2e SnB-dag in Rotterdam

Net als vorig jaar was het weer een super gezellige SnB-dag. Ik heb vele bekenden gezien, maar ook nieuwe gezichten. Erg leuk! Het belangrijkste is toch wel de liefde die men heeft voor het handwerken. En dan niet alleen voor het breien, maar ik merkte dat de belangstelling bij de meeste mensen erg breed is. Dit jaar was de opzet in de Van Nelle Ontwerpfabriek nog beter geslaagd dan vorig jaar. Veel, heel veel mooie garens heb ik gezien, boeken en mooie demonstraties. Lezingen en workshops waren al vroeg volgeboekt. De mannen die er waren hadden geen zin in de mannencrèche. Nee, zij gingen liever een kijkje nemen bij al het moois dat er aangeboden werd. Mijn tafels had ik nagenoeg hetzelfde ingedeeld als vorig jaar. Mijn moeder had wederom voor deze dag een speciaal breiwerk gemaakt. Het patroon zal snel op mijn weblog komen te staan. Vandaag alvast een voorproefje met enkele foto’s. Morgen volgt de rest.


Connie Grevers breit kralentasjes. De kralentasjes horen van oorsprong bij de Gelderse streekdracht van rond 1920. Om een tasje te breien, moeten eerst de kralen volgens een telpatroon worden aangeregen in spiegelbeeld en van boven naar beneden.
De tasjes worden op vijf pennen nr. 1 gebreid met haakgaren nr. 50 of 60 en de kleinste maat kraaltjes.

De Zweedse Kerstin Jönsson was mijn buurvrouw. Zij leerde breien van haar moeder die als breister werkte bij het beroemde Bohus Knitting. Naast haar werk als therapeut verzorgde ze cursussen over haken en breien. Met name haar cursussen over Twined Knitting zijn erg geliefd. Kerstin is auteur van Tvåändsstickning, een boek over Twined Knitting en Smygmaskvirkning over een bijzondere oude haaktechniek.


Gezellig breien aan de lange breitafel.Een speciale hoek voor de beginnende breisters.

28 gedachten over “2e SnB-dag in Rotterdam

 1. Wat een geweldige dag was het hé!
  Een nadeel……..hij vloog om. Het ging zo snel, de tijd: er was zoveel te zien, te koop, te ontdekken en weer contacten aan te halen. Ik wil bij dez de organisatie hartelijk danken voor dit geweldige evenment!!
  Berthi, helaas, ik heb je niet gesproken. Volgend jaar??

 2. Wat een geweldige dag was het hé!
  Een nadeel……..hij vloog om. Het ging zo snel, de tijd: er was zoveel te zien, te koop, te ontdekken en weer contacten aan te halen. Ik wil bij deze de organisatie hartelijk danken voor dit geweldige evenement!!
  Berthi, helaas, ik heb je niet gesproken. Volgend jaar??

 3. Zo te zien heb ik heel wat gemist. Volgend jaar moet ik er toch echt voor zorgen dat ik er ook bij ben!!!

 4. Marijna ,daar zitten mijn vriendin en ik ,links van de breimand met wol,zij in ’t groen ,ik in ’t bruin (versierd met een borduurrand,die je nu niet ziet hahah)
  Berthi ,ik vond t ook leuk ,maar wat ik miste waren losse patronen en bijbehorend garens,lekker makkelijk dus (jaja een beetje het presenteerblaadje dus,hij hoeft net niet van goud te zijn…..ahum)

 5. Wat leuk om naar deze foto’s te kijken. Bij mij ligt de nadruk op het mometn niet bij breien, maar bij quilten, maar ik ben wel met veel plezier bezig met de breirol.

 6. Berthi, bij Hilly wist ik het al en nu bij jou word ik bevestigd: “wat heb ik veel gemist!”
  Ik zag prachtige foto’s van jouw tafel bij Hilly, alleen dat al in het echt te zien is de moeite waard, die breitas staat in mijn hersenen gegrift, wat een schoonheid. Jullie meten wel een heerlijke dag hebben gehad en ookjijzelf hebt gelukkig nog de kans gehad om oveal een kijke te nemen als ik het zo lees. Nu heerlijk nagenieten!

 7. ps jouw kussen paste goed bij je buurvrouws outfit ,nu snap ik waarom zij er telkens niet was ,dan gaf ze workshops natuurlijk!

 8. OO leuk !!!
  Dat kraaltjes werk wat een WERK pffff, maar dat zal heel mooi zijn.
  Het twined wil ik ook nog eens leren !!
  Hilly heeft het naar haar zin :-))).
  Oo de beginners hoek, wat klinkt dat zielig, net of je niet met de rest mag mee doen :-)).
  Maar dat zal wel niet hoor !!!
  Ben benieuwd naar je moeders handwerk.
  En heb je zelf nog wat ingekocht ?
  Je tafel zag er weer prachtig uit, zag ik bij Hilly.
  En dan na zo’n vermoeiende dag zo’n uitgebreid log.
  Dank je wel !!!;-))).

 9. Berthi wat ziet dit er gezellig uit, heel mooie stand met jou spullen volgend jaar moet ik er niks meer tussen laten komen. Dan ga ik gewoon punt uit. Ik moet het gewoon vast zetten dan kan er ook niks tussen komen. Maar ja druk druk momenteel zo gaat dat soms.
  Corrie volgend jaar gaan wij samen ik schreef het ook bij Hilly. Wij hebben een hoop gemist.
  Fijne zondag verder iedereen.

 10. Tvåändsstickat vind je in HZG 5/1988, wil je het uitproberen er staan prachtige wanten in met daarop een geborduurd HART.
  Op deze manier wil ik als thuisblijver ook een aandeel leveren aan onze breikunsten.
  Elma

 11. Hee bedankt Elma, daar staat het in het Hollands in.
  Dat vind ik prettiger.
  Kijken of ik dat nummer heb >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 12. Zo fijn dat de dag goed geslaagd is :voor de organisatie en de bezoekers.

 13. O Hilly, ik had je gisteravond laat niet meer gezien aan de lange breitafel!!:-) Mijn oogjes waren misschien iets te klein geworden? Nee hoor,nog erger… ik heb gewoon niet naar de personen gekeken die aan de lange breitafel zaten!:-))))
  Nu je het zegt, zie ik je samen met je vriendin gezellig breien.
  De kleur van de outfit van mijn buurvrouw paste inderdaad helemaal bij mijn rood/paarse kussen. Mijn buurvrouw was; of een workshop geven, of aan de wandel, of bij de modeshow. Tussendoor kwam ze af en toe naar haar tafeltje en in de tussentijds dat ze weg was, liet ze alles onbeheerd achter. Ze vroeg aan niemand om een oogje in het zeil te houden. Vermoedelijk is dat niet gewoon in Zweden?? Haar boeken zijn in het Zweeds en bij aankoop van een boek kreeg je een A4tje met een beknopte Engelse vertaling van het één en ander. Ik heb het boek laten liggen… Ik ga voor de Nederlandse versie in HzG, dat Elma voor ons alweer heeft opgezocht. Dank je Elma!!
  Beginnershoek vind ik niet zo zielig, Marian’ne m. Als je alleen komt en je kunt nog helemaal niet breien, maar je wilt het heel graag leren dan schuif je toch niet snel aan bij een doorgewinterde groep. Het lijkt me dan heerlijk om bij enkele andere dames te zitten, die ongeveer op hetzelfde niveau zitten.
  Ik heb niets gekocht. Boekhandel van de Moosdijk stond er met zijn vele boeken en bij hen had ik een boek besteld, maar dat was er nog niet. Later meer over dit boek.
  Hilly, waarschijnlijk kwam ik datzelfde meisje later op de dag tegen op de trap, met een felgekleurde bol garen en breinaalden in haar hand. Leuk!!
  Morgen komen er nog meer foto’s en daarna het patroon.

 14. @nrrdgrrl, het ’treurige’ hart zoals jij het noemt, maar waar ik het niet mee eens ben, komt zeer snel op mijn blog. O ja, straks ga ik je naam toevoegen aan de deelnemerslijst!! Erg leuk dat iemand uit Zuid-Afrika meedoet aan het hartenproject!!
  Ik vond het hartstikke leuk om jouw gesproken en gezien te hebben en je schattige jongste dochtertje gezien te hebben.
  Later meer… ik moet nu (alweer) weg!!:-)

 15. Wat leuk om te lezen
  en heb je tafel bewonderd bij Hilly.
  Dat wit/blauwe jurkje, beautiful.
  Heb nog een truitje van vroeger, iets lichter blauw, daar deed me dit direct aan denken.

 16. heb heel+ wat gemist. mmar ja je junt niet alles zien en meemaken, fijn e zondag

 17. Berthi, wat een gezellige impressie van de dag. Jammer dat ik geen andere blogger ben tegengekomen, maar gezellig was het wel.

 18. leuk Berthi, een indruk van de dag die ik heb gemist. Breien zit er voor mij op ’t moment niet in en op ’t laatste moment besloot ik daarom niet naar Rotterdam te gaan. Fijn dat het opnieuw een geslaagde dag was voor jullie

 19. @Yokkobears, houd mijn weblog de komende dagen in de gaten. Misschien komt er nog iets herkenbaars voorbij…
  @marian’ne m, natuurlijk… Bertie heeft er logs over geschreven en die schitterende wanten gemaakt. Nu weten we in welke nummers van HzG we moeten zoeken voor Twined Knitting. Dank!!!
  @marcella, quiltkennissen van je kwamen bij mijn tafel en hebben een speciale foto gemaakt om die naar je toe te sturen. Ik vertelde wel dat jij zou komen, maar ik had je niet gezien.
  Jammer dat het breien er voor jou voorlopig niet inzit. Hopelijk wel het quilten en borduren.

 20. kan niet wachten tot morgenochtend voor de rest van jouw impressie,leuk hoor!!welterusten…

 21. @Hilly, het was felgroen!:-)
  Alvast welterusten voor jou… ik ben nog wel even bezig met de foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *