Kinderkleding, een lust voor het oog II

Vandaag een impressie van de expositie:

Kinderkleding, een lust voor het oog.Jasjes van de Rabari uit de Indiase deelstaat Gujarat.


Zeer rijkelijk geborduurd jasje uit Saurashta, een district van de deelsteet Gujarat in India. Het jasje is gemaakt van ecrukleurige katoen en gevoerd met een dunnere stof van dezelfde kleur. Schitterend borduurwerk.Groen katoenen jasje mogelijk van de Rajput caste. Geborduurd met de open kettingsteek. Voornamelijk versierd met symmetrische figuren.Jasje van de Yao uit Yunnan, China.


18 gedachten over “Kinderkleding, een lust voor het oog II

 1. Zit ik mij af te vragen hoe de werkplanning is van de kinderkleding .
  Want we weten toch dat de kleintjes er zo weer uitgegroeid zijn .
  Er zitten zoveel arbeidsuren / borduururen in dit werk .
  Ik denk dat ze gewoon aan de slag gaan en wel zien wie het dan later aan kan .
  En het wordt natuurlijk door meerdere kinderen gedragen . Er zijn altijd wel opvolgers die het dan weer aan kunnen .
  Als je de foto,s bekijkt , wat een werk zit er in deze kinderkleding . Wij moeten tegenwoordig met ons brilletje en extra louplamp werken en wij willen ons krantje op tijd lezen en de nodige Tv programma,s .
  En teutelen op internet . Dat hadden deze vrouwen niet . Maar de foto,s hier zijn prachtig en de vele vragen blijven over hoe het allemaal gedaan werd en in welke omstandigheden .
  Vandaag ben ik in verre landen en zie in gedachten heel veel vrouwen bezig steekje voor steekje iets moois te maken . . . . . .

 2. Wat een werk zit er in die kleding. Werkelijk schitterend. Leuk dat je zoveel foto’s hebt genomen.

 3. SCHITTEREND!!!!!!!!!!!!!!! al die kleuren, ik denk dat er verschillende generatie kinderen in deze kleding lopen, want ze zijn niet aan mode onderhevig.
  Vooral dat jasje van Yao uit China vind ik schitterend.

 4. Ja ik vind ze ook weer prachtig.
  Ik denk dat deze kleding voor hoogtij dagen waren (net als hier de doop) en dat het erfstukken werden nadat al (grote gezinnen?)de kinderen het gedragen hadden. Of dat de rijkeren wel voor elk kind iets nieuws lieten maken !?

 5. Wat weer geweldig mooi allemaal, ik krijg bij deze foto heel erg het gevoel dat dit is waar het om draait…om van het weinige dat men soms heeft toch iets heel moois te maken. Dit is ten diepste levenskunst. De eer van de ouders ligt besloten in deze prachtige kinderkleding. Ik hoorde eens een toespraak van iemand die naar Afrika was geweest en daar o.a. vluchtelingenkampen had bezocht. Er was een zee van kartonnen en plastic hutten te zien. Maar één daarvan viel op doordat voor de raamgaten een stuk kunstig uitgeknipt krantenpapier hing als gordijntje. Dat is me altijd bijgebleven en heeft diepe indruk op me gemaakt. Om in die doffe ellende en uitzichtloosheid nog iets van je hut en dus va je leven te kunnen en willen maken is ware levenskunst en op de een of andere manier zie ik dat terug in deze kleding, die soms ontstaat uit alerlei kleine lapjes en waar nog zoveel persoonlijke aandacht en liefde in gestopt wordt. Prachtig!

 6. Wat weer geweldig mooi allemaal, ik krijg bij deze foto heel erg het gevoel dat dit is waar het om draait…om van het weinige dat men soms heeft toch iets heel moois te maken. Dit is ten diepste levenskunst. De eer van de ouders ligt besloten in deze prachtige kinderkleding. Ik hoorde eens een toespraak van iemand die naar Afrika was geweest en daar o.a. vluchtelingenkampen had bezocht. Er was een zee van kartonnen en plastic hutten te zien. Maar één daarvan viel op doordat voor de raamgaten een stuk kunstig uitgeknipt krantenpapier hing als gordijntje. Dat is me altijd bijgebleven en heeft diepe indruk op me gemaakt. Om in die doffe ellende en uitzichtloosheid nog iets van je hut en dus va je leven te kunnen en willen maken is ware levenskunst en op de een of andere manier zie ik dat terug in deze kleding, die soms ontstaat uit alerlei kleine lapjes en waar nog zoveel persoonlijke aandacht en liefde in gestopt wordt. Prachtig!

 7. Hè bah, kreeg een Proxy error bericht en moest daarna een code invoeren, nu staat dat lange bericht er twee keer, sorry!

 8. @mm, klopt! Deze kleding wordt alleen gedragen tijdens bepaalde feestdagen. Daarom zijn ze over het algemeen nog zo goed.
  @Ella, ik hoop dat het duidelijk is dat het jasje van de Yao het zwarte jasje is en niet het jasje/jurkje dat eronder staat. Helaas weet ik niet uit welke streek het kleurrijke jasje komt. Aan de spiegeltjes te zien komt het uit India.
  @Corrie, het is mij al zo vaak opgevallen dat mensen die juist zo weinig hebben heel creatief zijn.
  @Gerrie, de wereld lijkt zo klein geworden door het internet. Je kunt virtueel overal naar toe reizen en de mooiste plaatsen bezoeken.

 9. Jaaaaaaaa, prachtig, prachtig, prachtig!!! De liefde voor het kind, in ieder steekje verwerkt… En bij deze kleuren, ruik ik ineens tropische geuren, voel ik een warme zon en lommerrijke oude bomen, geluid van inheemse muziekinstrumenten.
  Ja, er is ook de andere kant: de armoede. Maar waar ook ter wereld, de mens heeft altijd willen versieren, uitdrukking willen geven aan scheppingsdrang, ongeacht de omstandigheden. Zo mooi!
  Oh, die kleuren, die motieven! Mooie foto’s weer!

 10. Prachtig die kleuren! Ik ben er sprakeloos van. Is het nog wel te dragen? Het lijk me zo zwaar die jurken.

 11. Het spat echt van het beeldscherm af, wat een kleur, schitterend Te gek, Berthi dat je ons dit allemaal laat zien, tenslotte is Valkenburg een beetje uit de buurt voor mij, dus geniet ik dubbel!

 12. Wat een schitterende kleren, te mooi om te dragen.Je ziet er zo veel werk aan.Knap hoor ik zie mijn DD er niet in lopen, dat zou ze niet mogen het was altijd een kind wat midden in plassen ging staan dansen.Maar die kleuren zo mooi en net wat dijn zegt als je je ogen dicht doet ruik je de geuren en de warmte.Erg mooi.

 13. Hallo beste lezers,
  Ja Berthi allereerst een complimentje voor je fotografie! Prachtig. Mijn expositie heeft tot nu toe al veel positieve reacties gehad. Voor mij was met name de modeshows voor en door de kinderen een hoogtepunt!
  Heerlijk om die glunderende snoetjes te zien, maar ook goed om kinderen in contact te brengen met andere culturen. Dat is namelijk de tweede doelstelling van onze stichting. Hiernaast ben ik erg blij met de twee dikke fotoboeken die nu in de bibliotheek liggen met bijna vierhonderd foto’s van onze mannequins. Deze worden te koop aangeboden aan de ouders. Op deze manier kunnen we weer wat centjes verdienen voor onze projecten in Nepal. Wie geïnteresseerd is moet maar kijken op http://www.stichtingkumari.nl Daar staat (hopelijk eind van de week) ook een uitgebreide fotopresentatie van de modeshow van woensdag.Het volgende hoogtepunt is nu de lezing door Sheila Paine, ze is een van de grootste textielonderzoekers aller tijden en Peggy Kneefel. Sheila en Peggy zijn lieve vriendinnen van me en ik weet zeker dat het een avond om te smullen wordt.
  U bent welkom! Groeten uit een zonnig zuiden , Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *