hebt gezien.
  Als ik naar mijn logs kijk, zie ik heel veel reklame die ik maak voor boeken, exposities of wat dan ook en inderdaad voor niets. Het is gratis reklame. Wie wil dit niet? Maar waar ik over vertel sta ik achter en wil dit met andere belangstellenden delen. Volgens mij vindt iedereen dat prettig. Ik lees op andere blogs ook graag over hun mening/ervaring over alles wat met boeken, handwerken/textiel etc. te maken heeft.
  En ik hoop/denk dat de meeste handwerksters toch op een zorgvuldige manier omgaan met patronen.
  In de nieuwe Marie Claire idées staat nu de jojo-clown als matroos. Is dit kopiëren? Kijk naar de gehaakte knuffels van Anne Claire Petit. Die worden goedkoop nagemaakt? Hoe kun je dit tegenhouden? Niet, volgens mij.
  Wat betreft voor plaatsing van een patroon in HzG moet je uiteraard zeer zorgvuldig zijn. En dat gebeurt ook.

 36. Sluit ik me volledig bij aan, Berthi! Ik heb overigens de nieuwe Marie Claire Idees op de kop getikt in den Haag, bij een boekhandel in de Passage, en heb de hele terugreis zitten smullen van alle fraaie handwerken daarin. Ik wou overigens dat ik zo’n uitgebreide redactie had; telde maar liefst 14 namen in het colofon!

 37. Wel een beetje laat , het kwam er niet eerder van om te reageren .
  Misschien is het al genoemd , maar ik dacht aan ons knikkerzakje van vroeger !

 38. Nog wat , misschien met een extra vakje voor de speciale stuiters !

 39. Van de blokken heb ik er wel 8 gemaakt, allemaal met een belletje erin.
  Ook van driehoeken heb ik er een paar gemaakt en iedereen is er verukt van.
  De driehoekkubus is te vinden in
  Quiltnieuws nr.87 van maart 2006
  Veel plezier ermee, groetend,
  Ria.

 40. Voor mijn basisschool (we doen een project cultureel erfgoed) ben ik op zoek naar de Hollandse stofjes die ik hierboven zie. Kun je me vertellen waar jij ze vandaan hebt?
  Bij voorbaat dank,
  Ingrid

 41. de blokjes kubus kun je bestellen bij.
  miss little terwolde sewing room

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *