Deventer

Hanzestad Deventer staat bekend om zijn Deventer Koek, de grootste boekenmarkt van Europa die jaarlijks plaats vindt op de eerste zondag in augustus, het Dickens festijn en sinds gisteren is Deventer bij mij bekend om zijn vele bijzondere snijramen, gevelstenen en de mooie pandjes. Veel foto’s heb ik genomen die later aan bod zullen komen. Voor vandaag houd ik het bij het bijzonder mooie snijraam De Linnenkist in de Hofstraat van Ela Venbroek. In het opgerolde linnen zijn motieven gesneden. Het geheel komt boven bijeen in een strik.

In de Hofstraat 8-10 werden in 1623 twee gelijke huizen gebouwd. Zeker is dat de firma Ten Harmsen en Vervoort er in de negentiende eeuw handelde in koloniale waren. In de achttiende eeuw zouden deze panden gebruikt zijn door linnenhandelaren, die hun stoffen misschien wel betrokken op de linnenmarkt die tot ongeveer 1930 werd gehouden voor De Waag op de Brink. Linnen was vroeger zeer in trek. Volgens vele handelaren was met hen de beschaving het land in gekomen, zoals uit het volgend gedichtje blijkt:

Toen er geen linnenwevers waren

Werd er nog geen kleed gemaakt,

Alle mensen liepen naakt

En dekten zich met groene blaren.

Maar sinds wij zijn in ’t land

Nam het weefsel snel de overhand

Waarmee zij bedekten hunne schand

Daarom is linnen een kostelijk pand.

37 gedachten over “Deventer

 1. Wat een verrassing op de zondagochtend, die website van Ela Venbroek. Ik zag er allerlei prachtige dingen die blijkgeven van een geweldig vakvrouwschap.

 2. prachtig al die snijramen … op de site zulke mooie ……….. en bij ornamenten kwam ik irissen tegen …..

 3. Berthi wat een prachtige link, ik heb me zitten vergapen aan wat deze vrouw maakt en wat is ze veelzijdig. Daarvóór ben ik nog even aan het googelen geweest naar het beroep van linnenblekers. Bij het uitzoeken van de stamboom van mijn moederskant kwamen we rond 1647 een van onze eerste voorvaderen tegen ene Clous die linnenbleker was. Later is die naam veranderd in Kloes. Tijdens het zoeken naar informatie over dat beroep van linnenbleker kwam ik op een site waar stond dat zij ook in de omgeving van Bloemendaal een linnenblekerij hadden en dat komt echt in de buurt van waar mijn moeders familie altijd heeft gewoond en gewerkt. Dat is toch wel een leuke ontdekking op de zondagochtend. Zo heeft dus een van mijn voorvaderen er mede voor gezorgd dat men niet meer in bladeren gekleedt ging ;- )))

 4. Prachtig Berthi…helaas allemaal gemist toen ik er was voor de boekenmarkt ,toen echt alleeen naar boeken gekeken ,zonde …afijn een reden om er nog ns heen te gaan ,als het minder druk is…

 5. Vandaag ben ik er achtergekomen dat het bovenlicht in ons huis een snijraam is.
  Al gezocht op internet en een site gevonden
  al een berichtje geplaatst.
  ELMA

 6. Ik ken de snijramen van Deventer en ook Ela heb ik verschillende keren ontmoet. Als je eenmaal attent bent gemaakt op het verschijnsel snijraam, dan blijken er ook in andere steden in Nederland verschillende voor te komen. Zelf heb ik één snijraam gemaakt ( http://zijmaakthet.web-log.nl/zij_maakt_het/2007/04/acanthus.html ). Ik zou er graag nog eens één maken. Hele mooie kun je ook vinden op de site van mijn houtsnijleraar Maarten Robert http://www.robertcarvings.nl/

 7. Lieve mensen ik kan even niet alles lezen .
  Er is vannacht iets ergs gebeurd .
  Een overval in mijn flatje via balcon .
  Ik zat in mijn luie stoel en zoals zo vaak in slaap gevallen , tegen 2 uur wakker door gestommel , volgens mij vanaf boven .
  En opeens zie ik een hoofd van een indringer .
  Ik heb alarm gemaakt en er zou een zuster komen en toen 112 , politie onderweg .
  Direkt na het zien van de figuur heb ik het op een gillen gezet .
  Net zolang totdat de hulp hier binnen kwam .
  Familie gebeld en een nichtje kwam , verder de hele nacht gepraat en ik heb bijna geen stem meer .
  Ik moet dit van me af praten .
  Toen ik begon te gillen is de persoon ( waren er nog meer ?)weer snel terug gekeerd .
  Ik bleef gillen en schreeuwen om hulp en brand roepen .
  Ik had het gevoel dat ik hem van mij af moest schreeuwen .
  Ik kom langzaam een beetje tot rust alleen kan het moeilijk verdragen als er gestommel boven mijn hoofd is .
  Ik voel me vies van het angst zweet .
  De politie is nog geruime tijd bij me gebleven .
  En met m,n nichtje de verdere nacht gepraat en wat gedronken .
  Gelukkig dat het zo is afgelopen , ik durf niet meer naar bed . . .
  Ik mis ook niks , maar mijn leven was al enigzins op z.n kop door alle moeilijke jaren en verhuizing en nu dit .
  Ik wilde graag even mijn hart bij jullie luchten . heb de laatste dagen wel overal meegelezen , maar moet me dan ook bedwingen niet te veel tijd door te brengen bij de computer . De hulp had net woensdag weer 20 dozen leeg gemaakt en dat moet allemaal nog een plekje krijgen .
  Ik wens iedereen een goede zondag en fijn dat ik hier even mag uithuilen !!!!

 8. Oh arme Gerrie ,ik heb je net persoonlijk een mail gestuurd …wat vind ik dit erg voor je!!maar wat heb je vreselijk goed gereageerd!!Fijn dat je nichtje kwam en gelukkig dat ze jou niks aangedaan hebben ,blijf t vooral van je af praten ,des te eerder ben je t hopelijk kwijt….zorg goed voor jezelf ,heel veel sterkte lief mens!!

 9. Hilly, Ela is een ware duizendpoot, ze doet dat inderdaad allemaal zelf. Je had jezelf wat gezoek kunnen besparen. Ik had mijn link zelf al in een reactie gezet iets verder naar boven.

 10. Heb wel vaak van glas en lood ramen gehoord en gezien.
  Maar snijramen nooit van gehoord,laat staan gezien.Heb ze ook even op Ela’s site bekeken.Schitterend handwerk.Ga nu in het vervolg vaker boven de deuren kijken, te beginnen bij Elma.
  Gerrie heel veel sterkte bij het verwerken van deze nare gebeurtenis.
  Het ga je goed.

 11. Gerrie, verschrikkelijk zeg !! (weet het helaas uit eigen ervaring) heel veel sterkte en liefs !!!!!!!!!

 12. Gerrie, wat akelig en wat een schrik !!
  Ik ben helemaal beduusd.
  Wat heb jij kordaat gehandeld, knap van je.
  Blijf alsjeblieft hier/bij ons van je afpraten meisje. We willen er allemaal voor je zijn.
  Veel liefs en sterkte !!!

 13. @Corrie, wat mooi dat we ontzettend veel via Google kunnen vinden. Het is een zeer snelle manier om informatie naar ons toe te halen. Zo kom jij op deze herfstachtige zondag tot een mooie ontdekking.
  @Hilly, wij zijn verschillende keren naar de boekenmarkt in Deventer geweest en nooit eerder zagen wij deze schitterende snijramen.
  Gisteren moest Thijmen in Deventer zijn voor het schaken. Manlief en ik wilden naar het museum gaan, maar daar zijn we niet geweest. Bij toeval kwamen we bij de ‘schuilkelder’ terecht die ingericht is met boeken van de bibliotheek die overbodig zijn. Terwijl manlief nog naar boeken zocht en ik het gezien had, ging ik gezellig aan het tafeltje zitten van de vrijwilligers. We maakten een praatje onde het genot van een kopje koffie, er kwam een boek tevoorschijn over snijramen waar het verhaal achter verschillende snijramen in beschreven staat en zodoende gingen we naar het Bergkwartier waar de meeste oude panden met hun snijramen te vinden zijn. Een bezoek waard. Verder zijn in het Bergkwartier leuke winkeltjes en galeries te vinden. In het centrum van Deventer kan je je hart ophalen bij de vele antiquariaten.
  @Annita, dat jij de meest prachtige ontwerpen maakt weet ik, maar het snijraam had ik gemist. Goed dat je nu hier de link plaatst van jouw snijraam. Hij is ontzettend mooi en jouw leermeester maakt ook schitterende werken. Hier hebben we het echt over vakman- en vakvrouwschap. Heel knap!!
  @Elma, wees zuinig op je snijraam! Een extra charme aan je huis.

 14. @Gerrie, dat jij dit nu mee moet maken na een heel moeilijke langdurige periode. Vreselijk vind ik dit! Je hebt heel sterk gereageerd en goed gehandeld. Een grote pluim voor je. Fijn dat de politie nog een poos bij je is gebleven en dat je nichtje kon komen. Ik hoop dat je veel steun krijgt uit je omgeving en wij hebben altijd een luisterend oor voor je!
  Gerrie, heel veel sterkte en veel liefs!

 15. Gerrie@ Ik ken je niet, wel begrepen dat je pas verhuisd bent. Wat goed dat je op deze manier het van je af kunt schrijven. Heel veel sterkte en hoop dat je vannacht toch een beetje kunt slapen.
  Elma

 16. Nu komen er tranen bij het lezen van jullie reacties .
  Zoeven veel familie gebeld , maar als het goed is ligt mijn zus in Amerika nog te dromen , zij weet nog van niks .
  Zal haar later wel bellen .
  Wat ben ik blij met mijn lieve familie die klaar staan voor me en hier een luisterend oor van jullie !
  Iedereen hartelijk dank voor alle lieve woorden ik ga wat aan de slag om wat te eten en dan weer bellen bellen en hier zo af en toe een praatje maken !
  Ik moet praten praten praten . . .
  En een verhaal uit Deventer , dat was uit mijn vroegere buurt , dat kom ik later lezen .
  Groetjes allemaal !!!!

 17. @Annita;haahh toen zat ik te tikken ,denk ik ….wat knap joh en wat leuk dat je haar kent ,ik kijk later op die andere site die je noemde
  @Berthi: dat doet me goed dat je ze eerder ook miste en wat leuk zo’n onverwacht contact wat jij had daar….

 18. leuke verhalen en links, Gerrie Heel veel sterkte,. blijf maar trouw aan de pc. we horen en luisteren wel

 19. Beetje dom misschien maar ik snap iets niet. Dat snijwerk bovenaan is dat nou echt linnen of is het hout? Mooi is het zeker en het moet maar gemaakt blijven , meesterlijk!
  Vanmorgen zag ik een deel van een programma dat ging over ambachtelijk gemaakte klokken en horloges , mooi vond ik dat , jammer dat ik het niet op kon nemen , maar misschien wordt het nog eens herhaald.
  @Gerrie , wat vreselijk voor je dat je dit mee moest maken , goed dat je je mond opengedaan hebt en het van je af praten is de beste manier om het te verwerken heb ik geleerd , wij luisteren wel , en fijn dat je goed opgevangen bent.
  Marlies

 20. @Marlies, helemaal niet dom! Het snijraam is van hout. Stuk voor stuk zijn het meesterwerken!!

 21. Berthi, leuk dat je in mijn stad bent geweest. Ik woon in het Bergkwartier en boven mijn deur zit ook een snijraam van Ela. Het is de levensboom die ook op http://www.gevelstenen.net staat en daar oneindige liefde heet (nederland – deventer – menstraat). Op de website van Ela is hij bij de snijramen het derde raam van links in de tweede rij.
  Ik heb hem overigens ooit in point de sax gemaakt.
  Majo

 22. Een hoop bij gelezen, maar eerst Gerrie even heel veel sterkte wensen. Ik ken je ook niet. Maar dat is schrikken maar je hebt goed gereageerd door te gillen. En fijn dat er niks weg is. Blijf maar fijn tegen iedereen praten dan praat je het fijn van je af. Ik hoop dan dat je toch een beetje kunt slapen. Ze zijn ook flink geschrokken, die zie je niet meer terug.

 23. Dat Marlies het houtwerk aanziet voor linnen is eigenlijk een groot compliment.Zo mooi zijn ze dan ook!
  Is dit verschijnsel eigenlijk iets regionaals? Of komt het in meerdere delen van Nederland voor?
  Ik vind het wel prachtig!
  En Gerrie: ook van mij veel sterkte toegewenst. Het zal wel even duren voor je weer echt over de schrik heen bent!

 24. Wat een mooi snijwerk is dit! Moet toch eens beter kijken als ik in Deventer ben.Ik ken de boekenmarkt en nog wat andere markten. Die zijn er de hele zomer door. Fijne stad is het om te zijn.
  @Gerrie. ik lees nu pas wat je is overkomen. Wat een schok zal dat geweest zijn. Ik wens je heel veel sterkte. Zal niet meevallen om weer veertrouwen te krijgen en ik hoop dat je toch weer durft te slapen.

 25. Lieve Gerrie, zojuist heb ik je een mail geschreven, maar ik reageer hier ook nog even voor het geval je nog niet in je mailbox hebt gekeken. Als je niet zou kunnen slapen heb je nog ies te lezen hier en daar. Lieverd ik denk aan je en we houden contat op de logs en via mail. heel veel sterkte, ik vind je heel kranig dat je zo hebt gereageerd.
  Liefs van Corrie

 26. @Majo, heb ik bijna voor je deur gestaan?! Ook jij hebt een prachtig snijraam. Ik ben bang dat ik hier aan voorbij ben gelopen. Jammer! Wel een reden om terug te gaan naar Deventer. Gelukkig hebben we internet zodat ik in ieder een goede indruk van je mooie snijraam kan krijgen!
  Ik wist overigens niet dat jij in het mooiste gedeelte, namelijk het Bergkwartier, van Deventer woont. Als je daar eenmaal woont, ga je er nooit meer weg!
  Je snijraam in Point de Sax gemaakt… dat is natuurlijk erg mooi om hier eens te laten zien!!

 27. @Josefien, volgens mij is dit niet iets regionaals. In andere streken van Nederland kom ik het ook tegen. Alleen zoveel snijramen bij elkaar zag ik voor het eerst in het Bergkwartier in Deventer.

 28. Mijn man kende de term snijraam niet terwijl hij veel weet over dit onderwerp.
  Leuk dat ik door het handwerken een beetje geschiedenis les krijg !!:-).

 29. @marian’ne m, ik leer elke dag.
  Hoe meer ik denk te weten, hoe minder ik weet!:-))) Wat een zin!:-))))

 30. Allereerst: ik heb genooooooooten van dit log. Dank je wel!!!! Straks als Peet komt, meteen de links laten zien… geweldig, wat knap!!! Ook de links van Annita en van Maarten Robert, ohhhhhh.
  Nonna Gerrie heb ik gisteren meteen gemailed, maar ook vandaag wil ik haar goede moed in blijven fluisteren. Zo’n ervaring (zelf helaas meerdere malen ook mee gemaakt) gaat heel diep. Het is schending van alles wat veilig en eigen is. Gelukkig zijn er ook andere mensen, lieverd. We staan met zijn allen om je heen, Non, in warmte, vriendschap en respect!

 31. Wat leuk dat je een foto van dat raam op je site hebt gezet. Ik herkende het meteen. heb er in Deventer met verbazing naar staan te kijken. Prachtig!
  Je hebt een hele leuke en educatieve website Berthi! groetjes,

 32. @Willeke, dank je voor je compliment. Leuk om te horen dat jij dit snijraam herkent en je raakt er niet op uit gekeken. Het is schitterend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *