Zeeuws Museum

Josefien bracht een bezoek aan het Zeeuws Museum in Middelburg en vertelt daar het volgende over:

‘Het is de moeite waard, want alleen dat pand al is prachtig. Af en toe naar boven kijken om de gebinten en de plafonds te zien is aan te raden.

Wat er op dit moment te zien is, is uitgebreid te lezen in HzG. De modeshow waarin oude en nieuwe kledingstijlen worden gecombineerd is te zien op film en heel inspirerend. De oude kleding hangt in vitrines onder het filmscherm.

Er is veel gebruik gemaakt van de computer. Zo is er bijvoorbeeld een zaal waarin een rijtje computers staan opgesteld en waar je dus allerlei items kan aanklikken waarna een presentatietje op je beeldscherm volgt. Zal wel bij de moderne aanpak van een museum horen maar ik zie liever de life artikelen in een vitrine…

Omdat ik bijna voorbijgelopen was aan één van de mooiste vingerhoeden van Nederland, hoop ik dat je je lezers er op wilt attenderen.
Hij ligt in een vitrine op één van de bovenverdiepingen, ongeveer op kniehoogte. Dus je kunt ‘m makkelijk missen. Het is de vingerhoed van Sara Reigersberg uit 1594. Het bestaat uit twee delen: de binnen- en de buitenvingerhoed. De buitenste heeft op de bovenkant twee samengevoegde handen, dat de indicatie geeft dat het hier om een huwelijksgeschenk gaat. De naam van de bruid is er op gegraveerd. Uit de boeken van de Kerk in Veere blijkt dat Sara inderdaad in dat jaar is getrouwd met Ingel Leunisz uit Vlissingen. Op de binnenste vingerhoed worden vier allegorische scènes weergegeven: trouw, hoop, liefde en gerechtigheid. Op de top een engel. Sommige delen zijn verguld.
Deze informatie en de foto komen uit het boek van Kay Sullivan, waarin oud Nederlands handwerkgereedschap afgebeeld staat.
Ik had het gelukkig gelezen vóór ik in Middelburg was. Zo’n oud handwerk pronkstukje wil je toch wel gezien hebben als je er naast staat!’

17 gedachten over “Zeeuws Museum

 1. Het Zeeuws Museum staat op mijn lijstje en nu zal ik zeker de vingerhoed van Sara Reigersberg niet voorbijlopen. Fijn dat je ons er attent op maakt.

 2. Mooi gebouw en die vingerhoed die zul je aan je vinger hebben .
  Als ik dan m,n blikjes overal verspreid in naai en borduurmandjes zie .
  Maar daar ben ik best tevreden mee .
  Er zijn soms collecties te koop die worden dan speciaal gemaakt . Daar zou ik nooit aan beginnen . Dan liever iets van de kringloop met een verhaal waar je naar moet raden .
  Laten we die hele mooie oude kunst werkjes maar in het museum laten zo kan iedereen er van genieten .
  En hier genieten we ook !
  Met dank voor het verhaal erbij .

 3. mooi museum verhaal en vingerhoeden zijn zo leuk en dan met een gesciedenis die terug te vinden is op de “hoed” waren de mannen vroeger zo poetisch? fijn weekend

 4. PRACHTIGE vingerhoed!!! Jaren terug heb ik wat oude zilveren verzameld, en nog steeds houd ik mijn pas in als ik er eentje zie in een antiekzaakje of in een vitrine ergens… ik borduur trouwens zonder. Mijn schoonmoeder wel, die móest dat vroeger in haar jeugd: borduren met vingerhoed, en nou kan ze niet zonder.
  Dat boek lijkt me prachtig, zeg.

 5. Ja, Berthi je moet echt gaan, het is zo’n mooi gebouw en de presentaties zijn prachtig, wel in een modern jasje maar de films zijn te gek, ook van de strip!! Dan zie je pas hoeveel kleding ze aan hadden. Ook mooie boeken te koop, het verzamelwerk over de zeeuwse klederdracht ligt daar voor een heel hebbelijke prijs!

 6. Mooi verslag Josefien, zo weten de thuisblijvers wat er te zien is.
  Mooie vingerhoed, dat zijn kunswerkjes !!!
  Ik vind het een kunst om mee te werken, lukt écht niet !!:-).

 7. Dank voor de leuke reacties!
  Van de info uit het Museum nog deze toevoeging:
  Sara was een nicht van Maria van Reigersberg, die bekend is geworden door haar huwelijk met Hugo de Groot. Zij heeft hem geholpen in een boekenkist te ontsnappen uit Loevenstein.
  Zo hebben we toch weer wat aan onze geschiedenislessen van vroeger :))

 8. Josefien, bedankt voor je verslag van het bezoek aan het museum. Die vingerhoed vind ik echt heel erg mooi! Ik gebruik zelf altijd een vingehoed. Kan eigenlijk niet zonder.
  Berthi, nog even op je vorige log, een prachtige buidel is dat. Ik hoop er zelf ook eens een te gaan breien.

 9. @Josefien, een leerzame log! Het is een prachtige vingerhoed. Misschien is het een kwestie van gewenning, maar tot nu toe kan ik niet werken met een vingerhoed!:-)

 10. Gevraagd Zeeuwse Beuk (Blouse)
  Hallo allemaal,
  Voor mijn vader zijn 60ste verjaardag op 20 November zou ik heel graag hem een Zeeuwse Beuk willen geven.
  Hij wilt al zo graag zo een blouse met blauwe strepen en een kraagje.
  Zou iemand mij daaraan kunnen helpen of weten waar ik hier voor terecht kan.
  Ik hoop dat iemand mij kan helpen, want ik wil echt met heel veel liefde zo een blouse aan mijn vader geven.
  Liefs Vanessa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *