Jan Wolkers 26.10.1925 – 19.10.2007

Toevallig fotografeerde ik deze postzegel op de dag van het overlijden van schrijver, schilder en beeldhouwer Jan Wolkers. Wie in de periode van 3 tot 23 september 2007 drie wenskaarten kocht, ontving een velletje met drie postzegels van 44 eurocent met daarop een gedicht van Jan Wolkers. Voor dit gedicht werd hij geïnspireerd door de zee, de ruimte en het licht van Texel en door De geboorte van Venus van de Italiaanse schilder Botticelli.
Mijn bedoeling was om hier aandacht aan te besteden op zijn 82e verjaardag…

De zee schuimt / Als een dekmantel / Van blinkend haar. // Een lieflijke gestalte / Die niet is te omarmen, / Een parel die zijn schulp verlaat. // Een hersenschim / Op blote voeten / Uit de geëmailleerde zee / Als kabbelende sneeuw. // We kauwen het zonlicht / Met huid en haar / Tot de westenwind / Het droombeeld wegvaagt / In een vloed van bleke rozen. Jan Wolkers, 2007

15 gedachten over “Jan Wolkers 26.10.1925 – 19.10.2007

 1. Ach ja, zit net allerlei programma’s over hem te bekijken !!!
  Zo liefdevol en intens hij met mensen omging valt mij het meeste op. Nog nooit wat van hem gelezen, van de zomer een luisterboek geluisterd. Ingesproken door hem zelf met zijn mooie stem. En ja bij mijn trouwjurk noemde ik Turks fruit al, een groot liefdesverhaal.
  Een mooi mens om zeer te missen, zeker door zijn vrouw en 2 zonen !!!

 2. Wat een mooi gedicht, heel bijzonder om op deze manier aan deze markante man aandacht te besteden….volgens mij heeft hij voor veel jongeren meer bijgedragen aan de sexuele revolutie/voorlichting dan Reve…..wij lazen zijn werk graag op de middelbare school.Later vond ik het een beetje vieze oversexte man ,maar met toch iets vertederends ,hij ging op in mens en natuur en kon zich daar altijd over verbazen ,maar de uitspraken die hij soms naar (jonge) journalistes deed…grrr.
  En hij heeft veel moois aan kunst en literatuur nagelaten….en Monique van de Ven beroemd gemaakt met de mooie film “Turks fruit”natuurlijk ,leuk dat baldadige/opstandige en toch ook lief en ontroerend…..typeert hem, volgens mij

 3. Na het de hele dag over de jaren 70 te hebben gehad, was het heel bijzonder dat wij naar de film TURKS FRUIT konden kijken.
  Ter nagedachtenis aan Jan Wolkers een groot kunstenaar.
  Wat wij opviel, kijk nooit naar een film.
  De vele en lange reklame-blokken daar heb ik mij aan geergerd.
  ELMA

 4. mooi gedicht en als je op Texel woont is dat heel goed te begrijpen. Ik geniet altijd van even een zeetje snuiven fijn weekend,

 5. Gisteren zag ik op de tv Jan Wolkers een van zijn eigen gedichten voorlezen, zo intens en ontroerend. Hilly beschrijft hem heel treffend zoals ook ik hem beleef en zie en misschien moet ik meer van hem lezen.
  Dit gedichtje dat jij laat zien Berthi is een juweeltje.

 6. We hoorden het nieuws gisteren, toen we in Frankrijk naar de Nederlandse tv keken. Ik heb veel boeken van hem gelezen. Mijn favoriet: Terug naar Oegstgeest. Een man die heel intens over kwam en die prachtig kon schrijven.

 7. Misschien dat ik een cultuurbarbaar ben, jammer dat hij er niet meer is, hij was heel aardig zo te horen op de tv, maar zijn boeken heb ik altijd verplichte kost gevonden op school en vond ze eerlijk gezegd echt vreselijk! Misschien dat ik de enige ben, maar ik wil desondanks toch voor mijn eerlijke mening uitkomen.

 8. @Marianne, heel goed dat je voor je mening uitkomt. Dat is ook wat ik wil met mijn weblog. Gelukkig dat iedereen anders is. Het zou toch maar saai zijn als iedereen hetzelfde was.
  Ik moet eigenlijk ook eens meer van hem gaan lezen, maar dit gedicht vind ik prachtig!!
  @Hilly, jij beschrijft deze man op een zeer goede manier.

 9. Ik ben meer een Revefan, niet alle boeken, maar wel veel van hem. Prachtig taalgebruik.
  De nieuwe schrijvers die geïnspireerd zijn door Wolters, hebben ook niet die stijl die mij bekoort (Gibhart o.a.). Gelukkig blijven er nog genoeg andere schrijvers over.

 10. Mooie man die Wolkers, en zo adrem ook, tot op het laatst! Het mooiste boek vind ik “Terug naar Oegstgeest”, heb een gesigneerd exemplaar in de kast staan toen Wolkers begin jaren tachtig in Zwolle bij Waanders was. Bij hem de toen verschrikkelijk opzichtige Karina. Ik vond het toen een raar stel. Zijn tv stukjes over zijn achtertuin en de dieren daarin zijn juweeltjes! Afgelopen voorjaar was er een interview, ook bij hem thuis gefilmd en dat vond ik heel indrukwekkend. Net als zijn gedichten. Bijzondere man! En inderdaad Hilly Koefnoen heeft een schitterende parodie: die kleurige sportshirts en dat nasale stemgeluid, prachtig!

 11. @Mienke, zo’n signeersessie in Zwolle vergeet je nooit en een gesigneerd boek geeft altijd iets extra’s.
  Overigens komt er deze week post naar je toe… eindelijk!:-)

 12. Ik heb hem ooit een jaar of zes geleden gezien, signerend achter een grote tafel in een Utrechts theatertje. Onze blikken kruisten elkaar en ik dacht, he dat is Jan Wolkers en ik keek weer verder.
  Het liefste at hij ganzenlever las ik vandaag in de krant, dat is vreemd voor iemand die op de lijst van de dierenpartij staat! Beetje tegenstrijdig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *