Schoenen vol verleiding…

In het Nederlands Parfumflessen Museum wordt vanavond de boeiende tentoonstelling Schoenen vol verleiding… geopend door Jan Jansen. Twee verschillende stijlen zullen er te zien zijn: de lotusschoentjes uit de collectie van Sylvie van Sompel en de eigenzinnige schoenen van de schoenontwerper Jan Jansen.

Vroeger verleidde de Chinese vrouw haar man met de kleine lotusschoentjes en tegenwoordig worden wij verleid door schoenen van Jan Jansen.

Dit zijn vroeg 19e eeuwse (mogelijk nog 18e eeuwse) lotusschoentjes uit Shangdong. De blauwe zijde is geborduurd met vogels, insecten en bloemen. De bloemen in de verboden steek. Oplegwerk met gouddraad. Zeer fijn borduurwerk. De zool is bedekt met katoen en versierd met een geborduurd blaadje in de satijnsteek (platsteek). De achterkant van de hiel is versierd met een bloem in de verboden steek. Afmetingen: 10 cm lang, 7 cm hoog en 5 cm breed.

Dit zijn kleine lotusschoentjes in rode zijde geborduurd met blauwe lotusbloemen. Paarse zool met gestileerde lotusbloem en hieltjes eveneens geborduurd met blauwe lotusbloemen. Ze zijn slechts 8 cm lang en de hiel is 4 cm breed.

Ben je in de buurt van Winkel (Noord-Holland), ga dan beslist naar dit fraaie museum. Jaren geleden heb ik genoten van de rondleiding in het Nederlands Parfumflessen Museum en als je nu gaat krijg je de unieke tentoonstelling over de lotusschoentjes en de schoenen van Jan Jansen ook nog eens te zien.

De expositie Schoenen vol verleiding… is er tot en met 24 november 2007.

De lotusschoentjes op de foto’s komen uit de collectie van Sylvie van Sompel.

24 gedachten over “Schoenen vol verleiding…

 1. Hallo Berthi, dat is lang geleden dat ik zo mooie schoentjes in natura bij jou thuis mocht bewonderen. Mangeldoeken heb ik in die mooie kwaliteit ook al lang niet meer gevonden. Je hebt een interessante blog, ik lees hem met plezier en vind het fijn dat ik je via het web teruggevonden heb.
  Groetjes van Martine

 2. Ik dacht echt dat we vandaag een geurtje van je op kregen .
  Ik wist niet dat daar ook al een museum van is en dan nu weer die prachtig geborduurde kwelschoentjes .
  O ik moet er toch niet aan denken dat je daar op moet lopen .
  Het borduurwerk is prachtig en heel fijntjes .
  En als ik dan bedenk de zo vrolijke kleuren maar er is geen draaggenot , daar wordt je echt niet vrolijk van .

 3. Toch even door het geurtjes museum gesneld , leuk die flesjes .
  Mijn geurorgaan werkte niet zo optimaal want er kwam geen enkel geurtje in mijn richting . .
  Veel mensen sparen die flesjes .
  Nou eerlijk gezegd ik begin er maar niet aan . Alleen ik heb eens zo,n lief iniminiflesje echte 4711 gekocht , het is zo,n schatje .
  Gebruiken zal ik het niet , maar dit is toch wel iets om te bewaren met een echte oma geurtje . In de kabinetten die zo prachtig gevuld waren met de rollen linnen daar stond voor in op een plank ook een flesje 4711 of soms boldoot .
  En op Zondag werden er wat druppeltjes op een glad gestreken helderwitte zakdoek gesprenkeld om dat mee te nemen naar de kerk en natuurlijk ook pepermunt voor onder de preek . Pepermunt hield je dan wel wakker . Nu zit ik ondertussen al in de kerk en dan maar gauw voor het zingen de kerk uit . . . ?

 4. via parfumflesjes en lotusschoenen kwam ik via de linnenkast in en uit de ker, waar vind je nog zoiets inde morgen uren .Het is een heel leuk gebouwtje met het flesjes gedoe, Ik ben er jaren geledn eens geweest, en weet je dat bij Winkel ook nog lutje Winkelligt, ( lutje is klein )in plat gronings, en misschien ook in Noord Hooland zo gebruikt.

 5. @Martine, erg leuk om via mijn blog weer van je te horen en ja dat is lang geleden dat we elkaar gesproken hebben.
  @Gerrie, het is heel triest dat de Chinese dames deze schoentjes droegen. Een kwelling! Ja, het borduurwerk is schitterend.
  Och, de echte 4711 en Boldoot… wat vond ik het vieze geurtjes!:-)

 6. Berthi , als ik dat torentje zie boven het Pafummuseum , dat doet me weer denken aan die bewuste puzzel middag ook met een torentje .
  Ja echt hoor zo,n torentje is helemaal in m,n geheugen vastgelegd in combinatie met je puzzel zondag .

 7. Dat heb je vlug gedaan !
  Ik zou bij mezelf wel eens even binnen willen kijken hoe netjes alles in het geheugen opgeborgen is . Maar ja ik kan het toegangsdeurtje niet vinden , het is alleen te bereiken door te kloppen of even stil zijn en soms duurt het erg lang voordat iets boven komt .Maar het torentje heeft een vaste plek dat is zeker .

 8. Even door Lutjewinkel gewandeld . Prachtige foto,s wel even klikken !
  En kijk eens naar dat rieten dag zo prachtig dat motief aan de voorkant zo trapsgewijs .
  Het lijkt wel fluweel .
  Stel je voor een fluwelen dak boven je hoofd , wel iets voor in een sprookje .
  En die hoge pijpen , zou dat een opbergplaats zijn voor alle ronde kazen , kunnen er heel wat in .
  De eerste foto vind ik zo prachtig en alles zo rustig . Kom er moet nog wel het een en ander gedaan worden vandaag , dus ik zeg Adieu allemaal !

 9. @Gerrie, ik kan niet meer zonder mijn witte zoekbalk. Via deze weg zoek ik regelmatig oude logs op en het werkt op die manier voortreffelijk.
  Een leuk artikel in de Provinciale Zeeuwse Courant; met de aansprekende krachtige titel: Het quiltvirus is heel erg besmettelijk.
  Uit de foto’s van Lutjewinkel straalt een enorme rust. Ik kan me heel goed voorstellen dat ze in dit dorp geen jachtig leven leiden, of moeten ze misschien toch wel om niet achter te blijven!?

 10. Bah vreselijk die schoentjes , ik wil ze eigenlijk gewoon nooit meer zien!!!!!!
  Marlies

 11. Prachtige schoentjes, maar als je weet hoe de voeten werden ingesnoerd om erin te komen. Zou daar de uitdrukking : “Wie mooi wil zijn moet pijn lijden” vandaan komen ?

 12. Ik denk niet dat ik veel verleid met mijn flat shoes !!
  O ja mijn oma had ook Boldoot, zo sterk, maar HAAR geur !!

 13. Hoi Berthi, wat zijn eigenlijk verboden steken? je schrijft dat de bloemen in de verboden steken gemaakt zijn?
  Groetjes Giny

 14. Hoi Giny,
  De Pekinese knoopjessteek wordt ook wel de verboden steek genoemd. Het verhaal gaat dat je blind zou kunnen worden door te lang achtereen de Pekinese knoopjessteek te borduren, daarom mocht men op een gegeven moment deze knoopjessteek niet meer borduren. Vandaar de naam verboden steek.

 15. @Marlies, gelukkig komen de schoentjes niet zo vaak op mijn blog!
  @mm, niet onderschatten!!
  Is Boldoot of 4711 toch echt een oma geurtje?:-)

 16. Lutje en klein. Wij zeggen, bijvoorbeeld: een luttel bedrag… En dan kom je weer bij het Engelse little uit.
  Zo maar even voor me uitgemijmerd.
  Lotusschoentjes zijn prachtig, het bijgaande lijden even niet in beschouwing nemend. Het hele chinese borduurwerk is schitterend, trouwens. Zó fijntjes. Vaak op zijde.
  Ik zag wat schoenen van Jan Jansen. MOOOOOOI. Knap: hoe schoenen een voet inderdaad super verleidelijk kunnen maken en hoe een man dat weet te ‘verwoorden’. Nu nog met de nodige flair er op lopen!
  Wat een hartstikke leuk log weer, B-ness!

 17. Vergeet ik in te gaan op het geurenorgel. Sjeeeeeee, wat een leuk meubel. Al die flesjes… Zou ik zó in een hoek bij mij in huis zetten!
  Hoe word iemand eigenlijk parfumeur? Is it a gift, zo’n neus, of kan je dat leren? Ik bedoel, hoe kom je uiteindelijk tot de bewustwording: ik ruik in zovele gradaties en ik ga parfums mengen.
  Je moet daarbij je eigen geurvoorkeur denk ik opzij zetten.\
  Zie je, je log blijft me bezig houden…

 18. bedankt Berthi, weer wat wijzer geworden, ik ga die steek eens opgooglen.
  Groetjes Giny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *