Dutch Design Week 2007

De Dutch Design Week is dit jaar van 20 tot en met 28 oktober. Je hebt de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan één van de vele exposities, workshops, en andere activiteiten én je kunt kennis maken met de laatste ontwikkelingen op het gebied van Dutch Design. In de Centrale Bibliotheek in Eindhoven is een tentoonstelling waar ik later in de week op terug zal komen. Mijn weg ging naar de expositie This is for real life, lokatie TU/e. Geen design zonder een goed begrip van de behoeften van de gebruiker, vandaar de titel This is for real life. De nadruk ligt bij de expositie op de waarde van academisch onderzoek en betrokkenheid van het bedrijfsleven. Het ontwerp HEMA Kitchen Tools wil ik toelichten.

Ontwikkeling van een serie keukengerei met speciale aandacht voor ouderen door Vincent Geraedts (Master project, Universiteit Twente) in samenwerking met de HEMA.

Momenteel is er een breed scala aan keukenaccessoires op de markt. Een van de nadelen van het huidige aanbod is dat veel van de producten saai ogen en moeilijk te hanteren zijn voor ouderen en gehandicapten. In dit project is trendonderzoek gedaan en er is uitgebreid aandacht besteed aan de concurrentie en de doelgroep. Met deze informatie als input, is vanuit de ‘Design for all’ gedachte, met behulp van (computer)schetsen, vormstudies, 3D modellen, rapid prototyping en gebruikstesten, een complete lijn keukenhulpjes vormgegeven. De lijn bestaat uit de meest noodzakelijke keukenaccessoires met onder andere een potopener, blikopener, ringblikopener en een nieuwe verrassend eenvoudige knoflookpers.

Mijn onhandige oude knoflookpers is aan vervanging toe en ik ga voor deze nieuwe praktische uitvoering. Nu is het nog wachten tot de knoflookpers in de winkel ligt in een mooi fris kleurtje.

10 gedachten over “Dutch Design Week 2007

 1. Leuk, leuk, leuk, heerlijk kijken naar nieuwe ontwerpen en zeker als er aandacht is geschonken aan de bruikbaarheid voor ouderen. Komen we toch echt aan de beurt zeg. De vergrijzDat belooft goeds voor ons die ernaar op weg zijn of er al in de buurt zijn gekomen. Vorige keer ben ik ook meteen naar de Hema bij ons in de buurt gegaan voor de nieuwe fourniturenhoek, maar daar was toen nog niets van te zien, dus ik wacht nog even voor ik naar de nieuwe ontwerpen in dit verband ga kijken. Maar leuk!

 2. ziet er erg moooi uit en ik kan me denken dat verschillende apparaten wel een up-date voor ouderen kunnen gebruiken, handgrepen zijn heel beklngrijk als je handen niet meer willen,

 3. Ja, ik ben daar ook heel blij om. Nu al kan ik veel met moeite open krijgen.
  Een leuk kleurtje is meegenomen maar praktisch staat voor mij voorop !!!

 4. Ha, het is vakantie en wij gaan woensdag naar Eindhoven. Dutch Design doen…o.a. in het Van Abbe Museum. Heb je nog meer tips?

 5. @marian’ne m, zaterdag werd verteld dat HEMA het niet in deze kleuren wil gaan uitvoeren. Als je op de onderste foto kijkt, zie je dat de knoflookpers op een afbeelding ligt waar je het keukengerei in een nieuwe kleur ziet liggen: ecru met licht grijs (als ik het goed zie).
  @yvonnep, er is zoveel te zien op Dutch Design gebied dat je geen tijd overhoudt om nog iets anders te gaan doen. Ik zou een keuze maken uit het aanbod van de Dutch Design Week.

 6. Heel goed dat er aan dit soort design aandacht wordt besteed. Het doet je stilstaan bij het nut van een goede vorm van dagelijkse gebruiksvoorwerpen.

 7. De favoriete winkel van huize Persons. Die knoflookpers ziet er goed uit,hopenlijk hoef je daar niet de restjes knoflook uit te peuteren?

 8. Schitterend al die nieuwe design keukengereedschappen. In mijn keuken is langzamerhand al het plastic al vervangen door RVS. Met mijn nieuwe kloflookpers zijn mijn cursisten niet zo blij. Het ging zo mooi, dus nog maar een paar extra teentjes. De rest mogen jullie zelf bedenken.
  Elma

 9. Hoi,
  Wat grappig om mijn werk hier terug te zien! Altijd goed om te zien dat iets wordt gewaardeerd. Mooie foto’s. Even een kleine opmerking, mijn achternaam heeft een R te veel: Geraedts 😉

 10. @Vincent Geraedts, leuk dat je een reactie plaats en ik ga nu meteen de R eruit halen!
  Ik hoop je ontwerpen binnenkort bij de HEMA in de schappen te zien liggen. Ik wens je veel succes met je werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *