Typen

‘Jij kunt best snel typen’, zegt Thijmen. Dan kan ik alleen nog maar als antwoord geven dat de typecursus uit een grijs verleden niet voor niets is geweest en enige vruchten heeft afgeworpen.

Op een hypermoderne typemachine waarop de letters afgeplakt waren met felgekleurde stickertjes mocht ik me uitleven. Deze typemachine die in een handige draagbare koffer zat opgeborgen, kreeg ik te leen gedurende de cursusperiode. Er moest tenslotte veel geoefend worden thuis, vooral in foutloos typen en snelheid. Men wilde toch die ‘honderden’ aanslagen per minuut halen?

Voor Thijmen dook ik de kast in om mijn typediploma, officieel Diploma Machineschrijven, boven water te halen. Op het gele papiertje lees ik: ‘Het eksamen werd afgelegd volgens het tienvinger-blind-systeem met een vaardigheid van 219 aanslagen per minuut. Eindhoven, 23 juni 1977.’ Ik zie zelfs een puntenwaardering staan: Briefindeling 8, Vaardigheid 7 en Praktisch werk 10.
Matthijs, Eline en Thijmen leerden spelenderwijs de snelheid van het typen onder de knie te krijgen op een toetsenbord van deze tijd. Maak je een foutje, dan is er geen man over boord. Zo hersteld. Je hoeft geen papiertje uit de typemachine te halen en opnieuw te beginnen. Wat een verschil en verbetering ten opzichte van de toenmalige hypermoderne typemachine.

27 gedachten over “Typen

 1. Nou, ideaal hoor het typen van Nu.
  Zelfs ik kan met 2 vingers en een !!????, een verhaaltje typen :-))).
  De /peuters kleuters leren nu al typen op school. Mijn kleindochter heeft een eigen toetsenbord om ‘mee’ te typen. Als je ziet hoe onze tieners over de toetsen vliegen ….. :-)).
  e-K-samen moderne spelling !!?

 2. BUT .. in those days, when we were using paper and tape, my typing was much more accurate, and I used my brain and carefully constructed my sentences, my ideas are fully formed and matured, and I carefully plan the flow of my though mentally before I typed.
  These days, with the ease of the screen, I become sloppy. I typed, I erased, I re-typed … My brain is a big mess, and I never seems to have the concentrations I once had to properly plan and lay-out the whole ‘story’…
  So, which is better?
  And I also believe the influence of PC (and many other modern days tools and such) destroy the fundamental skills of how to organize our though. The effect is a lot more damaging than we realize.
  Can we all still able to recall the long, long time ago when we used to write a letter to someone? Well, what were the steps we took before we write?

 3. Tja……goede oude tijd!!??
  Wel heel herkenbaar.EN wat is er in korte tijd dan veel veranderd hé!

 4. Het typdiploma heb ik ooit wel gehaald, maar het papiertje heb ik niet meer. Wat was dat een ouderwetse cursus, als ik eraan terugdenk is het net een caricatuur. Mijn geliefde en m’n kinderen typen zonder cursus net zo vlug als ik en even blind als ik. Nou ja, bijna dan. Ik vind het geweldig dat je fouten, foutjes en hele woorden en zinnen nu huppekee kunt wissen en veranderen!

 5. Laatst heb ik het nog eens geprobeerd op mijn oude typemachine, om oude lessen (1987) wat aan te vullen met het zelde lettertype.
  Het was voor die tijd al een moderne electrische machine met inklinten in een cassettevoor.
  Het wil niet meer, je typt nu veel gemakkelijker. Snel kun je wat herstellen en de toesten kun je veel lichter aanslaan.
  Elma

 6. Ook nu laat je wel steken vallen, het moet zijn. Het zelfde lettertype
  Elma

 7. Berthi, je brengt me deze morgen weer op onverwachte wegen. Ik lees je log en herken natuurlijk van alles want ook ik heb keurig een type-diplimo gehaald en wel bij Instituut Eggermont te Beverwijk. Terwijl ik daaraan dacht tijdens het lezen zocht ik meteen even op of die naam nog bestond en jawel…Instituut Eggermont is met de tijd mee gegaan en “huist” zelfs nog op hetzelfde adres. Ik zal mijn diploma ook nog wel hebben, maar of ik net zo snel als jij was is nog maar de vraag. Bovendien is het tienvingerig blind typen volkomen teloor gegaan, dus oefen ik maar net als Matthijs, Eline en Thijmen op mijn laptop-toetsenbordje en het lukt zo ook prima.

 8. Ja hier had ik het van de week nog over. Wij horen bij een generatie die wel erg veel veranderingen mee heeft gemaakt. De computer, internet, mobiele telefoon, CD’s…ik kan wel doorgaan met opnoemen. Mooi dat wij dat allemaal mee mogen maken. Er zullen nog wel veranderingen komen maar het lijkt mij niet zo veel meer als de afgelopen jaren…..
  Op de middelbare school moesten wij de troonrede overtypen. Voor maatschappijleer…. De kunst was dan om zo min mogelijk fouten te typen want er werd gekeken hoeveel typpekst[hoe schrijf je dat nu ook alweer] had gebruikt. Dit was een deel van de punten….. Oh wat is het nu toch heerlijk om te typen en als het fout gaat…. Backspace……
  Ja ik vind dat wij in een mooie periode mogen leven…… Wat dit betreft dan…..
  Voor de rest vind ik het vreselijk….. al die allende om je heen……
  Tieners die elkaar naar het leven staan…. Ik zal het niet allemaal gaan opnoemen hoor!! Op de vroege morgen word je daar niet vrolijk van…..
  Zo ik kledder je log behoorlijk vol, Berthi!!! Fijne dag!!!

 9. Ik heb vroeger nooit een typediploma gehaald en dat vind ik jammer. Ik heb me er ook altijd over verbaasd dat mijn informaticaopleiding geen enkel onderwijs in typevaardigheid gaf. Een foutje is tegenwoordig natuurljk snel hersteld, maar als ik wat foutlozer zou kunnen typen, dan zou dat nog gemakkelijker zijn.

 10. Hahahleuk ,ik heb André wat uitgelachen dat ie wekelijks met zijn serieuze Scheideggerkoffertje naar een achterafzaaltje om typeles te nemen.Als ik nu zo stuntel met 2 vingers en vaak spelfouten daardoor maak ,heb ik weleens spijt……nee hoor ik genoot die uurtjes van andere dingen en dit lukt uiteindelijk ook.

 11. In een donkergrijs verleden had ik een jaar over tussen MMS en vervolgopleiding. Dus Schoevers secretaresse was een “goede”tussenstap. Wij kregen nog met een lineaal op onze vingers gemept, als we keken naar de toetsen!! In 1967 was dat.
  Mijn kinderen heb ik jong naar typeles gedaan. Dochter 11, zoon 9. En zoon typt razendsnel blind, 10 vingers. Gisteren nog kwam dat goed van pas, toen er nog lappen tekst voor een uitvaartmis moesten worden getypt. Soms zit ik in de kamer naast hem en hoor dan het sonore “gerag” op het toetsenbord. Ha, het jochie zit te werken, kan ik dan tevreden denken.

 12. Nou, zelfs ik (ik ben nu 25) heb nog een Scheidegger cursus gevolgd op een ouwe handkar. Dat was op vrijdagmiddag, eerste klas van de middelbare school. De docent kwam eraan, en dan moest iedereen meelopen naar zijn auto en uit de achterbak een tiepmasjien halen. Hihi.

 13. Wat brengt deze log een leuke reacties teweeg en dat door een opmerking van Thijmen. Thijmen kan ook snel typen, maar zei ik: ‘Probeer deze tekst eens snel en foutloos over te tikken.’ Dat was andere koek en viel tegen. Ik was natuurlijk de boosdoener want ik stond op zijn vingers te kijken!:-)

 14. Leuk ik heb ook nog ergens zoiets liggen, zal ik ook eens opzoeken.
  Heel herkenbaar dit verhaal.
  Groeten ELza.

 15. ondanks de pc schrijf ik nog regelmatig met de hand,. bijne niet meer te lezen want een arthritiswijsvinger protesteert tegen het vasthouden van een pen, heb el een aangepaste gkocht ,maar ook dat is niet ideaal, de machine is veelvlugger

 16. Lang lang heeeeeeel lang geleden moest ik ook typen leren op school , in het kader van de opleiding voor verkoopster [geen opleiding die zo slecht bij mij paste als deze , maar goed niks in te brengen als lege briefjes he , dat was toen nog zo] , ik vond er niet zoveel aan , in tegenstelling tot mijn broer die een jaar verder was en mede door zijn snelle typvaardigheid al heel snel daarna een goede baan kreeg , maar door omstandigheden heb ik die opleiding niet afgemaakt en hoefde ook niet meer te typen , hiep hiep hoera , al is er wel het een en ander van de basisvaardigheid blijven hangen , o.a. het veel te hard rammelen op de toetsen!!!!
  Marlies

 17. @basje, ik schrijf ook nog heel veel met de hand. Veel te leuk om te doen.
  Jammer dat jij niet de ideale pen kunt vinden. Fijn dat het toetsenbord er is en een uitkomst voor je biedt.
  @marlies,… rammelen op de toetsen!?:-)

 18. Tja, typeles!!1 Ik zal je wat verklappen. IK ben gewoongezakt voor dat examen!! Je moest van die staatjes maken in kolommen, engelse brief, hollandse brief. Nou ja, had ik de balen verstand van. Moest ik uitrekeken waar die stoppertjes moesten staan. Nu moet je weten dat ik dicht klap als ik cijfertjes zie of hoor!! Werd dus echt niks. Maar het typen opzich heb ik wel goed geleerd. Wat waren die toetsen zwaar zeg om op te slaan. en dan die pling! aan het eind!! Mis ik nog wel eens. Nou ,nou, een type verhaal…wie had dat nou gedacht. Zo komt alles dus weer terug in je herinnering!

 19. ooit, ooit op de MAVO mocht ik na school ook één keer in de week komen met de typemachine in koffer. Uiteindelijk ook dit diploma gehaald, maar typen met 10 vingers en blind zoals ik dat toen geleerd heb…nee dat lukt me niet meer. Ik heb wel verschillende cursussen gedaan om een beetje met de verschillende programma’s op de pc te leren omgaan, en ik moet zeggen dat ik nuredelijk makkelijk mijn weg kan vinden op de pc en zelfs voor de informatie avond op school een heuse powerpointpresentatie gemaakt heb met foto’s en al…ik vond dat erg leuk om te doen.

 20. @Marijna, het diploma is ook maar een papiertje en het gaat er toch om dat je goed kunt typen.
  @noor, wauw, een powerpointpresentatie!! Jij bent met de pc al verder dan ik.

 21. Overigens heb ik nog een elektrische schrijfmachine staan die zo afgehaald mag worden.

 22. Wat leuk die opmerkingen. In 1961 heb ik typen moeten leren. Was nodig voor het werk dat ik wilde gaan doen. Onze kinderen hebben we naar typeles gestuurd toen ze op de HAVO/VWO zaten. Daar hebben ze veel plezier van gehad bij het schrijven van allerlei scripties.
  Het typen is tegenwoordig inderdaad wel gemakkelijker geworden. Een foutje? Gewoon wissen. Privebrieven en kaarten schrijf ik nog steeds met de hand.

 23. @Nellie Nugteren, er gaat niets boven een handgeschreven brief of kaart in de brievenbus te vinden!

 24. ik ben marjon 16 jaar 6e klas gymnasium
  ik doe bijna 600 aan slagen per minuut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *