Manuscripta


Een collega van manlief is een enthousiaste verzamelaar van boekenweekgeschenken. J.C. heeft een omvangrijke collectie opgebouwd van alles wat te maken heeft met CPNB. Waar nieuwe boeken worden gepresenteerd is J.C. te vinden, zoals vorige week maandag op Manuscripta. Met veel informatiemateriaal keerde hij huiswaarts om dit vervolgens een plekje te geven in zijn verzameling. Het aardige van J.C. is, dat hij tijdens zijn wandeling op de beurzen nog tijd heeft om aan anderen te denken. Zo brengt hij altijd interessante voorpublicaties voor mij mee. Ook deze keer weer. Uit het stapeltje mini boekjes spreken me drie titels in het bijzonder aan.

Als eerste: Mijn zusje en ik geschreven door Rina Frank. In Israël werd dit boek, waar het verscheen onder de titel Kol bajit tsarich mirpèset: Elk huis heeft een balkon nodig, zo’n groot succes dat de titel er inmiddels een bekende gezegde is geworden. Er zijn in Israël al 200.000 exemplaren verkocht, het op één na bestverkochte boek na Harry Potter. In dit boek beschrijft de Israëlische Rina Frank Mitrani, die in 1951 in Haifa werd geboren, het wel en wee van haar jeugd. Mijn zusje en ik – een mengeling van historie, familieverhaal en roman – vertelt over een Joodse familie die in de vroege jaren vijftig van Roemenië naar Israël emigreert. De familie Frank komt terecht in de havenstad Haifa en neemt haar intrek in een eenkamerappartement met balkon, vanwaar ‘iedereen naar elkaar keek, alsof het leven een film was’. De belevenissen van Rina, haar zus en haar ouders, en de verhouding met de buren – Arabieren en Joden uit de hele wereld – wordt beschreven door de oprechte, kinderlijke ogen van een klein meisje, evenals de moeilijkheden waarmee de pas gestichte staat Israël kampt. De schrijfster staat, op ironische toon, vooral stil bij de extreme armoede en de eenvoud van haar jeugd in een tijdperk waarin ‘geluk ook iets kostbaars was’. Zo hadden de Franks elke donderdag de beschikking over slechts één wastobbe met warm water, waarmee eerst Rina, haar zus en haar moeder zich wasten en dat vervolgens werd gebruikt voor de vaat, om er daarna nog de vloer mee te dweilen. Later trouwt Rina met haar prins op het witte paard, een rijke, knappe man uit Barcelona. Na de geboorte van hun dochter Noa, die aan een ernstige bloedziekte lijdt , verschijnen de eerste barsten in hun geluk en ontstaat er een verwijdering tussen de twee. Rina voelt zich genoodzaakt de keuzes die ze in haar leven gemaakt heeft ter discussie te stellen. Dankzij haar moed, menselijke kracht en liefde voor het leven lukt het Rina haar lot te veranderen.
Rina Frank heeft het verhaal van haar jeugd opgeschreven omdat haar zusje is omgekomen bij een auto-ongeluk. Op deze manier komen de dochters van haar overleden zusje meer te weten over het leven van hun moeder. Mijn zusje en ik is onderscheiden met de Platinum Prize. Het boek verschijnt in oktober.

Als tweede: Straat van duizend bloesems geschreven door Gail Tsukiyama.
Japan, 1939. Nadat hun ouders zijn omgekomen groeien twee broers op bij hun liefdevolle grootouders. Zij inspireren de jongens te dromen over een toekomst die diep in tradities is geworteld. De oudste jongen, Hiroshi, lijkt talent te hebben voor sumoworstelen, terwijl Kenji gefascineerd is door de kunst van het maken van theatermaskers. Maar door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn de broers gedwongen hun dromen tijdelijk opzij te zetten. Na de oorlog moeten zij hun oude bestaan weer oppakken in een nieuw Japan. Ondertussen raken de levens van twee jonge dochters van een vermaarde sumoworstelaar verstrengeld met het toenemende succes van Hiroshi, die de beste leerling van hun vader is.
Dit boek verschijnt in november. Van Gail Tsukiyama verschenen eerder De zijdewerksters en De onzichtbare draad.

Als laatste: Het lot van de familie Meijer geschreven door Charles Lewinsky. Vijf generaties beslaat de geschiedenis van de familie Meijer, een geschiedenis vol liefdesgeluk en levensdroefenis, en vol strijd om succes en acceptatie. Van de kleine, gave wereld van Endingen, waar veehandelaar Salomon Meijer zijn altijd opgevouwen paraplu tot een symbool van zijn betrouwbaarheid heeft gemaakt, gaat het naar het mooiste warenhuis van Zürich, en voorbij de landsgrenzen. En steeds raakt de wereld een stukje meer uit zijn voegen.
Dit boek verschijnt in november.

13 gedachten over “Manuscripta

 1. Mooie log Berthi! Je gunt ons een kijkje in de keuken van het verschijnen van boeken. Ik wist niet dat er zoiets als Muscripta bestond. Wat aardig van die collega dat hij steeds aan jou denkt! Ik heb inmiddels ook aardig wat boekenweekgeschenken verzameld, er zijn prachtige boekjes bij.
  Terug naar jouw voorbeschouwingen: wat een verhaal van Rina Frank! Ook het verhaal van de familie Meijer klinkt aanlokkelijk om te gaan lezen. Ik hou van boeken die een tijdsbeeld neerzetten en gebaseerd zijn op realiteit.

 2. Tja, nog niet helemaal wakker zie ik nu: Manuscripta bedoelde ik natuurlijk!

 3. Een heel interessante keuze. Titels om toe te voegen aan mijn lijst: wil ik nog graag lezen…….Dank je Berthi en Co !!

 4. Het lijken me alledrie heerlijke boeken. ik hoop ze ooit te kunnen lezen, ben net begonnen aan de eeuw van mijn vader van Geert Mak, dus voorlopig ben ik nog lezende, bedankt dat het het allemaal opgeschreven hebt Berthi

 5. Ben gek op boeken, was gek op lezen. Nu lukt dat niet meer, zelfs zo’n stuk als hier ga ik uit de weg !! Sorry :-)).
  Heb het luisterboek ontdekt en dat is een uitkomst!!!! Kan ik tegelijk nog handwerken ook :-)).

 6. Ik lees veel, maar de laatste tijd voornamelijk tijdens vakanties. Ga nu met mijn zoon samen een Engels boek lezen. Volgens mij moet hij veel minder lezen dan ik vroeger op de middelbare school.
  Bedankt voor deze leestips.

 7. Die voorpublicaties zijn echte smaakmakers. Goede actie van uitgevers!!!!!!!!!!!!!
  Dankjewel voor deze heerlijke blog……… Die van gisteren was ook echt genieten!

 8. De beschrijving van boek 1 deed me denken aan Een verhaal van liefde en duisternis, van Amos Oz. Ken je die Berthi? Aanrader.

 9. @elly huskens, manlief vond De eeuw van mijn vader een geweldig boek. Ik heb het zelf niet gelezen.
  @marian’ne m, het luisterboek is een geweldige vondst en naar mijn idee is elk boek onderhand te koop als luisterboek.
  @Annemarieke, ik ken het boek niet, maar ik ben direct gaan googelen en zo te lezen is het een zeer interessant en boeiend boek. Dank je voor het melden, het komt op mijn lijst.
  Voor de liefhebbers is hier informatie te lezen over het boek: Een verhaal van liefde en duisternis
  http://www.parool.nl/boeken/2005/recensies/092905-oz.html
  http://boeken.vpro.nl/artikelen/24815720/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *