Mariska de circusprinses

Vandaag start de Kinderboekenweek en dat brengt mij terug naar mijn jeugd. Er is één boek waar ik mooie herinneringen aan heb en dat voor mij hét jeugdboek is, en dat is Mariska de circusprinses geschreven door Sandor Kis. Dit boek heeft nooit in mijn boekenkast gestaan, maar het was juffrouw Colen die het verhaal van Mariska in de vierde klas van de lagere school (1966-1967) voorlas. Er is niemand die haar ooit maar enigszins heeft kunnen evenaren. Zij kon zo mooi voorlezen en dan in het bijzonder Mariska de circusprinses. Het is een zielig verhaal en door het prachtige voorlezen van juffrouw Colen kreeg je vanzelf waterige oogjes. Ik heb het boek nooit gekocht en ook nooit meer gelezen. Als ik dat zou doen, dan weet ik bijna zeker dat het tegen zou vallen en dat wil ik niet. Ik wil liever deze mooie herinnering bewaren.

Via Google ben ik informatie gaan zoeken over Mariska de circusprinses omdat ik het boek niet in huis heb. Het verbaasde me dat ik niet de enigste ben die in de jaren zestig zo onder de indruk was van dit boek. Via Google kwam ik er nog achter dat er zelfs een herdruk is uitgegeven waar de nabestaanden niet van op de hoogte waren. Mag dit? Het programma Tros Opgelicht zocht het uit. Op Youtube kan je het verslag zien. Voor een betere kwaliteit van het filmpje moet je op deze link klikken en naar de uitzending van 21 maart 2006 gaan. Verschuif het bolletje iets over het midden en je krijgt het onderwerp over auteursrechten te zien.

Het verhaal van Mariska de circusprinses:

Mariska, het kleine dochtertje van een rijke boerenfamilie, woont op een boerderij in Hongarije, samen met haar hond Tell, haar paardje Stella en de oude herder Samuel. Ze is daar heel gelukkig, totdat ze op een kwade dag, als ze in het bos ligt te slapen, meegenomen wordt door een oude zigeunervrouw. Ze krijgt oude vieze kleren aan en moet uit bedelen gaan op de bruggen van Boedapest.
Op een dag wordt ze doorverkocht aan een circusdirecteur. Deze is, samen met Madame Julie, erg goed voor haar. Ze krijgt mooie kleertjes aan en gaat optreden in het circus als prinses Mariska.
Tijdens een optreden in Wenen, vinden haar ouders, die daar een korte vakantie doorbrengen, haar terug. Mariska keert dan, samen met haar gelukkige ouders weer naar Hongarije terug.
Dan breekt de oorlog uit. Vader moet als officier vertrekken en het land wordt bezet door de Roemenen. Moeder wordt ziek en wordt in een inrichting opgenomen. Mariska wordt aan de zusters van een weeshuis toevertrouwd. Opnieuw slaat het noodlot toe, als Mariska door een ziekte blind wordt. Ze moet nu naar Parijs vertrekken, naar een tehuis voor blinde kindertjes. Daar hoort ze van het wonder van Lourdes en als ze van een rijke dame een wens mag doen, wenst ze dat ze met alle blinde kinderen naar Lourdes mag. Zo gebeurt het.
In de grot van Lourdes zit zij naast twee Hollandse mannen als het wonder gebeurt dat Mariska weer kan zien! De mannen, Kobus Lach en meneer Overman, zijn daar zo van onder de indruk, dat zij Mariska naar Nederland laten overkomen om verder voor haar te zorgen. Ook in Nederland is Mariska gelukkig, maar denkt toch vaak aan haar vader en moeder. Dan krijgt ze op een dag een brief van haar moeder… en vader!
Vader en moeder besluiten nu, om met Mariska naar Zuid-Amerika te vertrekken. Met een groot schip gaan ze op weg. Onderweg moeten ze door een brand aan boord een tussenstop maken op een klein eiland. En wie ontmoet Mariska daar? De circusdirecteur met Madame Julie, die op weg zijn naar Parijs, en met hun vliegtuig op het eiland een noodlanding moesten maken.
Nu besluit de familie om mee te gaan naar Parijs, waar Mariska opnieuw als prinses in het circus gaat optreden. Ze verdient nu zoveel geld, dat ze een stuk land in Hongarije voor vader kan kopen. Wat zijn ze blij, als ze op een goeie dag weer met zijn drietjes naar hun land terugkeren en daar gelukkig worden.

Een fragment uit het boek staat hier te lezen.

Aan welk jeugdboek heb jij goede herinneringen?

45 gedachten over “Mariska de circusprinses

 1. Dat klopt Berthi,dit boekje ken ik niet ,maar ik had hetzelfde met `fuut`zei de fuut…..wat een tegenvaller na zoveel jaar…terwijl ik het zo levendig voor me zag en geweldig vond…
  nooit doen!!fijne kinderboekenweek allemaal enne Bill Clinton signeert vandaag in Donner-Selexyz Rotterdam….en wij gaan de DDD opbouwen…armme ruggetjes….alles wordt geel en de koorts stijgt

 2. In de zesde klas las meester Cornelissen het boek Reis door de nacht van Anne de Vries voor. Ademloos zaten we van tien voor twaalf tot twaalf uur en de laatste tien minuten van de middag te luisteren. We hadden wel tot acht uur ’s avonds willen blijven zitten zo mooi was het. Meester Cornelissen las het jaar in jaar uit voor aan de zesde klas dus wist precies waar het spannend werd en liet ons daar mooi mee zitten, de cliffhanger avant la lettre. Mijn man zat een paar jaar eerder bij deze meester in de klas en het is het enige boek wat we dubbel hebben, we hebben het naderhand nog regelmatig gelezen. Maar nu zal ik dat beslist niet doen want het wordt nooit meer zo mooi als toen.
  Groeten, Simone de Haan.
  p.s. Ik ga straks wel naar de boekwinkel om voor mijn drie dochters een boek te kopen, die traditie houden we uiteraard in ere. Al gaan de boeken tegenwoordig over zaken waar wij in de zesde klas geen weet van hadden.

 3. Jeugdnostalgie.
  Op zolder staan nog 3 boeken over Mariska:
  1 Mariska onder de Indianen
  2 Mariska in Scheveningen
  3 Mariska de Circus Prinses
  Alle drie de boeken zijn nog de orginele uitgaven.

 4. De boeken van Arendsoog en Witte Veder en Pim Pandoer zijn voor mij echte jeugdherinneringen, als meisje vond ik dit geweldige boeken, wij hadden de hele serie thuis.
  Ook het boek De Doopkaars vond ik toen een heel mooi boek.
  Wie dit geschreven had weet ik niet meer, maar heb het enkele jaren geleden opnieuw gelezen, en vond het nog steeds een mooi verhaal.
  Ook de Wipneus en Pim boeken werden bij ons thuis stuk gelezen.
  Ik ben nog steeds een boekenfanaat.
  Prettige dag Ella.

 5. In de zesde klas las meester Hoffman het boek Engelandvaarders van K. Norel voor. Ademloos zaten we aan zijn lippen, zo mooi kon hij voorlezen en wat vond ik het een prachtig verhaal. Jaren later zag ik het bij mijn vader in de boekenkast en heb ik het nog eens gelezen, maar de mooiste herinnering bewaar ik toch aan het voorlezen van meester Hoffman.

 6. Mijn favoriet was ook Mariska de circusprinses, daarom heb ik twee jaar geleden de herdruk van mijn kinderen gekregen. Nooit geweten dat dat herdrukken misschien illegaal was.

 7. Ik weet dat ik in die tijd heel veel las. Ik had een dubbel abonnement op de leeszaal. Toch kan ik me uit die tijd nog maar heel weinig herinneren. Wel dat we thuis een vertelselboek hadden met Hanny Lips ( “tante Hanny”) voorop. Zij was één van de eerste omroepsters.

 8. Als kind las ik ook al veel, toch kan ik mij geen titels herinneren, wel tranen bij W.G. vd Hulst (toen al ouderwets, maar zo mooi) Voor de kinderen veel voorgelezen, Pluk vd Petteflet, Ronja de Roversdochter, zondermeer favoriet bij hen en mij!

 9. Nog eventjes……er is een heel mooi boek uit. Het heet “Van Arendsoog en Joop ter Heul” geschreven door Janneke van der Veer en uitgegeven bij Terra (en ook nog eens in samenwerking met Stichting ’t Oude Kinderboek).In dit boek passeren aan de hand van vijfenzestig thema’s vele populaire kinderboeken uit de periode 1900-1970 de revue.
  Het is zeker een aanrader, opeens komen er weer allerlei herinneringen boven. Ik heb hem gekocht en blader er echt regelmatig in.

 10. @Hilly, ik kreeg een email over de signeersessie van Bill Clinton, daarin werd uitgelegd waar je je aan diende te houden als je het plan had om naar boekhandel Donner te komen. Ik ga niet!!:-)
  Werk ze vandaag en wie weet kom je leuke koopjes tegen!! Een fijne dag vandaag!
  @Simone, die traditie moet je er zeker inhouden. Toen mijn kinderen klein waren ging ik ook altijd met ze naar de boekhandel. Volgens mij is de aandacht voor de kinderboekenweek alleen maar meer geworden, met vooral leuke activiteiten.
  Kunnen de meesters en juffrouwen van tegenwoordig ook nog zo mooi voorlezen?
  @els, later heb ik Mariska onder de indianen gelezen en dat boek ligt ergens op zolder stof te verzamelen. Dit boek haalde het niet bij Mariska de circusprinses.
  @Ella, Arendsoog heb ik nooit gelezen. Waren dat niet meer jongensboeken?
  @Liezbeth, nog zo’n meester die mooi kon voorlezen. Het grappige vind ik dat iedereen de naam van de leerkracht nog weet.

 11. Ik heb altijd heel veel gelezen, het boek van Tante Hanny staat nog bij mij in de kast, en de tweeling, Dik Trom, Pietje Bel, Sprookjes van Hans Andersen en nog veel meer. Alleen op de wereld natuurlijk.
  Ik heb ze gelukkig allemaal nog.
  Elza.

 12. Uit de bibliotheek had ik een keer “Het nijlpaard van José” van Guus Betlem, gelezen. Dat heeft mijn leven bepaald. Ik heb het boek nog vaak geleend en voor mij stond vast dat ik in een dierentuin wilde gaan werken “als ik groot was”. Dat is ook gebeurd, Ik wilde het toen ik 16 was meteen groot aanpakken en solliciteerde bij Blijdorp, maar daar werden in die tijd (1961) echt echt geen meisjes aangenomen, wel kreeg ik er een rondleiding achter de schermen, waar ik al heel blij mee was. Die regel bleek in alle grote dierentuinen te gelden en uiteindelijk belandde ik in Klant’s Zoo en Dressuurschool in Valkenburg. Je kunt dus wel zeggen dat een boek voor mij levensbepalend was. Aan het lezen van dat boek heb ik goede herinneringen, maar ik betwijfel of het goed is dat je als jong kind zo bepaald wordt door een boek wat toch weinig met de realiteit te maken had.

 13. Wat een leuke vraag! Helaas weet ik de namen van de auterus niet meer en heb nog geprobeerd ze op te zoeken, maar niets gevonden. Mijn liefste boeken waren “Liesjes schoonste droom”, het jeugdboek van mijn moeder “Elsje” en het boek “De Zwarte Kanga” van v.d. Meij. Mariska kan ik me gek genoeg niet herinneren als gelezen of voorgelezen, maar ik heb er veel over gehoord. Een heftig boek voor kleine meisjes met al die rampen die haar overkomen. Maar de voorkant van het boek dat je op de foto laat zien, is me wel heel bekend. Misschien bij vriendinnetjes zien liggen of zo.
  Terwijl ik dit aan het typen ben, word ik door de bibliotheek gebeld of ik lid wil worden :- )))

 14. @Marga, voor jou zeker interessant om de uitzending van Opgelicht te bekijken. Zo kom je te weten waar de naam Mariska vandaan komt.
  De herdruk verscheen in een oplage van 2500 stuks en die zijn nagenoeg allemaal verkocht.

 15. @MaRia, dat boek heeft wel heel veel indruk op je gemaakt, misschien iets té veel!
  De meeste kinderen zullen toch op een gegeven moment een verhaal achter zich laten.
  @Corrie, … en ben je lid geworden?:-)
  @Elza, de olijke tweeling wordt nu nog gelezen. Misschien is dit wel een tijdloos boek!?

 16. Zelfs bij mij in (rond 78) was Mariska nog een geliefd boek. Het is mij alleen nooit gelukt om aan de beurt te komen.
  Als kind was ik eigenlijk dol op heel veel boeken. Maar vooral de boeken van Astrid Lindgren zijn me altijd bij gebleven. En heb ze later ook voor mijn dochter gekocht. Die kiest nu vooral voor de boeken van Francien Oomen en Carrie Slee.

 17. Bij ons thuis kreeg iedereen(12 kinderen) met Sinterklaas ook een leesboek cadeau. Dat bracht dus heel wat “leesvoer ” in huis.
  Verschillende van de titels die hier vandaag voorbij komen herinner ik me .
  Voorlezen (nu voor de kleinkinderen) en zelf lezen, een heerlijke bezigheid!!!!!

 18. Ik mocht toen ik klein was, de jeugdboeken van mijn moeder lezen, waaronder Rozemarijntje van W.G. van de Hulst. Ik vond die boeken zo heerlijk om te lezen en het hoofdpersonage ook, dat ik me altijd voor heb genomen dat als ik een dochter zou krijgen, ze Roosmarijn zou heten en zo geschiedde (als tweede naam).
  Toen ik een jaar of 20 was overigens, kocht ik de complete omnibus van Rozemarijntje en las ‘m toen nog eens en toen las ik het anders, het was minder spannend dan toen ik klein was maar de wens om een dochter Roosmarijn te noemen bleef. Zelf heeft dochterlief overigens wel een hekel aan deze naam, zo heet ze niet voor haar gevoel…
  Oudste zoon is Gerben genoemd naar Gerben Zonderland uit de Kameleonserie, waren ega en ik dol op in onze jeugd.

 19. @Maaike, leuk om te lezen dat bepaalde boeken een grote indruk achterlaten. Je vergeet ze zelfs niet meer zoals uit bovenstaande reacties ook blijkt.

 20. Er is hier weer zoveel te lezen .
  Daar kom ik wel voor terug .
  Ik zat inmiddels wel even na te denken , had ik een lievelings boek in mijn jonge jaren ?
  Eigenlijk weet ik het niet zo , toch las ik wel veel .
  Maar wat er met de verhuizing tevoorschijn kwam , dat was het boekje ANNEKE EN DE SIK van v.d.Hulst . Dat boekje kreeg ik met het Kerstfeest van de zondagsschool .
  En we werden altijd getracteerd op een mandarijntje en een portugeesje .
  Dat laatste is een heerlijk cakeje van een speciaal gebakken deeg en zo lekker als ze vroeger waren zo lekker heb ik ze nergens meer gevonden .
  Soms heeft een bakker portugeesjes , altijd moet ik ze proberen en nooit zijn ze zo lekker als toen .
  Gelukkig dat ik het mooie kerstboekje uit die dagen nog heb . Gewoon een verrassing om het terug te vinden .
  Want vlak voor de kerst was mijn zusje geboren en mamma lag nog in het kraambed . Dat ze nu net ziek werd toen dat zusje kwam , snapte ik ook niet .
  En alles was naar beneden verhuisd het bed en ledikantje stonden in de voorkamer .
  In dat bedje had ik ook gelegen .
  En nu was er speciaal een prachtig hemeltje over gemaakt , mamma was creatief !
  Ik had al enige jaren van Opa en Oma een heus eenpersoons grootmensenbed gekregen .
  Ik zie het allemaal weer voor me hoe het er uit zag .
  Oma was baakster en zij kwam helpen , maar eigenlijk meer om mij te verzorgen dat ik op tijd naar school kwam , want ik herinner mij goed dat de wijkverpleegster ook kwam . De trots op school vertellen dat ik een zusje gekregen had . En met de kerst ook nog een mooi boekje krijgen , daar was ik zo blij mee en ging er uit voorlezen daar bij het bed met mamma en het lieve zusje in haar eigen bedje . Ik zie me weer zitten en herinner dit als een prachtig moment .
  Voorlezen deed ik graag en zou ik later nog heel vaak doen .
  Dit was weer even in de tijd terug . . .

 21. Oh ja nog iets , werd er voorgelezen op school en genieten van PIETJE BELL !
  Toen hij stiekem naar de logeerkamer ging waar zijn tante haar middagdutje deed , zij droeg een pruik en had voor het dutje haar pruik afgelegd en Pietje ging dat passen . Nou ja wat er allemaal nog meer gebeurde .
  Veel later was ik ook onder de indruk van :
  De martelgang van kromme Lindert
  En nog steeds zeg ik wanneer ik een moeilijk klus heb gedaan , het is net de martelgang van kromme Lindert !!

 22. Berthi, Arendsoog waren jongensboeken, maar ik vond ze heel leuk om te lezen.Ook Pim Pandoer waren jongensboeken, maar veel spannender dan meisjesboeken. Groetjes Ella.

 23. @Gerrie, weer zo’n mooi verhaal van je. Grappig dat jij een speciale uitdrukking van een boek nog regelmatig gebruikt. Zo zie je maar weer, bijna iedereen heeft iets met boeken en op een gegeven moment springt er een speciaal boek uit die je niet meer vergeet.

 24. Daar gaat ie: Alleen op de wereld,ik vond het zo’n prachtig boek dat ik een (halve?)nacht stiekem in bed doorlas en de buurman de volgende dag bij mijn ouders vroeg wat er toch aan de hand was omdat het licht de hele nacht aangebleven was! Kameleon, de hele serie van de oorspronkelijke schrijver H. de Roos heb ik compleet.
  Rozemarijntje (net als Maaike later als omnibus gekocht), de Grote 7, Arendsoog, maar ook de boeken van Thea Beckman, Jan Terlouw. Te veel om op te noemen!

 25. Die boekjes van Mariska ken ik niet. Misschien van voor mijn tijd geweest en ik hield (en hou nog steeds niet) van zielige boeken. Ik las als kind heel veel en weet nog goed -weet niet hoe oud ik was- dat ik op aanraden van ik denk de leraar ‘alleen op de wereld’ ging lezen. Tranen met tuiten en toen dat aapje doodging was het genoeg voor mij…ik heb het boek weggelegd en nooit meer willen lezen.

 26. Ik herken het boek wel, maar heb het nooit gelezen. Een boek wat in mijn herinnring gegriefd staat is Dubbele Lotje van Eric Kastner. Ik heb tranen met tuiten gehuild. zo zielig vond ik het. zijn er meer die dit boek nog kennen? Omdat het kinderboekenweek is, hebben wij de traditie dat de kinderen, maar nu de kleinkinderen een boek mogen uitzoeken. Zaterdag gaan we op pad met 3 kleinkinderen en voor de kleinste zoeken we metelkaar er één uit. Ik ben benieuwd wat ze dit jaar uit gaan zoeken.

 27. Ja, recentelijk nog gelezen en ook Emil und die Detektive! Prachtboeken die nooit verouderen!

 28. Nou ja, dat was ik dus. Lezen die boeken, je zult er geen spijt van hebben!

 29. @Mienke, jij hebt een complete bibliotheek in huis, volgens mij! Prachtig! Binnenkort ga ik de video bekijken die ik van je te leen heb en je boek lezen zodat het daarna weer keurig in je boekenkast kan komen staan.
  @odette, dat er iemand dood gaat, is helemaal erg.
  @Marijna, Dubbele Lotje zegt mij niets.
  Leuk dat je met je kleinkinderen een boek gaat uitzoeken.
  @eva, begrijp ik het goed dat jij Mariska de cirsusprinses hebt gelezen of reageer je op een reactie?

 30. Ik reageerde op ‘Dubbele Lotje’, waar Marijna over schrijft. Dus ook van Erich Kästner. Haal het maar in de bieb. Heel leuk om te lezen.

 31. @eva, is me nu duidelijk. Goed om te horen dat sommige boeken niet verouderen. Jip en Janneke valt daar ook onder.

 32. Ohh Eva, ik had de naam van de schrijver verkeerd geschreven! Emil heb ik nooit gelezen. Maar de |Lotjes heb ik wel 3 keer gelezen.
  Berthi, ik ben het met je eens. Jip en Janneke verouderen ook niet.

 33. Nog even, kennen jullie de boekjes van Miesje Sandelhout? Ik weet de schrijver iet meer. Het waren ongeveer 7 deeltjes. Ging over een gezin in een dorp en bestond uit 7 zusjes.

 34. Ook ik heb genoten en herinneringen aan mariska de circus prinses en mariska onder de indianen, ze moeten nog ergens in huis staan 😀
  En verder was er: Ellen op ballet, helaas heb ik dit boekje uitgeleend aan een tiener en nooit meer terug gekregen.
  en ook de Pitty boeken herinner ik me
  en nog vele anderen.
  Ik was een buitenbeentje, want lezen deden ze waar ik opgroeide niet zoveel, wel in ons gezin, maar niet in de omgeving.
  De school deed het wel met voorlezen en samen lezen, maar daar buiten was het er niet: het was een ” niet nuttige bezigheid”.

 35. @tara56, een ‘niet nuttige bezigheid’… het is alsof we over een ander tijdperk praten! Tegenwoordig wordt het juist steeds meer gestimuleerd om veel te lezen. Gelukkig maar! De Pitty boeken herinner ik me ook, maar die heb ik op latere leeftijd bij de bibliotheek geleend.
  Ellen op ballet, zegt mij niets.

 36. Ja, zo ging dat in de jaren 50 in het diepe zuiden waar ik als amsterdamse terecht kwam.
  Handwerken was nuttig en dat heb ik dus ook geleerd en doe ik nog steeds met groot plezier.
  Gelukkig ben ik ook altijd blijven lezen
  :-] en Billy Bradley waren ook leuke boeken!
  tara56

 37. Van de 5e klas l.s. 1957 herinner ik me hoe we gekluisterd aan de lippen van de meester hingen als hij weer voorlas uit het boek:
  De zwarte Kanga
  en later het vervolg
  De Zilvergieren.
  Voor mijn kleinkinderen zou ik dit nu zelf graag voorlezen.
  Wie kan mij een tip geven hoe ik nog aan deze boeken kan komen.
  Bij voorbaat hartelijk dank. Gerard Kuiper

 38. De Zwarte Kanga, Zilvergieren hebben als hoofdpersoon Bowie Scott. Schrijver is Frank van Wieringen. Moeilijk te vinden titels overigens.

 39. Mijn dochtertje moet een boekenpraatje houden.
  En wist niet welk boek ze moest nemen , toen dacht ik aan Mariska de circus prinses.
  En ja hoor ergens op zolder vond ik hem terug.
  We zijn hem nu samen aan het lezen .
  En nee voor mij is het geen teleurstelling.
  Als kind was het al mijn lievelings boek , maar nu vind ik het verhaal nog mooier dan toen ik kind was.
  En mijn prinsesje die niet van lezen houd is nu niet te stoppen met lezen.
  Zo mooi vind ze het boek

 40. Hallo Berthi,
  Ik heb Mariska gelezen ik denk wel 4 keer. Als klein meisje eind 50’er jaren. Met mijn moeder ging ik naar de bieb en daar heb ik het wel 4 keer dus geleend. Prachtig!
  Waarom schrijf ik dit nu? Ik heb zojuist op tv een verhaal gehoord in Tijd voor Max.dit ging over Hongaarse vluchtelingen in 1956 +/- Dit bracht mij naar Google en ik vond jouw blog! Leuk!
  Groet Ada

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *