De Week van het Tijdschrift

Voor de eerste keer vindt de Week van het Tijdschrift plaats; van 19 tot en met 29 september. Uiteraard is er weer een onderzoek geweest en daar kwam uit dat met name jongeren in de leeftijdscategorie van 13 tot 24 jaar genieten van het lezen van tijdschriften. Het geeft hen een gevoel van gezelligheid en doet hen alles even vergeten. Vrouwen herkennen zichzelf meer in tijdschriften dan mannen en voelen zich ook erg betrokken bij hun tijdschrift. Mannen daarentegen halen meer informatie uit tijdschriften. Het onderzoek ‘Mediabeleving’ kon ons verder nog vertellen dat tijdschriften de koppositie van internet hebben overgenomen als het gaat om de levering van ideeën, tips en adviezen. Tijdschriften brengen mensen ertoe om iets uit te knippen, ergens naar toe te gaan of een winkel te bezoeken. Kortom: tijdschriften zetten mensen in beweging.

Zoals je weet en aan de foto kunt zien, ben ik een tijdschriftenfreak. Regelmatig tref je mij aan tussen de schappen van de bladen om te kijken wat de magazines deze week/deze maand voor nieuws brengen. Ik moet je zeggen dat het me telkens verbaast als er weer een nieuw blad het levenslicht ziet. Is de bladenmarkt inmiddels niet verzadigd? Net binnengekomen zijn: Grazia – een fashion glossy, Herenhuis – een blad dat geheel gewijd is aan restauratieprojecten en Hollands Diep – een cultureel tijdschrift. Wie zit er op deze bladen te wachten en hebben zij kans van slagen? De bladen met persoonsnamen blijken een gat in de markt te zijn: Linda, Felderhof en Catherine. Gelukkig worden de oude vertrouwde bladen zoals Libelle, Margriet, Opzij, Elegance en Ariadne at Home niet ondergesneeuwd.

Soms krijg je een nuttig cadeautje bij een blad, zoals deze tuinhandschoenen van Elegance.
Seasons bestaat 15 jaar en komt deze maand met haar jubileumnummer en de lezer krijgt 64 feestpagina’s extra. Residence bestaat 20 jaar en heeft deze maand een extra feestelijke uitgave. In november komt VT Wonen met haar 500e nummer. Het wordt de lezer steeds aantrekkelijker gemaakt om net dat ene blad te kopen en daar gaat het natuurlijk om in ‘de Week van het Tijdschrift’. Koop twee tijdschriften in de losse verkoop en je krijgt een zakje Maltesers chocolaatjes gratis.

Wat vind je bij mij zoal op de grote, erg grote berg tijdschriften: Seasons, Esta, Elegance, Ariadne at Home, Buitenleven, Quiltnieuws, Jan, Living, Piecework, Textiel Plus etc. Té veel om op te noemen. De meeste bladen zijn ‘half’ gelezen. Ik heb me voorgenomen om wekelijks enkele bladen door te nemen, je weet nooit of er nog een artikel uitgescheurd moet worden voor de knipselmap, en daarna het blad in de papierbak te laten verdwijnen. Het wordt tijd om overzicht te creëren. Ik zal deze week maar geen tijdschrift kopen!

25 gedachten over “De Week van het Tijdschrift

 1. Leuk Berthi, ik ben ook een tijdschriftenfreak! Daar gaan we: Seasons, Landleven, Natuurbehoud, Het Drents Landschap, Grasduinen, Historische vereniging Westerbork, Bijenhouden, Donald Duck, Amnesty International, Groei en Bloei en Happinez. Deze bladen vallen altijd in de bus! Verder heb ik de eerste twee nummers van Hollands Diep gekocht, heel mooi vond ik! En regelmatig worden er allerlei losse nummers gekocht van tijdschriften over van alles en nog wat: Elle eten, VN, Noorderland, Ode en De Kleine Aarde. Kortgeleden hebben we op zolder een tijdschriftenbibliotheekje gemaakt. Alle bladen van de afgelopen 25 jaar liggen daar keurig gerangschikt! Ja,ja!
  We nemen ons voor geen tijdschriften meer los te kopen, maar ja dan sta je bij de boekhandel en grijnst zo’n mooi nieuw tijdschrift met aanlokkelijke voorkant je toe….

 2. haha ik heb al malthezers op,ik vind landleven ook zo’n leuk blad en niet te vergeten happinez ,zo’n lekker blader leesblad,seasons natuurlijk.het tijdschrift “boek” ,niet te missen ,er staan zoveel recensies in en het wordt een soort “glossy” genoemd,omdat het er zo mooi en toegankelijk uitziet:het klopt altijd,ze kennen “sterren” toe aan een bep.boek…en heeft een bep.boek 4 of 5 sterren ,nou koop t maar,want je zit goed.Heerlijk verder zal ik de lijst besparen ,maar zie Mienke en jouw stuk….ben gek op tijdschriften ,vind het echt een verwennerij ,want ze zijn duur ,voor 2 tijdschriften heb je nl ook een boek (midprice),dus keuzes maken….

 3. Oei wat zijn er veel.
  Koop er af en toe één los.
  Ben van verschillende lid geweest maar dan gericht, zoals Kinderen, Knippie, ARIADNE, nu alleen dus poppenhuisblad en HZG.
  De glossy bladen laat ik links liggen en de koffie bladen als Libelle vind ik teveel gezinsdrama hebben. De roddelbladen liggen bij de kapper. De bladen voor de tienermeiden vind ik stom en onecht.
  De jongens kopen nog wel eens een computer blad of de quest/kijk.
  Idd heel prijzig, koop ik liever een bolletje wol !!;
  -)).

 4. Zo dat zijn er veel!!!
  Ik probeer iets minder bladen te kopen. In het verleden van veel bladen lid geweest maar nu koop ik ze los. Wel irri dat er tegenwoordig vaak een plastikje omzit dat je er niet in kan kijken. Of misschien ook niet…….. Ik koop wel minder daardoor!!!
  Geld over voor een mooi stofje!!!
  ;o)

 5. Ik koop af en toe Seasons, geeft me zo’n luxe gevoel! Verder het herfst en het winternummer van Marie Claire Idées en af en toe Landleven. Een paar maanden geleden nam ik een abonnement op PLUS, maar dat is alweer opgezegd, staat bijna niets in wat mijn interesse heeft. Toch heb ik een kleine stapel tijdschriften, gedeeltelijk nogal oude, krijg ik als in de familie iemand gaat opruimen.

 6. Tijdschriften, we komen erin om. Regelmatig moeten we ruimen en ze weer een nieuw adres geven. Bladen over quilten, handwerken in het algemeen, Frankrijk, voetbal, soms de Kijk uit jeugdsentiment, opiniebladen etc.
  Eerst lagen ze in stapels onder de lage tafel. Dat was lastig met stofzuigen, dus ik had keurig mandjes voor gekocht. Nu liggen ze in de mandjes èn bovenop de tafel. Het is niet anders.

 7. Berthi, hier zit nog een tijdschriftenfreak, heerlijk om in weg te dromen en om héél veel nieuws te vergaren. Net als jij probeer ik ook minder te kopen en ik krijg van mijn zus de allermooiste en-duurste tijdschriften als zij ze uit heeft. Ook van een vriendin krijg ik weer andere tijdschriften. Ik heb alleen abonnementen op Seasons, De Fil en Aiguille en daarvan ook op de Hors Serie. De rest lees ik dus gratis. En het leukste abonnement is op Web-log, daar lees ik jullie allemaal!!!!!!!

 8. als ik op een stion ben en in de bruna zie wat er allemaal te koop is brr. ik zie door de bomen het bos niet meer,Hzg en handwerkblad wil ik nog wel hebben, maar verder laat ik ze in de winkel,zie ze wel bij de kinderen en als ik die wil meenmenen maag ook.

 9. Ben nog uit de tijd van Goednieuws en Rosita. De Rosita geurde ook, naar rozen natuurlijk. Maar dat zit er allemaal niet meer in met m’n pensioentje.
  Heb nog wel de krant, maar dan het lang-weekend-abonnement van De Volkskrant: kost weinig en donderdags begint het leesfeest dat afsluit met de dikke zaterdagse. Helemaal geen tijdschrift verder meer nodig.
  Cridecoeur

 10. Ook wij zijn, met ons hele gezin, tijdschriftenfreaks. Ook bij ons vindt je overal stapels tijdschriften. Wat vindt je zoal bij ons? De Quest, Donald Duck, Ariadne at Home, Elsevier, Delicious, VT Wonen, Linda, Hollands Diep, der Eisenbahn Kurier en ga zo maar door. En dan niet t evergeten al die Franse tijdschriften die we van vakantie mee terug nemen.
  Wat doen jullie met al die oude, gelezen tijdschriften? Daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar. Ik moet eerlijk bekennen dat ik eens in de paar maanden alles opschoon, even doorneem, alle artikelen die ik wil bewaren eruit scheur en het restant gaat dan in de oud papier doos.
  @ Corrie…….ik wil al zóóóó lang een abonnement op de Fil en Aiguille…..nu ga ik het doen ook 🙂

 11. Wat is dit allemaal herkenbaar. Leuk niet alleen de dames in huis maar ook de mannen, hebben hun bladen. Ik heb zoveel liefhebbers er voor. Dus zij gaan naar vrienden familie of kennissen.
  Worden goed gebruikt dat is toch leuk. Vele hebben hier plezier van.En de glossy bladen lees ik nu van een vriendin. Zo ruilen wij.
  Dus veel te lezen.

 12. Ook hier genoeg tijdschriften. Landleven koop ik graag. We hebben de leesmap gehad, maar die lazen we amper. Dus weer opgezegd. Mijn man leest Bromfiets, Autovisie. Ik heb net mijn Quiltnieuws opgezegd. En heb een abonnement op HZG genomen. Ook koop ik wel eens een handwerkblad. Net vanochtend de Patricia special gekocht. Breien en haken van poncho’s en sjaals.

 13. Mag ik mij voegen bij de grote schare tijdschrift smullers !
  Wat kan ik daar van genieten .
  Al jaren ligt Libelle en margriet hier wekelijks in de brievenbus .
  De grote liefdes zijn Handwerken z.gr. , Quiltnieuws , Moesson , Vorsten deze laatste eigenlijk bedoeld om door te zenden naar Zus in USA , maar daar komt zo weinig van terecht . Weggooien oh nee dan af en toe een stapeltje uitdelen aan iemand die er belangstelling voor heeft .
  Handw.z.gr. , Quiltnieuws en Moesson blijven bewaard .
  Vorsten alleen de nrs. waar belangrijke gebeurtenissen in beschreven zijn .
  Met het oog op de komende feestmaand ( denk altijd vroeg vooruit !)zal ik richting USA een abonn.nemen voor over zee en dat laten bezorgen natuurlijk door meneertje “POST”.
  Dan ben ik een wildkoper van Landleven , Seasons , Quiltmania , Marie Claire Idee .
  Heb ook nog een abonn.op Knip , dat past niet meer in mijn leven , modellen en maten voor mij keur ik af , dus niet vergeten om dit op te zeggen .
  Twee keer per jaar Knippie Baby . Ik kocht het vaak los en nu maar een abonn.
  Het is zo leuk en heel fijn omdat er leuke ideeen in staan voor kraamcadeautjes en Quiltjes .
  Zien jullie dat ik mijn dagen makkelijk doorkom .
  En vergeet niet de bladen van pensioen bond en allerlei bladen die over de goede doelen vertellen . Weet je toch waar je geschonken geld heen gaat .
  De krant lees ik elke dag en ik begin hem uit te dunnen met de sporteditie .
  Dat scheelt alweer . Soms dreigen kranten zich op te stapelen omdat ik nog artikeltjes wil lezen . En van mijzelf mag ik nu in dit huis absoluut geen kranten meer gaan stapelen . Er liggen nog enkele jaar gangen Lib. en Marg. Die ga ik zo af en toe doorspitten in snel tempo voor soms nog aardige artikelen of ideeen .
  Als deze klus geklaard is mag ik dat in de naaste toekomst ook niet meer stapelen .
  Overal in huis nu nog stapeltjes en daar moet wel enige orde in komen .
  Mocht iemand zo af en toe er enig commentaar op hebben dan wijs ik er op dat het schone stapeltjes zijn , nergens modder tussen .
  Even nog met heimwee een terugblik :
  ARIADNE
  MARION
  SPIEGEL
  PRINSES
  Nu zal ik niet langer storen op deze zender , want iedereen wil graag weer in zijn eigen geliefde tijdschrift verder lezen .
  Berthi wat was het weer een mooi onderwerp voor vandaag !

 14. Ik was een enorme tijdschriftverslaafde. Ben op allerlei bladen geabonneerd geweest,.. Landleven, Margriet, Libelle,Ariadne (at home ook) Natuurmonumenten, Shamrock (Ierse Wolfshond) Quiltnieuws,Handwerken zonder Grenzen,…etc.
  Sommige heb ik nog, andere hoorden bij een bepaalde fase in m’n leven.
  Sinds ik de computer heb ontdekt, lees ik echter véél minder bladen.
  De verslaving is verdwenen. Vroeger kon het me enorm irriteren als ik als abonnee m’n blad TE LAAT kreeg,… nu vergeet ik het zelfs,….

 15. Wat heerlijk om al jullie reacties te lezen en te horen wat er bij iedereen binnenkomt aan bladen… en dat is niet mis!:-) Gelukkig ben ik dus niet de enige die gek op tijdschriften is.
  Als ik een tijdschrift uit heb en het is niet te oud en niet teveel uitgescheurd dan gaat het naar de buren. In onze brievenbus belanden ook nog eens tijdschriften en de plaatselijke krant van de buren.
  Ariadne, Living, Seasons, HzG, Marie Claire idees, Cachet, Textiel Plus, Quiltnieuws, Donald Duck en Donald Duck extra blijven bewaard. Dat is nóg heel wat. Hopelijk vergeet ik niets!:-)
  Voor de jongens valt Voetbal International en de Veronica gids elke week op de deurmat.
  En Eline had het er laatst over dat ze graag een abonnement op de Viva zou willen.
  Dagelijks vallen er twee kranten op de deurmat en Matthijs brengt De Pers mee. Een goede krant overigens. Op de Volkskrant hebben we een weekendabonnement.
  @cridecoeur, van Rosita heb ik eerder gehoord, maar Goed Nieuws zegt mij niets.
  Tijdschriften zijn inderdaad duur!
  @Mienke, … een tijdschriftenbibliotheek! Een geweldig idee, maar je krijgt toch in een afzienbare tijd een berg tijdschriften die niet meer te overzien zijn?
  @Gerrie, jij krijgt de kans niet om je te vervelen als ik dit allemaal lees!:-)

 16. Ehm….Libelle [abonnement} Margriet , Natuurmonumenten , Quiltnieuws , Kantbrief , af en toe HZG , manlief heeft autotrader , Klassiek en techniek , en die andere 2 tjonge hoe heten die ook maar weer;-( , tja de ouderdom komt met gebreken ], ga nu lekker was respectievelijk opruimen en ophangen en dan is er vast nog wel ” even” tijd om te lezen en oefenen moet ook nog , maar ik hoef pas om 18.30 uur te eten!!!!!!
  Marlies

 17. Wat grappig. Ik heb helemaal niets met tijdschriften. HzG komt hier binnen. En Interweave Knits en de Groene Amsterdammer. Heb je het wel gehad.

 18. Oef, ik ben dus niet de enige…
  Ik ben gek op boeken en tijdschriften.
  ik heb een abonnement op de Quest, momenteel een aktie-abbo op de Glossy en de Stars.
  Ik koop af en toe engelse tijdschriften zoals de OK! BOEK is uiteraard ook aan mij besteed.
  En dan die prachtige glossy’s… seasons, elegance, Linda etc.. Wetenschap en geschiedenis ben ik ook gek op. Maarja, het geld kan niet blijven rollen. Af en toe koop ik ook een stapeltje 2dehands op marktplaats. Zoals Oprah Magazine.
  Wat heerlijk om zoveel herkenbaars te lezen!
  Weggooien zou ik niet kunnen (of ze moeten totaal verknipt zijn), liever weggeven. Wat zonde ook dat ik lees dat ze bij sommigen in de oud papier bak belanden.
  Heeft iemand nog wat leuks over trouwens..
  ik heb interesse hoor!

 19. @Tamara, af en toe moet ik wat opruimen anders slibt je huis dicht. Ik haal er voor mij de leuke artikelen uit, die vervolgens in een map belanden. Het tijdschrift gaat daarna naar de buren… als het tenminste niet teveel uit elkaar ligt!:-)

 20. Ja interessante artikelen blijven bij mij ook bewaard.
  Zo ook uit de kranten. Dat doe ik al sinds mijn kindertijd, ik plakte de artikelen in mappen. En nu doe ik dat nog steeds, met het verschil dat de artikelen nu in een doos zitten omdat ik zo weinig tijd heb om ze in mappen te doen. Als er iets in de krant staat over geschiedenis, een opgraving dan knip ik het er nog steeds uit. Ook aparte of gekke nieuwtjes. Ik herinner me een krantenbericht over een man in Amerika die een bibliotheekboek terugbracht na 30 jaar.
  Dat is nog eens te laat zijn haha
  Ik werk in een bibliotheek dus dat soort dingen vind ik erg grappig.
  Zijn er hier ook mensen die als ze een mooi blad kopen het soms eens een poosje laten liggen omdat ze het zonde vinden om er meteen in te beginnen? Dan wil ik het perfecte moment afwachten om er in te lezen.
  Stom he.

 21. @Tamara, nee niet stom, grappig!!
  Een boek na 30 jaar terug brengen naar de bibliotheek… beter later dan nooit en je haalt de krant ermee!:-)

 22. Gisteren kwam er een pakketje binnen met allemaal nummers van de Boekenpost.
  Die had ik 2dehands besteld via internet.
  Heerlijk om in te bladeren.
  http://www.boekenpost.nl/
  Echt een aanrader voor de boekenliefhebber.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *