Veiligheidsspeldjes

Nu verwacht je misschien dat ik een geordende naaidoos heb. In tegendeel! Ik moest mijn naaidoos omkiepen om de lintjes terug te vinden, waarvan ik zeker wist dat ik ze in de naaidoos opgeborgen had. Tussen de ‘zooi’ kwam ik het oude papieren zakje tegen. De inhoud bleek vlieseline uit de jaren ’80 te zijn. Ooit té veel ingekocht zoals handwerkdames dat graag doen!

Verder zocht ik naar de kleine veiligheidsspeldjes. Die had ik toch ook tussen het naaigerei in mijn naaidoos gelegd? Blijkbaar hadden die pootjes gekregen… Fiets uit de garage en hup snel nieuwe speldjes kopen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik ging winkel in, winkel uit en telkens zonder resultaat. Naar simpele artikelen blijkt geen vraag te zijn. Mijn redding zou Action kunnen worden. Opluchting… na van de ene schap naar de andere gestuurd te zijn, vond ik uiteindelijk een prachtige verpakking met ’tig’ veiligheidsspeldjes voor slechts € 0,89. De centimeter, de gebogen naald en de gewone naalden kreeg ik op de koop toe. Fluitend sprong ik op mijn fiets, zelfs de regen kon mijn humeur niet verpesten. Ik had na uren winkelen mijn speldjes en op dat moment was dat het belangrijkste. Nu nog een goede opbergplaats vinden!

29 gedachten over “Veiligheidsspeldjes

 1. @Marianne, nu ik nieuwe speldjes heb gekocht, zullen de oude één dezer dagen waarschijnlijk boven water komen. Zo gaat dat toch meestal?:-)

 2. Uiteraard 🙂 Ik heb ook heel wat in voorraad en vorig jaar ook snel nieuwe moeten kopen. Ze zijn gelukkig goedkoop. Dat was met knopspelden (en vast ook veilgigheidsspelden in een oude vorm) in vorige eeuwen wel anders… die moest je op je lijf bewaken!

 3. Was het even bij mij komen lenen . . . en dan . . kon ik het natuurlijk ook niet vinden !
  Het eerste plaatje dacht ik o ja dat is terug uit de tijd .
  En nu kom je met een grootverpakking thuis , dat is echt tegenwoordig veel van alles .
  Ik zag je de naaidoos om kieperen . . .
  Kijk en weer komen herinneringen boven , en je weet het al van heel lang geleden .
  Ik als klein meisje moeders naaidoos opruimen .
  Ik bood het altijd aan en het mocht meestal wel . Zo vaak kwam ik ook niet met m,n aanbod .
  En wat een heerlijk klusje .Al die loshangende verarrende draadjes was nog wel het minste .
  Maar de afdeling knoopjes dat was pas leuk !
  Eén bijzondere knoop is me goed bijgebleven . Ik had het altijd toegeschreven dat het iets moest zijn op een uniform , een groot tenue van . . . ?
  Ik droomde geloof ik een beetje van die knoop .
  Daarom dat ik mij die knoop nog herinner .
  En de talloze kleine knoopjes en de mooie kleurtjes .
  En nog vind ik knoopjes zo leuk ,
  ze zijn ook weer helemaal in .
  Als versiering op Quiltjes en andere maaksels .
  Zo ondertussen is mamma,s naaidoos weer even netjes opgeruimd .
  En Berthi nog even een vraagje .
  heb je de speldjes al even geprobeerd of ze wel een lekker puntje hebben ,
  zonder dat je alles zo stug moet doorprikken ?
  Ooit kocht ik spelden in een naaiwinkel , zo zal ik het maar even noemen ,
  Eigenlijk een soort paradijs met stofjes en al wat je er bij nodig hebt .
  Is mijn vraag prikken ze wel lekker ?
  Kreeg niet zo gauw antwoord , want iedereen moest eerst uitgelachen zijn .
  Of vertelde ik mijn prikverhaal al eerder ?
  Kan best zijn , ik wilde gewoon weer even prikken !

 4. Berthi, dit is zó herkenbaar! Inderdaad vind je iets terug, zodra je nieuw hebt gekocht. Zo komt een mens aan grote voorraden! Tenminste zo werkt dat bij mij.

 5. Lekker prikken doet mij meteen denken aan de kraamverzorgster die bij de geboorte van onze oudste zoon kwam kramen en als ze hem verschoonde (katoenen luiers nog) deed ze altijd vreemd. Ik vond het een beetje eng, ze bewoog haar rechterarm altijd op een vreemde manier enkele keren boven haar hoofd…
  Ze bleek de veiligheidsspeld enkele malen door haar haren te halen zodat ie lekker zou prikken. Over die methode hebben we het al eens eerder gehad gloof ik, maar u ineens dacht ik weer aan mijn gevoel daarbij.
  Berthi, dit is zeker herkenbaar, ik neem meestal al twee stuks van ales mee, voor je weet maar nooit. Als ik dan iets nodig heb denk ik er soms aan tijdens het boodschappen doen en neem meteen maar even een stel van dit of dat mee en vind dan later thuis meerdere verpakkingen.
  Ik heb trouwens het vermoeden dat we die veiligheidsspeldjes nog in een of andere vormen terug zullen zien bij jou … ;- )

 6. Ssssssstttt , Corrie dat vermoeden had ik al langer . . . . .
  Maar veiligheidsspelden daar kun je heel veel mee , denk aan de oorlogsjaren !
  Altijd een veiligheidsspeld mee in je tas voor als HET ELASTIEK zich mocht begeven op ongelukkig tijdstip .
  Maar soms moest je als het helemaal niet anders kon , gewoon en wel op enigzins Hans Kazan wijze er proberen uit te stappen .
  Dat heb ik toch wel zien gebeuren overdag bij het volle daglicht en nog wel op straat . En na het uitstappen vlugjes wederom een toverslagje het lijdend voorwerp snel verbergen .
  Heeft iedereen nu al geraden wat het lijdend voorwerp is . . ?????
  Dit verhaal vaak waar gebeurd in droeve tijden was even speciaal voor Corrie een afleidingsmanoeuvre !
  En iedereen die dat wil mag rustig meelezen .

 7. Het probleem is dat er te veel spullen zijn om te naaien, borduren enz. Neem daar de koopziekte van veel handwerksters bij en het probleem is duidelijk. Als je echt een goede opbergplek voor je veiligheidsspelden vindt, dan vind je ze in ieder geval net meer terug.

 8. Ik gebruik veiligheidsspelden soms om een kleine quilt in drie lagen mee vast te zetten. Ik heb dan ook een grote voorraad in een pot zitten. Helaas, ze passen niet in mijn naaidoos.

 9. Jullie maken me wel nieuwsgierig! Is het zo Berthi, toch geen punkneigingen hè?
  Ook hier hetzelfde verhaal: heb ik iets nodig is het onvindbaar, dus rap naar de winkel gehold en dan een paar dagen later is hetgeen ik zocht weer boven water!
  Het merk Amann kende ik niet tot vorige week, ik was op zoek naar Gutermann (of zoiets), maar heb toen dit gekocht, omdat ik in twee winkels garen van G. niet kon krijgen. Ik dacht nog dat het een goedkope versie van G. was. Nu blijkt het dus al veel langer te bestaan! En twee dagen later toen ik nog eens flink aan het opruimen en zoeken ging kwam ik mijn eigen grote klos naaigaren tegen…

 10. het verhaal over de spelden komt me benkend voor. Ik haalde ook altijd de luierspelden door mijn haar, doe dat nog wel een s met een naainaald die wat stroef gaat Het uitstappen en vlig oprapen komt me heel bekend voor , … greotjes aal allen

 11. OO Gerrie,
  Doet mij aan mijn overbuurvrouw denken. Na een kopje koffie bij mijn buren stak zij de straat over en midden op straat zakte haar rok op de grond.
  Ach zo sneu, voor ons jonge meiden was het wel even lachen hoor !!
  (psst was een hele kattige buurvrouw)

 12. Wat een leuke reacties over spelden. De verhalen komen los. Enig om te lezen.

 13. Pleisters bij de hand houden voor wie zich te veel mocht prikken !!!!!!!!!!!!

 14. Enige reacties om te lezen. Een herkenbare log…
  Nu kreeg ik net een email van Eva en zij had het goed geraden waar ik de lintjes en speldjes voor nodig heb. Zoals jullie weten sta ik zaterdag met een kleine expositie in de Van Nelle Ontwerpfabriek. Op de tafels leg ik mangeldoeken neer. Aan de achterkant van het breiwerk naai ik met een paar steekjes de lintjes vast en het lintje wordt vastgemaakt met een veiligheidsspeldje aan de mangeldoek.
  Maar ik had inderdaad ook al een ander idee voor de veiligheidsspeldjes… maar of ik dat ga doen????
  @Corrie, hier hetzelfde. De kraamhulp haalde de speld door haar haren.
  @Gerrie, ik geniet weer van je verhaal. En ik kan me niet herinneren dat je het eerder had over je spelden. Of mijn spelden goed prikken, weet ik nog niet. Ga ik uitproberen want het is erg belangrijk dat de punt goed is. Of dat kan voor zo weinig geld?
  @ingrid h.g., schitterende woordspeling!!!
  @Mienke, zo gaat het dus bijna altijd. Opnieuw kopen en daarna vind je het weer terug. Toch wel typisch dat het bijna bij iedereen gebeurt. Hoe komt dat toch? Een onderzoekje waard??:-))))
  @marian’ne m, arme overbuurvrouw!:-))
  Winkel ze vandaag bij Action!!:-) Het is een mooie herfstdag om op stap te gaan!
  @Gerrie, ach ja… pleisters bij de hand. Ik leg ze nu klaar voor zaterdag.

 15. Fournituren! Af en toe ga ik naar “Smitje” op de kleine Berg als ik toch in Eindhoven moet zijn. Daar kan ik me vergapen aan al dat moois, lint, knopen, kraaltjes etc. etc. Ik blijf er altijd te lang binnen, de tijd vliegt daar om. Het is ook knap van het personeel dat ze tussen die grote hoeveelheid het juiste eruit kunnen halen, nota bene dat ze weten dat ze het hebben. De pest is dat ik weer met duizend nieuwe ideeën naar buiten kom, zo wordt m’n lijstje van nog te maken projecten nooit korter!

 16. Wat lekker dat je even op de fiets naar de Action kunt, ik heb op de site gekeken en dan geef je de postcode in en kun je zien waar de dichtbijzijnde Action is. 20,4 km en 28 min. rijtijd. Dat red ik niet in mijn druk bestaan met hartenjagen. Overal zie ik een hart in. Bij het begin van het dorp hangt een verkeersbord met de snelheid, ook al in hartvorm.
  Elma

 17. @Marnel, ’t Smitje is een geweldige winkel. Ik hoop dat ze nog lang blijven bestaan op de Kleine Berg.
  @Elma, ik zie ook overal harten. Zijn er nu veel meer harten te zien of zijn wij zelf meer gericht op harten zodat je oog er eerder naartoe wordt getrokken?

 18. Action blijkt altijd weer de redder in de nood te zijn tegenwoordig. Toch vreemd dat je geen winkel meer kan vinden waar je normale fournituren kan kopen! Maar jij had wat je nodig hebt en fluitte zelfs in de regen!!!

 19. weet je waar ik weleens gek van word…dat je bij de drogist allerhande troep kunt kopen wat daar niets te zoeken heeft …de zogenaamde “branchevreemde “artikelen en als je eens iets “normaals “zoekt ,je een hele zoektocht moet ondernemen….nou ja ,jij levert het bewijs …ik ken die winkel trouwens niet.
  Leuk dat Selexyz tot beste innoverende winkelketen is gekozen hè ?

 20. @Hilly, … daar zijn wij heel blij mee!!!
  … volgens de jury ,,een frontrunner in de mondiale boekenbranche”. Is dit mooi gezegd of niet!!

 21. Zo te lezen heeft iedereen een leuke dag gehad in Rotterdam, helaas, ik kon niet. Action is inderdaad een redder in de nood soms. Een paar weken geleden hadden ze knopbreinaalden,4 paren dus, nrs. 4 t/m 6 in een pakje voor 98 eurocent, de eerste keer dat ik iets in euroos verkocht zag worden onder de goeie oude guldenprijs. Wibra had vorige week haaknaalden nr. 5 en zo en Blokker spande in negatieve zin de kroon.
  Ze verkopen een pakketje van een bolletje wol, twee korte breinaalden nr. 5 plus INSTRUKTIE voor ik meen 3 euro 95. Heb ik gekocht omdat ik de noppenwol leuk vond voor een driehoekssjaaltje. Maar de instruktie was van een zo ondoordacht peil dat ik een half uur nodig had om uit de deuk te komen die door het lachen was ontstaan en daarna nog een uur om de verbazing over zoveel oenigheid de baas te worden. Blokker ging er van uit dat de koopster niet kon breien en gaf keurig instrukties over het geheim: Steek de rechternaald van achteren in de eerste steek op de linkernaald, zin twee: sla de draad achterlangs, afijn het hele rijtje insteken, omslaan, doorhalen, af laten gaan kwam aan bod. Afkanten werd niet genoemd, het aantal benodigde steken voor het afgebeelde sjaaltje ook niet, de lengte ook niet, nou ja, die bol is vanzelf een keer op.Maar de eerste zin was het hoogtepunt van onbegrip voor niet in de breikunst ingewijden: Neem de breinaald met de opgezette steken in de linkerhand. Hallo Blokker, welke opgezette steken en hoe krijg ik die op die naald? Gelukkig ging ik in 1854 voor het eerst naar school en leerde dat alles twee jaar later al, nou ja, eerlijk gezeg had ik het in ’54 thuis al geleerd. Het wordt echt hoog tijd dat de kinderen op school weer breiles krijgen, is ook veel minder gevaarlijk dan pompoenen uithollen voor Haloween. Als ze nou konden haken was een als een platte cirkel gehaakte oranje pompoen met zwart vilten ogen en gapende tandenmond en groen vilten steeltje om op je jas te spelden met .. jawel, veiligheidsspeldjes van de Action toch leuk geweest, maar ja, haken wordt niet meer geleerd (veiligheidsspelden? in de kop van Drenthe heten ze verzekeringsspelden en ja, ook ik kreeg op schoolreis zo’n speld mee voor het geval dat… je moest je fatsoen toch zeker veilig stellen ook al had je een lange broek aan, zo’n afgezakt geval daar onder loopt rot. Wees eens eerlijk, wie heeft nooit gauw een veiligheidsspeld of mini-naaiset in de tas gegooid op de morgen van een dagje uit of zelfs standaard in auto of tas liggen?

 22. Haha, die Margriet !!
  Ik heb van het bLOKKER garen hele leuke sjaaltjes gemaakt !!!
  De instructies niet gelezen helaas, was komisch dus :-))))).
  Ben je echt van voor 18 54 !!?

 23. @Margriet, ik lig in een deuk van jouw verhaal!! Prachtig!!!
  Eh ja… ben jij van 1854??? :-)))
  Verzekeringsspelden zijn veiligheidsspelden. Wat een vondst. Nooit eerder gehoord, maar aardig bedacht.
  Jaren had ik altijd een klein veiligheidsspeldje in mijn portemonnee. Nu ik een nieuwe portemonnee heb, is het eruit verdwenen. Misschien moet ik mijn oude gewoonte maar weer eens invoeren!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *