Harten, harten en nog eens harten

Lilian maakte een geldenvelopje voor haar neefje en zijn vrouw, Mark en Gita, voor hun huwelijk. Het patroon komt uit een DMC boekje.

Hilly maakte een Venetiaans kanten hart dat ze waarschijnlijk gaat gebruiken voor een gordijntje voor het kleinste raampje in haar huis. Voor het Harten-project pakte ze één van haar oude hobby’s weer eens op: Richelieuborduren. Hoe ging Hilly te werk? ‘Ik heb eerst het strijkpatroon op het linnen gestreken en de omtrekken met rijgdraad aangegeven… daarna ben ik begonnen met alle spijltjes te maken van het hart…
Op het patroon stond “omwikkelen”, maar ik heb geleerd het met een festonneersteek te doen. Dus heb ik me daar maar aan gehouden.
Toen heb ik een cordon van festonsteken gemaakt aan de buitenrand van het hart (dit zijn niet mijn woorden, maar uit het richelieuboek, dat snap je wel) haha… ik doe maar wat, echt waar!
Na dit festonneren over twee rijglijnen… brak het grote moment aan: “de schaar erin”… nou dat is net zo spannend als heel het borduurwerk bij elkaar met zo’n fijn scherp schaartje… ik heb ook één keer misgeknipt… (ik ga al vooruit). En dan is dit het uiteindelijke resultaat een Venetiaans kanten hart.’

Voor Annemarieke is dit haar eerste quiltje. Het hangt aan een mooi takje dat ze buiten gevonden heeft. Het ontwerp is van De Lander uit Brugge.

Het gehaakte kleedje dat Matthijs in Bulgarije van deze dames kocht. Het is een kleedje met traditionele patronen. Volgens mij hebben ze het gesteven want het voelt enigszins stug en hard aan.

23 gedachten over “Harten, harten en nog eens harten

 1. PRACHTIGE harten, dames!! En wat een variatie! Het is echt genieten van al dit moois.
  Lilian heeft zich pas aangemeld voor het Harten-project en jullie kennen haar van Tantes zolder.
  Vandaag wordt de fotogalerie aangevuld met foto’s. Ook de lap van Jeanny en het hartenvogeltje van Olga moeten nog toegevoegd worden. Zodra ze erin staan, in de loop van de dag, kan je op de kleine foto klikken om het ontwerp in het groot te zien.

 2. Mooi hartenwerk met hart en ziel gemaakt. Lollig kleedje heeft Mathijs gekocht! En ja, gewoon wassen, is in de ouderwetse stijfsel gedaan. 🙂

 3. Wat een prachtige werkstukken !!!!
  Er is met veel geduld weer veel moois tot stand gekomen .
  Zo leuk als je hier de log binnen stapt en dan al die foto,s langs gaat die al die fijne handwerken laten zien . Het rode hart heel sierlijk en het witte hart heel mooi een oude techniek , richelieu .
  Het Quiltje is ook echt een schatje en past prachtig aan die tak mooi bij de kleuren van het Quiltje .
  Het kleedje is ook zoiets uit de oude tijd , prachtig !
  Het zijn patronen die nooit vervelen en steeds weer opnieuw worden gemaakt .

 4. origineel geldenvelopje en zo lief met de harten !! mooi Lilian. Hilly haar kanten hart is ook al zo mooi, ook weer kunstig uitgewerkt! Annemarieke, je eerste quiltje ?? Ben je nu ook besmet ? Ook jouw hartje ziet er lief uit !!
  Ik heb ook nog zoveel ideetjes voor het hartjesproject !!! Maar kom daar helaas nog niet aan toe ……. fijne zondag allemaal !!

 5. Wat een mooie harten zeg!!!
  Leuk om de verschillende technieken te kunnen zien. Leuk dat wij niet allemaal met het zelfde bezig zijn. Wat zijn er toch veel mooie dingen om te maken!!! Erg leuk projekt.
  Het kleedje is ook erg mooi, Berthi! Ik weet wel dat ze vroeger al hun kleedjes bijna gingen stijven.

 6. HARTstikke leuk om zo de zondagochtend te beginnen…wat een leuke harten van iedereen en leuk om die van mij ertussen te zien!
  Zo zie je maar weer dat er niet alleen veel tijd in t loggen en lezen gaat zitten ,maar dat het (mij in ieder geval) ook stimuleert om aan de slag te gaan.Dubbel genieten dus weer.
  Lief dat zo’n stoere zoon dan gewoon een kleedje voor zijn moeder koopt trouwens…fijne zonnige dag allemaal.

 7. Wat een mooie bijdragen aan het hartenproject en wat een verscheidenheid aan technieken! Mooi, mooi, dat wordt een geweldige tentoonstelling zo dadelijk in Eindhoven.
  Het kanten kleedje hoort gesteven te zijn, zo kunnen ze het in de vorm blocken en blijft het als het droog is ook lang in die vorm waarbij het motief mooi uitkomt. Mijn moeder deed dat ook altijd met haar kleedjes, het was een heel gedoe met dat stijven en opspelden. Ze had op elke fauteuil in de mooie kamer bij het hoofdeind zo’n kleedje liggen en dan natuurlijk nog een groot en bijpassend kleed op de salontafel.

 8. Ajaj wat maken jullie toch ’n mooie dingen. Het geeft inspiratie!

 9. Wat een mooie harten, geweldig om te zien allemaal! En een mooi kleedje wat je zoon heeft meegebracht. Maar ik zit te denken over dat stijven en opspelden: werd dat niet op een stoelkussen of zoiets gedaan en lijkt dat niet op het voetenbankje en iets wat bij de dame op schoot ligt? Ik kan me van mijn moeder herinneren dat ze een stoelkussen gebruikte van een eetkamerstoel (met van die springveren erin, die uit de stoel gehaald kon worden).Dit was lekker stevig en toch konden er spelden ingestoken worden. Het drogen duurde meestal een dag en daarna kon je de kleedjes rechtop zetten zo stevig waren ze. Maar misschien doen ze het tegenwoordig wel meteen soort stijfsel uit een spuitbus waar we ook wel kantkloswerk mee fixeren. En hoe zouden ze het doen met die grote kleden?

 10. Wat een prachtige hartjes, zeg! Dat Richelieu is ook schitterend!!! Wat een precies werkje!
  Groetjes, (en fijne zondag)

 11. Een goede stimulans om weer eens te gaan werken aan mijn harten-project………

 12. @Nel, mijn moeder heeft ook van dit soort kleedjes gemaakt, maar ik kan me niet herinneren dat zij ze deed opstijven. Ik zal het eens navragen.
  De stoelen met springveren heb ik wel gekend. Dat ze fijn zaten, kan ik niet echt zeggen.
  De dame op de foto heeft een soort kussen op haar schoot liggen. Misschien om af en toe haar armen en handen op te laten rusten?
  @Marnel, ik zie de kleedjes nog liggen op de armleuningen van de bank, de fauteil en op het hoofdeinde van de fauteuil. Dit was volgens mij niet alleen voor de sier, maar ook voor het behoud van je spullen. Op de plaatsen waar de kleedjes lagen, trad als eerste slijtage op. En de tafel moest natuurlijk ook mooi blijven, vandaar ook een kleedje. Mijn moeder heeft in de keuken nog altijd een gehaakt kleed liggen.

 13. Nog even over het nut van de kleedjes op stoelen .
  Men sprak wel van een antimakassar , een kleedje , dat bij hoge rugleuning op het hoofdeinde kwam dat te liggen als bescherming voor de vette makassarolie die men in het haar gebruikte .
  Chinezen gebruiken ook veel kleedjes op stoelleuningen .

 14. Wat een prachtige handwerkstukken zeg. Vooral dat Richeleu hart, ik ben er echt weg van. Maar daarvoor moet je een groot geduld-gen hebben. Helaas heb ik hier noch het geduld, nog de skills voor.
  Groetjes

 15. Hee ik zie mijn hartje! Leuk. Ik ben alweer bezig met het zelf bedenken van een nieuwe quilt….dus het virus begint te werken…

 16. @Lilian, wat een mooi harten envelop heb je gemaakt. Ziet er erg romantisch uit.
  @Hilly,wat een mooi kantwerk!!!
  @Annemarieke, jou quiltje ziet er erg leif uit. Knap gemaakt.
  @Berthi, mooi gehaakt kleedje is dat.

 17. Ik volg regelmatig je weblog en steek er vaak veel van op. Wat grappig om te lezen dat het gehaakte kleedje in Bulgarije is gekocht. Hetzelfde kleedje heb ik jaren geleden voor mijn oma gehaakt. Het patroon kwam uit een nederlands boek die ik van de bieb heb geleend. Deze info moest ik toch even met je delen.
  Hartelijke groet,
  Willeke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *