Hundertwasserhuis in Valkenburg

Hilly maakte al eens een log over de kleurrijke kunstenaar Hundertwasser, maar weet zij en jij dat onlangs voor Nederland, en wel in Houthem (Valkenburg) het eerste officiële Hundertwasserhuis is geopend? Het gebouw staat op het terrein van de Stichting Revalidatie Limburg (SRL) en maakt deel uit van de Ronald McDonald Kindervallei, een omgeving waarin kinderen met een handicap en hun ouders van een onbekommerde vakantie kunnen genieten.

Heb je eenmaal een Hundertwassergebouw gezien, dan zal zijn naam voor altijd in je geheugen zijn opgeslagen. Zijn gebouwen zijn herkenbaar aan de ronde lijnen, speelse elementen, kleurgebruik en de verwijzing naar de natuur. In zijn werk zijn invloeden uit de Jugendstil en van Antoni Gaudi terug te vinden. Hundertwasser was een voorstander van een mens- en milieuvriendelijke manier van bouwen. Gebouwen naar zijn ideeën zijn het Hundertwasserhaus in Wenen, In den Wiesen in Bad Soden am Taunus en een hotel in Blumau.

In de Regenboogspiraal, zoals dit Hundertwassergebouw genoemd wordt, zijn alle elementen van Hundertwasser terug te vinden. Een oosters aandoende maar functieloze toren die als stijlelement fungeert, ronde lijnen, veel keramiek, het groen op het dak, de vele ramen en het speelse karakter. De Regenboogspiraal heeft onder andere een toneelruimte, theater, internetcafé, een oplaadruimte voor rolstoelen en overnachtingskamers. Op deze manier kunnen ouders met hun kind van een onbekommerde vakantie genieten.

Uitgeverij Taschen heeft verschillende boeken over Hundertwasser uitgegeven. Allang was ik van plan om een boek te bestellen, nu eindelijk gedaan. En wel Hundertwasser, Dr. Harry Rand en Hundertwasser architecture, Dr. Angelika / Fürst, Andrea (ED).
Wil je wol in de kleuren van Hundertwasser dan kan je terecht bij Wolhalla.

24 gedachten over “Hundertwasserhuis in Valkenburg

 1. kijk een log naar mijn hart ,geweldig voor die kids ….en je ziet eerder opgestaan om je log te kunnen lezen …..we gaan er vandoor “qualitytime”!!!!!!!
  mooi Berthi!!

 2. JA ik wist het, jeugdjournaal !!!;-)).
  De kinderen vonden het prachtig en ik ook. Alleen denk ik aan degene die het moeten onderhouden, veel richels en randjes en je moet niet duizelig zijn want dan vind je de weg niet meer terug naar je kamer :-)).
  Idd éénmaal een gebouw/quilt gezien (Hilly en Mien B)de naam onthouden !!!
  Ik ga voor de wolletjes :-)).

 3. Deze fan zegt :Heerlijk Hundertwasser !!!!!!
  De verzameling is jaren geleden begonnen met een mapje kaarten daarna verschillende boeken(Taschen-Verlag) gekocht op Hundertwasser-tentoonstellingen(Kunsthal en in Kevelaer).In Wenen het Hundertwasserhaus bekeken!!!!!
  Hier in het kleinste kamertje hangen ingelijste kaarten .Heb je wat kleurrijks te bekijken als je daar moet vertoeven! Af en toe wissel ik de kaarten want ik heb meer kaarten dan lijstjes(ha ha ).
  En … in 2001 maakte ik mijn Hundertwasser-quilt.

 4. Berthi wat een heerlijk log, ik heb op alle links alle kleurrijke plaatjes bekeken en opnieuw genoten van de creaties van Hundertwasser. Meteen moest ik ook aan het werk van Mien denken en wat is dat toch knap om met naald en draad precies dezelfde sfeer te treffen.
  Fantastisch dat we nu in Nederland ook een Hundertwasser-gebouw hebben en ook nog eens voor zo’n goed doel. Wat heerlijk om in zo’n vrolijk huis te vertoeven, hoe erg de reden ook is.Dat je het boek bij Taschen hebt besteld…groot gelijk, dit wil je keer op keer kunnen bewonderen en het is zo goed om jezelf eens te verwennen en wij hebben er ook even via de link in kunnen bladeren. Geeft men mij honderd euro … ik ren meteen naar de boek- en/of handwerkwinkel en niet naat een kledingzaak of zo. Als laatste heb je dan inderdaad ook nog een handwerkwinkel genoemd, ben ik tevreden of ben ik tevreden met je log ; -))

 5. Hier nog een Hundertwasser-fan, al jarenlang. Vind ook zijn voornaam zo apart: Friedensreich. In Duitsland is ook een Hundertwasser-station: http://www.hundertwasserbahnhof.de/. Krijg de link weer niet aanklikbaar. Maar is ook interessant om te bekijken. Ik vind het Hundertwasserhuis in Houthem (daar heb ik 28 jaar met veel plezier gewoond) heel goed in de omgeving passen door zijn ronde vormen, maar ook door de kleuren. Nu hou ik op, want over Hundertwasser kan ik bezig blijven.

 6. Leuk stukje is dit weer. Ik heb even bij gelezen en het zijn allemaal weer van die leuke onderwerpen.
  Dat van de Hema en ook over die kleurrijke kinderkleding. Een genot om te lezen en te bekijken!

 7. @Hilly, had ik je zo nieuwsgierig gemaakt dat je eerder bent opgestaan?:-)
  Geniet van Praag en vooral veel cultuur opsnuiven!
  @mm, ik ga voortaan elke avond naar het jeugdjournaal kijken!:-) Ik was niet op de hoogte van het eerste officiële Hundertwasserhuis in Nederland. Toevallig hoorde ik het vorige week zaterdag en Marlies, de vriendin van Monique, heeft het me laten zien. Prachtig gebouw. Dus, ben je in Zuid-Limburg op vakantie ga dan beslist naar Houthem.
  @Mien B, ja ik weet dat jij ook een fan bent. Je Hundertwasserquilt is super!
  @Corrie, je tevredenheid straalt er vanaf!
  @MaRia, fantastisch dat jij om de hoek woont en ik denk dat Hundertwasser heel tevreden zou zijn met de plek waar het gebouw staat. Een perfecte omgeving.
  Wij hebben in Dagblad De Limburger niets gelezen over de opening van het Hundertwasserhuis. Dat verbaast ons. Of hebben wij het bericht over het hoofd gezien. Dat kan toch bijna niet?

 8. wat een leuk huis voor kinderen, dan moet je je wel een beetje “beter”voelen. Het ziet er ook heelplezierig uit . hoe is dat in een regenbui?? dan vergeet je de miezerige dag

 9. Leuk deze blog over het Hundertwasserhuis in Valkenburg. Wist je dat er ook een mooie quilt hangt? Gemaakt door Mia Loozen. Ik heb hem zelf nog niet gezien, maar hoor veel enthousiaste verhalen van quiltende bezoekers.

 10. Ja, leuk he, Hundertwasser. Ik heb in Wenen aan de snelweg een keer in een hotel van hem geslapen, met allemaal ronde kamers. Ik zocht het met google maar kon het niet vinden. Ik vond het heel leuk. De sokkenwol die Opal er van heeft gemaakt vind ik overigens vreselijk lelijk. Dat is nu weer jammer.

 11. @pauline, helaas was het gebouw dicht. Ik ga beslist nog eens kijken.
  @yvonnep, niet alle sokkenwol is mooi!

 12. Bij de Slegte een paar jaar geleden een paar boeken van hem gescoord, het dikke Taschen boek en nog een grote dunne met z’n werk. Groot kunstenaar!

 13. Zo hobbelig en scheef allemaal he , die Hundertwasser , en eer ik nu alle liefhebbers over me heen krijg ;-)))) ja dat is nu net de charme ervan! Ik weet het!
  Marlies

 14. Zo hobbelig en scheef allemaal he , die Hundertwasser , en eer ik nu alle liefhebbers over me heen krijg ;-)))) ja dat is nu net de charme ervan! Ik weet het!
  Marlies

 15. Wat prachtig dat er in Nederland nu ook een Hundertwasserhuis is. In 1992 brachten wij onze dochter naar haar stageplaats in het Novotel in Eschborn, vlakbij Frankfurt.
  Wij hebben dit gecombineerd met onze vakantie. In het stadsdeel Heddernheim vlak bij de camping was een groot terrein waar ze aan het bouwen waren. Toen wisten wij nog niet wat het was, met aparte vormen en heel kleurrijk. Het is nu 15 jaar geleden en onze dochter is daar gebleven, kreeg een relatie met de chef-kok (haar stage begeleider) en zijn samen erg gelukkig. Op een van onze logeerpartijen hebben wij een bezoek gebracht aan Bad Soden am Taunus en hebben het Hundertwasser huis bekeken.
  Schitterend, als je daar loopt is het toch anders dan op een foto. Vandaag weet ik dus wat ze in Heddersheim aan het bouwen waren een Kindertagesstätte van Hundertwasser was.
  Ook heb ik altijd genoten van de prachtige Hundertwasserstoffen. Ik heb er nog twee lapjes liggen en vind het zonde om te verknippen.
  Elma

 16. @Marlies, blijf vooral je eigen mening geven, dat waardeer ik en niet iedereen heeft dezelfde smaak. Was dat wel zo, dan hadden we een saaie wereld. Juist de diversiteit houdt het spannend!
  @Elma, fijn dat je dochter daar zo gelukkig is en Hundertwasserstoffen is weer nieuw voor mij. Die zullen zeker prachtige kleuren hebben.
  @Marnel, ik kom niet zo vaak meer bij de Slegte. Als ik in de buurt ben, moet ik toch maar weer eens naar binnen lopen. Je weet tenslotte nooit wat voor mooie aanbiedingen ze hebben liggen!:-)

 17. hoi
  Kwam toevallig langs en wilden even zeggen dat je log er mooi uit ziet
  en wat een apart gebouw
  Begrijp dat het voor kinderen is dieziek zijn????
  Mocht je eens zin hebben kom gerust eens langs op mijn logje
  groetjes conny

 18. Prachtig, prachtig. Ik ken hundertwasser allang en geniet van de schitterende kleuren van zijn schilderijen. Wat leuk dat dit huis er nu is. Ik ga het zeker eens bekijken.

 19. Ik kende Hundertwasser zijn art wel maar wist niet hoe hij heette. Dus vandaag weer wat bijgeleerd. Lijkt mij zeer mooi om dit in het echt te bekijken.
  @ Elma, wat had moeder toch een liefzere want haar kleine dochter was daar zo alleen in die grote stad in Duitsland:)
  Ja,maar ondertussen:)

 20. Hoi!
  Ik ga in Juni 6 weken daarheen! ^^
  Eerst vond ik het niks, maar gisteren ben ik op een testdag geweest!
  Het was daar echt zó mooi, een soort wonderland ^^ !
  Ik hoop echt zo dat ik er terecht kan, want ik heb er heel veel zin in! ;o
  Toen ik daar aankwam, en ik dat gebouw zag, was het echt zoiets van; ”wauw”
  en binnen is het ook zo gezellig en mooi!
  yay.
  xoxo

 21. @tom, onbekommerd staat hier goed. De betekenis van onbekommerd is probleemloos, onbezorgd en dat is net wat ik hier bedoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *