Kinderkleding, een lust voor het oog I


Wat boffen wij met al die mooie exposities op textielgebied die er op dit moment zijn en die nog komen. Vandaag aandacht voor weer een geweldige expositie die eraan komt: Kinderkleding, een lust voor het oog.

Onder deze titel wordt er vanaf 1 oktober tot 31 december 2007 een expositie van etnografische kinderkleding uit de collectie van Monique Derwig gehouden in de bibliotheek van Valkenburg Lb.
Uit de vele kledingstukken, die met name uit Azië komen, spreekt de grote liefde van de moeder voor haar kind. De kledingstukken staan bol van de symboliek en vertellen over de cultuur en de leefsituatie van de vrouwen, die de kledingstukken maakten. Het zijn vaak ware kunstwerkjes op gebied van borduren.
Laat je door de kledingstukken meevoeren naar verre oorden!
De expositie wordt georganiseerd in verband met het eerste lustrum van de Stichting Kumari, die zich tot doel stelt kinderen met een handicap in Nepal een betere kans op opvang en onderwijs te geven.
Tijdens de Kinderboekenweek besteedt de bibliotheek aandacht aan de symboliek en geheimen rond deze kleding. Op woensdag 3 oktober en zaterdag 6 oktober kunnen kinderen uit Valkenburg en omgeving deelnemen aan een modeshow met kleding uit de collectie.

Op 9 november is er een lezing met als titel Symboliek in kinderkleding. Aan deze avond nemen Sheila Paine uit Engeland en Peggy Kneefel uit Amsterdam deel. Sheila Paine doet al vele jaren onderzoek naar textiel en werkt vaak samen met het Victoria and Albert Museum te Londen. Zij is auteur van toonaangevende boeken op gebied van geborduurd textiel. Peggy Kneefel is textielexpert en verkoopt textiel uit met name Aziatische landen. Zij zal iets vertellen over haar reizen naar China. Na afloop is er gelegenheid om textiel bij haar te kopen.
Entree: € 3, de opbrengst van deze avond komt ten goede aan Stichting Kumari. Voor reserveringen en nadere informatie kun je terecht bij de bibliotheek te Valkenburg (043-6012063).

23 gedachten over “Kinderkleding, een lust voor het oog I

 1. Ook voor mij te ver weg. Wat een prachtige foto. Ik zou in mijn scherm willen kruipen om het patroon beter te zien !

 2. schitterend onderwerp !! ik heb toch stiekem gekeken … maar ben met de trein 3 uur onderweg …..

 3. En alweer zoiets moois dat je van dichtbij zou willen bekijken ……….

 4. Mooie kleurrijke kleding.
  Goed dat er steeds meer aandacht aan textiel wordt besteed.
  En Berthi, jij moet maar onze ‘ogen’ zijn en een verslag doen wanneer je gaat !!?

 5. @marian’ne m, ik wil zeker naar deze expositie gaan. Je hoort er nog meer over.
  Tijm gaat naar Dokkum en ik naar Valkenburg!:-)

 6. Wat mooi en die kleuren die spatten van het scherm af.
  Ik moet ook naar Dokkum want Valkenburg dan ben ik een dag onderweg.
  Maar zo geniet ik er ook wel van hoor.
  Groeten eLza.

 7. Berthi, wat een feest voor het oog zal dat zijn. Helaas gaat dat feest aan mijn neus voorbij want ook voor mij zou dat uren treinen betekenen en dat is teveel, maar ik hoop bij deze en gene er later nieuws en hopelijk foto’s van te zien en te lezen. Wat een schat van een jurkje is er gefotografeerd, zouden onze bekende Nederlandse kinderkleding-ontwerpsters ook daar hun inspiratie vandaan halen?

 8. Nu breien weer helemaal in is. Als wij een koude winter krijgen wil de jeugd ( hopen wij ) een muts op.
  Op de site van het Victoria and Albert Museum vond ik een patroon van een bivakmuts met oorflappen om de telefoon (mobieltje) beter te kunnen horen.
  Het is een patronenboek uit 1940 van Jaeger.
  http://www.vam.ac.uk/images/image/13016-popup.html
  Elma

 9. Geweldig die muts… alleen denk ik niet dat mijn zoons deze muts zullen dragen.
  Toen Thijmen jonger was, moest hij verplicht, van mij, zo’n muts dragen. Niet om zijn telefoongesprekken via zijn mobieltje te kunnen volgen, maar vanwege zijn vele oorontstekingen. Tig keren moest hij naar het ziekenhuis voor buisjes in zijn oren. Dus… ik vermoed dat hij er niet zo’n zin heeft of… het moet een rage worden. Mijn zoons lopen niet graag voorop!:-)

 10. Moeders en mutsen, doen mij denken aan de tijd dat onze dochters met de bus naar Groningen naar de middelbare school gingen. Het vaak lange wachten in de ijzige koude wind voordat de bus kwam, moeders vonden dat ze een muts op moesten.
  Ook de buurjongen die met dezelfde bus ging moest een muts op.
  Als ze om de hoek waren uit het gezicht van de moeders gingen de mutsen in de tas.
  Dat hebben ze een paar jaar geleden pas verteld, je kon toch niet op school komen met zo’n gek gebreid mutsje.

 11. Elma, haha, dat doe mij denken aan een uitspraak die ik laatst ergens las: “Truien zijn dingen die je aan moet trekken als je moeder het koud heeft!”

 12. @Elma, Thijmen wilde ook niet zo graag een muts op, maar had hij eenmaal weer een fikse oorontsteking gehad dan ging de muts trouw op zijn hoofd.
  @MaRia, die uitspraak klopt voor hier niet.
  Ik doe pas een trui aan als iedereen er al lang en breed in rond lopen!:-)

 13. ver weg ,maar zo ook leuk!!
  wat vreselijk leuk wat alle verschillende bibliotheken verzinnen he voor de kinderboekenweek….bij ons zal het de 1e week ondersneeuwen door de dwaze dagen ,hopelijk ,maken we het de 2e week nog goed….

 14. Wouwww mooi jurkje zeg! Schitterende kleuren! Wat is er toch veel moois te zien op textiel gebied! Ook in je vorige log weer een mooie tentoonstelling!!!!

 15. @Marijna, we hebben de laatste tijd een luxe probleem… naar welke tentoonstelling zullen we gaan? Het aanbod is enorm groot. Laten we hopen dat deze luxe nog zeeeeeeeeeeeeeer lang zal duren.

 16. @Hilly, heel goed dat er zoveel aandacht is voor de kinderboekenweek.
  Vervelend dat de drie (dolle) dwaze dagen van de Bijenkorf roet in het eten gooien en het is te hopen dat het na deze dagen nog enigszins rechtgetrokken wordt.
  Wie zin heeft in de drie dwaze dagen kan hier de boekjes aanvragen:
  http://www.bijenkorf.nl/BijWeb/

 17. @Hilly, ik vond het ook wel geinig van mezelf!! ROTFLOL
  De naam Hilly zit voor mij een beetje vastgeklonken met de Bijenkorf!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *