Herfst I


De lente en de herfst zijn mijn favoriete seizoenen en vandaag begint de herfst. De bomen laten langzaam hun bladeren vallen. De eikels vliegen om mijn oren als ik in de voortuin aan het werken ben. De muis laat zich weer elke dag eventjes zien. Hier en daar zie ik al een enkele paddenstoel en de zwam die je op de foto ziet kwam ik in mijn achtertuin tegen, maar hoe is zijn naam ook alweer?

18 gedachten over “Herfst I

 1. Zou dit de stuifzwam kunnen zijn? Als je er tegenaan komt dan ontstaat er een ‘wolkje rook’. Prachtig zoals ‘ie daar staat.

 2. Dit is de hele mooie, maar giftige inktzwam! Wel heel vervelend als die zwarte inkt aan je handen en kleding komt! Maar mooi zoals de hoed omkrult voor hij afsterft.

 3. Mooi hè, al die paddenstoelen in dit jaargetijden. Ik woon tegenover het bos en kan mijn hart ophalen.

 4. hier zijn het vooral de beukennootjes die “rondvliegen”; mooie zwam, ik heb alleen nog maar een elfenbankje mogen zien …

 5. Het lijkt mij ook een inktzwam, en wel de geschubde (Coprinus comatus), zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschubde_inktzwam. Deze is niet giftig, hoor, hij is lekker, maar je moet alleen jonge zwammen eten die nog witte lamellen hebben, en je moet ze meteen na het plukken klaarmaken. Alleen doen als je het zeker weet, natuurlijk. En als je er een héleboel in je tuin hebt, anders is het jammer om ze te plukken.

 6. Oh heerlijk de herfst, zo sfeervol en behagelijk om weer binnen te kunnen blijven zonder commentaar ;- ), in de zomer moet je altijd zoveel! Ik krijg alweer visioenen van de Edamse wollen sokken en een dekentje over de benen ’s avonds. Lekkere ovenschoteltjes en een donkerrode wijn erbij. Gisteren een heerlijke zak cantharellen gekocht en er een verrukkelijke omelet van gemaakt, maar om deze prachtige inktzwam te eten, zou ik zomaar nog niet durven, ik was al blij dat we vanochtend toch weer wakker werden na het eten van die mooie gele cantahrellen, ha,ha,ha. De naam van jouw prachtige paddenstoel zou ik nooit geraden hebben, ik heb er helemaal geen verstand van, maar als het vanmiddag droog wordt en anders morgen, gaan we heerlijk met Menno en Max het bos in om kastanjes en eikeltjes enz. te rapen. Max speelt nu naast me op de grond met een gele vrachtwagen met kastanjes in de laadbak, hij is er al een hele tijd zoet mee en zingt er bij. Heerlijk herft!

 7. leg op een bordje eens een stuk of wat kastanjes, eikels ev met dopjes een in mos geprikte dahlis en je hebt de herst op tafel de inktzwammen smaken goed, maar ik ben er geen liefhebber van , zoek ook eens naar een aardappelboleet, als dij rijpis en je schopt er lichtjes tegen vliegen alle zaadjes we, leuk om te zien

 8. hahahahahah geen idee ,maar ik zie t voor me die vliegende eikels….hihi
  even ,omdat jij zoveel lezers hebt:bij selxyz is het boek “de complete merklappenset” in de aanbieding van 19,99 voor 9.99….kreeg net hun folder binnen…en een mooi boek over art nouveau en deco…groetjes

 9. corrie ,ik ben t met jou eens,ik ben ook een echt “herfstkind”,lakker waaien en binnen of buiten,niks hoeft ….rust in de tent…mmm

 10. En dan krijgen we zo’n heerlijke herfstdag vandaag…………

 11. Ik ben in oktober geboren en de herfst is mijn jaargetijde. Toen ik het lied Oktoberkind van Liselore Gerritsen hoorde was ik meteen ontroerd.
  Voor allen die in oktober geboren zijn (Berthi toch ook?) hier onder de laatste strofe van dit lied. Degene die het hele lied in zijn geheel wil lezen kan het door te Googlen vinden op het net.
  oktoberkind oktoberkind
  opdat je niet vergeet
  de allerlaatste zoete braam
  is de eerste die jij eet
  een laatste warme zonnestraal
  verwarmt jou eerste dag
  en een laatste zwaluw die vertrekt
  is de eerste die jij zag
  dat is waarom een oktoberkind
  niet gelooft in laatste dingen
  ’t zal een herfstdag als een lentedag bezingen

 12. sorry “het hele lied in zijn geheel” is wel een beetje héél veel van het goede………….

 13. Oh heerlijk de herfst!!! Mooi kleuren in de natuur en heerlijk op de bank met een handwerkje of de laptop……
  Alleen jammer dat hierna de winter komt…..

 14. @Bertie, ik heb gisteren een poosje op internet gezocht maar kon de juiste zwam niet vinden. Dank je voor je hulp en het is inderdaad de geschubde inktzwam. Ik ga zometeen de foto plaatsen van zijn gezicht van vandaag.
  @Corrie, je hebt vast een fijne herfstdag gehad vandaag! Het zonnetje liet zich van zijn beste kant zien.
  @Hilly, dank je voor de tip.
  Hierbij de link:
  http://www.selexyz.nl/
  Is Selexyz een nieuwe naam? Ik zie dat boekhandel van Piere in Eindhoven er ook ondervalt en die bestaat al erg lang.
  @Neeltje, net als jij ben ik van oktober! Een herfstkind!
  Prachtige tekst van Oktoberkind. Via google heb ik net de volledige tekst gelezen!

 15. @Wilma, de winter is alleen leuk als het lekker vriest en droog blijft met een winterzonnetje erbij!

 16. Wat mooi die paddestoel. Ik vind de herfst altijd een heerlijk seizoen. die wind en dan de bladeren die er af waaien….heerlijk. Ruimt op hé!! Maar een goeie winter is voor mij ook wel weggelegd. Met lekker vriesweer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *