Wauw! Nederland in de jaren ’70

De tentoonstelling Wauw! in het Noordbrabants Museum, die gisteren van start is gegaan, wordt in de volksmond al ‘de zus van Knus‘ genoemd. Toch zal deze expositie anders zijn, vertelt de organisator Charles de Mooij. Bij de expositie Knus werden met name objecten uit het dagelijks leven getoond die een globaal beeld gaven. De tentoonstelling Wauw! zal heel herkenbaar zijn, veel objecten en bewegend beeld en in vergelijking met Knus wordt er met Wauw! meer de diepte in gegaan. Veel politiek en veel maatschappelijke veranderingen. Een belevingstentoonstelling. Als je de zaal binnenstapt, ben je direct terug in de jaren ’70. Soms kunnen wellicht de vele kleuren, oranje – geel – bruin, pijn aan je ogen doen.

De tentoonstelling is tot en met 28 januari 2008 te zien in het Noordbrabants Museum.

Wil je je geheugen alvast opfrissen over de turbulente jaren ’70, bekijk dan onderstaand videofilmpje.

Bron videofilmpje: Geschiedenis TV-kanaal

17 gedachten over “Wauw! Nederland in de jaren ’70

 1. Ja leuke herinnering(en)!!!
  Alhoewel ik toen veel NIET mooi vond. Nu is het een tijdsbeeld dat heel leuk is om terug te zien.

 2. Leuk Berthi dat je hier melding van maakt. Naar de expositie “Knus” waarnaar wordt verwezen ben ik ook geweest met mijn vriendin Ineke en we vonden het toen wat tegenvallen, dus wie weet is dit leuker. Gisteren heb ik Ineke nog aan de telefoon gehad en toen noemde zij het ook al, ze leest tegenwoordig ook jouw web-log en had ook je logs over de Haagse hofmode gelezen en ervan genoten.
  Nu gaan we kiezen naar welke expositie we gaan, maar ik denk dat ik er al uit ben welke ik graag wil zien :- ))

 3. Hoi Berthi!
  In eerste instantie had ik zoiets van mwah, toen ik de kleuren zag,… maar het filmpje maakte me daarentegen veel enthousiaster :o)
  Grappig om ‘De weekendquiz’ van Fred Oster, voorbij te zien flitsen,… Welke cavia’s zijn er vandaag,..nou, we hebben Mieke Telkamp, AndrĂ© van Duin,…etc.
  Wat waren we gezellig braaf ;o)

 4. mmm mediaplayer doet t niet bij ons…kan weer je filmpje niet zien ,1 blauw vlak…ook apart! haha
  lekker schreeuwerig toen blgh

 5. Hoi Berthi,
  wat leuk, dit filmpje!! Ik ga ook, op 18 oktober as. Dan is er ook een lezing over de jaren 70 door de directeur van het Brabants Museum. (aanbieding uit het blad SPOOR)

 6. Ja leuk!!! Zoals Marcella al zei, heb ik het vanmorgen ook op de radio gehoord en gisteren in het AD stond er een artikel in over de tentoonstelling. Wie weet gaan we er heen. Afgelopen jaar was er ook daar een tentoonstelling over de jaren 60. Helaas niet naar toe geweest. Ook hier weer veel herkenbare dingen te zien en ook op het filmpje veel dingen die je dan weer tot het bekende O ja… doen zeggen.

 7. @Corrie, ik denk dat ik wel kan raden naar welke expositie jullie gaan!:-)
  @ingrid h.g, ach ja, die cavia’s!
  @Hilly, wat jammer!:-)
  @miriam tegels, ik heb me ook ingeschreven voor de lezing op 18 oktober, maar ik heb tot nu toe geen bericht ontvangen of ik erbij mag zijn.
  @marcella en Marijna, de expositie krijgt veel aandacht vanuit de media. Ik ben benieuwd of de tentoonstelling ook werkelijk de moeite waard is.

 8. Ja, dat is hij!!! Heel toevallig gister met oud collega’s (allemaal ‘uit die tijd’) daar naar toe geweest: het was erg leuk, niet alleen al die herkenning, maar het gaf een redelijk totaalbeeld van de 70 jaren. Iedereen liep er trouwens rond met een ‘big smile’ Je werd er echt vrolijk van dit nog eens te zien; al dat oranje en bruin….

 9. @Betty, jij was er snel bij!!:-) Leuk om te horen dat het de moeite waard is. Gelukkig hebben we nog even de tijd.

 10. AAAAAH dat is serieus mijn behang =D
  Ik vind de jaren zeventig echt zooo cool… Ookal is dat zooo voor mijn tijd!

 11. AAAAAH dat is serieus mijn behang =D
  Ik vind de jaren zeventig echt zooo cool… Ookal is dat zooo voor mijn tijd!

 12. Hij doet het bij mij niet,
  alleen zwart beeld en geen
  geluid.
  Wel jammer is dat.

 13. @Franka, ik heb het net getest en het filmpje werkt gelukkig, en met geluid. Jammer dat het bij jou niet lukt. Hij is namelijk erg leuk om te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *