Patroon truitje

Dit truitje heb ik gedragen toen ik circa twee jaar was. In deze log liet ik je breigaren zien dat bestemd was voor een breiwerk en ik kan je nu vertellen dat mijn moeder dit garen gebruikt heeft om bovenstaand truitje opnieuw te breien.

Het patroon:

Benodigdheden:
300 gr. ONline kleur 1007. Breinaalden nummer 3 en een ritssluiting van 12 cm.

Gebruikte steken:
Tricotsteek: goede kant recht, verkeerde kant averecht.
Boordsteek: 1e naald: 1 steek recht, 1 steek averecht. De rechte steek achterin steken.
2e naald: breien zoals de steken zich voordoen.

Rugpand:
98 Steken opzetten en 16 nld. boordsteek breien. Bij een totale lengte van 27 cm aan het armsgat beginnen, dat is 78 nld. boven de boordsteek. Vervolgens aan de rechterkant van het werk 5 steken afkanten en de naald uitbreien. Dan aan de linkerkant van het werk, aan het begin ook 5 steken afkanten, vervolgens aan de raglan beginnen (aan de goede kant van het werk). 1 Steek recht breien, dan 2 steken recht verdraaid samenbreien, naald recht uitbreien tot 3 steken; 2 steken recht verdraaid samenbreien, 1 steek recht. Linker naald overbreien. Split beginnen bij 64 steken. Elk deel, 32 steken per deel, afzonderlijk verder breien. 16 Steken overhouden en vervolgens deze steken afkanten.

Voorpand:
Breien als het rugpand tot aan de hals. De hals beginnen bij 46 steken. De middelste 6 steken afkanten, dan nog 4 x 2 en 2 x 1 steek afkanten. Elk deel afzonderlijk verder breien.

Mouwen:
48 Steken opzetten en 14 nld. boordsteek breien. Boven de boord gelijk verdeeld 8 steken meerderen, dan nog 4x elke zesde naald aan weerszijden 1 steek meerderen en 5x elke achtste naald aan weerszijden 1 steek meerderen. Bij een totale lengte van 25 cm aan de raglan beginnen. Zodra er nog 8 steken op de naald staan moeten deze afgekant worden.

Halsboordje:
86 Steken opnemen en 10 nld. boordsteek breien, daarna afkanten.
Het boordje naar binnen omslaan en vastnaaien. In het rugpand de ritssluiting naaien.

© Copyright Berthi Smith – Sanders
Tweede Stitch ’n Bitch-dag in Rotterdam,
3 november 2007.

23 gedachten over “Patroon truitje

 1. Het prachtig verzorgde patroon (met mooie kleurenprint) zit al in m’n map nog te maken projecten. Fijn dat je dat op de SnB dag voor belangstellenden klaar had liggen. Het wordt al een kleine verzameling “moeder Berthi patronen”. Ik hoop dat we in de toekomst nog meer moois mogen verwachten en dat we nog lang van je moeders breikunst kunnen genieten!

 2. OOO wat leuk Berti’s Moeder !!!
  Mooi gemaakt, en zo eigentijds met dit leuke garen !!
  Ik had er een klein stukje van gezien op de foto en dacht nog “Zou dit…??”.
  Ja dus ;-).

 3. ik blijf het wonderlijk vinden dat je van streepjeswol zulke “ingewikkelde” motiefjes krijgt. Heerlijk klassiek truitje. Ik heb ze – gekocht- ook zo gedragen. Ook als twinsetjes.

 4. Helaas heb ik niemand in mijn omgeving om het voor te breien, maar ik vind het erg mooi. Complimenten voor de kleurige trui die je moeder heeft gebreid.

 5. Wat een schattig klassiek truitje, dit vind ik heel mooi. Ook in de nieuwe versie is het erg leuk en weer heel anders met die mooie wol. Ik ga het patroon toch opslaan, ook al brei ik niet (meer). Zoiets komt zeker een keer van pas. Hartelijk bedankt voor het patroon Berthi en moeder. Heel mooi gemaakt.

 6. heerlijk om dat truitje te zien, Ik heb dat model gebreid in alle maten van baby to xxl, en zou willen dat ik de beschrijvingen voor de maat L nog had ik heb me al suf gezocht en vertrouw niet meer op mijn geheugen )hahaha). Mamma Berthi rexpect en dan ook nog een gestreepte erbj heel knap

 7. Moeder van Berthi wat is dit leuk, goed bewaren hoor Berthi. Ik heb voor mijn dochter ook eens leuke truitjes gebreid daar moet ik nu aan denken, leuk met een bloesje er onder met kante kraagje. Heel leuk is dit, komt altijd weer terug. Wie weet ooit voor kleindochter.

 8. Heerlijk Berthi nog een breiende moeder.
  Leuk die felle kleurtjes in 1 draad.
  Ook hier wordt met dit garen gebreid.
  Een tip: als ik raglanmouw brei, brei ik de panden en de mouwen tot het armsgat en zet dan alles op een rondbreinaald. Dan lopen alle strepen mooi door. Wel verschillend van hoogte, hoe minder steken hoe breder de streep.
  Elma

 9. @Elma, een goede tip! Mijn moeder heeft nog nooit met een rondbreinaald gebreid. Ik weet niet of ze dat nog zou willen proberen.

 10. Berthi@ Mijn moeder is 85 jaar en heeft het borduren opgegeven. Breien doet ze nog wel en is juist met een rondbreinaald begonnen.
  Haar armen en schouders worden dan minder belast. Dan moet er wel iemand in haar omgeving zijn die haar wegwijs maakt.
  Elma

 11. @Elma, mindere belasting is heel belangrijk. Enkele jaren geleden heeft mijn moeder vrij lang last gehad van een tennisarm. Dit kwam door het vele breien. Ze heeft toen een hele poos niet meer gebreid, maar enige tijd geleden heeft ze de draad weer opgepakt.
  Ze zegt wel altijd dat ze een breinaald onder haar arm moet hebben. Het is te proberen om van deze gewenning af te komen.

 12. Nu ik dit zo eens bekijk moet ik denken aan mijn tante,ze breide ooit voor mij een groen broekpak van tappijtwol!!!! en ik heb het echt gedragen!!zolang ik maar bleef staan was er niks aan de hand maar als ik ging zitten kreeg ik van die hang knieen in de broek zie je het voor je…als je dan weer staat..ik schaamde me dood nooit meer aangehad.Nou dacht ze dan brei ik een leuke muts heel mooi met figuurtjes er in en een knots van een pompoen er bovenop,als je hem even ophad kreeg je zo’n jeuk op je hoofd veel te warm en van die kriebelwol…maar het was allemaal wel lief bedoeld.

 13. Ach Berthi, dit truitje lag bij jou op je tafel zaterdag! Helaas heb ik het niet goed bekeken toen ik bij je was. Wat leuk dat je moeder dit nu opnieuw gebreid heeft. En nogwel het patroon erbij op je log.

 14. Hallo Elza,
  Je hebt een hele mooie site, petje af hoor!!
  En het is veel werk om alles bij te houden!
  Veel succes.
  Groetjes van Elza.(leuk we heten allebei Elza)

 15. Dag Elza,
  Dank je voor het compliment. Ik neem aan dat je het over mijn weblog hebt!:-)
  Jammer… we hebben niet dezelfde naam! Mijn naam is Berthi!:-)

 16. Wat een schitterend truitje.
  Ik ben zelf een ietwat onervaren breister als het op raglan afkanten aankomt.
  Kan iemand mij hier misschien meer informatie over geven? Is hier misschien ergens een site van waarop ik kan zien hoe dit in zijn werk gaat met voorbeeldillustraties? Daar zou ik heel erg mee geholpen zijn. Bvd. P.s. de trui blijft nu stil liggen en is voor een kennis van mij. Ik hoop deze nog voor einde winter te overhandigen.
  Nogmaals hartelijk dank en mijn complimenten.
  Ushi.

 17. @USHI, helaas kan ik je niet verder helpen met afbeeldingen. Je zult het tot nu toe moeten doen met de beschrijving zoals deze hierboven staat beschreven.
  Volgens mijn moeder is het vrij eenvoudig. Misschien het patroon nog eens lezen? Soms wil dat helpen!

 18. ik probeer i truitje na te breien maar ik snap 1 ding niet ik kom niet veder als de arm gaten maar hoe zit het met de hals dan wand dat staat er niet bij zou u mij daar iets kunnen uitlegen dank u wel groetjes ingrid ps wel een leuke paginna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *