Jong geleerd, is oud gedaan

Tijdens de textieldagen op Borg Verhildersum zat Douwinja te breien en tijdens de Historische Dagen op Borg Verhildersum begon ze aan een rood schoolmerklapje. De merklap is nu klaar en in overleg met haar moeder is de tienjarige Douwinja begonnen aan een pronkrol bij Elma. Ze leert allemaal verschillende borduursteken op een lap crème Bellana 8 draden van Zweigart met perlégaren nr. 5 in diverse kleuren. Douwinja ligt 50 jaar voor op de meesten die nu bezig zijn. Dat belooft veel goeds voor de toekomst.

32 gedachten over “Jong geleerd, is oud gedaan

 1. Je hebt een prachtige merklap gemaakt, Douwinja! Ontzettend netjes gewerkt en dat voor een meisje van tien jaar. Ik ben benieuwd hoe je vriendinnetjes dit vinden? Vinden ze het knap werk van je, of tonen zij geen interesse, of worden zij misschien aangestoken om ook te beginnen met handwerken?

 2. geweldig Douwinja !!!!!!!! je lap ziet er heel mooi en netjes uit !! Ik was zelf gisteravond op een cursus borduren en twee cursisten konden echt niet borduren …….. (maar zij konden wel weer allerlei andere leuke dingen !)

 3. Douwinja, wat vreselijk knap van je! En dat ook nog in een kleur, om dat op jouw leeftijd af te maken, dan ben je een echte volhouder. Ik denk dat juf Elma je veel leuke handwerktechnieken kan leren.
  @ Berthi, als ik terugdenk aan de klassen met tienjarigen, zo ong. 4e en 5e klas(nu groep 6 en 7), stond inderdaad de kruissteek op het lesprogramma. Niet elk jaar had je zo’n handwerkwondertje erbij zitten, maar soms…..zat er een talentje tussen waar je als handwerkjuf zo van kon genieten. Helaas, voor de meesten bleef het moeilijk, die kruissteek. Het was dan ook altijd een uitdaging om juist die kinderen te motiveren toch een mooi werkje te maken. Het zelf ontwerpen van een logo van hun favoriete sport of muziek en dat op ruitjespapier overbrengen was een van m’n “truukjes”. Zelfs de meest stoere knul wilde wel zo’n badge voor op z’n sporttas.

 4. Geweldig!!!Heb je die randen eromheen ook zelf gemaakt?Dat vind ik nl ook altijd zo mooi om te zien,maakt het echt af , erg leuk dat je er zo vroeg mee begint…

 5. Douwinja, wat heb je dat prachtig gemaakt en wat leuk dat je aan een pronkrol gaat beginnen !
  Ook ik was op jouw leeftijd al volop bezig met handwerken en ik heb daar nooit spijt van gehad.

 6. Douwinja, prachtig gedaan, je hebt nu al een schoolmerklapje met een verhaal er achter. Heel veel succes met de pronkrol maar met Elma’s hulp en die van je moeder, zal dat zeker lukken.

 7. Geweldig!!! Heel erg mooi!!
  En ja ik ben ook erg jong begonnen met handwerken en wat beleef ik daar een hoop plezier aan!!! Heerlijk…..
  Je loopt nu al voor op mij…. Staat op mijn veel te lange wishlist!!!
  :o)

 8. Inderdaad wat een prachtige merklap. Onlangs kreeg ik het schoolmerklapje van mijn moeder, in 1930 gemaakt, ze was toen 9 jaar. Ik heb haar later nooit zien borduren of handwerken, alleen maar breien. Ik heb veel van mijn oma, haar moeder, geleerd. Slaat kennelijk een generatie over.Volgende week ga ik ook voor het eerst mijn schoolmerklap maken bij Elma.

 9. Douwinja, dit heb je erg mooi gemaakt.
  Geweldig dat jij dat op jouw leeftijd al maakt. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan het maken van de pronkrol.

 10. Hallo Douwinja, wat leuk zeg dat jij nu al kunt breien en borduren en ik vind je merklapje echt heel erg mooi en supernetjes gemaakt. En nu ben je dus bezig aan een pronkrol, nou zover ben ik nog lang niet en ik ben al bijna 60 jaar, maar al die verschillende steken leren is heel erg leuk. Ik hoop dat we af en toe hier op Berthi’s web-log iets van je werk mogen zien, daar ben ik heel erg benieuwd naar. Of misschien kan iemand voor jou ook een eigen web-log maken om al je mooie werk te laten zien. Dat is het zeker waard. Heel veel plezier met alles want je zult nog wel meer gezellige doen naast al dat leuke handwerken.

 11. Douwinja Knap hoor, Pronkrol heb ik ook geprobeerd, nou ik brei heel losjes dus gaat niet zo goed bij mij. Merklapje geweldig mooi hoor.Wij zullen nog veel van je horen. Heel veel succes met wat je nog allemaal gaat maken in de toekomst.

 12. Wat leuk jonge mensen aan het handwerk !!
  En Douwinja, jij doet al verschillende soorten handwerken, wat knap van je. En je hebt zo’n mooie naam staat zo écht op zo’n mooie merklap !!! Ik dacht dat ik een antieke lap zag het eerste moment tot ik ontdekte dat er 19 voor stond in plaats van 18 voor de 96. ;-))).
  Ik denk dat je vast nog wel meer moois gaat maken.
  Laat je het ons dan weer zien !??
  Veel plezier !!!

 13. Toevallig gisteren e borsuurlapjes van mijn kleindochters bewonderd, 6, 9 en 10 jaar.
  Ze hadden allerlei steken randen gemaakt in veel verschillende vrolijke kleurtjes.
  Het grappige was dat de jongste het verste mee was en er het meeste aan wilde werken. Zij kon mij zo al de namen van de steken opnoemen. En er zaten echt wel moeilijke bij hoor !! O.a. dubbele flanel, koninginne steek. Ze breien ook en nu wil de jongste na een das een trui gaan breien. Ja het zit er in of niet. En met de goede begeleiding komt dat er wel uit, écht leuk !!!

 14. Douwinja wat een prachtige merklap en zo netjes. Mijn kleindochter borduurt ook en ik hoop dat ze ook zo ver komt als jij. Ze is 4 1/2 en is aan dit lapje begonnen toen ze vier was . Ze kan nu steekjes op een rijtje maken. Elke keer als ze bij mij logeert komt de lap tevoorschijn en gaat ze een stukje verder. En het leukst is natuurlijk om precies zoals “Beppe” in een frame en op de borduurstandaard.
  [IMG]http://i23.tinypic.com/dw8i7l.jpg[/IMG]
  [IMG]http://i21.tinypic.com/2coloy8.jpg[/IMG]
  En ja, dan ben je natuurlijk erg trots op dat kind, net zoals je mamma apetrots op jouw zal zijn.

 15. Douwinja wat een prachtige merklap en zo netjes. Mijn kleindochter borduurt ook en ik hoop dat ze ook zo ver komt als jij. Ze is 4 1/2 en is aan dit lapje begonnen toen ze vier was . Ze kan nu steekjes op een rijtje maken. Elke keer als ze bij mij logeert komt de lap tevoorschijn en gaat ze een stukje verder. En het leukst is natuurlijk om precies zoals “Beppe” in een frame en op de borduurstandaard.
  [IMG]http://i23.tinypic.com/dw8i7l.jpg[/IMG]
  [IMG]http://i21.tinypic.com/2coloy8.jpg[/IMG]
  En ja, dan ben je natuurlijk erg trots op dat kind, net zoals je mamma apetrots op jouw zal zijn.
  En een pronkrol! Ik hoop dat we er nog eens wat van krijgen te zien.
  Groetjes

 16. Oh, Marianne P, ik kom nog even terug omdat ik het zo’n schattig lapje vond en zie twee hele leuke foto’s van je kleindochter. Ik zit nog lang niet in die fase, maar het ziet er zo aandoenlijk lief uit.

 17. Douwinja , wat een mooie naam heb je !
  En je merklap vind ik super !
  Het lijkt een heel klein beetje op het merklapje wat ik vroeger gemaakt heb .
  Ik zie enkele zelfde randjes .
  Maar zo,n mooi motiefje zoals jij rechtsonder hebt geborduurd daar kwamen wij niet aan toe .
  Ik vond het toen best wel moeilijk .
  En zal ik je eens wat verklappen ?
  Toen mijn merklapje klaar was , zag het er wel erg verfrommeld en smoezelig uit .
  En je gaat aan een echte pronkrol beginnen , dat zijn mooie plannen .
  Ik denk dat je ons later nog wel meer zult laten zien .

 18. Nog even over de merklapjes. Ik stond in de zestiger jaren voor de derde klas (groep 5) en op het handwerkprogramma stond het merklapje. In mijn herinnering vonden de meeste meisjes dat leuk. Ik liet ze inlijsten achter een stukje glas met encadreerband afgewerkt en heb op een reunie nog wel eens oudleerlingen getroffen die hem zo goed bewaard hadden. Ik heb ook de merklap van mijn moeder en mijn tante. Als je ze allemaal naast elkaar legt is er heel weinig aan veranderd in een heel lange periode. Alleen was die van mijn tante geborduurd in rood en groen en toen ik die waste !!!(had ik niet moeten doen) liep het groen erg door en er kwam ook een vreemde geur af. Ik vraag me nog altijd af wat voor verfstof er voor die groene kleur gebruikt is. Mijn moeder vond de hare niet mooi en die kon ik nog maar net redden voor ze hem weg zou doen. Ze heeft onlangs een nieuwe geborduurd. Ze is 94!

 19. Marianne P, ik ben ook verrast door de foto van je klein dochter. Wat leuk haar zo ingespannen bezig te zien, en zo jong !!
  Handig raam, nooit gezien !!?
  Over dat gif in groene kleurstof heb ik pas wat gelezen bij Marcella van Nuttig en Fraai, dacht ik. !!?

 20. Douwinja je merklapje is PRACHTIG !!!
  En we zijn natuurlijk heel benieuwd hoe het met je pronkrol zal gaan. Veel succes ermee.

 21. heej Douwinja,
  Goed hoor!! En dan ok nog op het internet…
  En die pronklap wordt ook al mooi!!
  GRoetjes ..:)
  Je Zus Lisette

 22. Wat knap Douwinja! Hopelijk beleef je nog vele jaren plezier aan wat je nu al allemaal leert.
  Zelf heb ik vroeger als meisje ook veel handwerktechnieken geleerd van mijn moeder en nu, zo’n 30 jaar later, heb ik het borduren weer opgepakt en beleef er veel plezier aan. Een goede en gedreven lerares is erg inspirerend!
  Mijn moeder heeft inmiddels een nieuwe leerlinge die enthousiast aan het handwerken slaat; ik ben namelijk de trotse moeder van Marianne’s bordurende kleindochter! Ze vind het echt heel erg leuk om te doen en ze is heel precies met haar steekjes. Als we bij beppe logeren, zitten we gezellig met zo’n 3en aan tafel te borduren.

 23. MarianneP en RixtP@ Wat een heerlijk kind heb ik op de foto gezien. Zo geconcentreerd bezig, dit is een goede borduurbasis voor haar hele leven. Ze zal zich later al de fijne momenten bij Beppe herinneren.
  Wat betreft de borduurramen, die zijn in diverse maten te koop en de div. onderdelen zijn uitwisselbaar. De prijzen varieren van € 12,00 tot € 16,00. Wat ik bij Beppe Marianne ook zie, zet aan je borduurwerk een stukje stof en dat klem je vast.
  Werkt erg prettig.
  Elma

 24. Wat leuk om zo jomg al geinteresseerd te zijn in handwerken. Zoals Berthi al terecht opmerkte…dat beloofd wat voor de toekomst!
  Douwinja, mooi stukje borduurwerk van je!!En nu aan een pronkroil begonnen! Geweldig…

 25. Ook bij de bloggers die in het onderwijs hebben gezeten roept dit veel herinneringen op, leuk om te lezen.
  De merklap van Douwinja is erg mooi en keurig gewerkt. Maar wat wij niet moeten vergeten, haar zus Lizette heeft de merklap ook bijna af. Nu ze naar het middelbaar onderwijs gaat en daar elke dag ook nog een eind voor moet fietsen heeft ze minder tijd.
  Ook deze merklap is keurig gewerkt, als er een stukje niet naar haar zin is wordt het uitgehaald.
  Elma

 26. Naar aanleiding van het rode schoolmerklapje van Douwinja zijn er vandaag(gisteren) veel mooie reacties met dierbare herinneringen te lezen.
  @Marnel, een perfecte oplossing van je. Jij bent altijd zo enthousiast en ik kan me niet anders voorstellen dan dat jij een heel goede en fijne handwerkjuf was die met de tijd meeging.
  @Margriet, ik wens je alvast heel veel borduurplezier.
  @Marianne P, een enige foto van je kleindochter die zeer intensief met haar borduurwerk bezig is. En al zo jong!!! Het zit gewoon in haar genen.
  @Rixt P, en terecht een trotse moeder!!
  @Lisette, leuk dat je een reactie plaatst voor je zusje en ik lees dat jouw merklapje ook al bijna klaar is…

 27. Wat een prachtige merklap. Ik heb nog borduurlapjes van mijn oma en moeder die her erg op lijken. Heel veel succes met je pronkrol!!

 28. We krijgen toch het merklapje van Lisette ook te zien als het af is? Ik ben erg benieuwd.

 29. Douwinja dit vindt ik echt heel erg knap, je bent 10 jaar!!wauw.Leuk dat je moeder je dit leert.Wat leuk om te lezen dat er bij sommige van jullie de kleinkinderen ook met handwerken bezig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *