Sewing Kit

Een fragment van de column van Sylvia Witteman:

… Voor de zekerheid neem ik uit hotelkamers daarom ook altijd het setje naaigerei mee. Zo veel nuttigs en gerieflijks in zo’n plat envelopje! Alleen al dat kaartje met vier à tien kleuren garen; je appelgroene avondjurk zal het maar begeven als je op het punt staat een Nobelprijs in ontvangst te nemen. Geen paniek, ook met trillende handen glijdt de draad gedwee door het oog van de naald, met behulp van dat ingenieuze opvouwbare lusje, aan een soort aluminium muntje geklonken, dat om volstrekt ondoorgrondelijke redenen overal ter wereld al sinds jaar en dag is voorzien van altijd hetzelfde snoezige reliëfje: een damesgezicht en profil, met opgestoken haar. Als de moed me om welke reden dan ook in de schoenen dreigt te zinken kijk ik altijd even naar zo’n naaisetje. Ik heb er een stuk of tien in mijn handtas. …

Matthijs is vorige week thuis gekomen van een heerlijke vakantie in Bulgarije. Als verrassing bracht hij voor mij deze Sewing Kit mee die op de hotelkamer lag. Voor Matthijs was het de eerste keer dat hij zo’n setje naaigerei zag en voor mij was het een hernieuwde kennismaking want waar kom je ze eigenlijk nog tegen?

Deze Sewing Kit bevat zes kleuren garen, één wit knoopje, een naald en een klein veiligheidsspeldje. Voor het schaartje moet je zelf zorgen.

Sinds 1 januari 2007 is Bulgarije toegetreden tot de EU en dat is te merken. De toeristen weten het land steeds beter te vinden. Sunny Beach is de Westerse naam voor een Bulgaarse kustplaats die al goed bezocht wordt. Sveti Vlas en Nessebar zijn twee historische plaatsjes in de buurt. Nessebar valt zelfs onder de monumentenzorg. Zoek je een goed hotel dan komt Karolina zeker in aanmerking.

15 gedachten over “Sewing Kit

 1. Grappig, zo’n sewing kit. Ik heb er een mini verzamelingetje van. Zeepjes en dergelijke laat ik liggen, maar het naaigerei spreekt me zeer aan. Helaas heb je de laatste tijd op nog maar weinig plaatsen zo’n setje.

 2. Leuk zo,n naaisetje .
  Veel mensen sparen spulletjes uit hotels .
  Zeepjes zijn ook een leuk meeneem artikel .
  En dat zal ook wel komen door de geur en de aardige verpakking .
  Naaisetjes zag ik niet zo vaak . Maar ik had het niet nodig ook , want in mijn bagage had ik mijn eigen naaigerei .
  In een klein doosje een prachtig kunstige vlecht van allerlei kleuren naaigaren .
  Naaldjes natuurlijk en ik moest er zeker een vingerhoed bij hebben .
  Mijn doosje heb ik nog . Zelf had ik het aangevuld met een piepklein viltlapje voor naalden .
  Zo vlak na de oorlog kreeg ik een etuitje zwart glanzend , net een portemonnee met heel kleine kartonnen klosjes garen . Echt ijzergaren , zwart en een militair kleurtje . Natuurlijk om knopen aan uniformen te zetten .
  Er kwamen vlak na de oorlog zendingen met kleding uit Amerika .
  Sommige kleding stukken waren niet zo geschikt voor mensen uit ons dorp en zo waren er wat rest stukken en ook naai etuitjes . Het etuitje heb ik niet meer , maar heel misschien nog zo,n kartonnenklosje .
  Leuk Berthi dat Matthijs dit setje voor je mee bracht .

 3. Leuk die naaisetjes. Ik heb er ook verschillende op hotelkamers zien liggen. Ja, ik herinner me ook van die vlechten met allerlei garen. Tegenwoordig kom ik bijna nooit meer in hotels en ik kom die setjes dan ook niet meer zo vaak tegen.

 4. Wat leuk Berthi dat Matthijs het naaisetje voor je meenam. Ik vind ze ook altijd heel leuk en neem ze beslist mee. Vorige week was er de jaarlijkse straatrommelmarkt in Edam en daar vond ik een heel leuk setje in een mapje zoals Gerrie beschrijft, als een soort portemonnaie en daar zat van ales in, een schaartje, een dikke naald, een kartonnetje met twaalf kleuren garen, een meetlint, een of ander grote plastic naald, knoopjes en een heel leuk piepklein naaldenmapje met een plaatje van Prinses Victoria erop en de naalden er nog in. Het was niet gratis, kostte wel 0,50 eurocent en ik nam het nauutrlijk mee. Echt ideaal om in de koffer te hebben, zeker nu ze die setjes niet zo vaak meer in hotels uitreiken.

 5. Bedank Matthijs en Claire ook maar voor de kaart die we gisteren kregen. Emma heeft hen zojuist aan iedereen bij het sporten laten zien.

 6. het laatste naaisetje wat ik tegen kwam was op de boot naar York, maar da’s ook alweer een tijdje geleden. De zeepjes vind je nog wel maar steeds vaker in een gewoon papiertje verpakt zonder hotelopdruk.

 7. Nog een klein vervolg over mijn naaisetjes .
  Het vakantie naaidoosje stond warempel op tafel . Ik had gezocht naar een borduurnaald in mijn naaimandjes ( van de wereldwinkel ) en alles lag verspreid op tafel . Ik denk dat ik het in de Singer winkel kocht , het is maar een heel eenvoudig transparant doosje .
  Leuk wat er op staat :
  ACKERMANN,S REISEBEGLEITER
  Twee heel kleine houten klosjes met zwart en wit garen en kleine bolletjes stopgaren om een rond kartonnetje gewonden .
  Beige en donker bruin toen nog om de degelijke kousen te kunnen stoppen .
  Een heel leuk naalden pakje , warempel ook
  prinzess Victoria 3/7
  Finest Silver Eyed Sharps
  made in Germany
  Uit het Amerikaanse militaire setje alleen nog over twee kartonnen klosjes met kakikleurig garen .
  Eigenlijk zijn het net kartonnen platte naaimachien spoeltjes .
  Met het opschrift Star bobbin
  American Thread en een rondje met de ster zoals je ook zag op de militaire voertuigen .

 8. Leuke dingetjes om te hebben die naaisetjes, Corrie was de dikke naald misschioen een rijgpen voor het elastiekje in de directoire (wat een woord voor slpije)

 9. In Hengelo in het hotel was geen setje naaigerei te vinden, wel de zeepjes en de douchekapjes. De kleine zeepjes belanden bij mij bij het fonteintje op het toilet.
  Als ik het goed begrijp moet ik nu zuinig op dit naaisetje zijn, voor je het weet liggen ze in geen enkel hotel meer.
  @Gerrie en Corrie, jullie hebben echt een heel speciaal setje naaigerei.

 10. Op het verhaaltje van Sylvia wil ik even reageren.Mijn handwerkjuf Beb[ja dezelfde als van het rode kistje]heeft ons vertelt.Dat het lusje aan het metelen muntje een Wilhelmientje heet.Het moet de afbeelding zijn van de jonge Prinses Wilhelmina met lang haar.

 11. Op het verhaaltje van Sylvia wil ik even reageren.Mijn handwerkjuf Beb[ja dezelfde als van het rode kistje]heeft ons vertelt.Dat het lusje aan het metelen muntje een Wilhelmientje heet.Het moet de afbeelding zijn van de jonge Prinses Wilhelmina met lang haar.

 12. De klachtenregen heeft dus geholpen t.a.v. the House of Eliott. Nu werd er aangekondigd dat het programma morgen (donderdag) om 17.05 uur begint

 13. @Truus Nienhuis, dank je voor de extra informatie. Leuk om te weten dat het aluminium muntje een Wilhelmientje heet. Het is een naam die je niet snel vergeet.
  @Eva, ik zag het vandaag ook. Nu hebben ze het netjes van tevoren aangekondigd en wellicht naar aanleiding van de boze emails die ze ontvingen.

 14. Leuk om te weten dat het een wilhelmientje heet, ik noem het altijd ‘zo een draad doorhaal dingetje’.
  Ik heb ook altijd zo een kartonnen naai mapje in mijn tas en op vakantie een iets uitgebreidere mee. Gelukkig nog maar zelden nodig gehad, maar je zal zien als ik hem eens niet mee heb springt de knoop van mijn bloes. Zal ze eens nakijken of alles er nog wel inzit en indien nodig aanvullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *