Eigentijdse pronkrollen

Elma stuurde me enkele foto’s van prachtige pronkrollen die door haar cursisten zijn gemaakt. Heb je vragen over deze pronkrollen, dan wil Elma ze heel graag beantwoorden.‘Dit is een pronkrol waar net aan begonnen is. Eerst wordt de achtergrond genaaid en dan begonnen met een merklapje waar de meisjesnaam, geboortedatum en geboorteplaats op staat. Dan vult ieder naar eigen idee het verder in. De technieken zijn vrij en ik laat ze zelf met ideeën en patronen komen die zij mooi vinden.

De kleur- en stofkeuze is ook voor ieder anders. Inmiddels zijn achttien personen met een pronkrol bezig. De rol van Hennie is uit het rode kistje en er is een stuk blauwe stof aangezet zodat de lap verlengd kan worden. Ze is al ijverig bezig en heeft al twee lapjes klaar.’

50 gedachten over “Eigentijdse pronkrollen

 1. WWHHOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
  ZUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUCHT :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 2. Schitterend, deze rollen.
  Als ik dit zo zie zou ik er ook wel een willen maken, maar er zijn verschillende technieken die ik nog nooit gedaan heb.
  Elma waar woon jij, natuurlijk niet in de buurt van Maastricht, anders kwam ik beslist bij jou op les.
  Groetjes Ella.

 3. PRACHTIGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG!
  Mooiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!
  Dankjewel voor het meekijken!
  Diepe zucht…, daar wil je toch óók nog aan beginnen?
  :o)
  (en ik ben weer bij gelezen, pffft… zo ongeveer dan)
  Zwaaaaaaaiiiiiiiiiiiiii!
  :o)

 4. Helemaal eens met de vorige reacties, oh wat mooi!!!!!! Komt dat nog eens ergens op een tentoonstelling?

 5. Mooie rollen!!!!!!!
  Ik zie bandjes met siersteekjes.
  Lang geleden veel gedaan maar helemaal vergeten.

 6. wat een heerlijke plaatjes en zulk mooi werk Mag ik weer op 12 jarige leeftijd beginnen ? ik kom nu niet mer klaar, te laat te laat. ik hou het maar bij kleinigheden vergeleken hierbij , maar geniet er wel van, Heb een cursus grenzen bepalen gedaan en daar ben ik veel “wijzer” van geworden,.

 7. Schitterend, maar we hebben wel een heleboel levens nodig om alles wat mooi is óók te kunnen maken. Jammer hoor 😉

 8. Dat stoplapje vind ik zo MOOI!!!!! Lekker die kleurtjes en zo netjes gemaakt!Toch heerlijk dat er veel gehandwerkt wordt en dat moet maar heeeeeel lang zo blijven en het liefst nog veel meer mensen trekken.
  Ik krijg vandaag mijn Hardangerspulletjes zodat ik kan gaan oefenen. Zou het ooit wat worden zo verzuchtte zij , nieuwsgierig en een beetje boel onzeker.
  Marlies

 9. Héél erg mooie werkstukken en wat geweldig dat er nog steeds mensen zo’n cursus doen. Pronk- en breirollen zijn voor mij om ervan te genieten en ik voel niet echt de behoefte om het zelf ook te maken, misschien is dat iets om te doen als je alles wat je echt wilt maken al gemaakt hebt en dan echt de rust en de tijd neemt om voor jezelf al die prachtige technieken eens goed op een rijtje te zetten.

 10. Wat leuk Berthi dat je deze foto’s laat zien.Ook in het echt zijn de pronkrollen schitterend! Elma, je hebt me bijna over de streep!

 11. Mijn handen jeuken als ik dit zie. Wat een prachtig handwerk. Ik denk dat Elma ook niet in ’t Gooi woont. Is dat wel zo, dan vraag ik meteen of ik mee kan doen.

 12. Ella, waarom neem je geen contact op met Jeanny Cobben, die kan je alles leren wat je voor een pronkrol moet kennen en kunnen. Ze geeft les in Sittard (10 minuten lopen vanaf het station) en in deze tijd ligt Sittard toch echt in de buurt van Maastricht!
  http://www.handwerkpagina.nl
  Ik vind de pronkrollen prachtig!

 13. Zo, ik ben bij gekomen, PRACHTIG !!!!
  Wat mooi, wat knap en ook kleurrijk.
  Het lijkt mij een hele klus om de lange achtergrond stof er aan te krijgen zonder dat het gaat trekken. Want die stof is ook nog naar de voorkant omgeslagen voor zover ik het kan zien !!??
  Ik zie dat er ook niet zo heel jonge vingers en ogen hebben meegedaan.
  Was het moeilijk om nieuwe technieken aan te leren. Zijn daar duidelijke beschrijvingen van te vinden.
  Werden er oude patronen gebruikt.
  Is er makkelijk aan geschikte fijne materialen te komen.
  Hierover kan een heel boek/foto verslag prachtig zijn.
  Hennie Stevan is ook bezig met een boek over de pronkrollen.

 14. Basje, niet je eigen mooie werk uitvlakken hoor !!
  Corrie, het is mooi van een rol dat je van alles een beetje kunt doen om daarna toch een mooi groot project te hebben.
  Marlies, wat goed dat je gaat Hardangeren, houdt je ons op de hoogte !!
  Ik denk niet dat we honderd hoeven worden voor we dit af kunnen hebben, deze dames hebben het behoorlijk snel gedaan.
  Alle dames complimenten hoor !!
  (goh, zou ik enthousiast zijn :-).

 15. Mijn handen jeuken ook als ik dit zie. Het zijn werkelijk prachtige rollen geworden. Ik heb er een hele tijd naar zitten kijken. Heeft Elma ook een website?

 16. Elma mijn vriendin en oude handwerkjuf. Ik zie dat je nog steeds anderen mensen enthousiast kunt maken. Helaas woon ik nu te ver van je vandaag.Ik moet toe geven de pronkrollen zijn een schot in de roos. PRACHTIG. En dat zeggen Noordelingen niet zo gauw.Ga vooral zo door. vr.gr. Hilda

 17. Om bij de vraag van Annita te beginnen. Elma heeft geen website. Berthi geeft mij de gelegenheid om op haar site dit alles te tonen en te vertellen.Berthi, nogmaals mijn dank hiervoor.
  Mijn woonplaats is Ulrum, een klein dorpje in het noorden van Groningen.
  Mijn eerste kennismaking met een Souvenier de ma jeunesse was in het jaar 1976. In het dec.nr van Ariadne stond een advertentie om een boekje met bijgevoegd een afbeelding in kleur op ware groote te bestellen. Alle technieken werden beschreven door Anne Rose Oosterbaan-Martinus.
  Bij Trijnie van Spanning en Hennie Stevan heb ik echte antieke lappen gezien.
  Inmiddels wist ik dat ze in Groningen pronkrollen werden genoemd.
  Al 30 jaar geef ik in Ulrum handwerkles en sinds 1990 verkoop ik alle materialen die ik gebruik ook. Al 30 jaar geef ik in Ulrum handwerkles, steeds wat te bedenken om te maken met de dames viel niet mee. In mijn geliefde HZG las ik in april 1998 een artikel over “album amicorum” dat was de oplossing.
  Vul je eigen doosje. Alle technieken werden behandeld, ieder kon kiezen hoe fijn je kon werken en welke kleuren. In Pieterburen was een boekbinder die prachtige doosjes kon maken,met mooie gouden letters album amicorum en de naam er op. De maat was 15 x 10,5 Vaak werd een kaart met passe-partout gebruikt dan hoef je ook de vaak moeilijke afwerking niet te maken.
  Al gauw waren de doosjes vol en wat nu?
  De lapjes wat groter maken en in een rol naaien. Dit is de geschiedenis van het ontstaan van de Ulrummer pronkrol. Nu moet ik eerst boodschappen doen, vanavond krijgen jullie antwoord op je vragen.

 18. Elma, tijd voor een eigen web-site en een web winkeltje voor al die mooie materialen. Voor degene die niet naar curses kunnen !!! ???:-)).

 19. Oh wat is dit mooi!!!!
  Elma……GEWELDIG!!!
  Kom straks weer bijlezen als ik van al dit moois, waar ik zo hebberig van wordt, ben bijgekomen!!!

 20. Wat mooi en wat lijkt mij dat leuk om te doen. Is er echt een soort patroon van, of handleiding voor? Ik ga toch die oude Ariadnes weer eens doorkijken. Heel bijzonder, Elma!

 21. Zo. Ik zal mijn druppende tong even binnenboord halen. B-ness, wat een PRACHTIG log weer!!!!
  Elma: superdesuper. Goh, ik heb in Zuidhorn gewoond, begin jaren 90… als ik had geweten dat jij vlakbij zat was ik toen al bij je op les gekomen… Ik heb er wel kantklossen geleerd!
  Nu zit ik net als Ella in Maastricht.
  Prachtig. Dat ajourborduurwerk ook… Een grote pluim voor jou en voor je cursisten. Wat zul je blij zijn dat je zoiets moois kunt doorgeven…
  Hoe lang worden de pronkrollen, of is dat afhankelijk van de maakster?

 22. Deze dag weer heel wat reakties op ons aller hobby handwerken.
  Hoe begin je nu met de pronkrol.
  Wij hebben een mooie voeringstof gekozen (VENEZIA)die ik in honderd kleuren kan leveren. De stof wordt in de lengte doorgeknipt en je krijgt dan een lap van 70 cm. bij 10 meter. Daar wordt een tunnel van gestikt en omgekeerd. Netjes op een karton gerold. Dit werk doen we meestal als groepje om elkaar te helpen met recht leggen en spelden. Dan beginnen wij met het merklapje dat iedereen maakt. Wij zijn uitgegaan van het rode schoolmerklapje met je meisjesnaam, geboorte- datum en plaats.
  Verder zijn alle technieken, stofkeuze en kleuren vrij. Als je oude handwerken hebt liggen kun je die er prima in verwerken.
  Patronen komen overal vandaan uit oude en nieuwe boeken.
  Oude handwerkjes van de rommelmarkt die vaak voor € 0,10 worden gekocht worden weer op patroon gezet en gemaakt.
  Alle lapjes worden eerst op de rol geregen, dat gaat erg makkelijk doordat de rand die naar voren komt op 2,5 cm is doorgestikt met een grote steek op de naaimachine ( gaat er later weer uit )
  Tussen twee technieken wordt een kantje of bandje gezet. Gekochte kant, eigen gekloste kant, gehaakt, gebreid, bewerkt aidaband.
  Is het werkstukje te klein voor de rol zet je het eerst op een stukje van de achtergrondstof. Alle oefenstukjes van kantklossen kunnen er ook in verwerkt worden. Zo hoop ik jullie een aantal ideen te hebben gegeven. Wij kunnen altijd nog bedenken dagen te organiseren, hoe verwerk ik mijn handwerkjes in een pronkrol.
  Elma

 23. Ik had vandaag niet eerder de gelegenheid om een reactie te plaatsen, maar hier komt die dan.
  Wat een mooie reacties allemaal en terecht. Elma is een geweldige handwerkjuf en zij heeft zeer goede cursisten.
  Knap werk wordt er gemaakt en het resultaat zegt genoeg.
  @Marian’ne m, fijn dat je iedereen een bemoedigend woordje toespreekt, zeker op een dag als vandaag als ik er niet ben.
  In de toekomst zullen we vast nog meer van Elma horen over de pronkrollen.
  Zien jullie dat er net een foto toegevoegd is?

 24. zoooeeeefffffffffffffff, snel kijken !!!!
  OOO ik zou zo graag met een heel sterk vergrootglas elk steekje willen bekijken ;-)).
  Elma, bedankt voor de uitleg.
  Ik hoop ooit zo’n mooi groot stuk achtergrond doek nodig te hebben.
  Ik heb nog geen 75 cm aan pronkrol handwerk. En dat zijn alleen nog maar kruiswerkdoekjes. Ik ben nu aan het oefenen met fijn (fijner) haakwerk !

 25. @marian’ne m, jij hebt al 75 cm!!! Jij doet zo ontzettend veel, daar kan ik niet aan tippen!:-)
  Enne, ik zag pas nog schitterende haakwerkjes op je blog!!!

 26. Jullie moeten in de toekomst de gelegeheid krijgen om al deze werkstukken te bewonderen.
  Mijn probleem zit nog in de vitrine. Graag wil ik ze helemaal uitrollen en tonen. Mijn schatting is een vitrine van 100 meter of nog meer. Het aantal deelnemers stijgt nog steeds. Ook 75 cm is welkom, vooral als je heel fijn werkt.
  Elma

 27. Berthi na de harten gaan we allemaal aan de rol !!!!
  Dan kan het misschien een meerjaren plan worden .
  Waarom eigenlijk niet ?
  Er zullen velen schrikken , kijk niet naar wat er voor je ligt , maar maak gewoon een plan en een begin .
  Elma geeft al wat aanwijzingen .
  En bedenk wel er is nergens iets bij wet vastgelegd , als je er aan begint is het gewoon voor je eigen plezier en hier overal zullen we elkaar wel stimuleren .

 28. Wat hebben we toch een fijne hobby he.
  Alleen nu nog de tijd om zoiets te maken.
  Ik zit te smullen.
  Annemieke

 29. Wat een leuke en goede uitleg Elma. Wie weet ga ik ook al die kleine doekjes nog eens in en pronkrol verwerken.
  ‘k Vind het echt geweldig wat je hebt gedaan.

 30. Elma, bedankt voor de informatie !!
  Dat zal een hele klus zijn om de rollen te tonen, maar o zo prachtig !!
  Je zal ons vst wel op de hoogte houden !!? Succes !!!

 31. met een dag vertraging: wat een prachtig handwerk.
  ik zou graag mee aan de rol gaan.
  jammer dat ik zo ver van groningen woon …
  maar inderdaad misschien kunnen we iets virtueels doen …

 32. Dag Paulie,
  Fijn om weer van je te horen. Ik zag in het nieuwe nummer van HzG een prachtige merklap van je staan.
  Zoals Marian’ne al zegt, kan jij heel veel in een korte tijd. Maar het moet natuurlijk wel leuk blijven.
  @elisabeth, ik ben met mijn gedachten op dit moment helemaal bij het hartenproject. Eerst dat goed afronden en dan verder kijken!:-) Tenslotte moet ik nog beginnen aan het hartenproject…

 33. Wat heerlijk om alle aanvullingen te lezen!
  :o)
  Dankjewel Elma!
  :o)
  Hoi Paulie,
  je bent een schat, ook dit heb je weer voor een ander geborduurd.
  :o)
  Zwaaiiiiiiiiiiii Berthi.
  :o)

 34. Hoi Elma
  Als ik deze reacties allemaal lees,voel ik mij bevoorrecht,dat wij zo dicht bij jou wonen.Het is altijd een feestje om dinsdagmiddag naar jou te gaan.Dan komt de verrassing wat voor een patroontje weer voor ons op tafel licht.Hoop nog heel lang van jouw lesuren te genieten.
  Groet Truus

 35. Hoi Elma
  Als ik deze reacties allemaal lees,voel ik mij bevoorrecht,dat wij zo dicht bij jou wonen.Het is altijd een feestje om dinsdagmiddag naar jou te gaan.Dan komt de verrassing wat voor een patroontje weer voor ons op tafel licht.Hoop nog heel lang van jouw lesuren te genieten.
  Groet Truus

 36. @Truus Nienhuis, gezellig om van nog een cursist van Elma te lezen.
  Praat gerust met ons mee!

 37. De eerste foto van deze log, daar kun je het werk van Truus zien. Ze heeft nog veel meer werkstukjes klaar maar nog niet genoeg kantjes geklost. Morgen begint ze weer aan een nieuwe kant, dit keer voor een smal raampje in de voordeur van haar nieuwe woning. Ook van mij kant geniet ik van de dinsdagmiddag als jullie op les komen.
  Elma

 38. @Elma, goed dat je dit nog even zegt. We kunnen haar naam nog net lezen bij de schitterende pronkrol. Het zijn stuk voor stuk handwerkrollen geworden om mee te pronken!!!!

 39. fantastisch wat ik allemaal hier zie!!
  Ik kan er niet genoeg van krijgen.
  Is er in het zuiden ook iemand die hier cursusen in geeft of daarbij helpt?

 40. Elma,
  Ik woon in Pieterburen en zou graag wat meer weten of de cursus. Het lijkt me leuk om allemaal verschillende technieken te leren, maar ik wil die lapjes dan verwerken in een lappendeken i.p.v. een pronkrol. Dan kan ik het tenminste echt gebruiken.
  Karin

 41. @Karin van Hoorn, wat een leuk idee om van de technieken een lappendeken te maken. Ik woon ook in gemeente de Marne, stuur mij een mail en wij kunnen verder overleggen.
  elma.hoog@planet.nl

 42. @Karin van Hoorn, een lappendeken van verschillende technieken hebben we hier nog niet voorbij zien komen. Een prachtig idee en zoals je zelf al zegt ook praktisch. Ik ben benieuwd.
  Heerlijk dat je in de omgeving van Elma woont zodat je bij haar een cursus kunt volgen. Veel succes met de lappendeken. Wellicht horen we er nog meer over!

 43. wil graag een nieuwsbrief ontvangen.Ik ben namelijk bezig met een pronkrol te maken.Kennen jullie mensen in vlaanderen die dat ook doen ?Ik zou graag een groepje maken en woon zelf in Antwerpen.Alvast erg bedankt.

 44. @Cecile Leestmans, elke dag staat er een berichtje te lezen op mijn blog waardoor ik geen nieuwsbrief uitgeef. Alle berichten/patronen over de pronkrol kun je hier vinden:
  http://berthi.textile-collection.nl/pronkjournaal/

  Ik ken geen mensen die in Vlaanderen bezig zijn met een pronkrol. Gewoon zelf proberen een groep samen te stellen door op diverse plaatsen een berichtje te plaatsen. Er zullen zeker enthousiaste handwerksters zijn die interesse hebben. Veel succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *