Vindingrijk Vilt

Tot en met 2 september 2007 is er in Museum Smallingerland Drachten de expositie Vindingrijk Vilt te zien. Het is bijzondere viltkunst van de groep Baltos Kandys (Witte Motten) uit Litouwen. In dit land staat textielkunst op een hoog niveau. Deze nieuwe generatie groep kunstenaars neemt deel aan internationale tentoonstellingen, projecten en symposia, zoals in Moskou, Edinburgh, Parijs, Shanghai, Saint Tropez en Kyoto. Baltos Kandys is sinds 1998 verenigd. Allen hebben hun studie voltooid aan de afdeling Textiel van de Vilnius Academy of Fine Arts. Marijna bezocht op 15 augustus deze tentoonstelling. ‘De grootte van de tentoonstelling viel een beetje tegen’, schrijft Marijna. ‘Het waren bijna allemaal wandtapijten. Hoe ze dit gemaakt hebben is me onduidelijk gebleven. Ik heb nog navraag gedaan bij een meneer van het museum. Hij vertelde dat het vilt (wol) dun op een ondergrond gemaakt wordt en dan geverfd. Maar de afbeeldingen zijn er bij de meesten op geprikvilt. (wat een woord zeg!) In de folder staat dat bij de wandkleden de wol geperst wordt op een canvas van vilt. Ze zijn in ieder geval niet nat gevilt. Het hoogtepunt was eigenlijk een gedekte tafel met traditionele eetwaren uit Litouwen. Achter de tafel werd een film gedraaid waarop je de groep viltsters aan een tafel zag eten. De tafel bevatte dezelfde etenswaren als op de tafel ervoor met de gevilte etenswaren. Dit was erg knap gevilt, vond ik.’18 gedachten over “Vindingrijk Vilt

 1. @Marijna, fijn dat je ons via deze weg mee laat genieten van de expositie. Voor mij is Drachten echt te ver.
  De combinatie van een videofilm met op de voorgrond de gevilte etenswaren lijkt me heel bijzonder.
  Het tweede wandtapijt spreekt me meer aan dan het eerste waar ik niet zo heel veel mee heb.

 2. Idem voor mij… het tweede lijkt op Folk Art of volksmotieven en dat spreekt mij ook veel meer aan 🙂

 3. Veel viltsters uit het Noorden zijn al gewesst en hebben ook mee gedaan aan diverse dagen die georganiseerd werden zoals masterclasses en workshops. Erg boeiend.

 4. Het fruit vind ik heel kunstig gemaakt, maar ik heb er verder niets mee. Het tweede wandtapijt heeft wel wat, maar ik denk dat het in het echt beter uitkomt.

 5. Wat ik echt heel leuk vind zijn de bloemen van vilt die je kunt zien via de link en dan bij Internationaal vilt. Het is zeker allemaal knap gemaakt, zeker als ik kijk naar de vis met de citroen in zijn bek.

 6. Knap!! Gelukkig heb ik zelf nog niets met vilt Heb al veel te veel hobby’s….
  Idereen die wel gaat….veel plezier!!!

 7. Net als Wilma trekt het (gelukkig) mij niet !!
  Maar ik vind het een fascinerend materiaal, en zo kunstig wat er van gemaakt wordt !!

 8. Heel knap gedaan dit is volgens mij heel moeilijk om te maken.
  Ik heb alleen een hart en bolletjes gemaakt. Dat vond ik al niet mee vallen.Prikken in dat vilt en dan zat een haakje aan die pen en dat trok dan dat spul naar binnen, en ging zo vilten. Dat vond ik toch heel zwaar om te doen. Dus dit fruit en die vis heeeeeel knap door.
  Misschien is dit heel anders, want Corrie heeft dit met zeep dacht ik gedaan. Ik prikte mij iedere keer in de handen, nou ik kan vertellen dat doet zeer. Ik denk dat dit anders gaat. Maar heel mooi om te zien. Marijna bedankt voor de foto’s leuk om dit te zien op deze manier.

 9. Vilt , ook zo’n fascinerend materiaal. Maar een mens kan helaas niet alles…..
  jammer genoeg.

 10. De kleuren zijn prachtig, dat is bijna altijd bij vilt. Ik heb een hoed/muts van vilt gekocht: hij staat op de kast, zodat ik er altijd naar kan kijken!!

 11. Die tafel was echt heel mooi. Je kwam ogen tekort om alles goed te kunnen zien.
  Corrie, die bloemen lagen in een vitrine als sieraden gemaakt. Kettinkje van 80 euro… Volgens mij waren het uitgeknipte bloemen van vilt en daar bloemen van gemaakt. Ze waren wel leuk hoor. Er lagen ook tasjes(kliene) die waren over de 100 euro. Beetje duur vond ik. Zelf weet ik nog steeds niet of ik die tapijten nou mooi vond. Ik miste het echte vilten, maar het zal een nieuwe techniek zijn die ze gebruikt hebben. En ik ben toch iemand van tradities. Toch een beetje burgelijk?
  Maak niet uit. Ik vond het in iedergeval leuk om er geweest te zijn. Het verbreed je blik op dingen die ook anders kunnen.

 12. @Marijna, je kunt nu eenmaal niet alles mooi vinden en juist door veel te kijken naar ontwerpen leer je beter wat je zelf juist wel mooi vindt.

 13. Knap hoor wat ze van vilt maken.Mooie techniek.Maar om het nou zelf te gaan doen?Nee ik blijf toch maar quilten,borduren.

 14. Dat onderste wandkleed vind ik heel bijzonder, met die zes gestileerde hanen (tenminste, dat zie ik erin). Het lijken net Chinese karakters. De afbeelding daarboven, is dat ook een wandkleed? Het doet me aan het weerbericht denken, ik kan me zo Gerrit Hiemstra voorstellen die de depressies op deze weerkaart aanwijst 😉

 15. Dat onderste wandkleed vind ik heel bijzonder, met die zes gestileerde hanen (tenminste, dat zie ik erin). Het lijken net Chinese karakters. De afbeelding daarboven, is dat ook een wandkleed? Het doet me aan het weerbericht denken, ik kan me zo Gerrit Hiemstra voorstellen die de depressies op deze weerkaart aanwijst 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *