Harten-dag

Er wordt heel hard gewerkt aan het Harten-project. In de fotogalerie zijn tien nieuwe foto’s toegevoegd. Elza maakte een biscornu met DMC borduurgaren nummer 57. Het patroon komt van Aurelle. Jannie D borduurde een hart en gebruikte diverse borduursteken. Het ontwerp is van Just Nan. Nienke koos voor kantklossen en laat ons zes schitterende harten zien die met elkaar verbonden zijn. Het is onbekend van wie dit ontwerp is. Marijna viel voor het materiaal vilt en ontwierp zelf haar harten. Mieke S borduurde een lief hartje in blauwtinten. Zij kocht het patroon bij De Handwerk Boetiek en het ontwerp is van Fingerhut. Lilian maakte een prachtig mailart-tasje. Lilian: ‘Dit hart wordt dus als enveloppe verzonden, is afgewerkt zodat je het als tasje kunt gebruiken en is min of meer een “merklap” aan technieken. De adreszijde bevat de volgende technieken: applicatie en stof versieren (de bedrukte stof is ook geborduurd, het opengewerkte hart is Hedebo. Bovenaan zijn mini hartjes in kruissteek gedaan. De andere zijde: kruissteekwerk (uit een boekje van dmc) doorstopwerk in zijde en in gouddraad, vrij borduren in verschillende steken en opnaaien van kralen, pailetten etc., verder heb ik sommige lijnen getamboureerd, en bovenaan heb ik me uitgeleefd met een Marker stopwerk zoompje, wat siersteken en randjes uit Markens borduurwerk. Het ontwerp van dit hart is, afgezien van het kruissteekwerk, helemaal van mezelf.’ De mailart is inmiddels goed aangekomen in de VS.

Miriam breide het hart dat je op de foto ziet en inmiddels ruikt het heerlijk naar de lavendel. Het patroon van dit hart is te vinden bij Knittingdaily. Het ontwerp is van Vicki Sever.

Majo vindt haar ontspanning in borduren en zij maakte twee borduurwerken voor het Harten-project. Majo: ‘Het hart met de bessen en alfabet is van Carriage House Samplings en heet Scarlet Berries. Gemaakt op 16-draads linnen met Needlepoint silk. Geen verhaal erachter, ik vond het gewoon een mooi patroon.
Het andere hart is van Anne Van Damme en komt uit het boek Dentelles et Rubans. Het is gemaakt op band van 7 1/2 cm breed, 11-draads linnen (met kant 10 cm breed). Ik heb in mijn bordurend leven al heel wat borduurcadeautjes weggegeven. Soms heb ik er een foto van gemaakt, maar niet altijd. Met in gedachten het thema relaties voor 2008 van het Openluchtmuseum (waar in 2008 de merklappententoonstelling van Merkwaardig zal plaatsvinden) kwam ik op het idee om op een stuk borduurband de weggegeven borduurseltjes (geheel of gedeeltelijk, soms aangepast in kleur of over één draadje geborduurd in plaats van over twee) te borduren en erbij te zetten voor wie, wanneer en bij welke gelegenheid. En ik moet zeggen dat, ondanks dat ik niet van herhaling houd, ik geniet als ik de stukken weer borduur terwijl ik allerlei herinneringen ophaal aan de persoon voor wie het cadeautje was of de gebeurtenis in welk kader het cadeautje geborduurd is. En uiteindelijk hou ik er een fantastische, heel persoonlijke herinneringsrol aan over.’

Alle foto’s staan in de fotogalerie. Klik op de thumbs om een vergroting te krijgen. Veel kijkplezier!

23 gedachten over “Harten-dag

 1. Dames, wat laten jullie schitterende harten zien. Sommigen van jullie hadden al eventjes geleden de foto gestuurd, maar is nu pas geplaatst. Ik wil jullie hartelijk danken voor het geduld. Voor Matthijs is het handiger om een aantal foto’s tegelijk te plaatsen.

 2. Vergeet ik nog iets te zeggen. Als het goed is zijn alle harten geplaatst die naar mij toegestuurd zijn. Mocht er een hart ontbreken van iemand, laat het me weten. Misschien heb ik het dan niet ontvangen.

 3. leuk om al die vrolijke harten bij elkaar te zien (en Matthijs weer bedankt voor je werk!) ik zit nog steeds te broeden ….

 4. Het is een respectabele fotogalerie geworden, geweldig! Wat is het toch geweldig om samen aan zoiets te werken en straks zo’n prachtige expositie samen te stellen. Ik heb heerlijk zitten kijken en genieten. Veel,heel veel creativiteit in onze gelederen.

 5. Hallo Berthi,wat zijn ze prachtig. In mijn hoofd is mijn hartontwerp al compleet en mijn handen gaan er binnenkort aan beginnen…groet Elly

 6. OOO wat mooi weer allemaal, stuk voor stuk.
  Knap gedaan meisjes !!;-)))
  En de variaties zijn juist zó leuk.
  Het kantkloshartje(s) is heel fijntjes volgens mij want zie ik het in een onderzettertje !!?
  Matthijs ook weer prima werk geleverd, fijn joh !!!:-)).
  Ga weer kijken >>>>>>>>>>>>>>>>>>

 7. Elza, mooie kleuren zo. Biscornu blijft fascineren.
  JannieD, Wat mooi fijntjes, al die steekjes en zachte tinten.
  Nienke: Dat is heel knap zo fijn werk. En klein !!?
  Marijna: wéér jouw mooie harten bewonderd !!
  Mieke S, idd een lief hart in mooi blauw, met de sierlijke bogen.
  Lilian, Oo wat eng dit prachtige tasje zo opsturen !! Doet mij aan aboriginel art denken !?
  Miriam, wat een leuk origineel hart, met mooie struktuur.
  Majo, wat een leuk idee en mooie herinnering zo met dit band.

 8. Heerlijk om van zo veel mooie harten te genieten. Matthijs heeft het er maar druk mee
  Berthi, je kunt nog 3 deelnemers toevoegen.
  JanniedeV, Hilda en GerrieB
  Elma

 9. Schitterend, ook dat er zoveel mensen meedoen! Ik zou willen dat de mijne al klaar was, maar nog even geduld. Wel weer een foto geplaatst, het einde is in zicht!

 10. Hoi Berthi,
  Wat een leuke project zeg!! Het gebreide hart ziet er ook hartstikke mooi uit. Ik ben self ook helemaal gek op hartjes 🙂
  Ik wil even bedanken voor de geweldige links die jij mij heb gegeven!! Ik ben so blij met je hulp, en stur je een grote knuffel! Vooral de boeken links. Geweldig!!
  Ik ben nu aan het borduren, maar dan hele simpele borduursteken, zoals “backstitch”.
  Veel succes met de harten project!
  Aina

 11. Berthi, ik weet werkelijk niet van wie het ontwerp is! Het patroontje lag in een mandje met restanten. Rode envelop met een foto erop en het patroon er in zonder verdere naam of firma vermeld!

 12. Wat een keur aan harten en allemaal weer anders en allemaal mooi. Ik ga ook weer snel verder…….

 13. @mieke, misschien dat er iemand anders is die het patroon herkent. Zoniet, dan houdt het gewoon op.

 14. Wat een prachtige uitvoeringen van harten staan er in de fotogalerie. En wat een verschijdenheid!! Heel mooi allemaal. Ik heb genoten van de foto’s.

 15. Berti, schijnbaar heb ik wat gemist. Als zuster op de ‘hart’ bewaking, ben ik heel benieuwd wat de bedoeling van het hart project in houdt. De resultaten zijn schitterend! Dat staat buiten kijf.

 16. Wat een harten. Ik heb de foto aglerij even bekeken. het gebeide hartje op de log vind ik wel erg mooi!!

 17. @Willeke, het hartenproject past wel helemaal bij je!!
  Een korte uitleg over het hartenproject:
  je bepaalt zelf je handwerktechniek en maakt een ontwerp, een eigen ontwerp of van een patroon, waar een hart(en) in voorkomt. Alle harten komen in de fotogalerie te staan en als extra komt er in 2008 een tentoonstelling van dit hartenproject in de Centrale Bibliotheek van Eindhoven, die zich bevindt in de Witte Dame. De expositie begint 31 maart 2008. Via de links die in de linkerkolom staan kan je er meer over lezen. Wil je nog meer weten, dan hoor ik het graag van je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *