Opgedragen aan de Nederlandsche jeugd


… toen de vrouw voor den dag kwam ging hij voort.


Zodra de vrouw tevoorschijn komt uit haar winkel, gaat de man er als een haas vandoor. Mevrouw heeft buiten haar mooiste stoffen uitgestald en meneer denkt zijn kans waar te kunnen nemen! Helaas! Het is een afbeelding uit een kinderboek van circa 1820. Een les voor de kinderen.

9 gedachten over “Opgedragen aan de Nederlandsche jeugd

 1. Nu zou je denken wat moet een man met die stoffen, maar toen.
  Mooie prent, zou dat iets merklapachterigs zijn daar links :-)).

 2. Zou dit een vroege vorm van emancipatie zijn ? De vrouw die werkt en de man die geen zin heeft in het huishouden ?
  Ik was afgelopen vrijdag bij Birdblocks, een quiltwinkel in Amsterdam. Die zitten ook in een mooi oud pand.

 3. Leuk prentje. Moraal (?): mannen vinden leuke stofjes stiekem ook mooi. Maar dat mag blijkbaar niet. Mannen moeten ernstige zwarte pakken aan.

 4. Ach de arme ziel droomde gewoon even weg bij al dat moois en dacht ,wat zouden die vrouwen er allemaal van gaan maken…pfftt…zou ik ook wel willen ipv naar de schout…

 5. Hij wilde zijn geld liever besteden aan foute dingen en toch zijn vrouw een mooie shawl cadeau geven, voor noppes dus…
  Leuk zulke oude prenten. Ik ben momenteel Merijntje Gijzen’s jeugd en jonge jaren van A.M. de Jong aan het herlezen en het verbaast me steeds weer hoe duidelijk alles was wat normen en waarden betreft, niet alleen in het boek, maar ook zoals het ons thuis en op school werd bijgebracht. Daar kun je lang en breed over discissiëren, maar het gaf wel helderheid en rust en die mis ik toch wel vaak als ik van alles in het nieuws lees en hoor.

 6. @marian’ne m, ik heb de loupe erboven gehouden en volgens mij gaat het hier om een mooi bloemenstofje!:-)
  @Annelies, prachtige panden zijn er in Amsterdam. Als ze maar goed onderhouden worden!?
  @Bertie, mooie moraal. Ik denk toch dat het hier om een man gaat die een mooi stofje mee wilde meenemen voor niets!
  @Hilly, wat denk jij goed over deze man!:-)

 7. @Corrie, gisteren waren wij op bezoek bij DSM in Sittard voor een schaaktoernooi. Dat was perfect verlopen en georganiseerd. De kinderen gedroegen zich netjes. Geen rotzooi op de grond, niet rennen en stoeien en niet teveel herrie in de zaal.
  Ik sprak met een jongen van Thijmen zijn leeftijd. Hij woont in Maastricht, maar gaat in België naar school. Hij vond het een fantastisch toernooi met heerlijke broodjes en drinken (dat voor de deelnemers aan het schaaktoernooi gratis was), maar hij wilde graag buiten voetballen in de pauze. Dat mocht niet op het terrein van DSM. Dat vond hij flauw. Waarop ik antwoordde:’aan die paar regels die er zijn, kun je je toch wel houden?’ ‘Jawel, maar ik ga in België naar school en daar moet ik me aan zoveel regels houden!’
  Ik had niet de indruk dat deze jongen het echt moeilijk had met de regels.

 8. @Berthi, dat zijn de dingen waar je weer blij mee bent, als je kinderen meemaakt die regels hebben meegekregen en zich er aan houden, ook al is dat niet even leuk. Gelukkig is er meestal in onze directe omgeving ook geen vuiltje aan de lucht. Wat leuk dat het toernooi zo goed georganiseerd en verlopen is. Leuk dat Thijmen zo graag schaakt en goed ook nog eens. Ik denk ook wel dat jongelui die een leuke hobby hebben of die graag sporten veel minder behoefte hebben aan narigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *