Haagse Hofmode I

Je hebt vast al het één en ander gelezen over de expositie Haagse Hofmode in het Gemeentemuseum Den Haag. Deze tentoonstelling is uitvoerig in de aandacht gekomen van de media. Afgelopen zondag bracht ik een bezoek aan het Gemeentemuseum. De expositie Haagse Hofmode is in één woord schitterend! Enkele fragmenten uit de Haagse Hofmode:

Hofetiquette

Voor de meeste officiële gelegenheden aan het hof golden specifieke hofvoorschriften. In 1815 legde koning Willem I zijn regels vast in de Bepalingen omtrent de Hof-Costumes, waarnaar zelfs nog door koningin Juliana werd verwezen. Hierin werd bepaald dat vrouwen zich bij elke gelegenheid van ceremonieel kostuum kleedden met lange slepen, zonder hoed maar ‘het haar gekapt’.Tevens behoorden een waaier en witte leren handschoenen onlosmakelijk tot het voorgeschreven kostuum. In 1825 werd op 26 april per Koninklijk Besluit vastgelegd, ‘dat de dames die ten hove verschijnen, voortaan bij alle gelegenheden (bals, thé-dansants en dejeunérs alleen uitgezonderd) ten hove zullen verschijnen met hofmantels (Manteaux de Cour)’. Hiermee werd een losse hofsleep bedoeld, die aan de galajapon werd bevestigd. Deze bepalingen bleven feitelijk tot aan de Tweede Wereldoorlog van kracht.

Dame links draagt een avondjapon: lijfje en rok (toilette décolletée). Parijs, circa 1898. Zilverbrokaat, imitatieparels, glaskralen, borduursel lijfje op tule. Mogelijk gedragen bij inhuldiging koningin Wilhelmina (1898) door Cornelia Elisabeth barones Schimmelpennick van der Oije barones van Heemstra (1867-1901); oorspronkelijke hofsleep aan bovenzijde lijfje ontbreekt.
Dame rechts draagt van het modehuis Hirsch & Cie (Amsterdam) een avondjapon: lijfje en rok, circa 1907. Tafzijde, crêpe georgette, tule met point lacé, goudlamé, satijn, borduursel met glaskralen en imitatieparels.
Dame links achter draagt een Manteau de Cour, circa 1840-1860. Zijden fluweel, voering zijde. Getoond met een baljapon: lijfje en rok. Nederland circa 1852. Zijde met ingeweven bloemmotieven op een fond van tule-motieven, satijnlint, zijden blonde kant en machinale tule.
Dame rechts achter draagt een hofmantel, circa 1810. Zijden satijn, borduurwerk in zijde, metaaldraad.

De uitnodigingen voor ontvangsten aan het hof vermeldden doorgaans een kledingaanduiding. Voor vrouwen werd hierbij onderscheid gemaakt tussen toilette de promenade (wandelkostuum), toilette de visite (altijd met hoed en handschoenen), toilette montante (hooggesloten), toilette demi-montante (half-hooggesloten: kleine décolleté) en toilette décolletée (gedecolleteerd). De dress code voor diners was doorgaans toilette décolleté, maar soms ook toilette demi-montante. Betrof de uitnodiging een galadiner, dan betekende dit ongetwijfeld gedecolleteerde japonnen voor de vrouwen, terwijl veel mannen uit hoofde van hun functie in galakostuum (dragers van het ambtskostuum en militair kostuum) aan de uitnodiging gehoor gaven. Wie hierover niet beschikte, kon volstaan met het, eigenlijk minder officiële rokkostuum. Voor een officiële gelegenheid die overdag plaatsvond, zoals een inhuldiging of huwelijksvoltrekking, was een toilette décolletée dan wel gepast, gezien het ceremoniële karakter van deze gebeurtenissen.

Dame links draagt een Empire Hofsleep, Manteau de Cour. Mogelijk begin 1810, in de stijl van eind 1804-1810. Moirézijde met ingeweven strooimotiefje, applicatie in fluweel, borduurwerk met chenille en parelkleurige kralen, voering van zijden satijn.
Dame in de opening draagt een galajapon: lijfje en rok toilette décolletée, 1901. Zijde met ingeweven bloemmotieven, zijden satijn, applicaties en incrustaties Brussels kloskant. Gedragen door Elisabeth barones Sloet van Marxveld als hofdame in de bruidsstoet van prinses Wilhelmina.
Dame rechts achter draagt een avondjapon: lijfje en rok toilette demi-montante, Brussel circa 1898. Zijde met ingeweven satijnstrepen met bloemboeketjes en strikmotieven, gaze-de-soie met satijnstreep, borduursel met imitatieparels en glaskralen. Waarschijnlijk gedragen door Maria barones van Harinxma thoe Slooten (1872-1946) uit Leeuwarden.
Dame rechts voor draagt van Maison Doucet een avondjapon: lijfje en rok , Parijs circa 1900. Zijde, bedrukte zijden voile, incrustaties van kloskant, imitatieparels en glaskralen. Gedragen door Cornelia Elisabeth barones Schimmelpennick van der Oije barones van Heemstra (1867-1901).

Uitgaan in Den Haag

In de 18e eeuw werd omschreven hoe Den Haag was opgebloeid als internationale hofstad met een invloedrijk uitgaansleven sinds het huwelijk van Prins Willem V met Wilhelmina van Pruisen (1767). Sindsdien was volgens een contemporain verslag ‘het Haagsche Binnenhof getuige geweest van feesten en vorstelijke uitspanningen, met die der aanzienlijke hoven in luister wedijverden’. Men telde niet alleen bals en diners ten paleizen, maar ook festiviteiten op de verschillende ambassades en bij particulieren thuis. Hierin zou een kleine eeuw later weinig verandering zijn gekomen, waardoor hofdame Henriette van de Poll in 1880 tijdens een verblijf op het rustige Paleis Het Loo verzuchtte: ‘… ik zie vreselijk op tegen dat kleeden en uitgaan in den Haag’. Vanuit Den Haag schreef zij: ‘Vrijdag moeten wij (de twee hofdames) naar dat bal gaan, ik vind al dat uitgaan op dit oogenblik vreeslijk maar ik moet het toch doen daar de koningin er zoo bijzonder op gesteld is dat wij gaan omdat wij daardoor in de gelegenheid komen de mensen te leren kennen, ik beschouw het dus geheel en al als dienst’.

Dame op de voorgrond draagt een Robe á la Française (robe parée): overkleed en rok, circa 1775-1780. Zijde met ingeweven streep- en bloemmotieven, zijden gaas.
Dame links draagt een baljapon: lijfje en rok. Lijfje: circa 1860. Rok: circa 1870. Changeantzijde, tule, zijden lint.

Detail van de baljapon (circa 1865) die gedragen is door Henriette van de Poll-van de Poll (1829-1909), moeder van de hofdame Henriette van de Poll. Katoenen gaas en borduurwerk in zijde.

Bron teksten: Gemeentemuseum Den Haag
De foto’s heb ik afgelopen zondag in het museum gemaakt.

12 gedachten over “Haagse Hofmode I

 1. Morgen , o ja dat is het al maar dan later op de dag zal ik dit uitgebreid lezen !
  Ik was bij de kapper en las daar de ELEGANCE van SEPTEMBER en daar stond ook een reportage over deze expositie .
  Voor wie er niet heen kan gaan , toch iets en heel veel hier van Berthi .
  Nu is de maand September zo weer voorbij , dus haast U voor het September nr.
  Een leuk tochtje naar den Haag is zeker aan te raden .
  Deze prachtige tentoonstelling moet je eigenlijk niet missen .
  En den Haag is zo,n prachtige stad met veel geschiedenis .
  Mooie bouwstijlen en heel veel groen .
  Berthi droom je al van prachtige Baljurken de heren met hun mooie costuums en goudborduursels . . . ?
  Welterusten allemaal !!!!!!!!

 2. Dankje voor de leuke foto’s !! Ik ga 1 december heen, met de groep van de cursus Kostuumgeschiedenis, als afsluiting !!!

 3. Berthi, wat een schitterende foto’s en geweldig dat je dat allemaal hebt gezien met je eigen ogen. Ik vind het toch wel heel mooi dat er zoveel exposities zijn die met mode, stoffen en handwerken te maken hebben, heel inspirerend. Een aantal maanden geleden was ik ook al in het Gemeentemuseum voor de sixties-expositie en ook daar werd al veel aandacht aan de kleding uit die tijd besteedt. Nu weer deze prachtige collectie tentoongesteld. Wat een feest en ik ben ook weg van die detailfoto.

 4. Louis Couperus, de boeken der kleine zielen, daar moet ik aan denken bij het zien van deze jurken en de kledingvoorschriften.

 5. Sjiekdefriemel!!!! Toch niks meer voor deze tijd he , maar mooi dat het bewaard gebleven is! Als je kijkt hoe bijv. de konigin gekleed is als ze op sjiek is , het ziet er allemaal zo onhandig uit , en snel even naar het toilet , nou dat zie ik me toch ook niet doen met zo’n gewaad.
  Marlies

 6. Berthi,
  je hebt een ontzettend mooie site! Prachtige foto’s! Maar daarom sta je ook in de Top-50. Ik vraag me wel eens af hoe je daar nu terecht komt. Hoeveel hits heb je nu bijvoorbeeld op een normale dag, hoeveel unieke bezoekers?? Want volgens mij gaat het daarom, het aantal unieke bezoekers! Heb je iets heel speciaaals gedaan om in de Top-50 te komen. Misschien zou je me daar eens een antwoord op willen geven.
  vriendelijk groetend,
  Nanne

 7. @Gerrie, tjeemeneetje zeg, dat was laat of vroeg!:-) De Elegance van september ligt volgens mij niet meer in de winkel. Het oktobernummer is er al. Maar… als je de catalogus in het museum koopt, krijg je het septembernummer van Elegance op de koop toe. Heel goed verzorgd allemaal.
  Den Haag is een prachtige stad en altijd de moeite waard om een uitstapje te reserveren. Ik ben afgelopen zondag niet verder dan het museum gekomen. Ik heb altijd veel tijd nodig in een museum en verder verbruik ik de nodige tijd in de museumwinkel!:-)
  @yvonnep, je zult er beslist geen spijt van krijgen. Ik raad iedereen aan om de schitterende kostuums te gaan bewonderen.
  @Mary, dat wordt volop genieten op 1 december voor je!
  @Marian’ne m, heel veel kostuums kan je van zeer dichtbij bekijken.
  @Corrie, het fotograferen was niet eenvoudig. Ik mocht foto’s maken zonder flits, vanzelfsprekend! Op een aantal plaatsen was het echt te donker om een redelijke foto te maken. Gelukkig zijn er toch enkele foto’s overgebleven die geschikt zijn om aan jullie te laten zien.
  Vele kostuums zijn voorzien van prachtig borduurwerk en ik denk dat er toen ook al een prijskaartje aan hing.
  Morgen komt deel II op mijn blog van de Haagse Hofmode.
  @Martine, … dat kan ik me voorstellen.
  @Marlies, het lijkt me al een hele klus om je aan te kleden, laat staan hoe onhandig het is als je naar het toilet moet!
  @Hilly, de foto’s heb ik zelf gemaakt.
  @Nanne, er wordt gekeken hoeveel pageviews en bezoekers je krijgt op je weblog. Dat wordt per dag bekeken. Ik doe niets speciaals om in de top 50 te komen. Ik gebruik zelfs geen tags. Ik schrijf hoofdzakelijk over handwerk/textiel en af en toe over andere dingen die me bezig houden. Daarbij maak ik de meeste foto’s zelf voor mijn blog.
  @Mien B, beslist doen!!

 8. Net thuis van verjaardag van Peet’s moeder en snel naar jou gesneld. Wooooooow, weer een toplog, beautiful pictures: haarscherp!
  Ook nu nog gelden kledingsvoorschriften bij bepaalde gelegenheden aan bijv de ambassade, (laat staan aan het hof…), en inderdaad: dat wordt beschouwd als puur dienst. Ik herinner me dit van thuis vroeger, en bij mijn broertje nu nog: vele tientallen zijden dassen, pakken, jurken, robes, mantelpakjes, overhemden, schoenen, bijpassende sieraden en manchetknopen, tig tig tig flesjes nagellak en lipsticks in de juiste kleur en … enz. Mijn moeder droeg vroeger haar haar wel eens in een Grace Kelly-rol, en dan zo heel nonchalant een gouden of zilveren haarpin van een vlinder of een bloem erin gestoken. Maar in de schoot van het gezin: jeans. Hahaha!
  Geweldig dat deze antieke jurken bewaard zijn gebleven. Stel je eens voor: dat je oma zo’n robe aan had en gewaaierd of geveerd door de gangen van het hof wandelde…
  B-ness: dank je wel voor een mooooooi log!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *