20.736 Garenklosjes

‘Mijn vader was als immigrant in de Verenigde Staten de vleesgeworden Amerikaanse droom. Hij bouwde een glansrijke carrière op met zijn handen en ik kon studeren. Maar toen ik eenmaal voor een reclamebureau werkte, dacht ik: is dit het? Van maandag tot en met vrijdag wachten op het weekend?’, vertelt Devorah Sperber in de vele interviews die zij geeft als ze eind augustus in Nederland is om haar werk After the last supper in de Grote Kerk van Venray op te bouwen. Na het laatste avondmaal is ondersteboven opgesteld als een drieluik waarvan de zijluiken enigszins naar binnen zijn geklapt. Volgens Devorah Sperber wordt zo hetzelfde driedimensionale effect bereikt als bij het origineel. ‘Leonardo Da Vinci begreep dit effect’, vertelt Devorah Sperber in de interviews. ‘Hij wist ook dat je het bereikte door te kijken op grote afstand met een hand voor één oog.’ De plexiglas bol werkt als een oog en roteert de afbeelding 180 graden. Zo is het werk, dat opgebouwd is uit 20.736 garenklosjes, ‘normaal’ te zien.

De garenklosjes zijn één voor één aan 288 aluminium koorden geregen. De installatie is vier meter hoog en vijftien meter breed, net als de originele muurschildering die Leonardo Da Vinci tussen 1495 en 1498 maakte in het klooster Santa Maria delle Grazie in Milaan. After the last supper is al eens tentoongesteld in het Brooklyn Museum in New York. Nu hangt het voor het eerst in een religieus kader en voor het eerst in Europa. Gisteren bewonderde ik dit magnifieke kunstwerk, dat onderdeel is van de expositie Rock my Religion.

After the last supper is tot 4 november 2007 te zien in de Grote Kerk (Sint Petrus Banden Kerk) van Venray. Dagelijks van 13.00 tot 16.00 uur.
De Grote Kerk van Venray is gebouwd in de 15e eeuw, herbouwd na de verwoesting in 1944 en heeft de grootste collectie middeleeuwse beelden van Nederland.

34 gedachten over “20.736 Garenklosjes

 1. Vanaf je log is dit werk al geweldig om te zien. ’t Moet prachtig zijn, dit van dichtbij te kunnen zien!
  Zoveel verschillende kleuren en tinten: dat moet een hele puzzel geweest zijn.

 2. @annette-p, het heeft Devorah Sperber maanden aan studie en onderzoek gekost. Ze moest ook de juiste kleuren voor de klosjes garen zoeken om het originele werk zo goed mogelijk te benaderen. Het in elkaar maken heeft haar ‘slechts’ zes weken gekost.

 3. Niet te geloven dat iemand zo’n idee krijgt en er in slaagt om het uit te voeren !!

 4. Ik vind alleen al de kast met garenklosjes bij de fourniturenwinkel zo’n mooi gezicht. Maar om er zoiets van te maken als je hier laat zien, dat is nog nooit bij me opgekomen. Geweldig.

 5. oei, je moet wel een heel bedrag investeren in zo’n kunstwerk van meer dan twintigduizend klosjes, trouwens!

 6. @Bertie, gisteravond maakte ik de opmerking:’waarom ben ik nu niet op dit idee gekomen?’ Manlief antwoordde:’omdat jij het geld niet hebt!’

 7. Ik kreeg het gevoel dat ik op mijn handen wilde gaan staan! Mooi vind ik wel maar toch…hm ik weet niet echt wat ik er van moet denken , dat heb ik vaker met kunst…misschien ben ik daar toch te rechtlijnig voor!??
  Marlies

 8. Wat mooi gemaakt, maar wat ik me nu afvraag: hoe kwam ze op het idee op zoiets van klosjes garen te maken?

 9. Wat mooi gemaakt, maar wat ik me nu afvraag: hoe kwam ze op het idee op zoiets van klosjes garen te maken?

 10. Wat mooi gemaakt, maar wat ik me nu afvraag: hoe kwam ze op het idee op zoiets van klosjes garen te maken?

 11. @odette, hoe zij op het idee is gekomen, vind ik in geen enkel interview, dat ik gelezen heb, terug. Misschien is er informatie op haar website te vinden.
  Ik zou ook best willen weten hoe zij op het idee is gekomen om ‘klosjeswerken’ te maken.

 12. Mooi, echt mooi. Ik woont vroeger in Venray, & toevallig, ga ik naar Venray om mijn dochter & kleinzoon op te bezoeken. Ik ga meteen naar de kerk om dat te zien. Kudos aan Devora Sperber!

 13. Eerste reactie was : ” heee op z’n kop” !!!
  Wat apart en ja hoe kom je er op.
  Zal ontzettend zwaar zijn en veel ruimte innemen, lijkt mij.

 14. Hoi Berthi.
  Wat leuk om dit te zien! Dank je.
  Ik bèn in de Santa Maria della Grazie in Milaan geweest om het laatste avondmaal te zien. Het was erg indrukwekkend, al kon ik het maar van ver zien, omdat het gerestaureerd werd.
  Het is een hele klus geweest voor Deborah.
  En zulke kunst met een bol/cilinder heb ik al eerder gezien (Dld).

 15. Dat is nog eens apart!!! Knap om dt te maken zeg. Dat ondersteboven hangen…je moet er maar op komen! Leuk effect hoor! In het Venloose gebeurd toch wel een hoop zeg! wij hebben net het Pieperfestival gehad. Ja ja, allemaal aardappels! LOL Zaterdag rook heel emmeloord naar frituur!!!Dan kan je namelijk gratis patat eten hier. Met er om heen allerlei activiteiten. Altijd erg gezellig.

 16. Hoi Berthi,
  Ontdek net dat ik gisteren je log gemist heb, en wat voor een log. Wat is dit prachtig! En wat gaaf dat die kunstwerken ondersteboven hangen en je met een glazen bol alles in de juiste verhoudingen en omgekeerd kunt zien. Venray ligt een beetje uit de route, maar wie weet in de herfstvakantie?!
  Net nog eens de foto’s bekeken, ja dit vind ik echt leuke KUNST!!

 17. Prachtig gedaan! Jammer dat het voor mij niet in de buurt is om te gaan kijken.In de “Textiel Plus” zomer 2007 stond een andere kunstenares die met garenklosjes werkt; Isabel Ferrand. (http://isabel.ferrand.googlepages.com/.) Zij werkt met landkaarten en gebruikt de loplengte van de garenklosjes om de werkelijke afstanden op landkaarten of door haar afgelegde reizen te verbeelden, ook erg indrukwekkend vond ik

 18. @Marijgje, ik heb het gelezen in Textiel Plus over Isabel Ferrand. Meestal als je denkt iets nieuws te lezen, zoals over kunstwerken met garenklosjes, dan verschijnen er in een korte tijd meerdere personen die met hetzelfde materiaal bezig zijn. Hangt in de lucht??
  Helaas werkt je link niet. Ik geef even een aanklikbare link waar je werk van Isabel Ferrand kunt zien:
  http://isabel.ferrand.googlepages.com/works

 19. Goh, dit geloof je toch niet???
  Wat bijzonder zeg!!
  Ik loop weer vreselijk achter met het lezen…
  Dus snel naar de volgende…..
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 20. Wat een bijzondere opstelling! Schitterend en wat zijn je foto’s ook mooi gelukt!
  Groetjes, Willeke

 21. Devorah Sperber is een van de 22 kunstenaars, die binnen de kunst manifestatie Rock My Religion of Religion My Rock, te Venray exposeerd. Devora Sperber mag beslist niet gezien worden als textiel kunstenaar.
  Voor meer en betere uitleg daarover kun je haar eigen Website raadplegen http://www.devorahsperber.com
  Ook op de wesite van het Odapark, de organisator van de kunstmanifestatie Rock My Religion, kunt u meer informatie daarover krijgen

 22. Een prachtig kunstwerk in een schitterende kerk in Noord Limburg. Maar het gaat daar in Venray toch niet alleen over garenklosjes of textielbewerking!!. Wat je wel moet weten is dat dit werk een van de 22 kunstwerken en onderdeel is van de kunstmanifestatie Rock My Religion/Religion My Rock. Een manifesta-tie over hedendaagse kunst en religie. Meer informatie daarover vindt u de website van het Odapark te Venray . http://www.odapark.nl

 23. @Ann Heetkamp, het gaat zeker over meer dan alleen dit kunstwerk. Als je mijn log hebt gelezen, ben je de link van het Odapark tegengekomen die ik geef!!

 24. Ja, mooi, Dankjewel Berthi dat je dit aan ons laat zien. Ik had het al eens eerder op een site gezien, maar kon het niet terug vinden.
  Hoewel het wel prachtig is om te zien, ik durf niet te beloven dat ik er ook echt naar toe ga hoor.

  Groetjes van Jantje

 25. @Jantje, dit is niet meer te zien. Het werd tentoongesteld tot 4 november 2007. Dat is dus een paar jaartjes geleden!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *