Handwerkvreugd

Deze breiboek is van Louise Steyns, 12 jaar, 12 november ’33. Deze tekst staat te lezen in het boek Handwerkvreugd. Al lang was ik van plan om hier een logje over te schrijven, maar zoals het wel vaker gaat, kwam het er niet van. Nu stuurde Rikje Theunissen me onlangs het volgende:

‘Onlangs kreeg ik van mijn moeder het breiboek van mijn oma. Mijn oma kon heel snel breien. Ik herinner me dat ik als 4-jarige naar mijn breiende oma keek en probeerde te zien wat ze deed, maar haar vingers gingen zo snel dat ik het niet kon zien. Het boek ligt al jarenlang bij mijn moeder in de kast (bij de oude Ariadnes uit de jaren 50 en 60). Ik vroeg of ik het mocht fotograferen en kreeg het toen mee. Maar nu stuit ik op een paar raadsels en ik hoop dat jij gezien de historische items op je weblog daar iets over zeggen kan of weet waar de oplossing daarvoor te vinden is.
Uit het voorwoord van dit boek “Handwerkvreugd” blijkt dat het gebaseerd is op hetzelfde principe als Knitty. Als uit een “Hoorn des Overvloeds” zijn patronen toegestroomd. Onder elk patroon staat de naam van de inzender. Verschil is dat alles gebreid moet worden met één garen, namelijk Everlasting.
Het eerste raadsel is dus: wat is dat voor garen?

Ook de breinaalden leveren intrigerende raadsels op. Stalen naalden worden aanbevolen (volgens mijn moeder een grote vooruitgang, stalen breinaalden). Veel patronen moeten gebreid worden met naalden nr. 8, 9 of 10. Deze nummering heeft niets te maken met de huidige nummering en ook niet met de Amerikaanse, het gaat om ± 30 st. per 10 cm, dat lijkt mij nld 2, 2 1/2. Wat is dat voor nummering?
Samen met mijn moeder ben ik tot de conclusie gekomen dat het boek uit ongeveer 1930 moet zijn.
Mijn oma heeft haar naam achterin geschreven, met zowel haar meisjesnaam als getrouwde naam. Ze is in 1927 getrouwd. Ze heeft verschillende dingen uit het boek gemaakt, in ieder geval een jurkje voor mijn tante en voor mijn moeder, kussens en een poef. Verder staan er patronen in van gebreide pyama’s, een ochtendjas, een jongenshemd en broek, een geweven muurkleed, een mat in reliëfwerk, een gevlochten theemuts, een geborduurd wandkleed voor de kinderkamer, etc. etc. en diverse reclamekreten over Everlasting, zoals:

Everlasting houdt zich prachtig in de wasch! HET KRIMPT NIET!

ALLEEN EVERLASTING IS TROLASOL-GEVERFD. Het Trolasol-procédé waarborgt niet slechts de fraaiste kleuren, maar kleuren die tot in de fijnste nuanceeringen zon-, licht, en waschecht zijn!

Ik weet niet of dit boek mij nog Handwerkvreugd gaat bezorgen maar ik heb er al veel plezier aan beleefd.’

25 gedachten over “Handwerkvreugd

 1. Rikje, wat een leuk boekje en mooi verhaal over je oma.
  Zelf heb ik ook een paar oude boekjes van het merk Nomotta, dit merk van jou ken ik niet.
  Ook in mijn boekje oude benamingen van garens en naalden.
  Het was toen gebruikelijk denk ik dat een merk zelf patronen uitgaf zodat ze het passende garen konden verkopen. Wat nu ook bepaalde wolmerken nog steeds doen.
  Maar het inzenden van patronen ken ik ook niet.
  Heel leuk om je te verdiepen in die informatie en misschien herinnert er iemand zich dit nog.
  Wel iets uit gaan breien hoor !!!:-)).

 2. Zoveel moois de laatste dagen hier gezien en vandaag is er ook nog feest !
  BERTHI ik zal voor je zingen :
  LANG ZAL ZE LEVEN
  LANG ZAL ZE LEVEN
  LANG ZAL ZE LEVEN IN DE GLORIA , IN DE GLORIA IN DE GLORIA !!!!!
  HIEP, HIEP , HIEP , HOEEEERAAAAHHH!!!!!!!!!!!!

 3. De dame al breiend op de omslag van het HANDWERK VREUGD breiboek komt me erg bekend voor , ja zeker jaren 30 !
  Het boek ken ik niet , maar de dame was natuurlijk de reclame van dat speciale merk . Jammer dat ik nog niet al mijn boeken kan inkijken . Ga vandaag nadenken over hoe en wat .

 4. ik zal meejubelen, Everlasting is breikatoen en de nummers van de stalen naalden komen inderdaad niet overeen met de huidige Ik herinner me de stalen naalden nog heel goed, werden hoofdzakelijk gebruikt voor de sokken , hadden nl geen knopje aan he eind, wat de nieuwere soorten wel hadden

 5. de nummers 8, 10 , 12 hebben betrekking op de dikte van de draad,,is bij katoenen garens nu nog

 6. Heerlijk zo’n oud breiboekje, daar kun je van genieten. Ben net ook nog gaan kijken in mijn boekenkast. Vond nog een boekje van Breipatronen voor Kinderkleeding (met 2 x ee) Je zou zo beginnen aan het Baby jakje met kanten strook: Benoodigd; 100 gr. estremadura no 6. Opz. 253 steken, dus zal het garen wel heel erg dun zijn. Het boekje is uit de Beyer’s Handwerkboeken Serie.
  Nu ga ik gauw aan het werk, veel te lang voor mijn boekenkast gezeten met boekjes kijken.
  Elma

 7. Berthi van harte gefeliciteerd en een heel gezellige en mooie dag toegewenst met je dierbaren en nog vele jaren teogewenst in geluk en gezondheid.
  Wat leuk om zo’n boekje in te kunnen kijken en het zou kunnen zijn dat die maten van de naalden engelse maten zijn. Ik heb nl. een stel heel oude haaknaalden waar ook engelse maten opstaan. Van het garenmerk weet ik niets, maar wat is dit leuk!

 8. B-ness!!!! Jij bent vast heeeel druk met onder slingers doorlopen met je feesthoedje op, jouw appeltaart serveren (jaaaaa, herinner ik me nog van een log van tijdje terug, de geur kwam van mijn scherm afkronkelen…), de deur open doen, inschenken, zoenen in ontvangst nemen (waaronder die van mij, die van mij zijn met geluid), glunderend lang zal ze levenjubels over je heen laten komen, tadootjens uitpakken die veel te goed zijn ingepakt en dan kan je je schaartje niet vinden en je nagels zijn kort (tenminste, dat gebeurt mij altijd), vast kaarten en brieven oprapen die op je deurmat vallen… hoe dan ook:
  JE BENT JARIG EN DAT VIEREN WIJ, EI EI EI!!!
  Kom es: even je omhelzen, je in je stralende oogjes kijken en je een intens gelukkig leven toewensen, beginnend met een prachtige dag temidden van allen die je dierbaar zijn! (Zoenen met geluid). Moge je nog veel schrijven (zoen), wij veel lezen (zoen), en van je (zoen) faldera (zoen) in de (zoen) gloria! (Zoen).
  Wat een leuk breiboek trouwens! Helaas, ik kan geen antwoord geven op de vragen.

 9. Uit de vele reacties merk ik dat Berthi deze dag haar verjaardag viert. Van harte gefeliciteerd en dat wij nog maar lang van berthi.web-log mogen genieten.
  Elma

 10. Er is er een jarig hoera hoera …en dat is BERTHI!!!!!! Hartelijk gefeliciteerd meis en een fijne dag , en voor het komende jaar heel veel creativiteit gewenst!
  Is het werkelijk alweer een jaar geleden dat je zo’n leuk feest had toen Sara op je stoep stond , met de High tea en zo????
  Marlies

 11. Wat een leuk boek. Ik geniet elke keer weer an je stukjes. Heb nu een paar weken terug moeten lezen i.v.m. tijd gebrek maar ik heb genoten.

 12. He Berthi,
  proficiat met je 29e verjaardag, haha. Ik hoop dat je een leuke verjaardag hebt. Bedankt nog voor de heerlijke appeltaart van gisteren. Ik ga nu maar weer eens mijn lesvoorbereiding maken. Nog een fijne dag.
  Groetjes Luuk
  PS: Leuk, zo´n oud boekje ;-p

 13. In de jaren dertig bestond dit reclamegedichtje:
  “Everlasting onze leuze, Everlasting onze keuze.”
  Het was een breikatoen, waarvan ik nog een geheel ongebruikte streng met band erom heen in mijn kast heb liggen. Op de band staat nr. 10, 4 draads breikatoen en het is qua dikte vergelijkbaar met het gewone breikatoen. Met “10” wordt de dikte van de draad aangegeven.
  Ik heb begrepen dat het Everlasting garen destijds echt als een verbetering werd gezien voor alle handwerksters.
  Het blad Praten en breien was het ‘officieel orgaan van de Everlasting Brei-club’ en er verschenen (voor zover nu bekend) 24 nummers, van november 1934 tot oktober 1936.
  Voor meer info kijk op de site van de KB.
  http://www.kb.nl/uitgelicht/aanwinsten/2007/pratenenbreien/index.html
  Overigens bestaat het bedrijf dat het garen maakte nog altijd (Engelen en Evers BV.)
  En Berthi: van harte, hoor!

 14. Josefien, ik ken je niet maar hartelijk dank voor je antwoord op de vraag over het garen. En een geweldige link naar de kb. Mochten ze die tijdschriften ooit in facsimile uitgeven dan houd ik mij aanbevolen. Joop ter Heul en oude breipatronen in één, iets beters kan ik mij niet voorstellen om jezelf weer helemaal op te vrolijken als het een beetje tegenzit in het bestaan.
  Was het garen 100% katoen? Zo simpel wasschen en drogen lijkt me dat nou ook weer niet, als ik me de bovenwoning in Amsterdam-West van mijn grootouders voor de geest haal. (Zonder badkamer)
  Ik begrijp uit andere reacties dat ik Berthi kan feliciteren met haar verjaardag maar deze informatie beschouw ik als een kadootje (voor mij).

 15. Josefien@ Een applaus voor deze informatie, het liet mij de hele dag niet los. Waar kan ik everlasting vinden? Ik had wel Everlasting in huis van Durable 50% katoen en 50% acryl maar dat kon het niet zijn.
  Wij worden elke dag een stukje breiwijzer.
  Elma

 16. Altijd leuk om te merken dat ik met de informatie over handwerkzaken, die ik in de loop van de jaren in mijn hersenpan (of soms in mijn reserve-hersenpan: de computer) heb opgeslagen, anderen een plezier kan doen. Bedankt!

 17. @Josefien, heel hartelijk dank voor de uitleg. We zijn weer veel wijzer geworden!
  Ik had zelf nog nooit van dit garen gehoord, laat staan ooit in mijn handen gehad.
  Ik wil iedereen heel hartelijk danken voor de felicitaties en de goede wensen!!

 18. Hallo, ik heb 8 nieuwe bolletjes, prachtig donkerrood Everlasting garen gevonden. Betekend dit dat ze al heel oud zijn?
  Was echt, zonecht én tropenecht…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *