Boeken


Gioia Smid begon in 2001 met het archiveren van het oeuvre van Fiep Westendorp. Ze had geen enkel idee wat er allemaal tevoorschijn zou komen. Zo vond ze meer dan 1500 tekeningen die Fiep had gemaakt voor de vrouwenpagina van Het Parool. Voor de vrouw maar voor haar niet alleen… luidde de kop van deze legendarische pagina. Meerdere personen schreven verhalen en versjes voor deze rubriek, waaronder Wim Hora Adema, Annie M.G. Schmidt, Jeanne Roos en Harriët Freezer. En bijna twintig jaar fleurde Fiep Westendorp met haar vrolijke, grappige en ontroerende tekeningen deze pagina op. Voor de vrouw maar voor haar niet alleen… Fiep Westendorp in de krant, geeft een overzicht van de tekeningen en achtergrondinformatie van de periode 1948 tot 1968.

Op deze site zijn tekeningen van Fiep te zien die zij maakte voor de vrouwenpagina van Het Parool.

In Schaduw van de Zijderoute doet Colin Thubron verslag van zijn reis over de langste antieke handelsroute over land: de Zijderoute. Thubron reist van China naar de bergen van Centraal-Azië, via Noord-Afghanistan en de vlaktes van Iran naar het Koerdische deel van Turkije. Hij vertelt het verhaal van de verspreiding van zijde vanuit China naar het Westen, en de historische betekenis van de routes waarlangs het werd verspreid. In acht maanden legt Thubron per bus, vrachtwagen, auto, boerenkar en kameel 11.000 kilometer af. Misschien is dit wel zijn lastigste en meest ambitieuze reis in veertig jaar.

Wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste boeken, meld je dan aan voor de nieuwsbrief van de Boekenkrant. Gisteren is tevens De Week van het Luisterboek van start gegaan. Hilly schreef er al een log over. En wil je nog meer lezen over boeken dan moet je naar de blog van Bertie gaan.
O ja, behalve dat het De Week van het Luisterboek is, is het ook de Nationale Traploopweek en de Week van het Ontbijt!

17 gedachten over “Boeken

 1. En niet te vergeten het Boekenfestijn in Eindhoven dat morgen start t/m zondag 😉
  Je snapt natuurlijk wel waar ik morgen ben…

 2. Wat een weken zijn er in aantocht .
  Kan niet zo vlug alles lezen , maar mijn ogen vielen op de leuke tekeningen van Fiep .
  Die olijke plaatjes blijven mooi je kunt er naar blijven kijken .
  En de week van het ontbijt , ik heb elke dag mijn dag van een heerlijk ontbijtje !
  Daar ben ik heel blij mee en geniet ervan , want velen op deze wereld kennen die blijdschap niet .
  En als je broodtrommel wel gevuld is en je de dag toch niet met een ontbijtje begint , ja dat is dan even je eigen keus , maar niet zo verstandig .
  En al het andere aangeboden nieuws in deze log kom ik nog eens nader bestuderen .
  Berthi je zorgt goed voor ons , we hoeven ons echt niet te vervelen .
  En wat een variatie in al je aanbod steeds weer .
  Als op middernacht de klok z,n twaalf slagen slaat zit jij al klaar om ons weer van iets nieuws te voor zien .
  En ik ga nu aan mijn ontbijtje beginnen en wens iedereen een prachtige dag .

 3. Vroeger hield ik niet van de ‘paghetti’ stijl van tekenen. Later door mijn kinderen Jip en Janneke leuk gaan vinden en daardoor Fieb leren waarderen.
  Ik lees moeizaam en heb het luisterboek ontdekt :-)).
  Alhoewel als ik niet uitkijk val ik ook bij het luisterboek in slaap.
  Voordeel: kan ondertussen handwerken !!;-)).
  Trappen lopen doe ik regelmatig en in gebouwen bij voorkeur ipv een lift.
  Ik ontbijt tegenwoordig keurig elke dag, kon als jongeling ’s ochtends vroeg echt geen hap door de keel krijgen.
  Op zondag doen we dat, op verzoek van de kinderen, uitgebreid met het hele gezin, tegelijk aan tafel wat door de week door al de verschillende werk/school tijden niet lukt.

 4. wat een leuke log weer. je moet alle nieuwsbronnen uitspitten voor ons en wij worden er lui van,maar voelen ons zeer verwend, leesvoer,
  kijkvoer en losse nieuwtjes . je bent geweldig

 5. Berthi, tijdens het kijken naar de tekeningen van Fiep Westendorp besefte ik ineens dat ze zó normaal zijn geworden in het leven van alledag en ook a zo lang, dat ik er wel naar keek, maar ze niet echt zag. Dat kan dus ook nog als iets zo vaak in je blikveld verschijnt. Maar wat zijn ze leuk en bijzonder en spitsvondig.
  Ons ontbijt gebruikten we altijd samen toen de kinderen nog thuis waren, we stonden extra vroeg op om toch nog allemaal samen te kunnen beginnen voordat Jan al vóór 7.00 uur de deur uit ging. Daarna hadden de kinderen nog alle tijd om rustig te douchen en te spelen. Ik vond het altijd een goed begin van de dag. Traplopen doe ik zo veel mogelijk, ik heb het een tijdje niet zo goed gekund na een knieblessure, maar na de operatie ging het steeds beter en wat ben ik blij dat ik nu de trappen weer op en af kan lopen.
  Dat boek van Colin Thubron lijkt me prachtig. Maar er ligt hier nog een hele dikke van Theroux overzijn treinreis naar China en ik mag geen ander reisboek kopen voordat ik dat gelezen heb ;- )

 6. @Marianne, ik had het gelezen, maar vergat het erbij te plaatsen. Goed dat jij eraan denkt. Ik wens je alvast veel plezier met het uitzoeken van mooie boeken.
  @Gerrie, Fiep heeft een schitterende humoristische stijl. Je wordt vrolijk van haar tekeningen.
  @marian’ne m, het luisterboek is een geweldige vondst. Toch houd ik zelf liever een boek of tijdschrift in mijn handen.
  Ontbijten is hier thuis verplicht.
  @basje, 🙂

 7. @Corrie, er komen de laatste tijd zoveel goede boeken uit…
  Fijn dat de knieblessure hersteld is en ik kan me voorstellen dat je dan geniet van het traplopen.
  Elke dag loop ik tig keren de trappen op en af… zorgt voor een goede conditie!?:-)

 8. Traplopen doe ik veelvuldig in ons huis, net met het naar boven gaan even geteld.
  24 treden, goed voor de conditie.
  Elke morgen als ik naar beneden ga kan ik mij al verheugen op het ontbijt wat elke morgen hetzelfde is. Een bord eigengekookte havermoutse pap, een appel en een kop thee.
  Smullen maar.
  Elma

 9. Als je iedere dag naar Fiep wil kijken, zag ik zondag bij de boekhandel een agenda van Fiep Westendorp.

 10. Berthi@ je hoeft geen bordje pap hoor.
  Wel krijg je nog een paar hartendames, ik houd de spanning er nog even in.
  Elma

 11. Fiep Westendorp tekent geweldig leuk, de plaatjes van Jip en Janneke vind ik zo mooi. Moet je es kijken hoe Jip een vorkje vasthoudt. Op eenvoudige manier getekend, maar wat een effect.
  Nu we zelf een Fiep ŸŸŸ in huis hebben, klinkt haar naam hier zeer regelmatig: kort maar krachtig en vrolijk. En dat is wat ik van haar tekeningen vind.
  De scheurkalender is leuk lijkt me, maar welke moet ik kiezen, ik kan wel tien spijkertjes in de muur slaan. Onze zoon heeft al de geschiedenisscheurkalender gekregen. Dus…
  Wat scheuren jullie volgend jaar?

 12. @Mienke, onlangs las ik nog dat het heel goed gaat met jullie Fiep en dat ze al een beetje, inmiddels misschien al weer beter, kan schapendrijven. De scheurkalender van Fiep Westendorp heb ik al in de winkel zien liggen en volgens mij wordt je elke dag heel vrolijk van haar tekeningen. Nu ligt er de Eindhovense scheurkalender 2007 naast me. Wat het volgend jaar gaat worden? Geen idee. Overigens is de geschiedenisscheurkalender wel iets voor manlief!
  @Elma,spannend!!!

 13. en natuurlijk opgegroeid met iedere avond een verhaal van jip en janneke…zalig!!Nooit last gehad van de latere kritiek dat het zo ouderwets/rolbevestigend was…het hoorde bij die tijdsgeest ,klaar!

 14. @Hilly, dat prachtige boek staat al in mijn boekenkast. De tentoonstelling was toen ook zeer de moeite waard.
  Wat een leuke link geef je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *